warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:148/829)

Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 189

zrobić maślany ryż znajdziesz w przepisie Łosoś na maślanym ryżu . Do delikatnych dań z ryby czy drobiu dla odmiany i bez problemu zamiast warzyw, można podać delikatne owoce z ziołami. Te gruszki z patelni gwarantują ucztę dla podniebienia. Już raz wcześniej wykorzystałam gruszkę z rozmarynem piekąc ją w cieście

Sztuka gotowania w/g Samiry
Bogracz z kiszonym ogórkiem i ziemniakami 381

pieprz w ziarenkach słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta pieprzu cayenne kminek woda olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso nacieram słodką i ostrą mieloną papryką, obsmażam na patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. 2. W międzyczasie w garnku, w którym będę robić bogracz, rozgrzewam olej i chwilę duszę na nim cebulę oraz marchew startą na tarce(...)gotuje szykuję pozostałe warzywa - ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, a ogórki kiszone w słupki. Pieczarki obsmażam na patelni, by odparować z nich wodę. 4. Gdy mięso już jest miękkie, dodaję wszystkie pozostałe warzywa i uzupełniam wodę, gotuję do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiam do smaku przyprawami: kminkiem, majerankiem, słodką i ostrą mieloną papryką, solą

Kuchnia domowa Ani
Bukiet warzyw z patelni 170

sól Pieczarki kroimy w dużą kostkę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy w misce,  dodajemy sól i jeszcze raz mieszamy. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili dodajemy łyżkę sosu sojowego i mieszamy. Można dodać trochę ciepłej wody i je udusić. Warzywa często mieszamy i dusimy

My Chcemy Jeść
SAŁATKA JARZYNOWA 194

Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać – pokroić w kostkę – wsypać do miski(...)śledzia pokrojonego w kostkę, - można dodać świeżej natki pietruszki lub koperku, drobno pokrojonych, szczególnie latem taka sałatka cieszy oko i smakuje dobrze, - można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka ze szczypiorem, koperek, pietruszka, seler, lubczyk, pokrzywa, - w wersji kolacyjnej może być dodane smażone lub gotowane mięso, np. z rosołu. - odradzam dodawanie musztardy, jabłka i kiszonego ogórka i groszku

Tradycyjna kuchnia inaczej
Super prosta zupa krem z ziemniaków 149

kilka zwiniętych gałązek dla aromatu) i wstawiamy do gotowania. 2. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ze skórki. Wszystko wrzucamy na patelnię na olej. Smażymy na małym ogniu - gdy cebula się zeszkli wrzucamy wszystko do garnka z warzywami i gotujemy razem. 3. Gdy warzywa się ugotują wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liście laurowe i blendujemy nasze warzywa. Jeśli zupa

Bananowe Pole
T... Tabbouleh 252

Kaszę kuskus przekładamy do miski (pamiętajcie, że kasza podwoi swoją objętość!), zalewamy bulionem i odstawiamy na 10-15 minut. Miskę można przykryć folią aluminiową. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone/poszatkowane warzywa. Nie mają być ani przypalone, ani rozgotowane, mają myć chrupiące :) Gdy kuskus napęcznieje, dodajemy do niego chrupiące warzywa i przyprawiamy. Mamy bulion, więc nie przesadzajmy

Kitchens Alphabet
Kasza jaglana w warzywach julienne 158

aromatyczną kaszą jaglaną, na warzywnym bulionie, wraz z jędrnymi i chrupiącymi warzywami pokrojonymi techniką julienne- czyli w cieńkie i drobne słupki.Dzięki tej metodzie najzwyklejsze danie zamienia się w małe dzieło sztuki :)Takie danie można również zaserwować z mięsem, wtedy tuż po rozgrzaniu oliwy należy wrzucić na patelnię pokrojoną w paseczki np. pierś z kurczaka, podsmażyć przez około 2 minuty(...)zostawić pod przykrywką).Paprykę, marchewkę, cukinię oraz cebulę pokroić w słupki.Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, jak już będzie szklista dodać pokrojony w plastry czosnek, a po około 1 minucie dodać marchewkę i paprykę.Chwilę podsmażyć.Dołożyć listek laurowy, zielę i wlać bulion.Od zagotowania bulionu poddusić warzywa przez około 10 minut, a następnie dodać cukinię i całość zostawić pod przykryciem

Kraina Miodem Płynąca
Malinowa zupa krem 173

przykryła.Odstawić do napęcznienia pod przykryciem. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać resztę warzyw i chwile razem podsmażać do lekkiego zrumienienia. W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa wrzucić do blendera kielichowego

Kulinarne przemyslenia
Makaron z warzywami na szybko 173

200g) - opakowanie mrożonej mieszanki greckiej z przyprawami - puszka rozdrobnionych pomidorów - sól, pieprz - 2 łyżki oliwy Przygotowanie:  Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez 5-7 minut warzywa. Dodajemy przyprawy, zalewamy pomidorami z puszki i dusimy przez kolejne 5 minut. Jeśli zachodzi taka potrzeba - ponownie doprawiamy do smaku. Gdy sos się zagotuje, można

W poszukiwaniu inspiracji
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 139

północnej części Brazylii, z którego pochodzi Brasileiro. Moqueca de peixe com  camarão , w bardzo wolnym tłumaczeniu (gdyż takie spotkałam) to gulasz z ryb z krewetkami i warzywami. Gulasz wg mnie to jednak nie najszczęśliwsze określenie, a do gulaszu a moda braisileira jeszcze kiedyś może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”. Moqueca może być(...)starty kumin trochę cytryny ryba i krewetki zamarynowane Krok 2:  Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko. Krok 3:  Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory). Druga warstwa to płaty dorsza. Trzecia warstwa znów warzywa. Czwarta – rozrzucamy krewetki. Piąta i ostatnia – reszta warzyw i kolendra. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym

Smaki Brazylii
WEGE BURGERY Z KASZY JAGLANEJ 136

Pełne smaku  wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej i kolorowych warzyw. Doprawione gałką muszkatołową, natką pietruszki i szczyptą chili. Podane w domowych bułeczkach drożdżowych, z pysznymi sosami i świeżymi warzywami. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale smak wynagradza wszystko. Aby ułatwić sobie pracę najczęściej robię je z kaszy pozostałej z obiadu.   Masę na burgery dobrze jest przygotować dzień wcześniej(...)tarce o dużych oczkach.  Skórkę pomidora nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty. Obieramy ze skóry, kroimy w kostkę Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy starte warzywa i smażymy 10 minut, często mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz wszystkie przyprawy. Smażymy 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojonego pomidora i posiekaną natkę pietruszki. Smażymy 3 minuty

cool and minty
Kuskus z grillowanymi warzywami 118

soczyste), cebula i kolorowe papryki. Obowiązkowo ząbki czosnku, które najlepiej smakują właśnie w takiej wersji - grillowane lub pieczone, zawsze w łupinkach - nigdy nie obieram czosnku. Kuskus z grillowanymi warzywami / 1 porcja Składniki:  1/2 cukinii, małej  1 garść kolorowych pomidorków  1/2 cebuli  2 ząbki czosnku  1/4 czerwonej papryki 1/4 zielonej papryki  olej do smażenia(...)kawałki.  Cukinię kroimy w ukośne plastry.  Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.  Na patelnię wylewamy nieco oleju do smażenia. Najlepiej patelnię posmarować olejem przy pomocy silikonowego  pędzelka. Układamy wszystkie warzywa.  Grillujemy z każdej strony.  Doprawiamy do smaku.  Warzywa podajemy na kaszy

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka z makaronem i kalerosse 233

posiekać, kalerosse przekroić na połówki, tak samo pokroić cukinię razem ze skórką oraz wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać por z cebulą oraz resztę pokrojonych warzyw i wędliną  , dusić pod przykryciem 7-8 minut mieszając  od czasu do czasu, doprawić solą i pieprzem do smaku, gdy warzywa zmiękną, dodać makaron

Wanilia i Kardamon
Makaron w sosie jogurtowym z nutką bazylii 218

patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać pora, pieczarki i rukolę. Smażyć przez około 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia i odczekać, aż wystygnie. Do warzyw dodać makaron i sos. Wymieszać wszystko delikatnie i wstawić na mały ogień lekko podgrzewając. Nie może osiągnąć zbyt wysokiej temperatury, ponieważ sos zetnie się! Trzymać na palniku

Jaglusia

Proponowane wyszukiwania