warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:142/829)

Zupa serowa 214

napisałam proporcje składników mogą być różne, zależy czy bardziej lubimy por czy marchewkę. Por kroimy na cienkie talarki, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i na nim przesmażamy warzywa. W garnku roztapiamy serki topione, mogą być o różnych smakach. Aby się nie przypaliły należy dodać stopniowo dodać bulion warzywny. Do roztopionych serków dodajemy przesmażone warzywa

Salonik smaków
Zupa ze szpinakiem i wędzonym dorszem 197

marchewki, pietruszkę, kawałek włoskiej kapusty, 1/2 selera, 1/2 kalarepki i 1/2 czerwonej papryki. Gotowałam do miękkości warzyw, po czym bulion odcedziłam i wykorzystałam do zupy, a warzywa wrzuciłam w porze kolacyjnej na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy i przyrządziłam podobnie jak kalafior i fasolkę w przepisie z kurkumą .  Zjadłam z grzanką ciemnego chleba i bardzo mi smakowało

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chiński makaron z warzywami (słodko-kwaśno-pikantny) 143

świeży imbir (kawałek ok 3cm) 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Cebule pokroić w piórka, paprykę i marchewkę w słupki, pieczarki i cukinię w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i smażyć warzywa mieszając od czasu do czasu (ja zaczęłam od marchwi, później cebula, pieczarki i reszta). W misce lub miarce wymieszać miód, sos sojowy i sok z limonki(...)Warzywa i sos który na dnie powstanie powinny być dość słone i ostre. W razie potrzeby można dodać odrobinę miodu, albo sosu sojowego. Na tym etapie można także  skontrolować ostrość - jeśli jest za mało pikantne proponuję dodać odrobinę sambal oelek. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja wrzuciłam do wrzątku na 5 minut) i wrzucić na patelnię

Kulinarne Inspiracje
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 174

technikami, dając zróżnicowaną fakturę składników i dużą przyjemność jedzenia. Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach(...)paprykę, jarmuż, kilka igieł rozmarynu, podsmażyć (2-3 minuty). Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, smażyć kolejne 1-2 minuty. Warzywa powinny być al’dente i dobrze przyprawione.Zawartość patelni przełożyć do rondla ze schabem, wymieszać. Schab wyłożyć do naczyń, w których będzie serwowany, na wierzchu posypać obficie chrustem z boczku i płatkami chili, przybrać świeżym

SzczyptaSmaQ
Omlet kalafiorowy 177

następnie podsmażyć cebulkę wraz z kalafiorem. Lekko ostudzić. Do miski wbić jajka. Roztrzepać je za pomocą widelca. Na sam koniec do rozkłóconych jajek wsypać podsmażone warzywa, paprykę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła. Następnie wyłożyć całą masę jajeczno-warzywną. Gdy omlet się zetnie ze spodu to podzielić go na 4 części i każdą obrócić

Ugotować
Omlet z papryką i brokułem + śniadaniowa taca od My Gift Dna 218

osolonej wodzie, odcedzamy. Paprykę oraz ser feta kroimy w kosteczkę, por w plasterki. W miseczce rozmącamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy paprykę, brokuły i por, przesmażamy. Na warzywa wlewamy jajka. Po całości rozkładamy ser feta. Smażymy aż jajka dokładnie się zetną. Omlet zdejmujemy z patelni. ________________________________________________________________________________ W tym wpisie chciałabym Wam pokazać jaka rewelacyjną

VioletoweKucharzenie
Flaczki z boczniaków 155

patelni rozgrzałam masło z dodatkiem oleju, wrzuciłam pokrojone boczniaki. Smażyłam ok. 10 minut, stale mieszając. Dodałam pokrojone warzywa oraz przyprawy. Na przesmażone warzywa z boczniakami wsypałam mąkę, podrumieniłam. W międzyczasie, zagrzałam bulion. Całość z patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem, doprawiłam śmietaną. Zagotowałam. Dodałam posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz tymianek.   Można podać z chlebem lub z bagietką

mojewypiekiinietylko
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami+ film 885

Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na szybki lunch, obiad lub kolację. By ją przyrządzić wystarczą podsmażone kawałeczki kurczaka, kapusta pekińska, zielony ogórek, pomidor i papryka oraz czerwona cebula. Wszystko razem zawijamy w podgrzane placki tortilli i podajemy z sosem. To smaczna przekąska z rodzaju ulubionych, której nikt w moim domu nie potrafi sie oprzeć(...)cebulę w półplasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą łączymy. Placki tortilli podgrzewamy krótką chwilę w piekarniku, na suchej patelni, w mikrofali lub na parze aby zmiękły. Na środek każdego placka nakładamy porcje sałatki, warzywa polewamy sosem, na wierzchu układamy kawałki kurczaka i polewamy jeszcze odrobiną sosu. Podwijamy dół tortilli do środka i zawijamy ją w rożek

Smakowite Dania
Makaron z kurczakiem i warzywami 244

cukinię, czosnek i znowu chwilę podsmażać.  Do podsmażonych warzyw wlać bulion i pod przykryciem gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, ugotowany makaron i wymieszać. Trzymać na patelni aż potrawa będzie gorąca. Zdjąć doprawić ponownie do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorące. Danie przygotowane na patelni Wool Szafir

Ala piecze i gotuje
KOPER WŁOSKI ZUPA KREM 124

wrzucamy pora i czosnek, po chwili dodajemy fenkuł, a jak lekko zmięknie – ziemniaki. Dusimy kilka minut, podlewając wodą lub odrobiną wina. Gdy warzywa w garnku już zmiękną, wyjmujemy marchew i wlewamy zawartość patelni, gotujemy kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Ważne, aby nie rozdrabniać gorących płynów ponieważ ostrza blendera tępią się

Markowy smak
Cottage pie ze szpinakiem 210

łyżka masła 50g sera grana padano lub parmezanu ( można pominąć) gałka muszkatałowa pieprz  sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek i cebulke pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane warzywa. Po 2-3 minutach dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. W między czasie sparzyć pomidora i obrać go ze skórki. Następnie(...)dodać do mięsa. Dusić kilka minut. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Świeży, opłukany szpinak ( jeśli używamy mrożonego, wcześniej należy go rozmrozić i odlać wodę) wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki należy obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki się ugotują odlewamy

DefinicjaSmaku
Grillowane kotlety mielone z warzywami 180

tarta marchewka1 jajko1-2 łyżki bułki tartejsiekana pietruszkasólziołowy pieprzpapryka słodkapapryka ostraprzyprawa do mięsa mielonegoSposób przygotowania:1. Cebulę siekamy, czosnek miażdżymy.2. Mięso i warzywa mieszamy ze sobą.  Doprawiamy do smaku.3. Formułujemy kotleciki.4. Kotleciki smażymy na patelni grillowej z obu stron.5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa ziemniaczano-dyniowa (krem) 181

kroimy je drobno. Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzanym przesmażamy cebulę razem z czosnkiem. Dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy ją na patelni. Zupę doprawiamy majerankiem, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy zupę na krem. Rozlewamy ją na talerze

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zupa rybna ze smażonym szczupakiem 142

sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy  koncentrat  pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rybę

AZgotuj!
Krokiety z kurczakiem i pieczarkami 667

gyros. Przełożyć na patelnie i usmażyć podlewając go niewielką ilością oleju. Odstawić do przestudzenia. Pieczarki umyć, cebulę obrać. Obydwa składniki pokoić w półplasterki. Na osobnej patelni, rozgrzać olej i usmażyć do momentu, aż warzywa zmiękną a nadmiar płynu z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z gazu. Usmażone mięso z kurczaka, pieczarki i cebulę przełożyć do melaksera(...)dodać starkowany ser. Opcjonalnie można jeszcze raz masę spróbować i doprawić przyprawami. Przygotować ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni. Natępnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony. W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Krokiety

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania