warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:140/829)

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i warzyw 160

Mięso miksujemy z pomocą blendera (możecie oczywiście mięso pokroić na kawałki i podsmażyć je w takiej formie) i podsmażyć razem z posiekaną cebulą na rozgrzanej patelni. Przyprawić cząbrem, tymiankiem, papryką oraz dodać resztę warzyw i koncentrat. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i ułożyć na spodzie ziemniaki, potem warstwę mięsa (na zmianę) a na wierzchu ponownie powinny znaleźć się kartofle. Jeżeli macie

Szybko Tanio Smacznie
Szybka sałatka z wykorzystaniem mięsa gyros (drobiowego) 238

osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oliwy z oliwek i wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie patelnię rozgrzać i usmażyć zamarynowane kawałki mięsa drobiowego. Ostudzić. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, a następnie paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki przekroić na dwie części. Ogórka(...)pokroić w plasterki. Do sałaty dodać pokrojone warzywa. Przyprawę do sałatek wymieszać z kilkoma łyżkami wody i oliwy z oliwek. Przygotowaną marynatę wlać do sałatki. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać usmażone mięsa z kurczaka. Ponownie delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać sezamem (wcześniej należy go uprażyć na suchej patelni

Ugotować
Prosty makaron z warzywami w koperkowym sosie 219

Dania z makaronem bardzo często goszczą na naszym stole ze względu na łatwość przygotowania i różnorodność. Poniższy przepis to swojego rodzaju przedsmak zbliżającej się wiosny – kolorowe kąski soczystych warzyw w towarzystwie kremowego, delikatnego sosu koperkowego i chrupiących migdałów. Lekka i prosta propozycja na obiad. Składniki: 1 brokuł (500 g) 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 ząbek(...)odrobiną soli, wrzuć brokuły, zagotuj i duś pod przykryciem 3-4 minuty. Czosnek obierz i przeciśnij do brokułów, dorzuć też pomidorki. Wszystkie warzywa duś kolejne 3-4 minuty, aż brokuły zmiękną. Na koniec na patelnię wlej mleko kokosowe, zagotuj, dodaj posiekany koperek oraz dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Sos podawaj z ugotowanym makaronem spaghetti posypany

Roślinna - blog wegański
Grillowany kurczak 237

Pyszny, aromatyczny i pikanty kurczak - idealny na obiad, lunch, czy nawet na piknik! Świetny ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniaczkami czy świeżymi warzywami. Polecamy :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka pasty harrisa, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/3 limonki, sól, pieprz Piersi kurczaka umyć(...)lodówki na około 1-2 godziny, do zamarynowania. Po tym czasie mięso ponakłuwać na patyczki do szaszłyków i zgrillować do zrumienienia z dwóch stron na patelni grillowej. Usmażone kawałki kurczaka podać ze świeżymi warzywami, ziołami i z oliwą z oliwek. Smacznego

Plate of Joy
Krokiety z kaczką i pieczarkami 313

jajko 2 cebule 500 g pieczarek 2 łyzki masła 2 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Mięso oddzielić od kości, zmielić w maszynce z warzywami. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w drobna kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i poddusić cebulkę z pieczarkami. Do mięsa wbić jajko, dodać pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo: 2 jajka bułka

Malinowo w kuchni
Kurczak z warzywami pieczony z kaszą jęczmienną 157

kurczaka 1 żółta papryka  6 pomidorów 1/2 pora 1 czerwona cebula 100 g pieczarek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 szklanka bulionu Kurczak z warzywami pieczony z kaszą jęczmienną wykonanie: Kurczaka obsmażamy na rumiano na patelni. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i pora w plasterki a cebulę w piórka. Naczynie skrapiamy oliwą z oliwek. Wysypujemy kaszę, warzywa. Pomidory

Delusional Trine
Szpinakowelove czyli makaron ze szpinakiem i warzywami 200

wrzucamy warzywa i przykrywamy przykrywką. Dusimy około 10 minut. Na koniec dorzucamy posiekany szpinak, aby nie stracił koloru i ważnych składników odżywczych. 4. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy kurczaka. 5. Do warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka i wszystko razem dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. 6. Aby wzbogacić smak potrawy dokładamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszanego

Zdrowo kolorowo lifestylowo
Azjatycka zupa pak choi 193

patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy, dosłownie na 2 minuty, zielone części pak choi i pozostawione „środki”, które również przekładamy(...)gotujemy). Odlewamy wodę, a makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy z makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Mają być al dente, bo to bardzo podnosi walory smakowe potrawy. Kolejną zaletą

mojewypiekiinietylko
Tortilla z indykiem, warzywami i mango 147

Domowy Fast  Food  w całkiem nowej odsłonie. Delikatny, dobrze przyprawiony filet z indyka, warzywna salsa bogata w dużą ilość naszpikowanych witaminami kolorowych warzyw. Całość podana z domowym, wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z ulicznych budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę. Składniki: 6 placków szpinakowych tortilli 500g fileta z indyka 1 mango(...)czosnek, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Tortillę lekko posmarować wodą, a następnie ułożyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Na każdym placku tortilli ułożyć jedną garść warzyw, kilka kawałków mango, filet z indyka, polać sosem i zwinąć w rożek. VEGETA NATUR Z CURRY świetnie pasuje do przygotowanych dań kuchni wschodniej, do mięs

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron z cukinią, pieczarkami i mięsną roladą 165

namaczamy w letniej wodzie. Do mięsa dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody bułkę, doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników.Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju na którym smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy 200 g pieczarek również pokrojonych w kostkę. Całość podsmażamy, dodajemy posiekanej drobno ¼ papryczki chili, doprawiamy solą(...)min.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente .Pozostałe pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy je na złoty kolor.Z cukinii nożykiem do obierania warzyw wycinamy po długości cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, dodajemy cukinię, którą podsmażamy ok. 2 min. dodajemy  do niej makaron czarne oliwki i całość mieszamy. Makaron z cukinią podajemy z podsmażonymi

Moniki Smakołyki
Kuskus z pieczonymi warzywami 177

patyczkiem lub widelcem na bieżąco, czy warzywa są miękkie i wg tego dostosować czas pieczenia). 3) Ziarna słonecznika delikatnie podprażyć na suchej patelni. 4) Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos. 5) Do kaszy kuskus dodać pieczone warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, podprażone ziarna słonecznika, posiekaną natkę pietruszki oraz sos i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. 6) Gotową sałatkę podawać na ciepło

Fitsweet.me
Kuskus z pieczonymi warzywami 181

patyczkiem lub widelcem na bieżąco, czy warzywa są miękkie i wg tego dostosować czas pieczenia). 3) Ziarna słonecznika delikatnie podprażyć na suchej patelni. 3) Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos. 4) Do kaszy kuskus dodać pieczone warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, podprażone ziarna słonecznika, posiekaną natkę pietruszki oraz sos i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. 5) Gotową sałatkę podawać na ciepło

Fitsweet.me
FIT TIKKA MASALA Z CUKINIĄ 214

kaszy owsianej PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. Obtaczam w przyprawach .  Pozostawiam w lodówce na ok 30min. Międzyczasie obieram warzywa i kroję w mniejsze kawałki. Paprykę również kroję w mniejsze części. Na rozgrzaną patelnię daje 2 łyżeczki oleju kokosowego a następnie kładę kurczaka. Mięso smażę na rumiano. Następnie dodaję warzywa i 100 ml wody. Duszę całość

Gotowanie Patki
Risotto z sosem pomidorowym 260

laurowe,  6-7 ziarenek ziela angielskiego. Ryż przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować do stopnia al dente w lekko osolonej wodzie. Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w talarki, a cebulę w średnią kostkę. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i podsmażyć pora i cebulę. Kiedy zacznie złocić, wtedy partiami wrzucić resztę warzyw, listki i ziele. Wszystko razem podsmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lasagne z mięsem mielonym 385

czosnek. Gdy pieczarki puszczą wodę dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione. Do zarumienionego mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Sos beszamel: W rondelku lub małym garnku rozpuścić masło.  Do rozpuszczonego masła dodać mąkę

Gospodyni Miejska