warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:154/829)

Makaron chow mein z warzywami 210

Moja ulubiona kombinacja – makaron, mięso i warzywa. Czyli smacznie, treściwie i kolorowo. Za sprawą sosu sojowego, ostrygowego i chilli przenosimy się w zupełnie inne rejony smakowe:) I tylko mała uwaga – głównie dla mnie na przyszłość;) – wolę jednak makaron chow mein w kształcie nitek (ten z Lidla) niż paseczków;) 250g makaronu chow mein 2 piersi z kurczaka (około(...)samym końcu cukinię. Smażymy chwilę, by cukinia lekko zmiękła (nie należy jej  przesmażać zbyt długo, powinna pozostać „jędrna”). Warzywa odstawiamy z ognia, łączymy z mięsem. W międzyczasie przygotowujemy makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Na patelnię wlewamy znów odrobinkę oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, słodki sos chili i w razie

Smaki Na Talerzu
Kartoflanka... po prostu 188

pokroiłam w kostkę. Czosnek posiekałam i szczypiorek a pieczarki i kiełbasę pokroiłam w talarki.   Bulion zagotowałam. Odstawiłam. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę i po chwili dodałam czosnek. Wymieszałam. Ma się tylko zeszklić. Po chwili wsypałam wszystkie warzywa i kiełbasę. Smażyłam około 6 minut, aż się zeszklą i zmiękną. Od czasu do czasu zamieszałam, żeby nie dopuścić

Kuchnia u Krysi
Frittata cukiniata 202

Cukinia- jest jej dużo. Będzie jeszcze więcej. Trzeba szukać pomysłów. Na ratunek przybywa oczywiście Jamie Oliver z lśniącą patelnią (taki mi wyszedł kulinarny odpowiednik rycerskiej zbroi). Patrzę na przepis i tuptam z radości. Bo oto nadszedł ten cudowny moment, w którym większość świeżych składników mogę zerwać z grządki. Jest moc. Tak właśnie. Cukinia- wiadomo. Udaje się nam trzeci(...)kilka gałązek oregano Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Cukinię trzemy na tarce, solimy, pieprzymy i dodajemy drobno posiekane liście mięty. Mieszamy, po czym bierzemy starte warzywo w garść, wyciskamy nadmiar wody i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oliwy. Patelnię będziemy wkładać do piekarnika, więc nie może mieć plastikowej rączki. Jeśli nie macie odpowiedniej patelni, może być płaski rondel

les mirabelles
Jajka po hiszpańsku 156

Zastanawiacie się często co zrobić na weekendowe śniadanie gdy można sobie dłużej pospać, nigdzie się nam nie spieszy. Mam idealną propozycję, zdrową i pożywną dla tych którzy lubią warzywa i jajka a dla wegetarian może być opcja bez kiełbasy. Jajka po hiszpańsku Składniki: - 100 g cienkiej kiełbasy - 200 g fasolki szparagowej(mrożonej) - 2 żółte papryki lub jedna żółta i jedna(...)około 5 minut. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i podsmażoną fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze chwilę. W warzywach robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i posypujemy pieprzem. Przykrywamy patelnią i dusimy na małym ogniu do ścięcia białek. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Pieczarki faszerowane 225

dwóch kolorach) sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie oliwa szczypiorek Przygotowanie : Kaszę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym samym czasie na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodając również drobno pokrojoną paprykę. Kiedy warzywa nieco zmiękną dodaję mięso mielone razem z przyprawami i całość podsmażam. Oczyszczone kapelusze pieczarek wydrążam dodatkowo łyżeczką i z zewnątrz smaruję oliwą. Kiedy

Mechanik w kuchni
Frittata z cukinią, chili i tymiankiem 191

zrobią się elastyczne.  Odrobinę posolić. Dodać posiekaną papryczkę i tymianek. Jajka ubić trzepaczką, dodać do smaku pieprz i szczyptę soli. Zalać masą jajeczną warzywa i smażyć, aż brzegi zaczną się ścinać. Wstawić razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 4-5 minut, aż frittata urośnie, lekko się zrumieni i zetnie

Kulinarne Inspiracje
Ryba po grecku 272

góra-dół. 2. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. 3. Cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. 4. Na patelni, na oliwie podsmażyć cebulę i pora, dodać resztę warzyw, podlać minimalnie wodą dołożyć łyżkę (lub dwie) masła. Posolić i poddusić 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć osoloną rybę na oliwie i piec 30 minut pod przykryciem

Matka Żywicielka
Pierogi z soczewicą warzywami i dymką 167

papkę. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę i por siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i por, szklimy 2-3 minuty, po tym czasie dodajemy starte warzywa, dusimy pod przykryciem aż zmiękną i sok odparuje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy mieszamy z soczewicą, doprawiamy szczyptą kuminu- rewelacyjnie podkreśla

Wanilia i Kardamon
Kurczak z makaronem ryżowym 129

łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki białego sezamu 1 opakowanie makaronu ryżowego olej sezamowy sól pieprz Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fileta pokrojonego w kostkę. Dodajemy mieszankę chińskich warzyw mieszamy. Dodajemy cebulę i sezam a także sos sojowy. Mieszamy. Makaron ryżowy gotujemy 4 minuty, (na opakowaniu było 5-6 ,minut ale ja gotuję

MojaQchnia.pl
Stir fry z makaronem z tapioki, tofu, warzywami i sekretnym składnikiem 194

Ulubiony obiad? Taki który robi się szybko, zawiera w sobie makaron, tofu i warzywa. Wszystko to można połączyć w aromatyczne danie, podsmażając całość w woku lub głębokiej patelni. Takie szybko podsmażane danie Chińczycy nazwali chǎo (stir fry). Wszystkie składniki podsmaża się w rozgrzanym woku na małej ilości oleju, dzięki temu warzywa zachowują swój kolor i smak. Zapraszam wszystkich

wegetalerze
Smażona cukinia w panierce 183

sól olej Sposób przygotowania: Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut, aby warzywo puściło sok. Następnie na talerzyku obtaczamy cukinię w bułce tartej (minimalna ilość). Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i czekamy, aż się rozgrzeję. Wkładamy cukinię i smażymy z obu stron bardzo krótko, bo ona jest delikatnym warzywem

Truskawkowa Fiesta
NA ZIELONO! MAKARON (SOBA) Z POREM, GROSZKIEM, BOCZKIEM I PARMEZANEM 145

pory, a po chwili mrożony groszek, wymieszajcie, smażcie przez kilka minut. Przyprawcie lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowany makaron wymieszajcie ze smażonymi warzywami, obficie posypcie natką pietruszki i świeżo startym parmezanem. Jedzcie od razu :) A patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć  w tym sklepie

OliveandThyme
Risotto ze szparagami i krewetkami 192

marchewką, połową cebuli, łodygą selera naciowego i liściem laurowym. W między czasie drobno siekamy ½ marchewki, ćwiartkę cebuli i ½ łodygi selera naciowego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej nasze sufrito. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy do nich ryż i podsmażamy go przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklisty. Po tym czasie zalewamy ryż ugotowanym bulionem, sprawdzamy czy cały(...)mieszając! Po 10-15 minutach dolewamy do ryżu wino, ale nadal nie mieszamy. Kiedy ryż wchłonie prawie całe wino i bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zblanszowane szparagi. Patelnię przykrywamy i całość dusimy przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie, kiedy risotto wchłonęło całą wodę, dodajemy cienkie paski szybki parmeńskiej, usmażone na patelni krewetki, parmezan

Kuchnia Bon Appetit
KURCZAK W CURRY ZAPIEKANY Z WARZYWAMI I SEZAMEM 159

Oprószyć solą, curry i pieprzem. Następnie posypać sezamem i mąką kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, aby każda część miała mąkę. 2.  Kurczaka podsmażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Następnie do naczynia żaroodpornego wrzucić warzywa. Na warzywach ułożyć podsmażone kawałki kurczaka. Przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 55 min. 15 min przed końcem

Kuchnia Paulettes
Żur 169

wystudzić. Wodę spod boczku zagotować dodać marchewkę, pietruszkę, sele, opaloną cebulę liść laurowy i ziele angielskie. Gotować przez około 30 minut aż warzywa zmiękną. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i kiełbasę, gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i smażyć aż całość się zarumieni. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek

Mama Gotuje