warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:159/829)

Kurczak z makaronem ryżowym 114

łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki białego sezamu 1 opakowanie makaronu ryżowego olej sezamowy sól pieprz Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fileta pokrojonego w kostkę. Dodajemy mieszankę chińskich warzyw mieszamy. Dodajemy cebulę i sezam a także sos sojowy. Mieszamy. Makaron ryżowy gotujemy 4 minuty, (na opakowaniu było 5-6 ,minut ale ja gotuję

MojaQchnia.pl
Stir fry z makaronem z tapioki, tofu, warzywami i sekretnym składnikiem 165

Ulubiony obiad? Taki który robi się szybko, zawiera w sobie makaron, tofu i warzywa. Wszystko to można połączyć w aromatyczne danie, podsmażając całość w woku lub głębokiej patelni. Takie szybko podsmażane danie Chińczycy nazwali chǎo (stir fry). Wszystkie składniki podsmaża się w rozgrzanym woku na małej ilości oleju, dzięki temu warzywa zachowują swój kolor i smak. Zapraszam wszystkich

wegetalerze
Smażona cukinia w panierce 168

sól olej Sposób przygotowania: Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut, aby warzywo puściło sok. Następnie na talerzyku obtaczamy cukinię w bułce tartej (minimalna ilość). Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i czekamy, aż się rozgrzeję. Wkładamy cukinię i smażymy z obu stron bardzo krótko, bo ona jest delikatnym warzywem

Truskawkowa Fiesta
NA ZIELONO! MAKARON (SOBA) Z POREM, GROSZKIEM, BOCZKIEM I PARMEZANEM 117

pory, a po chwili mrożony groszek, wymieszajcie, smażcie przez kilka minut. Przyprawcie lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowany makaron wymieszajcie ze smażonymi warzywami, obficie posypcie natką pietruszki i świeżo startym parmezanem. Jedzcie od razu :) A patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć  w tym sklepie

OliveandThyme
Risotto ze szparagami i krewetkami 175

marchewką, połową cebuli, łodygą selera naciowego i liściem laurowym. W między czasie drobno siekamy ½ marchewki, ćwiartkę cebuli i ½ łodygi selera naciowego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej nasze sufrito. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy do nich ryż i podsmażamy go przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklisty. Po tym czasie zalewamy ryż ugotowanym bulionem, sprawdzamy czy cały(...)mieszając! Po 10-15 minutach dolewamy do ryżu wino, ale nadal nie mieszamy. Kiedy ryż wchłonie prawie całe wino i bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zblanszowane szparagi. Patelnię przykrywamy i całość dusimy przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie, kiedy risotto wchłonęło całą wodę, dodajemy cienkie paski szybki parmeńskiej, usmażone na patelni krewetki, parmezan

Kuchnia Bon Appetit
KURCZAK W CURRY ZAPIEKANY Z WARZYWAMI I SEZAMEM 141

Oprószyć solą, curry i pieprzem. Następnie posypać sezamem i mąką kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, aby każda część miała mąkę. 2.  Kurczaka podsmażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Następnie do naczynia żaroodpornego wrzucić warzywa. Na warzywach ułożyć podsmażone kawałki kurczaka. Przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 55 min. 15 min przed końcem

Kuchnia Paulettes
Żur 153

wystudzić. Wodę spod boczku zagotować dodać marchewkę, pietruszkę, sele, opaloną cebulę liść laurowy i ziele angielskie. Gotować przez około 30 minut aż warzywa zmiękną. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i kiełbasę, gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i smażyć aż całość się zarumieni. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek

Mama Gotuje
Makaron Chow Mein z kurczakiem i warzywami 254

Pyszne i banalnie proste danie. Wystarczy wcześniej wszystko przygotować. Pokroić warzywa i mięso, a makaron ugotować. Potem to już z górki Usmażyć w woku lub dużej patelni, wymieszać z makaronem, doprawić i… Gotowe! Jak większość dań typu stir-fry nie wymaga zbyt dużego wysiłku, a efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g makaronu(...)paski około 2 cm szerokości). W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i szalotkę. Smażyć 1 minutę, dodać czosnek, imbir i smażyć, aż mięso będzie gotowe, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną paprykę i marchewkę, sos rybny, cukier trzcinowy i smażyć około 3-4 minut (mieszając!), aż warzywa lekko zmiękną ale nadal będą jędrne. Wrzucić pokrojoną kapustę pekińską i chwilkę

Oryginalny smak
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce 606

kukurydzianych  tłuszcz do smażenia  papryka słodka  sól  pieprz kolorowy  sos sojowy ciemny (łyżka)  200 - 300 g mieszanki warzyw chińskich  200 g ryżu  1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie wrzucamy masło, roztapiamy i wsypujemy ryż, przesmażamy go do uzyskania perłowego koloru. Zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego odparowania (na 200g wlałam około(...)papryką czerwoną.  Kurczaka (filet) przekrawamy wzdłuż by niebyły zbyt gruby,  następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach   smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu  Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy z odrobiną wody i sosu sojowego.  Na talerze nakładamy ryż, następnie porcję warzyw i upieczonego kurczaka. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smażona brukselka z żurawiną i płatkami migdałowymi 189

Brukselka to warzywo, które według mnie nie jest zbyt często wykorzystywane w kuchni. Sama jako dziecko nie przepadałam za tymi „zielonymi kulkami”. Jednak z czasem moje smaki się zmieniły, a brukselka zagościła na stałe w mojej kuchni. Dzisiaj chce(...)pokazać przepis na przygotowanie smażonej brukselki wraz z dodatkiem suszonej żurawiny oraz płatków migdałowych. Przekąska na słono, która idealnie smakuje podana prosto z patelni jak i na zimno. Ponadto pamiętajcie o tym, że brukselka to warzywo o niskiej wartości energetycznej, a także zawierające bardzo dużą ilość błonnika, więc jeżeli się odchudzacie to brukselka powinna na stałe zagościć na waszym

Ugotować
Kuskus z warzywami i fetą 108

sól i pieprz do smaku, łyżeczka posiekanego tymianku. Sposób przygotowania kuskusu z warzywami i fetą: Dymkę kroję w piórka, cukinię i paprykę w kostkę, awokado obieram ze skórki i kroję w kostkę a następnie delikatnie skrapiam je cytryną. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę dymkę do momentu zeszklenia, dokładam paprykę oraz(...)cukinię i smażę przez około 5 minut, następnie dokładam awokado i pokruszona fetę, mieszam wszystko i wsypuję na patelnię kuskus, zalewam całość niewielką ilością wody, tak aby było jej równo z warzywami i mieszam. Jeżeli kuskus wchłonie całą wodę i jest jeszcze twardawy dolewam jej odrobinę i mieszam. Postępuję tak do momentu

Gotuj Się Kto Może
Spaghetti z prażonymi warzywami 154

starty parmezan (do posypania) 1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę w małe paski lub kostkę, cukinie w ćwierćplasterki. Czosnek i cebulę siekamy. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. 2.  Rozgrzewamy mocno patelnię o grubym dnie. Plastry bakłażana smarujemy oliwą (ok. 1 łyżka) za pomocą pędzelka i kroimy(...)słupki ok. 3x1cm. Wrzucamy bakłażana i prażymy do zbrązowienia, cały czes mieszając. Wyciągamy na ręcznik papierowy i odstawiamy.  3. Wlewamy na patelnię 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż się zeszkli, dorzucamy warzywa (oprócz cukinii i bakłażana), zwiększamy gaz i prażymy 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy cukier, zioła prowansalskie, lekko posypujemy solą i prażymy kolejne

Kuchnia Prezydentowej
Tortilla z jajecznicą 144

Konkretny pomysł na śniadanie, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut. Co jakiś czas korzystam z tortilli łącząc ją z jajecznicą oraz warzywami, dzięki czemu otrzymujemy pełnowartościowy posiłek. Oczywiście warto wykorzystać tortillę pełnoziarnistą, ja niestety w ostatnim czasie nie mogę jej nigdzie dostać. Takie śniadanie gwarantuje uczucie sytości oraz sporo energii, która jest niezbędna, aby z rozmachem rozpocząć dzień(...)miseczki, solimy i delikatnie ubijamy widelcem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy placek tortilla i podgrzewamy po około 20 sekund z każdej strony. Następnie na tą patelnię wrzucamy jajka i standardowo przygotowujemy jajecznicę. W międzyczasie kroimy warzywa, ząbek czosnku miażdżymy i siekamy. Na tortillę dodajemy jajecznicę, następnie pokrojone warzywa, na koniec posypujemy startym serem i zwijamy. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak można

Programista w kuchni
Ryżowe kulki ze szparagami 254

czas mieszając drewnianą łyżką, przez ok 3-4 minuty  aż ziarenka staną się przezroczyste . Wlać wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna patelni. W międzyczasie    garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był gorący . Kiedy wino odparuje dolać do ryżu porcję gorącego bulionu  i cały czas(...)miękkiego ryżu dodać pokrojone szparagi i seler naciowy. Dokończyć gotowanie ryżu dodając kolejną porcję bulionu. Gotujemy tak długo aż ryż będzie dobrze ugotowany a warzywa zmiękną. Wszystko zajęło mi  mniej więcej 20 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojony szczypiorek i starty parmezan, 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, dobrze wymieszać, przyprawić pieprzem odstawić aby ryż całkiem

Stare Gary
Ostry kurczak z kaszą i warzywami 118

bulionie. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie startą na tarce marchewkę. Kurczaka smażymy na osobnej patelni. Kiedy kasza jest już prawie na wpół ugotowana dodajemy ją do warzyw i gotujemy aż cały płyn odparuje i kasza będzie dobra, przed końcem gotowania dodajemy kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze około 30 sekund

Delusional Trine
Bataty, kurczak i świeże warzywa, czyli WIOSNA w kuchni! 291

bieżącą wodą, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Zazwyczaj trwa to około 8 min. Kurczak w kawałkach ląduje na patelni, dodajcie do niego ulubione przyprawy, ja używam ziół do drobiu. Warzywa kroimy w kawałki, doprawiamy solą prowansalską i czarnym pieprzem.  Gotowe! :) Smacznego

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania