warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:111/829)

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i serem cheddar 197

łyżki oliwy z oliwek łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Szpinak umyć, truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki.  Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Cheddar skroić obieraczką do warzyw. Składniki sosu wymieszać. Szpinak ułożyć w miseczce, dodać truskawki. Polać odrobiną sosu,  dodać drugą warstwę szpinaku i truskawek, posypać orzeszkami pinii i polać balsamico di modena. Podawać

Humanistka w kuchni
Zupa z soczewicy 193

godziny, aby wchłonęły wodę i napęczniały. 2. Czosnek, cebulę, paprykę oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory (lub pomidory z puszki) kroimy w niedużą kostkę. 3. Na patelni na oleju smażymy pokrojone warzywa, do czasu, aż się zarumienią. 4. Przekładamy przesmażone warzywa do garnka, dodajemy odcedzone z wody nasiona soczewicy, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, odrobinę soli. Zalewamy

W kuchni Katie
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 196

patelnię z cebulą i marchewkami wrzucić pokrojone pieczarki. Wymieszać. Chwilę podsmażać (około 3 minut), po czym dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso stanie się zarumienione. Na patelnię z podsmażonym mięsem i warzywami wlać pomidory wraz z zalewą. Dodać czosnek i oregano. Wymieszać i  wszystko razem podsmażać, często mieszając, na małym ogniu (przez około 15 - 20 minut), aż zgęstnieje

Gospodyni Miejska
Tortilla z kurczakiem i halloumi 182

ulubione przyprawy, oliwa Zamarynować kurczaka w przyprawach, ziołach  i oliwie. Odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. Pokrojone w paseczki piersi z kurczaka grillować na grillu lub patelni z małą ilością tłuszczu. Warzywa pokroić w plastry lub mniejsze kawałki. Gdy kurczak będzie już gotowy, pokrojony w plastry ser haloumi grillować do uzyskania złotego koloru. Następnie podgrzać na rozgrzanym grillu również

MarciochaKucharzy
szynka z grzybami moon 190

polewamy sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na pół godziny.  W międzyczasie podgotowujemy grzyby moon około 10 min po czym je studzimy i kroimy w paski. Warzywa i mięso podsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek (pokrojony lub zmiażdżony), 2 małe ostre suszone papryczki i  tarty imbir. Doprawiamy kurkumą, gałka muszkatołową, kolendrą (ćwierć łyżeczki), słodką papryką

Lubczyk i Wanilia
Paprykarz domowy + film 116

przepis Makrelę obieramy i oddzielamy od kości. Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę .Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach .Na patelni przesmażamy cebulę , dodajemy resztę warzyw, chwilę dusimy , dodajemy koncentrat pomidorowy dodajemy papryką w proszku .Masę warzywną mieszamy z makrelą , dodajemy ryż doprawiamy solą

Smakowite Dania
Gyrosowy kurczak w pysznej sałatce z wieloma warzywami 170

cebuli Kilka listków sałaty lodowej Kawałek białej rzepy lub kilka rzodkiewek Oliwki 1 łyżka oliwy z oliwek np. Monini 1 łyżka słonecznika sól Łyżkę słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy według własnego pomysłu, na talerz lub półmisek. Dodajemy oliwki i słonecznik. Całość polewamy oliwą i leciutko solimy. Kurczaka kroimy na cienkie kawałki i pieczemy

Smakowy Raj
Naleśniki na zielono, Monachium 151

dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety Drobno pokrój czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Dodaj drobno pokrojone pieczarki (np. w blenderze) i również podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj szpinak i duś przez kilka minut (lub dłużej) aż większość wody wyparuje. Dodaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta kanapkowa marchewkowo - pomidorowa 200

oliwek  sól pieprz zioła wg. upodobań, tymianek, majeranek, bazylia  www.Skworcu.com.pl 1. Marchew i selera obrać, ugotować bez soli na pół twardo, odcedzić.  2. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć odcedzone warzywa i smażyć je kilka minut.  3. Do blendera wkładamy suszone pomidory i warzywa,  dokładnie zblędować. Dodać pieprz i zioła wymieszać. Pomidory mają zdecydowany smak, więc

Apetyczna babeczka
Razowy makaron z cukinią i suszonymi pomidorami 289

pieprzem i dwoma łyżeczkami oregano.  Gdy cukinia zmięknie i się zrumieni dodajemy pomidory i smażymy razem około 2 minut .     Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy razem z warzywami.  Podajemy i gotowe :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Moqueca de bacalhau 182

startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię. Na dnie układamy warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory), a następnie płaty bacalhau. Na wierzchu sypiemy kolendrę. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i 1 kostkę knorr. Jeśli chcemy otrzymać smak bardziej pikantny

Smaki Brazylii
Drożdżowe bułeczki z pieczarkami 202

odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczarki kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. na patelni podgrzewamy olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi

Kulinarne przygody Gatity
Zupa kurkowa. 176

gałką muszkatołową. Przez ok 5-10 min podsmażamy na małym ogniu. Następnie dolewamy wino i dusimy. Czekamy aż wino odparuje. Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy z niego warzywa i dodajemy całą zawartość patelni. Dodajemy pokrojony serek topiony i gotujemy ok 15 minut. Podajemy z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego, posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki 189

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by pozostały jędrne, kroimy w ćwiartki. Fasolkę kroimy na kawałki i tez gotujemy w osolonej wodzie pamiętając o tym by pozostała jędrna. Warzywa po ugotowaniu odsączamy. Na patelnie wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony w cieniutkie paseczki boczek wędzony. Podsmażamy go przez chwile, a gdy zacznie się rumienić dorzucamy na patelnie pokrojone suszone pomidory

Przysmaki Karolki
Chili con carne 170

dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Paprykę czerwoną pokroić w kostkę (nie musi być drobna) i po chwili dodać do smażących się warzyw. Gdy papryka zmięknie, na patelnię dodać mięso wołowe, doprawić. Ja użyłam tylko soli i pieprzu, ponieważ świeży czosnek i papryczka chili dały daniu dużo aromatu. Ale oczywiście możecie użyć innych, ulubionych przypraw

Zgrabne Gotowanie