warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:125/829)

Mega Burak-burgery 204

inne ulubione chrupiące warzywa opieczone pełnoziarniste bułki Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na 3 łyżkach oleju. 2. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj na patelnię do cebuli - smaż mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż odparują wszystkie soki z warzyw. 3. Ciecierzycę odsącz z płynu i umieść w robocie kuchennym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 210

muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki, czosnek) – obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki osobno). Na patelni rogrzać masło i wrzucić boczek. Podsmażać aż się zrumieni. Dodać cebulę i dymkę z czosnkiem, zeszklić. Dodać tymianek. Po chwili wrzucić ziemniaki(...)małży i odłożoną wcześniej zalewę. Wrzucić marchew, seler i pietruszkę. Gdy ziemniaki na patelni zaczynają mięknąć, oprószyć je połową mąki, wymieszać i całą zawartość patelni (boczek, cebule, czosnek i ziemniaki) dodać do garnka z warzywami. Zamieszać. Dolać wino i gotować aż warzywa będą miękkie. W tym czasie wyjąć małże z muszli zostawiając kilka do ozdoby. Do bulionu dodać teraz mrożone

Pociąg Do Kuchni
Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką 217

sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. 2. Warzywa obieramy, cebulkę drobno siekamy, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy cebulkę, po czym dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok15-20 minut, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody, by warzywa nie były suche. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy

Kuchnia domowa Ani
Ryba po grecku 893

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z warzyw. Mi najbardziej smakuje trzeciego dnia,  jak jeszcze zostanie. :)   Składniki: 0,5 kg dorsza sól, pieprz do smaku do obtoczenia mąkę pszenną do smażenia olej rzepakowy Rapso 4  marchewki 1 pietruszka(...)rozgrzać olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące i usmażyć z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na tej samej patelni co smażyliśmy dorsza (jeśli jest mało oleju trochę dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać

Ala piecze i gotuje
KASZA JAGLANA SMAŻONA Z MARCHEWKĄ i JAJKIEM 186

szybki obiad po pracy lub ciepłą kolację, polecam smażoną z warzywami kaszę jaglaną. Możecie podać ją jako samodzielne danie z jednej patelni ( wówczas można przygotować ją z dodatkiem pokrojonej w kostkę i podsmażonej piersi kurczaka) lub jako dodatek do ryb czy mięs. Dobrze smakuje także na zimno, dlatego świetnie sprawdzi się do zabrania do pracy.  Najpierw gotujemy kaszę(...)kukurydzy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, suszonym oregano i kurkumą. Chwilę smażymy, po czym zgarniamy na bok zawartość patelni, a w wolne miejsce wbijamy jajka. Smażymy, aż lekko się zetną, mieszamy z warzywami i dodajemy kaszę jaglaną. Po podgrzaniu wykładamy na talerz. Posypujemy szczypiorkiem

cool and minty
Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 228

grube słupki o długości 5-7 cm i grubości ok. 2cm. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa mieszamy z solą i pieprzem. Olej rzepakowy rozgrzewamy na głębokiej patelni z dodatkiem 5-6 łyżek wody lub rosołu. Do naczynia wkładamy mięso oraz warzywa. Najlepiej, aby dłużej gotujące się seler i marchewka znajdowały się bezpośrednio

Kulinarna Pokusa
ŁOSOŚ Z PATELNI 219

przypraw.  Na pewno jest wiele przepisów na dania z łososia, ale ja najbardziej lubię tę pyszną rybkę przygotowaną w prosty, tradycyjny sposób: usmażoną na patelni  na sklarowanym maśle.  Do tego ulubione warzywa i cóż chcieć więcej?  Składniki: file t z łososia cytryna pieprz cytrynowy majeranek przyprawa do ryb masło klarowane koperek Wykonanie: Łososia  dzielimy

Walijskie Pichcenie
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 195

soku z cytryny sól, pieprz do smaku świeża kolendra i jogurt do dekoracji 1. Soczewicę opłukać, osączyć. Zagotować bulion i wrzucić do niego warzywa (oprócz kalafiora!) Gotować 10 minut. Zestawić z ognia. 2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić lekko cebulę i czosnek, dodać wszystkie przyprawy, smażyć chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać wyraźny aromat(...)minutach), wtedy dodać soczewicę, smażyć mieszając 2 minuty, dodać pomidory z sokiem, bulion z warzywami i mleczko kokosowe, gotować na mniejszym ogniu ok. 20-30 minut pod przykryciem (jeżeli mamy mniejszą patelnię, możemy zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem i gotować wszystko w garnku) do miękkości soczewicy; poznacie po tym, że zacznie się lekko rozpadać. 3. Całość lekko zmiksować

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z zielonych warzyw 176

dressing: 2 łyżki oliwy Łyżka octu ½ cytryny Malutki ząbek czosnku Garść natki pietruszki ½ papryczki chili Brukselkę ugotuj al dente. Sałatę porwij na kawałki, pozostałe warzyw pokrój w ulubiony sposób. Słonecznik upraż na patelni. Natkę pietruszki porwij na małe kawałki,  a chili bez pestek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj w miseczce, możesz też utrzeć je w moździerzu

Kolizje Smaków
Botwinka na smażonej kiełbasie. 139

łyzki oleju     Botwine dokładnie myjemy a następnie kroimy w drobną kostke, pora również kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy łyzke masła i wrzucamy warzywa, chwile dusimy po czym zalewamy woda. Na patelni na 2 łyzkach oleju  podsmażamy kiełbase pokrojoną w plasterki i odstawiamy. Marchew i seler kroimy w drobną kostke i dodajemy do zupy. Gotujemy do czasu

Radość kipiąca uśmiechem.
Ryż z kalafiora z warzywami i pieczarkami 208

troszkę pokombinowałam w kuchni i efektem oraz smakiem byłam bardzo zadowolona. Pożywna warzywna potrawka z kalafiorowym ryżem. Na prawdę musicie spróbować. Szczególnie dla miłośników duszonych warzyw.  Na to danie przygotujcie sobie głęboką patelnię lub wok.  ... Przepis: Składniki: ( dla 3 osób) 0,5 główki kalafiora lub 1 mały kalafior 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona

Mój pomysł na
Pesto bakłażanowo-paprykowe 136

ząbki czosnku; - 1 łyżka oleju kokosowego; - sól morska, oregano, pieprz ziołowy, bazylia do smaku; - 250ml oliwy z oliwek do zalania zmiksowanych warzyw po przygotowaniu. Przygotowanie: Warzywa myjemy, kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię pokrytą olejem kokosowym. Doprawiamy przyprawami i solą morską, a następnie mieszamy i smażymy. Co jakiś czas dolewamy wodę aby warzywa się poddusiły i czekamy

MintTaste
Sałatka z grillowaną cukinią 185

cukinię, a jesli mamy patelnię grillową to na takiej będzie lepiej Paprykę pokroić w małe piórka, a  pomidora w kostkę Do mix sałat dodać warzywa, kurczaka, skropić sosem tajskim i resztą oleju z patelni- wymieszać

Proste Potrawy
Dania dwudniowe - domowa chińszczyzna 281

czasie przygotuj warzywa. Umyj je, obierz i pokrój: marchewki i paprykę w drobne słupki, pieczarki i pora w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron lub ryż. Na końcu przerzuć wszystko do woka (łącznie z makaronem), dodaj orzeszki

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Boeuf Stroganow 200

zamieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Mięso oczyść z błon, pokrój w cienkie paski i szybko obsmaż (aż zmieni kolor na szary) na łyżce oliwy na dużej patelni. Posól i przełóż do garnka z warzywami. Mięso z warzywami zalej wodą, lekko ponad poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu

Oka w rosole czyli KaFka gotuje