warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:141/829)

Proziaki 155

kolejne pomysły na nadanie im smaku włoskiego np. z ulubionymi ziołami, suszonymi pomidorami. Przepis znalazłam u Doroty z bloga smakuje.blox.pl. Takie małe "bułeczki" z patelni inspirują do przygotowania past kanapkowych ze świeżych warzyw czy serów. Jeśli już mowa o pastach kanapkowych, taka z serkiem Capri Capri czosnkowo-koperkowym , sprawdzi się doskonale w upalne dni, bo jest orzeźwiająca za sprawą zielonego(...)razie potrzeby dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkowujemy na placek, wykrawamy krążki i pozostawiamy do wyrośnięcia w suchym i ciepłym miejscu. Po 15 minutach możemy smażyć krążki na suchej, nieprzywierającej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami, świetnia propozycja na śniadania do pracy

Moja smaczna kuchnia
Cukinia z marchewką na ciepło 223

ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypioru masło klarowane sól, pieprz    Wykonanie:   Obraną marchewkę kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w bardzo cienkie paseczki, tak samo kroimy nie obraną cukinię. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i po ok. 3 minutach smażenia dodajemy cukinię, wszystko razem krótko smażymy, do momentu aż warzywa lekko zmiękną

magiczna kuchnia Kasi
Makaron z mięsem mielonym i warzywami 190

Dzisiaj kolejny przepis z serii Lunchbox, który ratuje mi życie gdy nie mam na nic czasu. Wstawiam wtedy wodę na makaron, a między czasie podsmażam mięso z warzywami i ziołami. Całość ze sobą mieszam i tak powstaje szybki i wartościowy posiłek do pracy. Nie wyobrażam sobie wziąć ze sobą byle czego. Przyzwyczaiłam swój organizm, że zjada normalny obiad w trakcie(...)Cukinie pokroić w grubą kostkę, a pieczarki w plasterki lub inne kawałki. Jeżeli macie duże liście szpinaku to również pokrójcie je na mniejsze części. Na patelnię (do mięsa) wrzucić czosnek wraz z pozostałymi warzywami i smażyć kilka minut do miękkości warzyw.  Całość doprawić ulubionymi ziołami, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kulejba chrzanowa 166

wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, por, seler i czosnek. Smażymy około 20 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią. Doprawiamy majerankiem, wlewamy wino i przesmażamy aż płyn odparuje. 2. Boczek wyławiamy z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia.Usmażone(...)przekładamy do wywaru, dodajemy chrzan i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyławiamy część warzyw, resztę miksujemy na gładki krem. Wkładamy odłożone warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż zarumieni się ze wszystkich stron. 4. Krem podajemy ze śmietaną, jajkiem na twardo i podsmażonym boczkiem, całość posypujemy natką pietruszki. Smacznego

My Culinary Art
Ogórkowa 200

przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej  tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry  Dodać warzywa do rosołu Gotować wszystko razem  do miękkości 2. - Ogórki zetrzeć na grubej tarce na patelni rozpuścić  2 łyżki masła  Dodać starte ogórki chwile podsmażyć aż odparuje woda 3. - Gdy warzywa w zupie są miękkie. Dodać

W królestwie smaków Beaty
Warzywa z kaszą quinoa 170

smaczne i sycące danie przygotowałam na piątkowy obiad, bardzo lubię warzywa połączone z kaszą. Kasza quinoa ma bardzo dużą zawartość białka przez co jest bardzo zdrowa, może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu oraz diabetyków.  Składniki: 150 gram kaszy quinoa Zdrowymarket24 200 gram pieczarek 1 brokuł 2 małe cukinie 200 gram fasoli szparagowej  1 papryka czerwona Mała(...)osolonej wodzie. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, pieczarki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego, dodajemy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż będą miękkie. Kukurydzę i marchewki odsączamy z zalewy, dodajemy razem z ugotowaną kaszą, brokułami i fasolką do podsmażonych warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy

Bajeczna Kuchnia
Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku (Fasolakia lathera) 179

więc będziemy ich naśladować, nie musimy się tak obawiać kalorii z oliwy - przecież łączymy ją z niskokalorycznymi warzywami. Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku - Fasolakia lathera Składniki / na 4 porcje: ok. 4-5 łyżek oliwy (tyle, by przykryć dno patelni) 2 średnie cebule pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany 500 g zielonej fasolki (u mnie fasolka mamut(...)minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.  Z fasolki odetnij końcówki i pokrój je na 2-3 krótsze części. Dodaj na patelnię razem z ziemniakiem i smaż razem mieszając przez 2-3 minuty. Niech warzywa dokładnie obtoczą się w oliwie.  Pomidory przetnij wszerz na pół i trzymając je od strony skóry, zetrzyj ich miąższ prosto do garnka

Chilli Czosnek i Oliwa
Szparagi z jajkiem w koszulce 150

znak to niechybny, że wkrótce nadejdą kolejne nowalijki, a wraz z nimi nowy sezon na świeże warzywa. Szparagi to temat rzeka, źródło niewyczerpanych inspiracji kulinarnych, warzywo, które można podawać na surowo, smażone na patelni, w woku, w temperze, grillowane, pieczone, gotowane, pokrojone, posiekane, albo w całości. Są niezwykle wdzięcznym produktem, ponieważ można je bardzo szybko przyrządzić. Dzisiaj proponujemy Wam przepis(...)chleba, albo mała bułka 4 jajka 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz Dresing 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj wszystkie warzywa. Rzodkiewki przekrój na połowy, odłam zdrewniałe końcówki szparagów, obierz kalarepkę i pokrój w plastry, a następnie w zapałkę. Chleb pokrój grubą kostkę. Krok 2 Zagotuj szklankę wody w szerokim rondlu

Niedzielny kucharz
Młoda kapusta zasmażana z karkówką 166

Czerwony delikat 2 łyżki mąki Olej woda Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy czerwonym delikatem ( nie rozbijamy ), pozostawiamy do zamarynowania przez około 30 minut. Warzywa obieramy i razem z porem kroimy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy. Karkówkę podsmażamy na patelni z olejem, po chwili wlewamy około 200 ml wody i dusimy około 10 minut. Odstawiamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. W garnku(...)możliwością podsmażania ), podsmażamy boczek, po chwili dodajemy kapustę i warzywa. Całość solimy i przesmażamy razem z boczkiem ( mieszamy ). Dodajemy również pieprz. Po około 10 minutach dodajemy do smaku ocet jabłkowy ( kilka łyżek ) oraz karkówkę i płyn z patelni ( z duszenia ). Całość jeszcze dusimy razem około 10 minut. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki i natkę pietruszki. Razem przesmażamy. Podajemy

Smaki Ewy
zupa ogórkowa 231

obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa

Stare Gary
Sałatka pomidorowa z quinoa ( komosą ryżową ) 195

bieżącą wodą. Opłukaną quinoę przełożyć do garnka, zalać szklanką wod, odrobinę posolić i gotować pod przykryciem około 20 minut. Ugotowaną komosę pozostawić do ostygnięcia. Warzywa umyć. Cukinię pokroić, bez gniazd nasiennych, w kostkę. Na patelni, posmarowanej drobiną oliwy podsmażyć cukinię. Pomidory pokroić w więkse cząstki, paprykę w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Z oliwy, soku cytrynowego, odrobiny

kolorowotorcikowo
Azjatycko - kurczak z warzywami, zieloną pastą curry, mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym 290

było pyyysznie! Niesiona pozytywnymi wspomnieniami cudownych smaków postanowiłam dzisiaj wykorzystać zapasy orientalnych składników, jakie udało mi się ostatnio zgromadzić i na obiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało, sprawdźcie sami :) Składniki: pół piersi kurczaka (czyli pojedyncza pierś) cukinia kilka pieczarek, ok 5 szt. różyczki z połowy kwiatu brokuła (lub pół(...)patelki lub w garnku rozgrzewamy pastę curry, dodajemy mięso, marchew, cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie usmażone, a z patelni wyparuje woda dodajemy mleko kokosowe i pozostałe warzywa. Papryczkę chilli niedbale kruszymy, Wszystkie składniki mieszamy i podobnie jak wcześniej gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Od czasu do czasu sprawdzając twardość warzyw :) Gdy warzywa

Taste Of My Day
Tarta z marchewką i cukinią 237

ciastem. Włóż do lodówki. W tym czasie obierz marchewkę i cukinię. 400g marchewki zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, przełóż na patelnię razem z marchewką i smaż całość, aż warzywa zmiękną. Następnie do warzyw dodaj tymianek i serek śmietankowy wymieszany z mlekiem. Na końcu dodaj jajko, wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem. Pozostałą marchewkę i cukinię

wiecejwarzyw.pl
Krupnik z kaszy jaglanej 202

Lekki,dietetyczny,ugotowany na samych warzywach bezmięsny krupnik. Działa on bardzo oczyszczająco na nasz organizm.  Kiedy chcemy oczyścić i odciążyć organizm od ciężkostrawnych potraw spożywamy taką zdrową zupkę 4-5 razy w ciągu dnia zamiast innych posiłków. Kurację oczyszczającą można przeprowadzać raz w tygodniu,a dla bardziej wytrwałych zaleca się stosowanie jej przez tydzień,dwa maksymalnie do 6 tygodni(...)laurowy 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1,5 l wody natka pietruszki Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na patelni roztopić masło,zeszklić cebulę i wsypać potarte warzywa. Podsmażyć wszystko przez chwilę kilkakrotnie mieszając. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka,zalać wodą,posolić,dodać przyprawy i gotować ok.15 minut. Kaszę wsypać na sitko,przelać wrzątkiem

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa z dyni i batata z wyciskarki 180

Zupa z dyni i batata. Do garnka z bulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować przez 10 minut z przykryciem. Po tym czasie zupę należy rozdrobnić blenderem na najmniejszych obrotach do momentu otrzymania aksamitnego kremu. Pestki dyni i płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu przez 5 minut. Przełożyć(...)krem do głębokich talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej 18% gęstej śmietany oraz prażonymi pestkami dyni i migdałami. Przygotowane przy użyciu wyciskarki warzywa, posiadają o wiele więcej enzymów i składników odżywczych, niż pokrojone w kostkę i podsmażone na patelni. Nie trzeba ich długo gotować w celu uzyskania odpowiedniej miękkości. Końcowa obróbka termiczna oraz mechaniczne rozdrabnianie blenderem, w pewnym stopniu, pozbawiają potrawę

Pij soki wyciskane