warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:161/829)

Ryżowe kulki ze szparagami 245

czas mieszając drewnianą łyżką, przez ok 3-4 minuty  aż ziarenka staną się przezroczyste . Wlać wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna patelni. W międzyczasie    garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był gorący . Kiedy wino odparuje dolać do ryżu porcję gorącego bulionu  i cały czas(...)miękkiego ryżu dodać pokrojone szparagi i seler naciowy. Dokończyć gotowanie ryżu dodając kolejną porcję bulionu. Gotujemy tak długo aż ryż będzie dobrze ugotowany a warzywa zmiękną. Wszystko zajęło mi  mniej więcej 20 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojony szczypiorek i starty parmezan, 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, dobrze wymieszać, przyprawić pieprzem odstawić aby ryż całkiem

Stare Gary
Ostry kurczak z kaszą i warzywami 114

bulionie. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie startą na tarce marchewkę. Kurczaka smażymy na osobnej patelni. Kiedy kasza jest już prawie na wpół ugotowana dodajemy ją do warzyw i gotujemy aż cały płyn odparuje i kasza będzie dobra, przed końcem gotowania dodajemy kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze około 30 sekund

Delusional Trine
Bataty, kurczak i świeże warzywa, czyli WIOSNA w kuchni! 284

bieżącą wodą, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Zazwyczaj trwa to około 8 min. Kurczak w kawałkach ląduje na patelni, dodajcie do niego ulubione przyprawy, ja używam ziół do drobiu. Warzywa kroimy w kawałki, doprawiamy solą prowansalską i czarnym pieprzem.  Gotowe! :) Smacznego

Spektrum Smaku
Makaron z krewetkami, fenkułem i gorgonzolą 183

włoskiego (fenkuł) 125 ml wina (1/2 szklanki) 1/2 cebuli sól grubo mielony pieprz świeża bazylia Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy tak długo aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Kiedy koper włoski zmięknie a płyn prawie całkowicie

Mango Papaja
DOMOWY PAPRYKARZ LCHF BEZ RYŻU (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 167

Chyba każdy kojarzy czerwoną puszkę z napisem „PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI”? Czy ktoś tęsknił za nim tak jak ja? Tradycyjny to oczywiście ryba, warzywa i ryż, czyli węglowodany, ale mam dla Was opcję LCHF z wykorzystaniem ryżu konjac bez węgli Dla mnie to fantastyczny patent ponieważ, od zawsze uwielbiam paprykarz, który kojarzy mi się z dzieciństwem a szczególnie z wakacyjnymi(...)ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję

Ola la LCHF
Kurczak z warzywami i makaronem z zupy instant 189

również gotowe dania w kubku - produkty oraz ich dostępność znajdziesz również na stronie producenta. Kurczak z warzywami i makaronem z zupy instant Składniki: 1 zupa instant OYAKATA Kurczak po japońsku 250 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 150 g kiełków na patelnię stir-fry 100 g mini pieczarek 5 suszonych pomidorów 4-5 łyżek tartego parmezanu Sposób przygotowania: Mięso(...)drobne kawałki, mini pieczarki na pół (jak nie masz tych mini to zwykłe pokrój na 4 lub 6 części), a suszone pomidory w paseczki. Dodajemy wszystko do mięsa na patelni i dusimy razem pod przykryciem około 5-7 minut. Następnie wsypujemy kiełki, a po krótkim przesmażeniu (2-3 minuty) dodajemy podzielony na mniejsze porcje makaron z zupy instant oraz dołączone

Kolorowy Przepisownik
Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim 89

ziemniakami, marchewką i aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, zabielona śmietanką. Doskonała na każdą porę roku. Zupa jest prosta do przygotowania i pyszna. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na zupy z warzywami , zajrzyjcie do nich Składniki: 1 mały brokuł 1 mały batat 2 średnie ziemniaki 1 mała marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 l bulionu drobiowego 150 g śmietany kremówki(...)masło. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego batata i marchewkę. Lekko podsmażyć. Do garnka wlać bulion, dodać zawartość patelni, ziemniaki, listek laurowy i czosnek niedźwiedzi. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić brokuła i gotować około 4 minut (ma być jędrny, nie rozgotowany!). Większe różyczki gotować trochę dłużej. Na koniec wlać śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić

Oryginalny smak
Ryba po grecku 234

szklanki oleju  4 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona papryka Warzywa  zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na szeroką patelnię  z mocno rozgrzanym olejem (około 2-3 łyżki oleju). Dodać ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut co kilka(...)odrobinę cukru i sok z cytryny). Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej,  smażyć  na małym ogniu do zrumienienia. Układać  warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kapsalon 168

Kapsalon podbija ostatnio internety. To Holenderskie danie typu fast food składające się z frytek, kurczaka zapieczonego z serem z dodatkiem świeżych warzyw a to wszystko podane z sosem czosnkowym. Na 3 porcje 4,5 ziemniaków lub gotowe frytki z marketu 450 gram fileta z kurczaka 150/200 gram sera żółtego pół dużej główki sałaty lodowej 15 pomidorków koktajlowych 1 średni ogórek(...)Ziemniaki obieramy płuczemy i kroimy w paski na frytki, następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Ser zetrzeć na tarce. Warzywa pokroić, sałatę w kostkę, pomidorki na połowę, ogórka w półplasterki i cebulę w piórka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do foremek przekładamy upieczone frytki

Andzia Pichci
Tandoori Love Soup with Chicken 135

imbiru,  1 czerwona papryczka chilli). Do głębokiej rozgrzanej patelni przekładamy mięso wraz z całą marynatą. Obsmażamy. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy wodę. Patelnię zakrywamy i dusimy około 30 minut. Pod koniec gotowanie dodajemy warzywa i znowu gotujemy przez jakieś 15-20 minut

ClauditteMissCooking
Kasza jaglana z warzywami 131

pojemniku. W zasadzie możemy dodać dowolne warzywa, lecz moim zdaniem kasza najlepiej łączy się z cukinią, pieczarkami i brokułem – świetnie sprawdzi się także czerwona papryka. Kasza jaglana z warzywami: 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 cukinia 1/2 małego brokuła 2 średnie cebule 6-8 pieczarek (150 g) 6-8 suszonych pomidorów z zalewy* 1 duży ząbek czosnku(...)minutach dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz cukinię, pieczarki i brokuła. Posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy, aż warzywa zmiękną – często mieszając. Pomidory suszone miksujemy wraz z 3-4 łyżkami oliwy z zalewy i dodajemy do ugotowanej kaszy. Mieszamy i dodajemy zawartość patelni oraz posiekaną pietruszkę. Ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozkładamy na talerze i dekorujemy listkiem

Poezja smaku
Kartoflanka – idealna zupa na zimę 195

czasie jak gotuje się mięso obieramy warzywa I kroimy kiełbasę i boczek. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pozostałe warzywa ścieramy tarce ( duże oka ). Kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Na tej samej patelni podsmażamy również cebulę. Ugotowane mięso wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Do wywaru dodajemy

Smaki Ewy
Gulasz w stylu azjatyckim 111

szynki 1 duży ananas 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania i duszenia) Warzywa, owoce i mięso myjemy.  Ananasa obieramy i przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mięso kroimy w kosteczkę

ClauditteMissCooking
Karczek w warzywach 191

czasie przygotowujemy warzywa: -3 marchewki -2 cebule -2 papryki -kilka suszonych pomidorów -ząbek czosnku    Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka.    Obsmażamy karkówkę na patelni do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.    Podsmażone plastry przekładamy do żaroodpornego naczynia a na każdy plaster nakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu(...)patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli, a następnie paprykę i suszone pomidory.    Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.    Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.    Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatk ą  wielowarzywną

Maminek kulinarny
Papryka nadziewana płatkami jaglanymi i warzywami w sosie pomidorowym 119

Wyczyść z nasion i odłóż łódeczki na bok. Płatki jaglane ugotuj w niewielkiej ilości wody, tak aby powstała papka. Wystarczy niecałe 3 minuty. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego lub oliwy z oliwek, wrzuć warzywa, dosmacz solą i pieprzem i duś do miękkości. Kiedy najtwardsze warzywo będzie miękkie, wrzuć papkę z płatków jaglanych wymieszaj. Powstanie genialny farsz do nadziewania

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania