warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:134/829)

Dorsz z kuskusem i warzywami. 159

kaszą kuskus. Myślę, że trzeba będzie trochę poeksperymentować z pieczoną rybą i jeszcze coś pysznego mi wyjdzie :). Polecam Wam gorąco wypróbować ten przepis!   DORSZ Z KUSKUSEM I WARZYWAMI.           Składniki na 2 - 3 porcje: 500 g filetów z dorsza 180 g kaszy kuskus 1 średnia cukinia 1 duża marchewka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula(...)pokroić w małą kosteczkę. Cukinię i obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić pokrojoną cebulę, Dodać pozostałe warzywa i smażyć przez około 5 - 7 minut, aż warzywa będą miękkie. Całość przełożyć do kaszy kuskus, doprawić solą i pieprzem czarnym oraz ziołowym i resztą posiekanej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Omlet z wątróbką i warzywami 216

Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej pieprz i łyżkę oleju. Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy połowę ciasta, na niej układamy połowę wątróbki z warzywami i posypujemy szczypiorkiem. Smażymy na średnim ogniu i teraz najtrudniejszy moment: odwracamy naszego omleta na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni

Maminek kulinarny
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 241

razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych.  Polecamy póki sezon na świeże warzywa trwa :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru(...)Dodajemy sól, pieprz i masło. Zgniatamy praską do ziemniaków na kremowe puree. Przygotowanie zapiekanki: Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnie wylewamy trochę oleju rzepakowego i podsmażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy w międzyczasie doprawiając do smaku. Kiedy mięso będzie obsmażane dodajemy pomidory oraz przecier pomidorowy rozpuszczony w 1/4 szklance wody. Całość

Kolizje Smaków
Sum na surówce z fenkułu i selera oraz "Czerwony rower" 188

kawałki. Suma oprószyć z obu stron solą, pieprzem i świeżo zmieloną kolendrą. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki. Warzywa umyć. Łodygi selera obrać z włókien obieraczką, z chili ewentualnie usunąć pestki. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Fenkuł i seler naciowy pokroić na cienkie talarki. Polać olejem lnianym i dodać szczyptę grubej soli. Wymieszać. Jabłko ze skórką zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Dodać do warzyw. Chili rozdrobnić według uznania. Dodać do surówki. Całość skropić sokiem z połówki limonki. Surówkę posypać prażonym słonecznikiem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim kawałki suma. Do surówki dodać rozdrobnioną kolendrę. Wymieszać. Surówkę wyłożyć na talerze, a na niej ułożyć kawałki suma. Jesienna okładka książki "Czerwony rower" Antoniny Kozłowskiej skusiła mnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Tortilla panini ze schabem w sosie kebab-gyros 171

kebab-gyros ostrym od FOLWARK i zamarynować w nim mięso. Dosadna porcja sosu znalazła się też dodatkowo w środku każdej kanapki. Zlepiacz ten wyjątkowo mi tu podpasował, bo nadał warzywom pikanterii , a schabowi intensywnego aromatu i ostrego smaku papryczki chilli . Na podsumowanie wspólnego, błyskawicznego pichcenia zapraszam na bloga Da yliCooking - Codzienna kuchnia niecodzienna - link wkrótce :)   Składniki na 2 sztuki(...)lodówki, dla "przegryzienia się smaków" - choć jeśli nie mamy tyle cierpliwości, dwie godzinki w lodówce też ostatecznie wystarczą . Następnego dnia zamarynowany schab podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju.  W międzyczasie umyć warzywa , sałatę drobniej porwać, pomidorki pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Poszczególne e tapy przygotowywania pokazuje poniższa foto-instrukcja : Na plackach tortilli układać po kolei warstwowo

Grunt to przepis!
Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami. 166

sicie ,aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Zalać półtorej szklanki zimnej wody ,posolić ,zagotować i odstawić na mały ogień na około 15 minut.Moje warzywa były z zupy ,jeśli takich nie macie trzeba je cienko pokroić i przesmażyć na patelni do miękkości.Można dodać wody ,przykryć i poddusić na małym ogniu ,aby zmiękły.Cebulę przesmażyć na rumiano i dodać resztę warzyw ,przełożyć

Ladylaura.
Śniadanie na parze - zdrowo, pysznie i kolorowo 255

minut - jeśli zależy nam na bardziej chrupiących warzywach możemy skrócić czas gotowania. Jajka układamy na drugiej tacce parowaru i gotujemy łącznie z warzywami przez 7-8 minut. Bagietkę przekroić na pół i przesmażyć na patelni lub podgrzać w opiekaczu. Następnie pieczywo smarujemy ziołowo jogurtowym sosem, wykładamy ugotowane na parze warzywa oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, układamy przekrojone jajko, a całość polewamy

Plate of Joy
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 285

ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego przygotować sos. Poledwicę umyć i zmiksować za pomocą blendera. Razem z posiekaną cebulą podsmażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu). Przyprawić cząbrem, tymiankiem oraz papryką. Dodać warzywa, koncentrat i reztę przypraw. Naczynie żaroodporne przesmarować olejem. Na spodzie wyłożyć ziemnaki. Następnie umieścić warstwę mięsa z sosem i na wierzchu ułożyć ponownie kartofle

Szybko Tanio Smacznie
Gulasz z serc indyczych z wątróbką 185

laurowych i szczypta tymianku - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/4 kostki smalcu - 4 ząbki czosnku Serca umyj i pokój wzdłuż na kilka części. Podsmaż na patelni, na gorącym smalcu  i przeżuć do drugiego garnka. Warzywa obierz i pokrój na nie wielkie kawałki i dodaj do serc. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na średnią kostkę i podsmaż na tej samej

Pasje Jolki
36 pysznych dań z pomidorami 151

mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Frittata z pomidorami i ziołami Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem

Moja smaczna kuchnia
Sobota w kuchni 154

przez około 15 minut. Dodatki do jajka mogą być dowolne, ważne by były zbyt duże. Może to być kawałek ryby (tak, tak, z mięsem idealnie się łączy), brokuła, dowolnych warzyw, również z puszki – groszek, kukurydza bardzo dobrze się sprawdzają; feta pokrojona w kostkę, a nawet rukola. Mini serniczki z owocami – na 8 sztuk. Kostkę (250 g) chudego twarogu(...)zalewamy wodą. Gdy warzywa zaczną się już gotować, zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dodajemy kalafior i przyprawiamy do smaku solą i lubczykiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i całość miksujemy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały, aż się zrumienią. Jeśli używamy cebuli, to kroimy ją w pół-plastry i prażymy na patelni z dodatkiem małej ilości tłuszczu, aż cebulka się zrumieni

Kucharzyca
Bulion warzywny - podstawa domowych zup. 131

Pieczarki umyć i nie kroić. Cebule obrać z zewnętrznych łupinek i pozostawić resztę łupinek (nadadzą kolor bulionowi). Cebule przekroić na pół, ułożyć na suchej rozgrzanej patelni, aby się przyrumieniły. Do dużego garnka włożyć warzywa korzeniowe, selera naciowego, pora, pieczarki, zrumienione cebule, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i dodaję 4 litry wody.  Składniki opcjonalne dodać również na początku gotowania

Codziennik Kuchenny
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 214

natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne. Tak przygotowane warzywa dodałem do zmielonego mięsa wołowego. Na patelni lekko uprażyłem dwie łyżeczki kminu nasion kminu rzymskiego i jedną łyżeczkę nasion kminku. Następnie roztarłem je w moździerzu wraz z łyżeczką suszonego cząbru, szczyptą soli(...)gniazd nasiennych. Miąższ ogórka wraz ze skórką pokroiłem w drobną kostkę. Dwa pomidory pokroiłem w cząstki, wyciąłem z nich gniazda nasienne i również pokroiłem w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodałem 2 łyżki oliwy, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Na wierzch mięsa wyłożyłem sporą ilość warzywnej salsy

Wyprawy kulinarne
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 374

kilka podstawowych składników, które w kilkanaście minut pozwalają przygotować pyszne danie. Wystarczy sos sojowy, sos ostrygowy, ocet ryżowy, trochę świeżego imbiru, chili i czosnek. Kiedy połączymy je z odrobiną warzyw i mięsem, powstanie nam pyszne danie, a my nie spędzimy w kuchni więcej niż 20 minut. Składniki na 2 duże porcje: 200 g makaronu chow mein 250 g piersi(...)miseczki, zalać wrzątkiem. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, cebulę w piórka, chili jak chcecie ;). Namoczone grzyby posiekać w paski.  W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć zamarynowane mięso, dodać warzywa i grzyby, dusić przez chwilę. Doprawić sosem ostrygowym, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać natychmiast, posypane posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką

Obiad za dychę
Tortilla z gyrosem 282

Tortilla z gyrosem Domowa tortilla z mnóstwem warzyw, gyrosem z kurczaka i pysznym majonezowo-ketchupowym sosem to świetny pomysł na pyszny i w miarę szybki w przygotowaniu obiad. Placki tortilli można kupić gotowe (wówczas jest najszybciej) lub przygotować samemu, co wcale nie jest trudne (wówczas jest taniej i według mnie także smaczniej). Zachęcam do spróbowania!     Składniki(...)sobą majonez, jogurt, ketchup oraz przeciśnięty czosnek *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, często mieszając – do zrumienienia *** ***Placki tortilli przez chwilę podgrzewamy na patelni. Na brzegu każdego placka układamy porcje warzyw: kapustę, paprykę, ogórka, kukurydze oraz cebule *** *** Na warzywa wykładamy porcje mięsa *** *** Całość polewamy sosem, jeden bok zawijamy do środka, a resztę rolujemy ( jeżeli mamy takie ułożenie

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania