warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:142/829)

Burgery bezmięsne z sosem miodowo-musztardowym 159

małym słoiczku): 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy Dijon pieprz Dodatki: awokado pokrojone w plasterki pomidor w plasterkach sałata inne ulubione warzywa, np. ogórek, papryka, cebula 1. Rozgrzej na dużej patelni olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. 2. Dodaj czosnek i trzymaj na patelni jeszcze przez kilkanaście sekund. Następnie dodaj startą marchewkę

Powiedz dietom nie
Kanie a'la flaczki 177

laurowy. Doprawiłem solą i pieprzem. Kanie opłukałem pod cienkim strumieniem wody, można przedmuchać, wg uznania. Po osuszeniu pokroiłem je w dość szerokie paski. Na patelni rozgrzałem masło, przesmażyłem pokrojone grzyby. Z bulionu wyjąłem ugotowane warzywa, które po ostudzeniu pokroiłem, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki, por w grube krążki. Warzywa i uduszone kanie dodałem do bulionu, wsypałem słodką paprykę, majeranek

R'n'G Kitchen
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w sosie beszamel 177

samym początku przygotować farsz : cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć z cebulką oraz czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zeszklą to dodać pieczarki i pora. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodać pokrojony koperek, pietruszkę, pokruszony

Ugotować
Risotto z kurczakiem i warzywami 287

Risotto z kurczakiem i warzywami  Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja na pełnowartościowy, smaczny oraz pożywny obiad dla Twojej mamy !  Składniki: (4 porcje)  - ryż Arborio (200 g) - 1 szklanka  - bulion drobiowy - 2 szklanki  - cebula - 1 sztuka  - pierś z kurczaka - 2 sztuki  - brokuł - 1 sztuka  - pomidor - 2 sztuki  - papryka czerwona(...)bulionu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Pierś z kurczaka przyprawić, pokroić w kostkę, grillować na patelni, a następnie dodać ją do ryżu z warzywami. Całość posypać startym serem Mozzarella, dokładnie wymieszać. Smacznego

Fit-amina
Zupa krem z cukinii 204

serka topionego. Bardzo prosta zupa, która jest łagodna, lekka i orzeźwiająca. Serek nadaje jej kremowości i wyjątkowego smaku, który powinny polubić nawet dzieci. Cukinia to wyjątkowe, bogate w witaminy warzywo z którego można zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej(...)kroimy w kostkę (jeśli używaliśmy bardzo dużych cukinii, które mają pestki, należy je usunąć – małe i średnie cukinie możemy pokroić w całości). Dodajemy na patelnię dodatkową łyżkę oliwy i dorzucamy cukinie. Podsmażamy warzywa co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem warzywnym – najlepiej do poziomu warzyw. Wrzucamy serek topiony pokrojony na mniejsze części. Gotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem

Poezja smaku
Jarzynowy bulion tajski 172

Pietruszkę, marchew i seler zetrzeć na tarce jarzynowej. Chili przekroić w poprzek na pół; grubszą część pokroić na cieniutkie krążki, cieńszą posiekać drobno. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek na złoto, dodać warzywa, podsmażać razem 3-4 minuty cały czas mieszając.  3. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i żółtą pastę curry, gotować 3 minuty i przelać

Kuchnia Prezydentowej
Szynka pieczona 202

Zanim poznałem Agnieszkę, głównym urządzeniem do obróbki czegokolwiek był kombiwar. Patelnie używałem tylko do jajecznicy, i ryżu z warzywami... no i ze 2 razy zrobiłem naleśniki... 😁      Zawsze wolałem grillować, piec itp., tak by jak największa ilość tłuszczu się wytopiła...      Przypomnę, że tłuszcz utrudnia trawienie białek.      Aga też lubi piec i grillować(...)wszystkich stron posypać przyprawami: czosnkiem, majerankiem, papryką, kminkiem, solą i zostawić w zamkniętym naczyniu na całą noc lub dłużej. Na następny dzień szynkę delikatnie opiekamy ze wszystkich stron na patelni (aby się pory w mięsie zamknęły i nie wypływał z niej sok podczas pieczenia) i przekładamy do rękawa. Zamknięty klipsami rękaw umieszczamy na brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika (pamiętając

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kasza jaglana z warzywami (Miglio con verdure) 180

samoprzylepn ą. Kaszę wykładamy do formy, odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Paprykę i cukinię kroimy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy. Najpierw smażymy paprykę ok. 5 min. Po tym czasie dokładamy cukini(...)paprykę odsączamy. W misce mieszamy ugotowan ą  ciecierzyc ę , cukini ę , paprykę, pokrojone oliwki zielone i czarne. Kasz ę  wyjmujemy z formy i dekorujemy warzywami. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Makaron soba z czerwoną kapustą, szpinakiem i papryką 182

posiekanej czerwonej kapusty 1 mała żółta papryka – pokrojona w cienkie plastry 2 łyżeczki nasion białego sezamu sól i świeżo zmielony pieprz opcjonalnie: inne ulubione warzywa Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę z imbirem. Smaż około 2 – 3 minut często mieszając następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około

Moja pasja smaku
Bogracz z kiszonym ogórkiem i ziemniakami 419

pieprz w ziarenkach słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta pieprzu cayenne kminek woda olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso nacieram słodką i ostrą mieloną papryką, obsmażam na patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. 2. W międzyczasie w garnku, w którym będę robić bogracz, rozgrzewam olej i chwilę duszę na nim cebulę oraz marchew startą na tarce(...)gotuje szykuję pozostałe warzywa - ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, a ogórki kiszone w słupki. Pieczarki obsmażam na patelni, by odparować z nich wodę. 4. Gdy mięso już jest miękkie, dodaję wszystkie pozostałe warzywa i uzupełniam wodę, gotuję do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiam do smaku przyprawami: kminkiem, majerankiem, słodką i ostrą mieloną papryką, solą

Kuchnia domowa Ani
Bukiet warzyw z patelni 196

sól Pieczarki kroimy w dużą kostkę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy w misce,  dodajemy sól i jeszcze raz mieszamy. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili dodajemy łyżkę sosu sojowego i mieszamy. Można dodać trochę ciepłej wody i je udusić. Warzywa często mieszamy i dusimy

My Chcemy Jeść
SAŁATKA JARZYNOWA 220

Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać – pokroić w kostkę – wsypać do miski(...)śledzia pokrojonego w kostkę, - można dodać świeżej natki pietruszki lub koperku, drobno pokrojonych, szczególnie latem taka sałatka cieszy oko i smakuje dobrze, - można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka ze szczypiorem, koperek, pietruszka, seler, lubczyk, pokrzywa, - w wersji kolacyjnej może być dodane smażone lub gotowane mięso, np. z rosołu. - odradzam dodawanie musztardy, jabłka i kiszonego ogórka i groszku

Tradycyjna kuchnia inaczej
Super prosta zupa krem z ziemniaków 170

kilka zwiniętych gałązek dla aromatu) i wstawiamy do gotowania. 2. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ze skórki. Wszystko wrzucamy na patelnię na olej. Smażymy na małym ogniu - gdy cebula się zeszkli wrzucamy wszystko do garnka z warzywami i gotujemy razem. 3. Gdy warzywa się ugotują wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liście laurowe i blendujemy nasze warzywa. Jeśli zupa

Bananowe Pole
T... Tabbouleh 282

Kaszę kuskus przekładamy do miski (pamiętajcie, że kasza podwoi swoją objętość!), zalewamy bulionem i odstawiamy na 10-15 minut. Miskę można przykryć folią aluminiową. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone/poszatkowane warzywa. Nie mają być ani przypalone, ani rozgotowane, mają myć chrupiące :) Gdy kuskus napęcznieje, dodajemy do niego chrupiące warzywa i przyprawiamy. Mamy bulion, więc nie przesadzajmy

Kitchens Alphabet