warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:114/829)

Ciasto francuskie nadziane pikantnym mięsnym farszem z warzywami 183

będzie miękki. W tym czasie na osobnej patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy mięso na lekko złoty kolor. Solimy, dodajemy do smażących się obok warzyw.  Gdy wszystkie składniki są już na jednaj patelni, dodajemy pomidory z puszki, 1,5 łyżeczki papryki wędzonej, 2/3 łyżeczki ostrej papryki, płaską łyżkę cukru, bazylię i pieprz do smaku.  Zwiększamy temperaturę

Cook&Love
ZUPA POMIDOROWA Z PĘCZAKIEM 149

ząbki czosnku  2 łyżki masła  kasza pęczak  szczypta cukru  sól, pieprz  Przygotowanie: Cebulę i czosnek podsmaża na patelni, dodaj pomidory i duś około 10 minut.  Warzywa obierz, pokrój,wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj do miękkości.  Następnie zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. wyjmij

Kukuleczki
Spaghetti bolognese dla cierpliwych 157

smaku Przygotowanie Posiekać bardzo drobno cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o bardzo grubych oczkach (seler naciowy drobno pokroić). Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia.  Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory i przyprawy. Dusić na bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka duszone w warzywach z dynią hokkaido 130

hokkaido natka selera i pora sól pieprz  oregano hyzop majeranek tłuszcz do smażenia (smalec)  Żeberka myjemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Obsmażamy w głębokiej patelni w roztopionym tłuszczu. Dodajemy pokrojone warzywa, zioła, przyprawy i podlewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem ok 1 godzinę. w razie potrzeby jeszcze podlewamy wodą. Na ostatnie 20 min duszenia solimy i układamy pokrojoną

Gotowanie jest łatwe
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 211

szczęście w lodówce jeszcze jedna paczka krzyżowej czeka, i na święta będą zrazy... Ale nie o pieczeni i zrazach miało dzisiaj być! w ubiegłą niedzielę przygotowałam zapiekankę z warzyw, makaronu i mielonego wołowego. Może nie wygląda powalająco ale jest bardzo smaczna, nie rozwala się i dobrze podgrzewa np w pracy. Polecam wszystkim wielbicielom makaronów, wołowiny i zapiekanek! Przepis pochodzi(...)obranej i posiekanej oliwa do  smażenia 500 g mielonej wołowiny 2 szkl. przecieru pomidorowego sól, pieprz 300 g makaronu spaghetti 3 jajka natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy warzywa a gdy zmiękną dodajemy mięso i mieszając smażymy aż przestanie być różowe. Dodajemy przecier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut mieszając od czasu do czasu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z selera 196

łyżki oliwi z oliwek * 1 łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * mielona kolendra * ewentualnie szczypta curry dodatkowo: * ziarna słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plastry. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić. Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone(...)ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną.  Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami. Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem 183

szpinakiem) i tortillę de espárragos (ze szparagami). Sami widzicie - le omelette, frittata, sfugato... niezależnie od nazwy oznacza praktycznie to samo danie. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich kochają omlety z wiosennymi warzywami:) Ja również je uwielbiam:) Kto się pisze na zielony omlet? Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem przepis własny czas przygotowania: 30 min. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 szalotki lub cebula(...)włóż szparagi, smaż wszytko jeszcze 2-3 minuty.  W tym czasie do miski wbij jajka, roztrzep je widelcem, dopraw solą i pieprzem. Przełóż usmażone warzywa do masy jajecznej i wszystko wymieszaj.  Na patelni ponownie rozgrzej oliwę (ja używam tej samej patelni) i wlej na nią masę jajeczną. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do małego i smaż, aż jajka

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto cheeseburger - drożdżowy wypiek nadziany mięsem mielonym i warzywami 224

rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć szalotkę. Następnie zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Całość smażyć, aż do zarumienienia się pieczarek. Pod koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć mięso. Gdy zmieni kolor to przyprawić je solą oraz pieprzem, a na sam koniec dodać passatę pomidorową. Smażyć, aż do lekkiej

Ugotować
25 dań z pomidorami! 365

Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Moja rybka nie tylko świąteczna 147

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam!  Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra(...)odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia. Pod koniec smażenia warzyw dodajemy koncentrat lekko rozrobiony w wodzie

Na moim talerzu
Makaron z botwiną, szparagami, kurczakiem i ricottą 139

jest wybitnie smaczne. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zasmakuje każdemu, jestem przekonana.  Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka drobnego makaronu MINI Lubella 5 warzyw  10 szparag  pęczek botwinki bez korzenia 5-6 mini cukinii  200 gram sera ricotta 400 gram piersi kurczaka  1 szalotka  1 ząbek czonku  rozmaryn świeży(...)czosnek. Pierś kurczaka pokrój w plastry i podsmaż ze składnikami. Dodaj świeży rozmaryn. Szparagi i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Liście botwiny pozostaw w całości. Z patelni wyciągnij rozmaryn. Natomiast wrzuć pokrojone warzywa i botwinę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj wino. Duś składniki 4-5 minut. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj sos. Na koniec dodaj garść posiekanej natki pietruszki. Jeśli

Mango Papaja
Moja rybka nie tylko świąteczna 482

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku(...)ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia. Pod koniec smażenia warzyw dodajemy koncentrat lekko rozrobiony w wodzie

NA MOIM TALERZU
Sajgonki z mięsem wieprzowym i warzywami 154

Pyszne, chrupiące sajgonki z mięsem wieprzowym i warzywami. Idealne jako przekąska dla dwojga. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest czasochłonne!  Składniki dla 2 osób: 8 sztuk papieru ryżowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki) 1 cebula 1 mała marchewka 4 liście kapusty pekińskiej 25 g suszonych grzybów mun sól, pieprz sos sojowy olej do smażenia(...)namaczania 1. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie słupki. Marchewkę i cebule obrać, a także zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć starte warzywa. Gdy lekko zmienią kolor, dodać mięso wieprzowe. Smażyć, tak długo aż mięso mielone zmieni kolor na szary. Do przesmażonych składników dodać posiekane grzyby mun i kapustę pekińską. Doprawić solą

Ugotować
Kasza „czarne oczko” do obiadu 226

Kasza „czarne oczko” do obiadu Czasami ziemniaki, nieco się już przesycą , zwykła kasza i ryż też ..i wtedy nadchodzi czas by rzucić czarne oczko na patelnię Zrobić coś z niczego , czyli pęczak z fasolką i papryką . Brzmi dziwnie ,możne tak , ale jest mega smaczne i pożywne , a do tego stanowi świetny dodatek do obiadu . Składniki ; 1 słoik ,fasolki(...)żółtej papryki 1 mała cebula 2 kostki rosołowe drobiowe sól , pieprz do smaku 1 łyżka masła Paprykę siekamy drobniutko – obie . Cebulkę także . Warzywa podsmażamy , dusimy na maśle , aż zmiękną . Odstawiamy . Na suchej patelni prażymy suchy , nie ugotowany pęczak . Jak będzie pachnący i lekko rumiany , zalewamy szklanką wody , dorzucamy obie kostki rosołowe , wcześniej przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu

Ogrodnik w podróży
Makaron z warzywami i kurczakiem 196

Cześć Kochani, Dziś chcę Wam zaprezentować fajną opcję na makaron z warzywami:) składniki 2 piersi z kurczaka ok 10 różyczek brokuła 1 papryka 1 pomidor 6 kostek mrożonego szpinaku 100 g sera niebieskiego (oczywiście nie musicie go dodawać) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 2 jajka garść koperku zioła prowansalskie kurkuma sól, pieprz oliwa makaron pełnoziarnisty Piersi marynujemy w kurkumie , następnie(...)podsmażamy na oliwie i dorzucamy szpinak. Brokuła rozmrażamy, różyczki rozdrabniamy na mniejsze kawałki.  Jajka, jogurt, koperek oraz szpinak razem mieszamy.  Wszystkie składniki wrzucamy na patelnie i dusimy do momentu zmięknięcia warzyw .  Na koniec dodajemy ser i przyprawiamy. Nakładamy porcje makaronu na to warzywa i gotowe! Smacznego! Przepraszam , ale niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia już nałożonego dania. Buziaki

Cukier&Puder