góra-dół. 2. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. 3. Cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. 4. Na patelni, na oliwie podsmażyć cebulę i pora, dodać resztę warzyw, podlać minimalnie wodą dołożyć łyżkę (lub dwie) masła. Posolić i poddusić 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć osoloną rybę na oliwie i piec 30 minut pod przykryciem
Matka Żywicielkapapkę. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę i por siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i por, szklimy 2-3 minuty, po tym czasie dodajemy starte warzywa, dusimy pod przykryciem aż zmiękną i sok odparuje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy mieszamy z soczewicą, doprawiamy szczyptą kuminu- rewelacyjnie podkreśla
Wanilia i Kardamonłyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki białego sezamu 1 opakowanie makaronu ryżowego olej sezamowy sól pieprz Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fileta pokrojonego w kostkę. Dodajemy mieszankę chińskich warzyw mieszamy. Dodajemy cebulę i sezam a także sos sojowy. Mieszamy. Makaron ryżowy gotujemy 4 minuty, (na opakowaniu było 5-6 ,minut ale ja gotuję
MojaQchnia.plUlubiony obiad? Taki który robi się szybko, zawiera w sobie makaron, tofu i warzywa. Wszystko to można połączyć w aromatyczne danie, podsmażając całość w woku lub głębokiej patelni. Takie szybko podsmażane danie Chińczycy nazwali chǎo (stir fry). Wszystkie składniki podsmaża się w rozgrzanym woku na małej ilości oleju, dzięki temu warzywa zachowują swój kolor i smak. Zapraszam wszystkich
wegetalerzesól olej Sposób przygotowania: Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut, aby warzywo puściło sok. Następnie na talerzyku obtaczamy cukinię w bułce tartej (minimalna ilość). Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i czekamy, aż się rozgrzeję. Wkładamy cukinię i smażymy z obu stron bardzo krótko, bo ona jest delikatnym warzywem
Truskawkowa Fiestapory, a po chwili mrożony groszek, wymieszajcie, smażcie przez kilka minut. Przyprawcie lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowany makaron wymieszajcie ze smażonymi warzywami, obficie posypcie natką pietruszki i świeżo startym parmezanem. Jedzcie od razu :) A patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w tym sklepie
OliveandThymemarchewką, połową cebuli, łodygą selera naciowego i liściem laurowym. W między czasie drobno siekamy ½ marchewki, ćwiartkę cebuli i ½ łodygi selera naciowego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej nasze sufrito. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy do nich ryż i podsmażamy go przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklisty. Po tym czasie zalewamy ryż ugotowanym bulionem, sprawdzamy czy cały(...)mieszając! Po 10-15 minutach dolewamy do ryżu wino, ale nadal nie mieszamy. Kiedy ryż wchłonie prawie całe wino i bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zblanszowane szparagi. Patelnię przykrywamy i całość dusimy przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie, kiedy risotto wchłonęło całą wodę, dodajemy cienkie paski szybki parmeńskiej, usmażone na patelni krewetki, parmezan
Kuchnia Bon AppetitOprószyć solą, curry i pieprzem. Następnie posypać sezamem i mąką kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, aby każda część miała mąkę. 2. Kurczaka podsmażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Następnie do naczynia żaroodpornego wrzucić warzywa. Na warzywach ułożyć podsmażone kawałki kurczaka. Przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 55 min. 15 min przed końcem
Kuchnia Pauletteswystudzić. Wodę spod boczku zagotować dodać marchewkę, pietruszkę, sele, opaloną cebulę liść laurowy i ziele angielskie. Gotować przez około 30 minut aż warzywa zmiękną. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i kiełbasę, gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i smażyć aż całość się zarumieni. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek
Mama GotujePyszne i banalnie proste danie. Wystarczy wcześniej wszystko przygotować. Pokroić warzywa i mięso, a makaron ugotować. Potem to już z górki Usmażyć w woku lub dużej patelni, wymieszać z makaronem, doprawić i… Gotowe! Jak większość dań typu stir-fry nie wymaga zbyt dużego wysiłku, a efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g makaronu(...)paski około 2 cm szerokości). W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i szalotkę. Smażyć 1 minutę, dodać czosnek, imbir i smażyć, aż mięso będzie gotowe, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną paprykę i marchewkę, sos rybny, cukier trzcinowy i smażyć około 3-4 minut (mieszając!), aż warzywa lekko zmiękną ale nadal będą jędrne. Wrzucić pokrojoną kapustę pekińską i chwilkę
Oryginalny smakkukurydzianych tłuszcz do smażenia papryka słodka sól pieprz kolorowy sos sojowy ciemny (łyżka) 200 - 300 g mieszanki warzyw chińskich 200 g ryżu 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie wrzucamy masło, roztapiamy i wsypujemy ryż, przesmażamy go do uzyskania perłowego koloru. Zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego odparowania (na 200g wlałam około(...)papryką czerwoną. Kurczaka (filet) przekrawamy wzdłuż by niebyły zbyt gruby, następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy z odrobiną wody i sosu sojowego. Na talerze nakładamy ryż, następnie porcję warzyw i upieczonego kurczaka. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBrukselka to warzywo, które według mnie nie jest zbyt często wykorzystywane w kuchni. Sama jako dziecko nie przepadałam za tymi „zielonymi kulkami”. Jednak z czasem moje smaki się zmieniły, a brukselka zagościła na stałe w mojej kuchni. Dzisiaj chce(...)pokazać przepis na przygotowanie smażonej brukselki wraz z dodatkiem suszonej żurawiny oraz płatków migdałowych. Przekąska na słono, która idealnie smakuje podana prosto z patelni jak i na zimno. Ponadto pamiętajcie o tym, że brukselka to warzywo o niskiej wartości energetycznej, a także zawierające bardzo dużą ilość błonnika, więc jeżeli się odchudzacie to brukselka powinna na stałe zagościć na waszym
Ugotowaćsól i pieprz do smaku, łyżeczka posiekanego tymianku. Sposób przygotowania kuskusu z warzywami i fetą: Dymkę kroję w piórka, cukinię i paprykę w kostkę, awokado obieram ze skórki i kroję w kostkę a następnie delikatnie skrapiam je cytryną. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę dymkę do momentu zeszklenia, dokładam paprykę oraz(...)cukinię i smażę przez około 5 minut, następnie dokładam awokado i pokruszona fetę, mieszam wszystko i wsypuję na patelnię kuskus, zalewam całość niewielką ilością wody, tak aby było jej równo z warzywami i mieszam. Jeżeli kuskus wchłonie całą wodę i jest jeszcze twardawy dolewam jej odrobinę i mieszam. Postępuję tak do momentu
Gotuj Się Kto Możestarty parmezan (do posypania) 1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę w małe paski lub kostkę, cukinie w ćwierćplasterki. Czosnek i cebulę siekamy. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. 2. Rozgrzewamy mocno patelnię o grubym dnie. Plastry bakłażana smarujemy oliwą (ok. 1 łyżka) za pomocą pędzelka i kroimy(...)słupki ok. 3x1cm. Wrzucamy bakłażana i prażymy do zbrązowienia, cały czes mieszając. Wyciągamy na ręcznik papierowy i odstawiamy. 3. Wlewamy na patelnię 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż się zeszkli, dorzucamy warzywa (oprócz cukinii i bakłażana), zwiększamy gaz i prażymy 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy cukier, zioła prowansalskie, lekko posypujemy solą i prażymy kolejne
Kuchnia PrezydentowejKonkretny pomysł na śniadanie, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut. Co jakiś czas korzystam z tortilli łącząc ją z jajecznicą oraz warzywami, dzięki czemu otrzymujemy pełnowartościowy posiłek. Oczywiście warto wykorzystać tortillę pełnoziarnistą, ja niestety w ostatnim czasie nie mogę jej nigdzie dostać. Takie śniadanie gwarantuje uczucie sytości oraz sporo energii, która jest niezbędna, aby z rozmachem rozpocząć dzień(...)miseczki, solimy i delikatnie ubijamy widelcem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy placek tortilla i podgrzewamy po około 20 sekund z każdej strony. Następnie na tą patelnię wrzucamy jajka i standardowo przygotowujemy jajecznicę. W międzyczasie kroimy warzywa, ząbek czosnku miażdżymy i siekamy. Na tortillę dodajemy jajecznicę, następnie pokrojone warzywa, na koniec posypujemy startym serem i zwijamy. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak można
Programista w kuchni