warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:415/829)

Lebioda na gęsto 128

mleko mąka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Z łobody oskubać same liście i wierzchołki, opłukać i wrzucić na wrzątek. Gotować ok 5 min, odcedzić i w garnku posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz ze skwarkami, dodać szczypiorek, chwilę podsmażyć i dodać do posiekanej lebiody. Nastawić na ogień i zacząć smażyć, odparować z resztek wody. W tym czasie wymieszać(...)forum  Zapomniana kuzynka szpinaku Zupełnie lekceważoną u nas rośliną jest najstarsza z europejskich kuzynek szpinaku - łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis), zwłaszcza jej czerwonolistna forma (po angielsku "orach"). To starożytne warzywo pochodzi z północnych Indii i było w Europie znane wcześniej niż szpinak, który wyparł je dopiero w średniowieczu. Początkowo łobodę uprawiano z powodu jej wartości leczniczych (reguluje trawienie), z czasem

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z kurczakiem i cukinią 165

włoskie. Patelnię zestawiamy z ognia. Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na pół. W misce układamy sałatę, a na niej cukinię. Dodajemy kurczaka, oliwki i pomidorki koktajlowe. Posypujemy prażonymi pestkami dyni i orzechami włoskimi. Skrapiamy sosem miodowo-musztardowym. Sałatka z kurczakiem i cukinią podajemy z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że cukinia to wartościowe warzywo, które

My Chcemy Jeść
Roladki Schabowe Z Kindziukiem, Mozzarellą, Zawijane W Boczku Z Piekarnika 195

patelni, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobina wody i pieczemy w 190 stop. przez 1 h do 1 i 1/2 godz pod przykryciem. Wszystko zależeć będzie od mięsa.  W połowie pieczenia przekręcamy rolady na druga stronę, a na 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i pozwalamy się im dopiec. Ps. wraz z roladkami możemy upiec warzywa

Gotowanie...to proste !
Zupa dyniowa krem – prosty przepis 181

patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli przekładamy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę razem smażymy. W garnku przygotowujemy 1,5l bulionu drobiowo – warzywnego. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do bulionu, dodajemy zeszkloną cebulę, podsmażoną dynię i jednocentymetrowy kawałek imbiru pokrojony w plastry. Tak przygotowany wywar gotujemy przez około 20 – 25min, aż warzywa będą

Księga-Smaku
Makaron z mieszanką chińską i kurczakiem 181

warzyw -łyżka oleju do smażenia kurczaka Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. 2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Podsmażamy i zdejmujemy. 3. Mieszankę chińską dusimy na maśle do miękkości. 4. Pomidory kroimy w kostkę.  5. Do mieszanki chińskiej dodajemy kurczaka, pomidory, makaron i dusimy przez 5 min do przejścia smaku.  6. Na koniec posypujemy serem na patelnie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Makaron z fasolką szparagową, cukinią i pomidorami 226

patelni. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną a cebula zmięknie. Wówczas dodajemy ugotowaną fasolkę i jeśli trzeba, dusimy aż powstały na dnie sos zgęstnieje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i podajemy

My simple kitchen
Zielona sałatka 134

zielone warzywa wyszła sałatka zielono mi. 1/2 brokuła 2 garście rukoli 1 cukinia mała 10 oliwek zielonych 4 pomidory koktajlowe 1 szklanka makaronu penne 100 g łososia sałatkowego 5 gałązek natki pietruszki 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz olej Brokuły gotuję aldente w osolone wodzie. Tak samo gotuję makaron.Cukinię kroję na plastry i przesmażam na oleju na patelni grillowej

wesoła kuchnia
Krewetki ''Jumbo'' gotowane na parze z dodatkiem oliwy truflowej , limonką w sosie Sweet Chilli 191

patelni bez dodatku tłuszczu garść drobno pokrojonego szczypiorku i natki pietruszki 250ml sosu Sweet Chilli 1 łyżeczka oliwy truflowej 1 mała papryczka chilli drobno pokrojona sól morska grubo mielona Sposób: Krewetki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nadziewamy na patyk drewniany do szaszłyków. Skrapiamy krewetki sokiem z liomonki i oprószamy solą. Zostawiamy na kilka chwil. Zajmujemy się warzywami . Papryką, cebulą

Viola cooks with passion
Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 142

warzyw. Ważne, też aby po każdym użyciu deski wyparzać, ja zawsze przelewam je wrzątkiem po umyciu, aby zabić niepożądane drobnoustroje. Bardzo ważne jest również na czym przygotowujemy swój posiłek, jako technolog żywności, i osoba, która przez dziesięć lat zdobywała wiedzę o żywności i żywieniu człowieka, jestem świadoma wielu zagrożeń, dlatego zawsze przykładam dużo uwagi do garnków i patelni na, których

SMYKWKUCHNI
Pietruszka karmelizowana 92

2 ładne średnie pietruszki, 1 łyżka miodu spadziowego, 2 łyżki masła, sól Pietruszki dokładnie umyć, odciąć końce. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pietruszki wyjąć

królestwo garów
Sos serowy na bazie beszamelu 145

warzyw, makaronu jak i mięsa. Sos jest kremowy i bardzo sycący. Wbrew pozorom beszamel jest łatwy i prosty do przygotowania :)  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią około 1,5-2 szklanki zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej W garnku lub na patelni rozpuścić

Ugotować
Pomarańczowy schab na parze 175

Lubię połączenie mięsa z owocami. Robiłem już kilka takich propozycji dla Was, zarówno ze świeżymi czy suszonymi owocami. Dziś przedstawiam Wam mój pomysł na schab na

Parowar Faceta
Burgery z kalafiora na ostro 160

ulubione warzywo w styczniu, a burgery z kalafiora na ostro są po prostu przepyszne! Uwielbiam warzywne burgery , a te z kalafiora to zdrowy, domowy fast food. Burgery z kalafiora robiłam już kilka razy. Zawsze wychodzą rewelacyjnie. Podane z różnymi sosami w mięciutkiej bułce stanowią lekki i sycący posiłek. Takie jedzonko mogę jeść codziennie! Burgery z kalafiora smażę na patelni. Dużą

codojedzenia
Szybka sałatka ze słonecznikiem 205

patelni i z obu stron je przypiekłam lekko, również odstawiłam do przestygnięcia. Gdy cukinia przestygła położyłam ją na zieleninie. Przygotowałam sos z oliwy z oliwek  wymieszanego z oliwą extra virgin, z przewagą tej drugiej. Łącznie jednej i drugiej oliwy miałam ze dwie lub trzy łyżki. Dodałam do nich odrobinę musztardy, soli i pieprzu. Wymieszałam i polałam po warzywach

W kuchni u Moniki
Bób smażony z boczkiem 121

  Składniki bób świeży, 1kg boczek wędzony, 200g cebula, 1 średnia szt olej, 2-3 łyżki koperek, kilka gałązek sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości

Gotowanie moimi oczami