udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami. Składniki: ok. 800 g udźca z jelenia, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 200 g pieczarek, 5-6 szalotek(...)następnie przelewamy do garnka. Dolewamy wino oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia, następnie dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie przesmażamy wszystkie warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i dorzucamy do gotującego się mięsa. Całość dusimy dalej około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy
Plate of Joyrozerwać na małe kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki i gotować, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić, wywar zostawić. Sos serowy, na patelni roztopić masło, obsmażyć cebulkę. Tylko tyle, żeby zmiękła, nie ma być brązowa. Dodać mąkę i wymieszać, smażyć kilka sekund, znowu nie dopuścić żeby zbrązowiało(...)minut. Nie przykrywać. Wersja z mięsem, rozgrzać olej, piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki . Doprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na patelni. Nie zbyt długo, żeby nie były suche. Mięso jeszcze się podpiecze w piekarniku. Tak przygotowane mięso rozłożyć pomiędzy warzywami. Reszta jak wyżej. To było pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleńtakie same paski kroimy też cukinię. Warzywa mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grzyby czyścimy i kroimy w paski. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, a następnie podsmażamy na nim krótko grzyby, dodajemy warzywa i całość podlewamy winem, które redukujemy na bardzo mocnym ogniu przez 2-3 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy z kaparami. W między
Kuchnia Bon AppetitRozgrzej patelnię i smaż placki kilkanaście sekund z każdej strony. * zmodyfikowany przepis Olgi Smile Flatbread po libańsku Składniki (na 8 sztuk): flatbready z powyższego przepisu lub kupne tortille, chlebki pita czy naan hummus: 1 puszka ciecierzycy, 25 ml zalewy z puszki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki tahini, sok z 1/2-1 cytryny (do smaku), sól do smaku sezonowe warzywa, u mnie(...)czosnek, oliwę i odrobinę soli i zmiksuj, uzyskując sos miętowy. Przygotowane warzywa umieść w misce, polej sosem miętowym i wymieszaj, aby sos dobrze obtoczył warzywa. Jeżeli używasz gotowych chlebków, podgrzej je najpierw na patelni lub w piekarniku. Warto je najpierw lekko zwilżyć wodą, aby stały się bardziej miękkie i puszyste. Weź podgrzany chlebek, posmaruj go hummusem, następnie ułóż
Chilli Czosnek i OliwaKroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Tak, aby woda przykryła wszystkie warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i kostkę bulionu warzywnego. Warzywa z ziołami wstawiamy do gotowania. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Uprażone ziarna przesypujemy do miseczki i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażymy na nim posiekanego pora, cebulę i czosnek. Gdy całość się
kulinarnyJagodziny. 2. Po tym czasie grzyby pokroić w paseczki. Wodę spod grzybów zostawić. 3. Ugotować wywar na wędzonej porcji mięsa, np. wędzonym udku oraz na warzywach. 4. Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni razem z 1 cebulą posiekaną w kosteczkę. Odstawić. 5. Ugotować kaszę gryczaną. Ostudzić. 6. Mięso mielone połączyć z jajkiem, wystudzoną kaszą gryczaną i przyprawami. Dokładnie wyrobić(...)dodając 1 łyżkę zimnej wody. Doprawić. 7. Z mięsa formować małe klopsiki. 8. Obsmażyć je na rumiano na patelni, wyjąć z tłuszczu i odłożyć. 9. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać i pokroić na ćwiartki. 10. Wywar przecedzić. Warzywa i mięso wędzone nie będą nam już potrzebne, możemy je wykorzystać do czego innego. 11. Do wywaru dodać pokrojone grzyby, wodę
W mojej kuchnizawierającą pestki i pokroić miąższ wraz ze skórką w niewielką kostkę. Marchewkę i korzeń selera obrać i również pokroić w kostkę. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i wrzucić na nią pokrojone w kostkę warzywa. Chwilę smażyć często mieszając, uważając, żeby warzywa się nie przypaliły. Zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszać. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, przesypać(...)warzyw i wymierzać dokładnie. Dodać listki oregano (lub innych ulubionych ziół, świetnie się sprawdzi też tymianek) i ponownie wymieszać, wyłączyć ogień pod patelnią. Następnie przygotować surówkę z marchewki i jabłka. Wyciągnąć dorsza z piekarnika. Danie podawać gorące, świeżo po przygotowaniu. Odgrzewanie w mikrofalówce spotęguje aromat ryby – z własnego doświadczenia, koledzy i koleżanki w pracy narzekają, jak odgrzewam dorsza
Dietologniej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Resztę świeżych warzyw i pieczarki wrzuciłam na olej rozgrzany na patelni i smażyłam przez 10 minut na niedużym ogniu, często mieszając. Gdy kapusta była już obgotowana, dodałam do niej przesmażone warzywa, pomidory, koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawy
Kulinarny Pamiętnikpowróci też regularne pisanie nowych przepisów :-) Na dobry początek proponuję Wam Makaron a'la Chiński Kubek z Chińskiej Patelni , ale oczywiście zdrowszą jego wersję :-) Dość często gotuję na parze , więc i ten przepis taki będzie :-) Składniki: 1/2 opakowania warzyw chińskich Hortex (z przyprawami) 1 pierś kurczaka około 150g makaron do spaghetti pełnoziarnisty 60g pieprz, sól, curry, vegeta 50 g jogurtu
Anielska Kuchnia Aniodcinamy od skóry i kroimy w średnią kostkę. Trawę cytrynową w całości miażdżymy przy użyciu tłuczka do mięsa (jedno silne uderzenie). Kolendrę siekamy drobno. Metoda: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając. Po chwili dodajemy czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażymy wszystko około 2 minuty, aż zacznie unosić się aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny
MamaOskarkaMłoda kapusta – jedno z pierwszych świeżych warzyw, pojawiające się na targach i w warzywniakach na wiosnę. Z pierwszej pięknej główki, którą uda mi się wypatrzeć –zawsze robię ten bigos. I zawsze jest tak samo pyszny. Tym razem jako pierwszą znalazłam kapustę stożkową. To stosunkowo młoda odmiana. Bardzo krucha, delikatnie słodka i niesamowicie soczysta. Dużo smaczniejsza niż okrągła, jeśli gdzieś(...)wrzątkiem, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, drobno kroimy. Do gotującej się kapusty po 5-6 minutach wsypujemy koper i szczypior. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła, wsypujemy na nią pozostałe warzywa bez pomidorów. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy razem przez 5-8 minut. Całość wrzucamy do kapusty, dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy razem pod przykryciem. Ja lubię
Karo in the KitchenBardzo lubię warzywa stir-fry – krótko smażone na dobrym oleju na mocno rozgrzanej patelni. Tracą swoją surowość, ale zachowują jędrność, olej i przyprawy wzmacniają ich smak. Takie warzywa można zjeść same w postaci surówki, można tez dodać do nich ryż czy kaszę i mieć fajny, wartościowy, tani posiłek. PRZEPIS NA BROKUŁA SMAŻONEGO Składniki na brokuła smażonego: 1 broku
Dorota SmakujeCoś z cyklu "prawie" jednogarnkowego. Prawie, albowiem patelnia i naczynie żaroodporne będą w użyciu. Przekonajcie się sami, co zyskacie na takim połączeniu. Sycące danie na rodzinny obiad. Użyjcie ulubionego ryżu i warzyw jakie posiadacie na podorędziu. Smacznego! Składniki: Ryż brązowy i czerwony fasolka szparagowa zielona groszek zielony mini marchewki bulion drobiowy/warzywny Kurczak: podudzia z kurczaka czosnek niedźwiedzi czosnek granulowany(...)wkładam do miski, którą okrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na min. 30 minut. Ryż układam na dnie szklanego żaroodpornego naczynia. Następnie warzywa (w sezonie zimowym, używam mrożonych). Kurczaka podsmażam na suchej patelni, ponieważ marynował się w oleju, aż do momentu przypieczenia z każdej strony. Uważajcie jednak by nie przypalić. Gdy uznacie, że już jest gotowy, to czas ułożyć
Karczma Honoriettypapryce zaczyna w kuchni towarzyszyć dynia nie ulega wątpliwości, że zbliżamy się do pełni jesieni. Co najbardziej rozpala wtedy zmysły ? Na pewno pożywniejszy obiad. Wyśmienita delikatna zapiekanka z warzywami w sosie beszamelowym, na wierzchu pyszni się chrupiąca tostowo-orzechowa kruszonka . Mimo, że bezmięsna jest sycąca, niewielka ilość skutecznie zaspokoi nasz głód. A jak smakuje ? Przekonajcie się sami. Uwielbiam(...)pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy. Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem. Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Poduszone warzywa mieszamy w garnku z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku
Wanilia i Kardamonpestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać Połączyć jajka, mąkę oraz warzywa i przyprawić Wykładać niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (około 2 łyżki na jednego placka) Smażyć z dwóch stron aż placki będą przyrumienione KARMELIZOWANE WARZYWA Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski Wrzucić
HealthyCreations