warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:138/829)

Śledzie w sosie chili 148

przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy prze 2 godziny, kroimy na 2 cm. kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy, oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy pokrojone warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do warzyw, wlewamy sos chili, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do ostudzenia

Bajeczna Kuchnia
Zupa pieczarkowa 147

ilość wedle uznania) sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę i plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni razem z pieczarkami. Obrać i pokroić warzywa wedle uznania. Mogą to być plasterki, kostki lub słupki. Ja zwykle kroję w plasterki, a niekiedy zostawiam większe części warzyw. Gotować w około

Karola gotuje
Pierogi wegetariańskie z farszem paprykowo-serowym 198

pietruszki i koperek posiekałam. Czosnek również drobno posiekałam. Można przecisnąć przez praskę, ale ja wolę taki posiekany. Ser starłam na tarce jarzynowej.   Na rozgrzane na patelni masło wrzuciłam paprykę i czosnek. Kiedy warzywa lekko się poddusiły i zmiękły zdjęłam gazu. Wystudziłam. Dodałam połowę żółtego sera i pozostałe składniki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam.   Z ciasta pierogowego

Kuchnia u Krysi
Makaron z selerem naciowym i tuńczykiem 176

cienkie plasterki, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę i cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mąkę mieszamy z wodą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa (seler, marchewka, cebula, papryka, czosnek), gdy zaczną mięknąć dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, ostrą i słodką paprykę oraz przecier. Całość dokładnie mieszamy i dusimy

Czary - gary w kuchni
Omlet warzywny z jarmużem 120

nami! Czas by odmienić nasze talerze na lekkie i zdrowe od śniadania do kolacji. Świetnym pomysłem jest omlet. Mój ulubiony, lekko śródziemnomorski...pycha. Nie podam ilości warzyw , bo zależy ona od wielkości naszych patelni oraz apetytu. Potrzebujemy: jajka jarmuż cebulkę dymkę ze szczypiorkiem pomidor oliwki ser feta sól, pieprz Jarmuż przesmażamy na oleju , dodajemy pokrojoną cebulkę. Jajka roztrzepujemy widelcem, przyprawiając

WYSPA SZCZĘSLIWA
FLACZKI SOJOWE Z JAJKIEM GOTOWANYM NA TWARDO 169

czasie wyciągnąć kotlety.W osobnym garnku gotować udka z kurczaka do miękkości. Następnie kotlety i kurczaka pokroić w cienkie paski. Wszystko razem wrzucić do wywaru z warzywami. Doprawić przyprawami. Mąkę "przypiec" na suchej patelni do złotego koloru. Rozetrzeć z ok.  5 łyżkami zimnej wody i 2 zupy. Wlać do garnka z pozostałą zupą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem

pieprzny smaczek
Omleciki z grillowaną cukinią i serkiem ziołowym 174

małe serek ziołowy almette szczypiorek kawełek czerwonej papryki  sól pieprz olej Przygotowanie: cukinię myjemy,i kroimy w cieniutkie plasterki (można użyć do tego obieraczki do warzyw) grillujemy je z dwóch stron na patelni grillowej,lub na zwykłej z odrobiną oleju-lekko solimy, jajka roztrzepujemy ze śmietaną,solą pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem(jak ktoś lubi może dodać trochę posiekanej natki

Swojskie jedzonko
Omlet ze szparagami i pomidorami 154

części. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez kilka minut. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Jajka roztrzepujemy w kubku i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.  Na patelni rozpuszczamy masło, wylewamy jajka i dorzucamy warzywa. Smażymy na średnim ogniu.  Kiedy omlet lekko się zetnie, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu do całkowitego ścięcia. Od razu podajemy. Smacznego :)  1 omlet

Moje Kuchenne Rewelacje
Kasza bulgur z grillowanymi warzywami i zapiekanym dorszem 169

czasie na sitku oczyszczam kaszę pod bieżącą wodą. Gotuję około 12 minut lub do momentu aż będzie dobra dla Was. Ja nie dodaję soli. Warzywa : pieczarki i cukinię kroje, grilluje na patelni, dodaje startą marchewkę i natkę pietruszki. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ryba : filety myję, osuszam i kładę w naczyniu żaroodpornym. Doprawiam solą, pieprzem i całą rybę obtaczam

Bike By Life
Prosty gulasz ze słodkich ziemniaków i papryki 119

będzie gorzki i niejadalny – zdejmij go z ognia, gdy delikatnie się zarumieni, a w powietrzu będzie unosił się zapach). Przesyp go do miseczki. Na tę samą patelnię wlej teraz łyżkę oleju , wrzuć pokrojone warzywa i smaż je około 5 minut. Dolej syrop klonowy i poczekaj jeszcze chwilę, aż odrobinę się skarmelizuje.  Dodaj cynamon, rodzynki, tahini, sok z cytryny, szczyptę

Roślinna - blog wegański
Pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką 262

piszę ;) Dlatego potrzebowałam szybkiej, smacznej i dającej dużo energii kolacji. W kuchennych szufladach mam spory zapas torebek do smażenia i bardzo lubię z nich korzystać. Mięso, warzywa... wszystko przygotowujemy szybko i bez brudzenia patelni. Wzięłam kilka składników i przygotowałam z nich pyszną i bardzo aromatyczną pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką. Myślę

Słodkie okruszki
Kurczak tikka masala z fasolką i ziemniakami 163

Pyszny szybki obiadek, zrobiłam go w 30 minut. W osobnym garnku ugotować ziemniaki i fasolkę do miękkości. Woda musi być osolona. Jak już warzywa będą miękkie to odlać wodę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić kminek, paprykę słodką, posiekaną chilli, posiekany czosnek, potarty imbir. Smażyć około 30 sekund, aż poczujecie zapach przypraw. Wrzucić pokrojone w cienkie plasterki piersi kurze,przekrojone

Kuchnia Pokoleń
Cebulowa zupa krem 177

dusimy na maśle aż delikatnie zmięknie. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę razem dusimy. Miękką cebulę dodajemy do bulionu i całość gotujemy ok 15 minut. Ugotowane warzywa mielimy blenderem na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej grzanki - aż będą złote i chrupiące - na koniec na każdą grzankę układamy plaster sera żółtego i czekamy aż się roztopi

sierotka maRysia w kuchni
Wiejska grochówka 130

łyżeczki białej gorczycy 1 łyżeczka oregano sól pieprz koperek Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyrumienione mięso przełozyć do garnka, patelnię przepłukać i dodać do garnka. pokroić warzywa oprócz ziemniaków , zalać ok 2 litrami wody dodać groch i gotować do miękkości, ziemniaki obrać pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, gotować do momentu kiedy

Gotowanie jest łatwe
Uszka i barszcz Wigilijne 147

garnka. Dodać wody tak aby warzywa były zakryte . Krok 3   Na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżkę oliwy . Cebulę przekroić na 2 części i podsmażyć ,               dodać pokrojony w plastry czosnek , zamieszać aby czosnek nie przypalił się , dodać

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania