warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:130/829)

KASZA JAGLANA SMAŻONA Z MARCHEWKĄ i JAJKIEM 153

szybki obiad po pracy lub ciepłą kolację, polecam smażoną z warzywami kaszę jaglaną. Możecie podać ją jako samodzielne danie z jednej patelni ( wówczas można przygotować ją z dodatkiem pokrojonej w kostkę i podsmażonej piersi kurczaka) lub jako dodatek do ryb czy mięs. Dobrze smakuje także na zimno, dlatego świetnie sprawdzi się do zabrania do pracy.  Najpierw gotujemy kaszę(...)kukurydzy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, suszonym oregano i kurkumą. Chwilę smażymy, po czym zgarniamy na bok zawartość patelni, a w wolne miejsce wbijamy jajka. Smażymy, aż lekko się zetną, mieszamy z warzywami i dodajemy kaszę jaglaną. Po podgrzaniu wykładamy na talerz. Posypujemy szczypiorkiem

cool and minty
Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 198

grube słupki o długości 5-7 cm i grubości ok. 2cm. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa mieszamy z solą i pieprzem. Olej rzepakowy rozgrzewamy na głębokiej patelni z dodatkiem 5-6 łyżek wody lub rosołu. Do naczynia wkładamy mięso oraz warzywa. Najlepiej, aby dłużej gotujące się seler i marchewka znajdowały się bezpośrednio

Kulinarna Pokusa
ŁOSOŚ Z PATELNI 197

przypraw.  Na pewno jest wiele przepisów na dania z łososia, ale ja najbardziej lubię tę pyszną rybkę przygotowaną w prosty, tradycyjny sposób: usmażoną na patelni  na sklarowanym maśle.  Do tego ulubione warzywa i cóż chcieć więcej?  Składniki: file t z łososia cytryna pieprz cytrynowy majeranek przyprawa do ryb masło klarowane koperek Wykonanie: Łososia  dzielimy

Walijskie Pichcenie
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 171

soku z cytryny sól, pieprz do smaku świeża kolendra i jogurt do dekoracji 1. Soczewicę opłukać, osączyć. Zagotować bulion i wrzucić do niego warzywa (oprócz kalafiora!) Gotować 10 minut. Zestawić z ognia. 2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić lekko cebulę i czosnek, dodać wszystkie przyprawy, smażyć chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać wyraźny aromat(...)minutach), wtedy dodać soczewicę, smażyć mieszając 2 minuty, dodać pomidory z sokiem, bulion z warzywami i mleczko kokosowe, gotować na mniejszym ogniu ok. 20-30 minut pod przykryciem (jeżeli mamy mniejszą patelnię, możemy zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem i gotować wszystko w garnku) do miękkości soczewicy; poznacie po tym, że zacznie się lekko rozpadać. 3. Całość lekko zmiksować

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z zielonych warzyw 145

dressing: 2 łyżki oliwy Łyżka octu ½ cytryny Malutki ząbek czosnku Garść natki pietruszki ½ papryczki chili Brukselkę ugotuj al dente. Sałatę porwij na kawałki, pozostałe warzyw pokrój w ulubiony sposób. Słonecznik upraż na patelni. Natkę pietruszki porwij na małe kawałki,  a chili bez pestek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj w miseczce, możesz też utrzeć je w moździerzu

Kolizje Smaków
Botwinka na smażonej kiełbasie. 103

łyzki oleju     Botwine dokładnie myjemy a następnie kroimy w drobną kostke, pora również kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy łyzke masła i wrzucamy warzywa, chwile dusimy po czym zalewamy woda. Na patelni na 2 łyzkach oleju  podsmażamy kiełbase pokrojoną w plasterki i odstawiamy. Marchew i seler kroimy w drobną kostke i dodajemy do zupy. Gotujemy do czasu

Radość kipiąca uśmiechem.
Ryż z kalafiora z warzywami i pieczarkami 184

troszkę pokombinowałam w kuchni i efektem oraz smakiem byłam bardzo zadowolona. Pożywna warzywna potrawka z kalafiorowym ryżem. Na prawdę musicie spróbować. Szczególnie dla miłośników duszonych warzyw.  Na to danie przygotujcie sobie głęboką patelnię lub wok.  ... Przepis: Składniki: ( dla 3 osób) 0,5 główki kalafiora lub 1 mały kalafior 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona

Mój pomysł na
Pesto bakłażanowo-paprykowe 110

ząbki czosnku; - 1 łyżka oleju kokosowego; - sól morska, oregano, pieprz ziołowy, bazylia do smaku; - 250ml oliwy z oliwek do zalania zmiksowanych warzyw po przygotowaniu. Przygotowanie: Warzywa myjemy, kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię pokrytą olejem kokosowym. Doprawiamy przyprawami i solą morską, a następnie mieszamy i smażymy. Co jakiś czas dolewamy wodę aby warzywa się poddusiły i czekamy

MintTaste
Sałatka z grillowaną cukinią 158

cukinię, a jesli mamy patelnię grillową to na takiej będzie lepiej Paprykę pokroić w małe piórka, a  pomidora w kostkę Do mix sałat dodać warzywa, kurczaka, skropić sosem tajskim i resztą oleju z patelni- wymieszać

Proste Potrawy
Dania dwudniowe - domowa chińszczyzna 252

czasie przygotuj warzywa. Umyj je, obierz i pokrój: marchewki i paprykę w drobne słupki, pieczarki i pora w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron lub ryż. Na końcu przerzuć wszystko do woka (łącznie z makaronem), dodaj orzeszki

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Boeuf Stroganow 158

zamieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Mięso oczyść z błon, pokrój w cienkie paski i szybko obsmaż (aż zmieni kolor na szary) na łyżce oliwy na dużej patelni. Posól i przełóż do garnka z warzywami. Mięso z warzywami zalej wodą, lekko ponad poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zdrowy i przepyszny obiad jesienią, to możliwe! 179

łyżki oliwy z oliwek - 1/2 szalotki - 1 ząbek czosnku - 150 ml mleka bez laktozy - 150 ml wody - sól, pieprz - odrobina kurkumy i chili  Na patelni na oliwie zblanszuj czosnek, szalotkę i warzywa, podduś przez 5 minut. Dodaj ryż i quinonę, zalej mlekiem i wodą, duś co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki. Około 20 minut. Omlet francuski

SMYKWKUCHNI
Bazyliowe naleśniki z tuńczykiem i papryką 161

ciasto naleśnikowe umieścić w misie blendera i miksować, aż do momemntu gdy bazylia zabarwi ciasto na zielono. Cebulkę, czosnek, paprykę oraz chilli pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego wrzucić pokrojone warzywa, dodać rozmaryn i tymianek, smażyć 3-4 minuty.  Dodać pokrojonego w kostę pomidora i dusić kilka minut, do momentu aż sok z pomidorów odparuje

DefinicjaSmaku
Kasza gryczana z warzywami sezonowymi 213

oliwek sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę, obrać, pokroić w ćwiartki, seler w grubsze słupki. Na patelni rozgrzać masło z olejem rzepakowym - wrzucić warzywa - smażyć na wolnym ogniu. Posolić. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodać cebulę, pokrojoną w piórka. Na koniec wrzucić nać selera i pietruszki, migdały i pomidorki

kolorowotorcikowo
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 203

rozgrzanej patelni ułożyć część masła klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć na dnie patelni i ponownie dodać na górę odrobinę masła klarowanego. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry.  Sos:  Ocet z białego wina wlać do rondelka i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Ocet z ziołami redukować o połowę(...)wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, aż sos odpowiednio zagęści się. Cukinia:  Cukinie pokroić w plastry wzdłuż warzywa i zblanszować. Posiekać czosnek i na patelni ze świeżym masłem lekko ze smażyć. Dodać blanszowaną cukinie z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić solą. Ziemniaki:  Na mandolie

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania