warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:118/829)

Pasztet rybny 234

cedzakowej wykładać rybę na sito, do odsączenia i wystudzenia. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni z masłem, przyprawić solą i pieprzem.  Wystudzoną  rybę i  warzywa, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych produktów dodać jajka i płatki jaglane. Masę pasztetową dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem

Codziennik Kuchenny
Zupa fasolowa 356

możemy jeszcze dolać kilka szklanek wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i gotujemy przez 30 min. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony boczek, cebulę i drobno posiekany czosnek. Jednocześnie myjemy, obieramy i kroimy warzywa. Ziemniaki w kostkę, pozostałe(...)uznania, np w półtalarki. Po 30 min gotowania wszystko trafia do jednego garnka + 2 łyżeczki majeranku. Gotujemy przez kolejne 25-30 min aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodając łyżeczkę słodkiej papryki. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dosypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Tak powstaje zasmażka, która po niespełna minucie mieszania trafia do garnka. Całość doprawiamy solą i pieprzem

Ania i Marcin gotują
Wieprzowina słodko-kwaśna 118

łodyg selera usunąłem błonę, pokroiłem go w cienkie plasterki. Paprykę umyłem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w krótki paski. Cebulę pokroiłem w ósemki. Wszystkie warzywa przełożyłem do miski. Ananasa osączyłem z zalewy. Do głębokiej patelni wlałem ¾ szklanki oleju. Jajko roztrzepałem, kawałki mięsa panierowałem w jajku i mące kukurydzianej. Wrzuciłem na rozgrzany olej, tak aby pływały luźno i równo się zrumieniły, mieszając(...)minuty. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem na papierowym ręczniku. Do kubka zlałem tłuszcz, na patelni zostawiłem nie więcej niż łyżkę oliwy. Wrzuciłem cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty. Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier

R'n'G Kitchen
Leczo z grillowanych warzyw 172

gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Patisona obieramy, usuwamy pestki i kroimy. Papryki i chili kroimy, cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa poza cebulą i czosnkiem przyprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Gdy zmiękną przekładamy je do garnka wraz z resztą warzyw i ketchupem z cukinii. Chwilę dusimy aż smaki się połączą

Mienta blog
Kurczak po chińsku 258

łyżka oleju (może być sezamowy jeśli macie) Kurczaka pokroić w paski, włożyć do marynaty i zostawić na minimum 3 godziny. Rozgrzać wok lub dużą, głęboką patelnię, i podsmażyć mięso. Następnie dodać warzywa pokrojone w słupek (cebula w piórka). Smażyć, aż warzywa trochę zmięknął, ale nadal będą lekko al dente. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 5 minut

Dobra karma
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 199

Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli. Schab: Zacny kawał schabu (ja miałam 1,5kg) obtaczamy w przyprawach. Ja na deskę wysypałam(...)kroimy na grube plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i na tym układamy cebulę i jabłka. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Schab obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Taki przyrumieniony schab układamy na jabłkach. Na patelnię wlewamy trochę wody i mieszając zgarniamy całą dobroć ze smażenia. Dodajemy to do naczynia. Podlewamy schab i jabłka ½ szklanki

ladykitchen
Rosół wołowy, taki jaki pamiętam z dzieciństwa 174

zostawić cały kawałek. Natkę pietruszki związać i dodać do zupy. Po ugotowaniu wyrzucić ją. Cebulę obrać, przekroić na pół i obsmażyć na ogniu lub na patelni. Do podgotowanej zupy dodać przygotowane warzywa, ziele angielskie, listki laurowe, doprawić pieprzem. Gdyby woda się wygotowała podczas tak długiego gotowania to uzupełnić, zagotować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać jedną gałązkę

Kuchnia Pokoleń
Grillowana pierś marynowana w maślance 203

Pyszna propozycja na szybki obiadek pod warunkiem że wcześniej zamarynujemy mięsko w maślance. Do mięska podałam kuskus z dodatkiem warzyw oraz moje ostatnie w tym sezonie malutkie cukinie. składniki: kurczak 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka maślanki 1 duży ząbek czosnku zioła włoskie dodatki ok 2/3 szklanki kuskusu 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki(...)pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę.  Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną, doprawić do smaku solą ziołową. Patelnię zestawić z ognia i dodać gotowy kuskus oraz posiekaną natkę pietruszki.  Wszystko wymieszać. Na talerz nałożyć grillowanego kurczaka i cukinie oraz kuskus i podawać

Monia miesza i gotuje
Leczo z mięsem mielonym 189

rozgrzać olej, zeszklić cebulkę pokrojoną w półplasterki, dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki, dołożyć oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę, dusić wszystko razem, by warzywa straciły surowość, przelać warzywa z sosem do cukinii. Na tej samej patelni, na "sucho" smażymy mięso mielone, mieszając często, po usmażeniu wraz z sosem, który powstał na patelni przekładamy do cukinii. Wszystko mieszamy, dokładnie, dodajemy przyprawy i koncentrat

kgwjanczewo
JAJKA PO AFRYKAŃSKU 620

kostkę papryki i posiekany drobno czosnek, smażyć, aż warzywa zmiękną. Wrzucić pokrojone na ćwiartki pomidorki, doprawić kuminem, solą i pieprzem, dusić około 2-3 minuty. Warzywa rozgarnąć na boki, w środek wbić jajko. Patelnię przykryć i smażyć, aż jajko się zetnie. Wierzch posypać dymką i kolendrą. Gotowe danie podawać na patelni, lub przełożyć na talerz. Ja wolę pierwszą wersję, gdyż

Kuchnia w opałach
Pęczakowe wariacje smakowe 233

szklankami wody. Gotujemy tak długo, aż kasza pochłonie całą wodę.  Kiedy pęczak wciągnie wodę dodajemy mleczko kokosowe, chwilę zagotowujemy i odstawiamy. W między czasie warzywa. Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, gdzie skwierczy już rozgrzana oliwa. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę oraz cukinię również w kosteczkę. Smażymy na małym ogniu aż warzywa zmiękną i staną się

Sajkofanka smaku
Krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku 243

oleju słonecznikowego, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, bagietki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przesmażenia cukinii i pozostałych warzyw, dzięki czemu zupa miała lepszy, pełniejszy smak. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojony z plasterki ząbek czosnku, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i cukinie pokrojone(...)całość zmiksowałem na gładką masę. Następnie przygotowałem chipsy z pasternaku. Pasternak to nie jest żadne wymyślne warzywo, lecz to, co można kupić w każdym sklepie jako taką dużą pietruszkę. Pasternak obrałem ze skóry i przy pomocy obieraczki pokroiłem na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzałem 150 ml oleju słonecznikowego i na gorący olej pojedynczo wrzucałem plasterki pasternaku. Smażyłem, aż chipsy zrobiły

Wyprawy kulinarne
Leczo 160

kiełbasy 2 papryki [ czerwona i zielona] 200 g pieczarek 1 pomidor słoiczek koncentratu pomidorowego  około 1 szkl.wody smalec sól, pieprz, papryka ostra, majeranek Warzywa umyć i  pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę,kiełbasę a następnie pieczarki. Całość podsmażać około 5 minut. Następnie dodać paprykę, cukinię i pomidor.Wlać wodę , dodać przyprawy i dusić

Moje domowe kucharzenie
Bakłażan nadziewany kurczakiem i mango 144

ziarenkami, tak by powstały łódeczki i delikatnie solimy (nie po to by wyciągnąć goryczkę, bo przecież ziaren już niema, ale po to, by warzywo trochę "zwiędło") i odstawiamy. W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, dodajemy marchewkę startą na tarce jarzynowej i pora pokrojonego w półplasterki, podsmażamy przez chwilę, aż warzywa przestaną być surowe i dodajemy fileta (razem

Czary - gary w kuchni
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 131

rozgrzanego do 210 'C (termoobieg) na ok. 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam, ale karpia zostawiam w nim jeszcze przez kolejne 20 minut. Przygotowuję warzywa -  kroję paprykę i oliwki. Na rozgrzaną patelnię wrzucam paprykę i duszę przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone na pół oliwki, duszę przez chwilkę, na koniec dodaję winogrona. Wszystko mieszam, trzymam

Wielopokoleniowo
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 138

rozgrzanego do 210 'C (termoobieg) na ok. 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam, ale karpia zostawiam w nim jeszcze przez kolejne 20 minut. Przygotowuję warzywa -  kroję paprykę i oliwki. Na rozgrzaną patelnię wrzucam paprykę i duszę przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone na pół oliwki, duszę przez chwilkę, na koniec dodaję winogrona. Wszystko mieszam, trzymam

Wielopokoleniowo
Papryka faszerowana 138

chcemy) cebula bakłażan cukinia koncentrat pomidorowy ser żółty ryż pomidorki koktajlowe pieprz, sól, ulubione zioła Cebulę, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę i dusimy na patelni. Podlewamy wodą i wrzucamy do warzyw surowy ryż (2 torebki na 6 papryk). Warzywa się uduszą, a ryż ugotuje za jednym razem :) Jak już duszenie będzie się miało ku końcowi to warzywa z ryżem

Marder&Marder Manufacture