warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:164/829)

Omlet ze szparami, łososiem i fetą 160

zielonych szparagów 30 g sera feta 50 g łososia wędzonego sól, pieprz, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części zielnych szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości.  Kroimy szparagi na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 4 łyżki wody i przykrywamy na około 4-5 minut, aż szparagi zmiękną

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem z pora 154

cebulę oraz sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie do zupy wrzucamy obrane ziemniaki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.  Pora szatkujemy w piórka a następnie przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju i rozdrobnionego czosnku.  Z zupy odławiamy mięso a wrzucamy zeszklonego pora z czosnkiem. Całość miksujemy za pomocą blendera. Zupę podajemy

Qchnia po prostu
Pasztet warzywny z soczewicą 161

jednolitą masę. Odstawiamy do wystudzenia.( wyciągamy ziele i liść laurowy). Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek i cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na niej warzywa do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dojemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. ( warzywa muszą być dość mocno doprawione ze względu na fakt, iż soczewica gotowała się bez soli

Kulinarne przygody
Chlebki Pita 229

ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażmy. Warzywa myjemy. Pomidorki kroimy na plasterki lub ćwiartki, cebulę kroimy w piórka, sałatę drobno kroimy. Składniki na sos mieszamy ze sobą (wykonując sos II należy zetrzeć

Smaki Na Talerzu
Uniwersalne naleśniki kukurydziane 546

mają cudny kolor i świetnie smakują :-) Zapraszam na uniwersalny przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej. - bez mleka - tylko 5 składników - wystarczy wszystko zmiksować - bez natłuszczania patelni Z czym je jeść: - Na wytrawnie ze smażonymi warzywami, kurczakiem - Na słodko z owocami, jogurtem, serem, syropem

AniaGotuje.pl
placki ziemniaczane z cukinią 156

placki) cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach - dodać do ziemniaków cebulę zetrzeć na tarce do cebuli (na miazgę ;) ) - dodać do ziemniaków i cukiii do warzyw dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju - chyba że smażymy na patelni beztłuszczowej to pominąć ten punkt :)  łyżką kłaść niewielkie placuszki i smażyć na delikatnie złoty kolor

Gotowanie z pasją
MAKARON Z DYNIĄ I SELEREM NACIOWYM 154

pietruszki uprażone płatki migdałów olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynię pieczemy w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy pokrojone warzywa: czerwoną paprykę, cukinię, czerwoną cebulę, seler naciowy. Doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem kolorowym. W tym samym czasie gotujemy swój ulubiony makaron. Kiedy wszystko będzie

wege i kropka
Polędwiczki wieprzowe z warzywami. 215

cukinia sól, papryka słodka mielona, pieprz Polędwiczkę kroimy na około 1 cm plastry, doprawiamy papryką oraz pieprzem. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Warzywa smażymy na odrobinie oleju - wrzucamy już na rozgrzaną patelnię, doprawiamy papryką, solą. Na osobnej patelni smażymy mięso do zrumienienia -solimy dopiero po odwróceniu polędwiczek na drugą stronę. Podajemy z ryżem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Placuszki z rybą i warzywami 225

drobne cząstki. Pokrojone warzywa mieszamy. Jajka, mąkę, mleko mieszamy, dodajemy łyżkę oleju,  przyprawy do smaku  i mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków. Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy. Pozostawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzany olej nakładamy

Maminek kulinarny
Zapiekanka dla prawdziwego mezczyzny 157

łatwo wszystko przywiera. Kiedy boczek zacznie się delikatnie rumienić, dorzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę i szklimy przez chwilę z odrobiną majeranku. Ściągamy z patelni, powstały tłuszcz wlewamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Warzywa krótko obgotowujemy we wrzątku z odrobiną soli, aby nie puściły wody w zapiekance. Ponieważ bardzo łatwo dochodzą, wystarczy im dosłownie chwila. Odcedzamy i zostawiamy

Kuchnia od dwojga
Tortilla z gyrosem 179

wstawiamy do lodówki. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Kapustę pekińska drobno siekamy, paprykę, pomidora i ogórka kroimy w paski. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej. Na każdy placek układamy warzywa , mięso i polewamy sosem. Dolną część placka zwijamy do środka i zawijamy tortillę

Bajeczna Kuchnia
Blanszowane warzywa z pomarańczowym sosem winegret 143

musztardy i łyżeczkę miodu, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Sos dobrze łączyć w zakręcanym słoiczku, bo kilka wstrząśnięć nim i gotowe. Polewamy sosem nasze warzywa bezpośrednio przed spożyciem. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni, a schab wieprzowy to inna historia. Ten był pieczony w rękawie i obsypany tylko papryką. A zatem kolacja gotowa, czy też lunch. Smacznego

Karczma Honorietty
Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową 131

ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz świeże oregano opakowanie makaronu razowego, u mnie rurki Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. W międzyczasie szykujemy warzywa. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej wyłuskany bób oraz fasolkę. Dodajemy czosnek, przyprawy, a na koniec dodajemy płatki chili. Przesmażamy wszystko razem przez minutę, a następnie

Kulinarne przygody Gatity
LECZO BEZ TŁUSZCZU 162

pracy dziś przyniosła leczo, pozazdrościłam i też zrobiłam. Przepyszne, co prawda jeszcze nie z nowalijek ale wyszło bardzo bardzo smaczne. Bez dodatku tłuszczu, warzywa duszone na parze a kiełbasa podsmażona na suchej patelni z cebulą. Wyśmienite!!! Składniki:  1 papryka czerwona  1 papryka żółta 1 mała cukinia  1 biała cebula 0,50 dag kiełbasy drobiowej

pieprzny smaczek
Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem 171

czosnek i starty imbir. Pomidory obieramy ze skórki - nacinamy od dołu, zalewamy wrzątkiem na kilka minut, a następnie schładzamy zimną wodą - skórka schodzi wręcz sama! Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy na patelnię.  Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia mięsa, układamy na nie salsę i pieczemy dalej :) Gotowe

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
pora na szybkiego, duszonego pora 186

przesmażamy kawałki kurczaka, rumieniąc go lekko z każdej strony.  Następnie  kawałki piersi zdejmujemy z patelni  ( odkładając je do miski), wlewamy na patelnię  kolejne dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone pory. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez trzy minuty. Teraz możemy do porów  dodać koncentrat  pomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość

Miód i pieprz
Zupa po tajsku z kurczakiem, cukinią i makaronem ryżowym 183

doprawić do smaku (curry, chilli, kolendrą oraz solą i pieprzem). (*) Zupę gotowałam na udkach. Można użyć piersi z kurczaka. Wtedy należy przyrządzić wywar z warzyw a mięso pokrojone w kostkę uprzednio podsmażyć na patelni i następnie dodać do gotującej się zupy

Di gotuje
Wiejski garnek . 169

zalewamy wodą tak na 2 cm nad ziemniakami. Lekko solimy , Gotujemy około 18 minut . Pieczarki , paprykę , cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy 3, 4  łyżki oliwy i lekko podsmażamy warzywa z pokrojonym  mięsem i kiełbaskami  Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich podsmażone warzywa  , przyprawiamy do smaku solą , pieprzem , ziołami , słodką papryką i chili . Zalewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Łopatka wieprzowa duszona z soczewicą i kaszą jęczmienną 159

mące. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron do zarumienienia. Mięso zdejmujemy z patelni.  Paprykę drobno kroimy razem z cebulką. Smażymy na patelni, na której wcześniej było przygotowywane mięso. Soczewicę i warzywa przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 5 minut, po czym dodajemy mięso i esencję. Na małym ogniu dusimy sos przez ok 15-20 minut

ChilliJemy
Najprostsze "hamburgery" - burgeros boczniakos 163

plaster ogórka konserwowego lub jakiegoś pikla (u mnie kanapkowe z curry), - wegański majonez, - keczup, - musztarda Wykonanie: Na początku szykujemy sobie wszystkie dodatki, czyli myjemy, kroimy warzywa. Boczniaki myjemy, osuszamy, lekko solimy i smażymy na patelni (najlepiej na grillowej) tak żeby zmiękły i się trochę przysmażyły (można drobinę oleju wlać na patelnię). Bułkę przekrawamy na pół i również na chwilę kładziemy

Co na wege obiad?
FOOD BOOK 158

minut pieczenia). I cały dzień mam z głowy. W DOMU: Również przygotowuje od razu całe mięcho, ale mam ochotę jeść na ciepło... NIE MA PROBLEMU! Warzywa kroję, dodaję przecier pomidorowy, mięso i ''odgrzewam'' na patelni. Wtedy najczęściej jem z makaronem- szybciej się robi niż ryż czy kasza.   Pierś z kurczaka w przyprawie ''kurczak po węgiersku'' podane w pieczonej papryce

fitolarun.blogspot.com
Sałatka z wędzonym łososiem, fetą i słonecznikiem 266

soku z cytryny -sól i pieprz Sposób przygotowania: Sałatę  myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Słonecznik prażymy na patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta. Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę

Pan i Pani Smith w kuchni
Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką 145

wystudź. 3. Marchew seler i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kosteczkę. 4. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę a następnie dodawaj starte warzywa, smaż kilka minut. 5 . Dodaj ugotowaną soczewicę i wymieszaj dodając ząbek czosnku (sprasowany) i świeże listki tymianku. 6. Na stolnicy rozwałkuj ciasto

AZgotuj!
Ziemniaczana pizza wegetariańska 149

również podsmażyć, następnie dodać kukurydzę oraz oliwki. Całość podsmażyć jeszcze chwilę. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i wyłożyć porcję masy, tak żeby pokryła całą patelnię. Smażyć do zarumienienia. Odwrócić na drugą stronę, wyłożyć warzywa oraz dodać pomidorki i posypać startym serem. Przykryć i smażyć, aż ser się roztopi. Polać ketchupem, można ozdobić świeżą bazylią

The Sweet Damsel
Grillowana pierś z kurczaka z sosem gorgonzola 388

świeżo mielonym czarnym pieprzem i łyżką octu balsamicznego. Powstały sos wylałem na sałatkę bezpośrednio przez jej podaniem i całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby wszystkie warzywa były delikatnie obtoczone w przygotowanym sosie balsamicznym. Na patelnię wylałem łyżkę oliwy i 100 ml śmietany 18%. Śmietanę dodałem do zimnej oliwy, aby zapobiec jej zważeniu. Całość podgrzewałem na małym ogniu. Po chwili dodałem

Wyprawy kulinarne
Jarsko i ekologicznie 142

czym odcedź. Zachowaj bulion. Pokrój cebulę i cukinię w dużą kostkę, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Wrzuć nasiona przypraw na rozgrzaną, suchą patelnię i zrumień, a następnie zgnieć w moździerzu. Podsmaż warzywa na oliwie z dodatkiem przypraw. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i część posiekanej kolendry. Gotuj sos przez 20 minut po czym dodaj soję i doprowadź

codojedzenia
Omlet ze szparagami i fetą 179

szparagów 50 g fety 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy  sól pieprz PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Przekrawamy szparagi na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 4 łyżki wody i przykrywamy na około 4-5 minut, aż szparagi zmiękną  i wchłoną

Moje Kuchenne Rewelacje
Nadziewana papryka 124

Ostatnio polubiłam faszerowane warzywa i coraz więcej ich robię :) tym razem na patelni :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami i pomidorami 154

jako klasyczny dodatek do dań oraz jako składnik głównej propozycji obiadowej. Dzisiaj zapraszam właśnie na takie danie, które kryje w sobie moc warzyw. Można rzec, że w przybliżeniu to danie z patelni, które kryje w sobie pieczone słupki ziemniaka oraz świeże pomidorki. Smażona cebula z czosnkiem daje całości idealne podkreślenie smaku. Polecamy na piątkowy obiad.  Fasolka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapuśniak 155

gotować ok 1 godziny. Po pół godziny dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucić posiekane warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować około 10 minut. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do wywaru. W międzyczasie przez około pół godziny

MarciochaKucharzy
Antica Pasta i sos Bolognese 183

się sól, pieprz szczypta cukru i cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk jeśli lubicie to ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina – u nas się pomija Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat i skórkę z parmezanu. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 min. Dodajemy

ladykitchen
Kurczak z orzeszkami ziemnymi po chińsku 241

lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany" masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony

Lubczyk i Wanilia
103. Zielona zupa szpinakowa 110

Czosnek  5-6 ząbków Świerzy szpinak 300 g Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa Przygotowujemy bulion warzywny według przepisu na opakowaniu lub robimy ze świeżych warzyw. Cebulę drobno siekamy i dusimy na oleju na patelni. Kiedy już będzie miękka dodajemy posiekany czosnek i świeży szpinak. Dusimy do miękkości  Doprawiamy. Zawartość naszej patelni wrzucamy do garnka z bulionem warzywnym

Jadło i czytadło
Kapuśniak 126

doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz 10 ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut.  Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie. Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru. W płynie ląduje również pokrojona

Kuchnia Beaty
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 207

kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy do blendera

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Włoskie calzone 211

dużo wody, wtedy trzeba dodać więcej mąki. Ciasto po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować sobie składniki do farszu, pokroić warzywa, zetrzeć ser, pieczarki delikatnie podsmażyć z cebulą na patelni. Lepiej je wcześniej podsmażyć, bo pieczarki zawierają w sobie dużo wody. Smażymy także kurczaka pokrojonego w kostkę.  Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować

upichcic
ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA 328

wrzuć z powrotem na patelnię, a następnie dodaj namoczone suszone grzyby i podsmaż krótko całość (około 3 - 4 minuty). Jeśli nie dodajesz mrożonych grzybów, na patelnię do cebuli wrzuć od razu szuszone grzybki. Gdy warzywa z wywaru zmiękną dodaj do nich grzyby z cebulą, dołóż jeszcze 1-2 łyżki  masła, posól, popieprz. Gotuj zupę jeszcze jakieś 15 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
ŻUREK KUJAWSKI 209

Kiełbasę zalać wodą,zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po kiełbasie dodać warzywka, przyprawy oraz pokrojone grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Na patelni  podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbaski pokrojonej w plastry.Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru

Walijskie Pichcenie
Roladki schabowe 388

mięsa wieprzowego wykałaczki olej Kotlety dokładnie rozbić i natrzeć przyprawą. Ogórek, paprykę i cebulę posiekać i wszystko razem wymieszać. Na każdy kotlet nałożyć łyżkę warzyw. Zawinąć mięso i spiąć wykałaczką. Krótko obsmażyć na patelni a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać tłuszczykiem z patelni i kilkoma łyżkami wody. Przykryć naczynie* i zapiekać 25 minut w temperaturze 200°C. *Jeśli

Złote przepisy
Diet food - pomysł na posiłek do pracy 349

wyglądem przypomina makaron sojowy, jednak w odróżnieniu od niego pachnie bardzo specyficznie, jednak po wymieszaniu jej z pozostałymi składnikami, zapach znika i zapominamy o nim. Warzywa kroimy tak jak lubimy najbardziej :) Wszystkie przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oleju, odrobinę wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodajemy chilli, która m.in. ma właćiwości wspomagające odchudzanie, gdyż nawet

Taste Of My Day
Łopatka w sosie chrzanowym 232

słoiczka - 3 łyżki masło - 1 łyżka wywar z mięsa - 1 szkl sól i pieprz  PRZYGOTOWANIE: Łopatkę umyć, osuszyć, obsmażyć z obu stron na patelni.  Przełożyć mięso do rondla, podlać gotowaną wodą, gotować.  Warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa.  Cebulę obrać, opiec nad gazem, dodać do mięsa razem z przyprawami, gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, ostudzić

Kuchnia Danusi
Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem 362

mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka sól, pieprz 3 duże ziemniaki 100 ml śmietana 36 % 1 łyżka oliwy Przygotowujemy bulion warzywny z warzyw, ugotowany na podudziach z kurczaka. Rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę,wsypujemy 3/4 umytych, osuszonych i pokrojonych w plastry pieczarek, wraz z pokrojoną w kostkę cebulką i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jamie, Jamie, Jamie... 191

limonki, solą pieprzem. Kroimy brokuły na nieduże kawałki i dokładamy razem z kurczakiem jako dolne piętro do parownika. Prażymy sezam na suchej patelni. Myjemy ogórka, kroimy ogórka na wstążki obieraczką do warzyw. Zalewamy sosem sojowym, octem ryżowym, dodajemy ziarna kolendry. Całość mieszamy i odciskamy. Przekładamy do miseczki suchego ogórka. Gdy kurczak się zetnie podajemy bułeczki, kurczaka, prażony sezam, sałatkę

Brzuszki Łakomczuszki
Wołowe roladki mojej Mamy 182

patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na nim rolady ze wszystkich stron.  Pozostałą połowę cebuli, marchewkę i łodygę selera kroimy w kosteczkę. Rolady z patelni przekładamy na talerz; na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa. Na podduszone warzywa kładziemy rolady i dodajemy 2 filiżanki wody/rosołku w kostce. Rolady powinny być w około ½ zanurzone w płynie. W czasie duszenia garnek powinien

Mia Cucina Sofieta
Kurczak duszony z cukinią i papryką 250

Paprykę pokroić w kostkę a małe cukinie w plasterki (moje cukinki miały 10-15 cm długości). Pierś kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć, gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić wszystko aż mięsko i warzywa zmiękną. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia, dodać śmietanę

Monia miesza i gotuje
Omlet ze szpinakiem i koprem włoskim 186

patelnię wlewamy nieco oliwy i przesmażamy na początek koper włoski, aż się zeszkli. Odkładamy go do miseczki. Teraz dolewamy nieco oliwy i wrzucamy na patelnię cebulę i pieczarki. Przesmażamy na małym ogniu, w czasie kiedy warzywa smażą się, delikatnie wbijamy jajka do miseczki. Dodajemy łyżkę jogurtu, pieprz, sporo tymianku roztartego w dłoniach, trochę soli, papryki ostrej i na koniec ścieramy

vegetanie
Chiński makaron z marchewką i porem 119

delikatny i o bardzo subtelnym smaku jest świetnym nośnikiem dla składników użytych w tym przepisie. Z każdym kęsem dokładnie czujemy imbir, czosnek, pikantno-słodki sos chili. Do tego proste warzywa i chrupiące orzeszki – rewelacyjna propozycja na ekspresowy i prosty wege obiad. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu ryżowego wstążki 2 średnie marchewki 1 mały por 3 łyżki sosu(...)skos. Orzechy ziemne siekamy z grubsza.   W miseczce mieszamy sos sojowy, sos chili oraz olej arachidowy.   Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy na niego pora oraz marchewkę – smażymy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną – około 5-6 minut. Po tym czasie, dodajemy czosnek oraz imbir i smażymy jeszcze minutę.   Następnie

Smaczna Strona
Kremowy makaron z wątróbką i pieczarkami 116

Cebulę i czosnek drobno pociekać, paprykę pokroić w małą kostkę. Wszystko razem przemsażyć.  Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać do warzyw i smażyć 5 minut.  Wątróbkę omyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Wyłożyć na patelnię. Smażyć wszystko razem aż wątróbka stanie się brązowa. Dodać bulion i śmietankę. Całość dusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając

Zielona Kuchnia
Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek 211

dymka) Wykonanie: 1 Na patelni rozgrzej olej. Jeśli używasz cebuli, pokrój ją w drobną kostkę lub piórka i wrzuć na patelnię. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki, paprykę czy czego tylko dusza zapragnie (pomidory lub inne miękkie warzywa dodawaj pod koniec smażenia - punkt 4). 2 Gdy warzywa są już podsmażone, dodaj pokrojone drobno tofu wędzone i smaż kilka minut. 3 Pokrusz

Blendman
Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek 230

dymka) Wykonanie: 1 Na patelni rozgrzej olej. Jeśli używasz cebuli, pokrój ją w drobną kostkę lub piórka i wrzuć na patelnię. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki, paprykę czy czego tylko dusza zapragnie (pomidory lub inne miękkie warzywa dodawaj pod koniec smażenia - punkt 4). 2 Gdy warzywa są już podsmażone, dodaj pokrojone drobno tofu wędzone i smaż kilka minut. 3 Pokrusz

Blendman
Curry z ciecierzycą i fasolą szparagową 172

Przygotowując curry kombinuję, dodaję różne składniki. Bo curry smakuje zarówo dobrze w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, jak i z mięsem. U mnie dziś wersja warzywna curry. Do potrawy dodałam mrożone warzywa od Poltino . Wybrałam mrożoną dynię oraz mrożoną fasolę szparagową. Dodatkowo danie wzbogaciłam ciecierzycą. Jeśli zatem nie masz czasu na gotowanie, curry sprawdzi się doskonale. Przygotujesz je szybko i nasycisz wygłodniały(...)pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek i imbir -  nie spalić czosnku. Na patelnię dodać fasolę szparagową i dynię - nie rozmrażaną. Dusić, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać odsączona  ciecierzycę z puszki oraz szpinak w brykiecie. Całość zalać mlekiem kokosowym. Curry gotować kilka minut. Pod koniec gotowania doprawić danie kuminem

kolorowotorcikowo
Roladki z indyka ze szpinakiem + pomidorowa kasza jęczmienna i warzywa 146

podania na 1 porcję: 50 g suchej kaszy jęczmiennej 100 ml passaty pomidorowej (przecier) bazylia oregano sól pieprz 150g dowolnych warzyw np. ugotowany brokuł (u mnie akurat mix mrożonych) Przygotowanie: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.  Dusić do momentu odparowania wody z pomidorów. Na koniec dodać

Fabryka pomysłów
Pasztet z indyczych wątróbek w taniej wersji 170

koniec wątróbkę obsmażamy z dwóch stron lekko ja soląc.  2. W maszynce do mielenia mielimy wystudzoną wątróbkę, skwarki oraz cebulę, ugotowane warzywa, a na koniec chleb. Do zmielonej masy dodajemy resztę tłuszczu z patelni, jaja, mieszamy dłonią na gładka masę dosypując przypraw. Ilość gałki, pieprzu czy ostrej papryki dozujemy wg. własnych upodobać, ale żeby pasztet nie był zbyt mdły

Apetyczna babeczka
Karmazyn na mozzarelli z melanżem dodatków w winegrecie - roodbaars 168

chrupkość na całej powierzchni. Smażymy filety od strony skóry przez ok. 3-4 minuty. Ułożyć też plastry kabaczka na patelni i na mocno rozgrzanej patelni grillowej, oprószając je lekko solą i pieprzem tylko. Kabaczek jest warzywem delikatnym i nie trzeba go smażyćdługo. Chodzi w jego grillowaniu tylko o to by nadać mu wzorek grilla i aby ciutkę "spocił" się. Powinien

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jajka sadzone w cukinii curry 342

dopełniają posadzone w warzywach jajka, których stopień wysmażenia zależy od upodobań. To szybkie i smaczne danie można podać na śniadanie lub kolację dla jednej, dwóch osób. 1 cukinia zielona 1 pomidor 1 łyżeczka przyprawy curry sól pieprz czarny 3 jajka świeży szczypiorek oliwa z oliwek do smażenia Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać niewielką ilość(...)ściągnąć skórkę. Pokroić na duże kawałki i dodać do cukinii. Przyprawić i chwilę podsmażyć. W warzywach zrobić wgłębienia, zachowując odstęp i wbić jajka. Lekko oprószyć je solą. Smażyć na małym ogniu, aż się białko zetnie. Jeżeli chcemy, aby góra jajka była ścięta, to należy patelnię przykryć pokrywką. Na końcu posypać wszystko posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Podawać z pieczywem. Smacznego :) Kategoria

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania