Pyszne i banalnie proste danie. Wystarczy wcześniej wszystko przygotować. Pokroić warzywa i mięso, a makaron ugotować. Potem to już z górki Usmażyć w woku lub dużej patelni, wymieszać z makaronem, doprawić i… Gotowe! Jak większość dań typu stir-fry nie wymaga zbyt dużego wysiłku, a efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g makaronu(...)paski około 2 cm szerokości). W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i szalotkę. Smażyć 1 minutę, dodać czosnek, imbir i smażyć, aż mięso będzie gotowe, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną paprykę i marchewkę, sos rybny, cukier trzcinowy i smażyć około 3-4 minut (mieszając!), aż warzywa lekko zmiękną ale nadal będą jędrne. Wrzucić pokrojoną kapustę pekińską i chwilkę
Oryginalny smakkukurydzianych tłuszcz do smażenia papryka słodka sól pieprz kolorowy sos sojowy ciemny (łyżka) 200 - 300 g mieszanki warzyw chińskich 200 g ryżu 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie wrzucamy masło, roztapiamy i wsypujemy ryż, przesmażamy go do uzyskania perłowego koloru. Zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego odparowania (na 200g wlałam około(...)papryką czerwoną. Kurczaka (filet) przekrawamy wzdłuż by niebyły zbyt gruby, następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy z odrobiną wody i sosu sojowego. Na talerze nakładamy ryż, następnie porcję warzyw i upieczonego kurczaka. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBrukselka to warzywo, które według mnie nie jest zbyt często wykorzystywane w kuchni. Sama jako dziecko nie przepadałam za tymi „zielonymi kulkami”. Jednak z czasem moje smaki się zmieniły, a brukselka zagościła na stałe w mojej kuchni. Dzisiaj chce(...)pokazać przepis na przygotowanie smażonej brukselki wraz z dodatkiem suszonej żurawiny oraz płatków migdałowych. Przekąska na słono, która idealnie smakuje podana prosto z patelni jak i na zimno. Ponadto pamiętajcie o tym, że brukselka to warzywo o niskiej wartości energetycznej, a także zawierające bardzo dużą ilość błonnika, więc jeżeli się odchudzacie to brukselka powinna na stałe zagościć na waszym
Ugotowaćsól i pieprz do smaku, łyżeczka posiekanego tymianku. Sposób przygotowania kuskusu z warzywami i fetą: Dymkę kroję w piórka, cukinię i paprykę w kostkę, awokado obieram ze skórki i kroję w kostkę a następnie delikatnie skrapiam je cytryną. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę dymkę do momentu zeszklenia, dokładam paprykę oraz(...)cukinię i smażę przez około 5 minut, następnie dokładam awokado i pokruszona fetę, mieszam wszystko i wsypuję na patelnię kuskus, zalewam całość niewielką ilością wody, tak aby było jej równo z warzywami i mieszam. Jeżeli kuskus wchłonie całą wodę i jest jeszcze twardawy dolewam jej odrobinę i mieszam. Postępuję tak do momentu
Gotuj Się Kto Możestarty parmezan (do posypania) 1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę w małe paski lub kostkę, cukinie w ćwierćplasterki. Czosnek i cebulę siekamy. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. 2. Rozgrzewamy mocno patelnię o grubym dnie. Plastry bakłażana smarujemy oliwą (ok. 1 łyżka) za pomocą pędzelka i kroimy(...)słupki ok. 3x1cm. Wrzucamy bakłażana i prażymy do zbrązowienia, cały czes mieszając. Wyciągamy na ręcznik papierowy i odstawiamy. 3. Wlewamy na patelnię 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż się zeszkli, dorzucamy warzywa (oprócz cukinii i bakłażana), zwiększamy gaz i prażymy 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy cukier, zioła prowansalskie, lekko posypujemy solą i prażymy kolejne
Kuchnia PrezydentowejKonkretny pomysł na śniadanie, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut. Co jakiś czas korzystam z tortilli łącząc ją z jajecznicą oraz warzywami, dzięki czemu otrzymujemy pełnowartościowy posiłek. Oczywiście warto wykorzystać tortillę pełnoziarnistą, ja niestety w ostatnim czasie nie mogę jej nigdzie dostać. Takie śniadanie gwarantuje uczucie sytości oraz sporo energii, która jest niezbędna, aby z rozmachem rozpocząć dzień(...)miseczki, solimy i delikatnie ubijamy widelcem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy placek tortilla i podgrzewamy po około 20 sekund z każdej strony. Następnie na tą patelnię wrzucamy jajka i standardowo przygotowujemy jajecznicę. W międzyczasie kroimy warzywa, ząbek czosnku miażdżymy i siekamy. Na tortillę dodajemy jajecznicę, następnie pokrojone warzywa, na koniec posypujemy startym serem i zwijamy. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak można
Programista w kuchniczas mieszając drewnianą łyżką, przez ok 3-4 minuty aż ziarenka staną się przezroczyste . Wlać wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna patelni. W międzyczasie garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był gorący . Kiedy wino odparuje dolać do ryżu porcję gorącego bulionu i cały czas(...)miękkiego ryżu dodać pokrojone szparagi i seler naciowy. Dokończyć gotowanie ryżu dodając kolejną porcję bulionu. Gotujemy tak długo aż ryż będzie dobrze ugotowany a warzywa zmiękną. Wszystko zajęło mi mniej więcej 20 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojony szczypiorek i starty parmezan, 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, dobrze wymieszać, przyprawić pieprzem odstawić aby ryż całkiem
Stare Garybulionie. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie startą na tarce marchewkę. Kurczaka smażymy na osobnej patelni. Kiedy kasza jest już prawie na wpół ugotowana dodajemy ją do warzyw i gotujemy aż cały płyn odparuje i kasza będzie dobra, przed końcem gotowania dodajemy kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze około 30 sekund
Delusional Trinebieżącą wodą, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Zazwyczaj trwa to około 8 min. Kurczak w kawałkach ląduje na patelni, dodajcie do niego ulubione przyprawy, ja używam ziół do drobiu. Warzywa kroimy w kawałki, doprawiamy solą prowansalską i czarnym pieprzem. Gotowe! :) Smacznego
Spektrum Smakuwłoskiego (fenkuł) 125 ml wina (1/2 szklanki) 1/2 cebuli sól grubo mielony pieprz świeża bazylia Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy tak długo aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Kiedy koper włoski zmięknie a płyn prawie całkowicie
Mango PapajaChyba każdy kojarzy czerwoną puszkę z napisem „PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI”? Czy ktoś tęsknił za nim tak jak ja? Tradycyjny to oczywiście ryba, warzywa i ryż, czyli węglowodany, ale mam dla Was opcję LCHF z wykorzystaniem ryżu konjac bez węgli Dla mnie to fantastyczny patent ponieważ, od zawsze uwielbiam paprykarz, który kojarzy mi się z dzieciństwem a szczególnie z wakacyjnymi(...)ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję
Ola la LCHFrównież gotowe dania w kubku - produkty oraz ich dostępność znajdziesz również na stronie producenta. Kurczak z warzywami i makaronem z zupy instant Składniki: 1 zupa instant OYAKATA Kurczak po japońsku 250 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 150 g kiełków na patelnię stir-fry 100 g mini pieczarek 5 suszonych pomidorów 4-5 łyżek tartego parmezanu Sposób przygotowania: Mięso(...)drobne kawałki, mini pieczarki na pół (jak nie masz tych mini to zwykłe pokrój na 4 lub 6 części), a suszone pomidory w paseczki. Dodajemy wszystko do mięsa na patelni i dusimy razem pod przykryciem około 5-7 minut. Następnie wsypujemy kiełki, a po krótkim przesmażeniu (2-3 minuty) dodajemy podzielony na mniejsze porcje makaron z zupy instant oraz dołączone
Kolorowy Przepisownikziemniakami, marchewką i aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, zabielona śmietanką. Doskonała na każdą porę roku. Zupa jest prosta do przygotowania i pyszna. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na zupy z warzywami , zajrzyjcie do nich Składniki: 1 mały brokuł 1 mały batat 2 średnie ziemniaki 1 mała marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 l bulionu drobiowego 150 g śmietany kremówki(...)masło. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego batata i marchewkę. Lekko podsmażyć. Do garnka wlać bulion, dodać zawartość patelni, ziemniaki, listek laurowy i czosnek niedźwiedzi. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić brokuła i gotować około 4 minut (ma być jędrny, nie rozgotowany!). Większe różyczki gotować trochę dłużej. Na koniec wlać śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić
Oryginalny smakszklanki oleju 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona papryka Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na szeroką patelnię z mocno rozgrzanym olejem (około 2-3 łyżki oleju). Dodać ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut co kilka(...)odrobinę cukru i sok z cytryny). Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na małym ogniu do zrumienienia. Układać warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKapsalon podbija ostatnio internety. To Holenderskie danie typu fast food składające się z frytek, kurczaka zapieczonego z serem z dodatkiem świeżych warzyw a to wszystko podane z sosem czosnkowym. Na 3 porcje 4,5 ziemniaków lub gotowe frytki z marketu 450 gram fileta z kurczaka 150/200 gram sera żółtego pół dużej główki sałaty lodowej 15 pomidorków koktajlowych 1 średni ogórek(...)Ziemniaki obieramy płuczemy i kroimy w paski na frytki, następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Ser zetrzeć na tarce. Warzywa pokroić, sałatę w kostkę, pomidorki na połowę, ogórka w półplasterki i cebulę w piórka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do foremek przekładamy upieczone frytki
Andzia Pichci