tomatoes and avocado .. JUST TRY IT :) SKŁADNIKI: 2 porcje 200g łososia (najlepiej dziki) pół awokado kilka pomidorków koktajlowych sok z połowy cytryny łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, warzywa suszone INGREDIENTS: 2 servings 200 g salmon fillets (preferably wild) half an avocado some cherry tomatoes juice of half a lemon 1 tablespoon of rapeseed oil salt(...)poprzek tak aby nie uszkodzić skórki. Awokado pokrój w plastry i wsuń w miejsca nacięć ryby. Połóż go skórą do dołu na rozgrzanej patelni z olejem. Posyp solą, pieprzem i mixem suszonych warzyw. Polej sokiem z cytryny. Nałóż przekrojone na połówki pomidorki (można je spokojnie zastąpić pomidorami malinowymi, wtedy połóż na filecie plastry nie grubsze niż
Better Life By Auntie Juoleju) na dużym ogniu. Robimy to w 2 turach, żeby mięso się podsmażyło, a nie udusiło we własnych sokach. Gotowe mięso przekładamy do garnka z warzywami i dusimy razem około 5 minut. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy trochę gorącej wody, mieszamy żeby pozostałości po smażeniu mięsa odkleiły się od dna i całość przelewamy do garnka z mięsem. Dodajemy też
Trzeci talerzprzepisu na opakowaniu. 4. Na oddzielnej patelni zeszklić czosnek na maśle, dodać ser, poczekać do rozpuszczenia, dodać śmietanę i wymieszać. Sos przelać do warzyw i doprawić solą. 5. Makaron odcedzić i dodać na patelnię z sosem i dobrze wymieszać. (Ja do zdjęcia mam nie wymieszany ale poza kadrem tak zrobiłam). Wyłożyć na talerz i według życzenia dodać kurczaka. Gotowe! Smacznego
Mama z miastapół selera i pokroiłem w plasterki takie same, jak plasterki marchewki. Dwie szalotki obrałem z łupin i pokroiłem na plasterki o takiej samej grubości. Warzywa posoliłem, przyprawiłem czarnym pieprzem i 2 łyżeczkami tymianku. Głęboką patelnię ustawiłem na największym ogniu. Dodałem do niej 3 łyżki oliwy i po jej podgrzaniu wrzuciłem wszystkie warzywa. Całość smażyłem na dużym ogniu cały czas mieszając
Wyprawy kulinarneszczypta oregano łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta majeranku Chilli con carne – przepis Marchewkę kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy posiekany czosnek i pokrojone chwilę wcześniej warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie przekładamy do większego garnka. Na drugiej(...)patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso . Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Przesmażone mięso również przekładamy do garnka z dodanymi wcześniej warzywami. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy majerankiem, oregano i dusimy wszystko razem przez ok. 15 minut. Smacznego! Post Kuchnia meksykańska- chilli con carne pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!papryka słodka limonki Przygotowanie: Ryż ugotować al dente razem z szafranem lub kurkumą. Odcedzić i odparować, a następnie wyłożyć nim brytfankę lub dno naczynia żaroodpornego. Jeśli warzywa mamy mrożone, to podsmażyć je na patelni (posolić, wymieszać z czosnkiem i doprawić do smaku np. pieprzem, papryką), aż trochę zmiękną i również przełożyć do brytfanki. Na wierzch wsypujemy owoce morza. Posypujemy natką(...)jakieś 20 minut. Jeśli ryż wyszedł nam za suchy, to warto przed włożeniem do piekarnika podlać całość odrobiną bulionu (może być produkcji kostkowej, ale wtedy uważajmy z solą w warzywach, by nie przesolić całości). Podawać z cząstkami limonki do skropienia bezpośrednio na talerzu
Karczma Honoriettyliście laurowe kilka kulek czarnego pieprzu ziela angielskiego i jałowca sól i pieprz gaza i kawałek nitki Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy paprykę, chwilę ją podsmażamy, gdy proszek zacznie wydzielać charakterystyczny zapach, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Cukinię, resztę warzyw(...)pomidorów i papryki ) i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z zawartością z patelni, podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawy wkładamy do gazy, związujemy nitką i wrzucamy do gotujących się warzyw. Po około 30 min dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, gotujemy aż się wszystko zacznie rozpadać. Wtedy możemy
Dieta moja pasjaprzez około 3 do 4 minuty. Dodaj grzyby, paprykę, chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion i gotuj aż sos lekko zgęstnieje, przez około 3 do 4 minut. Wmieszaj do kurczaka z warzywami spaghetti wraz
karmelowypogody na grilla niestety , ale zrobiłam szaszłyki na patelni. Tutaj podane będą z ryżem , ale z każdym dodatkiem smakują idealnie. Nawet same z sosem czosnkowym są świetne. Dzisiaj sobota więc mamy więcej czasu by poszaleć w kuchni. Składniki : * filet z kurczaka * papryka czerwona * cukinia * pieczarki * cebula czerwona * przyprawa do grilla * łyżka oleju(...)rzepakowego Przygotowanie : Trzeba zamarynować fileta pokrojonego w kostkę w przyprawach i oleju. Najlepiej godzinę wcześniej. Ja robię wieczorem i zostawiam na całą noc. Kroimy wszystkie warzywa. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni teflonowej bądź pieczemy w piekarniku. Można szaszłyki podsypać jeszcze ulubionymi przyprawami bądź ziołami
Magiczne Życie MartyOmlet z płatkami owsianymi jest bardzo smaczny, lekki i pyszny. Dzisiaj podałam go z grzybami i warzywami. Wyszedł bardzo pyszny. SKŁADNIKI : 4 jajka 2 łyżki płatków owsianych, drobnych szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka masła klarownego DODATKOWO : 150 g grzybów leśnych 1 cebula 2 szklanki wody sól, pieprz do smaku 2 łyżki gęstej śmietany(...)pieprzem, lekko podpiekamy, wlewamy wodę i prużymy aż grzybki się podpieką. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku, mieszamy i gotowe. Upieczony omlet przekładamy na patelnię, na to porcja grzybów oraz pokrojone warzywa ( pomidor, por, kiełki ) polewamy porcją śmietany i podajemy. Omlet jest bardzo puszysty a z grzybami wyjątkowo smaczny. Zapraszam
Kulinarne Fantazje Mariolinaturalnego 2 ząbki czosnku A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone pieczarki i mięso, podsmażyć. Doprawić sosem sojowym, przyprawą gyros, solą i pieprzem. Wszystkie pozostałe warzywa pokroić(...)małe kawałki. Majonez z jogurtem i przeciśnietym przez praske czosnkiem dobrze wymieszać, aby powstał sos. Placki tortilli podgrzać na suchej patelni z dwóch stron. Na środku ułożyć sałatę, polać sosem dołożyć partię farszu mięsnego (ciepłego) i część warzyw, dodać jeszcze odrobinę sosu i całość zwinąć
Kuchnia w opałachKuskus z warzywami to pomysł na szybki, zdrowy i lekki dodatek do obiadu. Kasza przygotowana w ten sposób może stanowić samodzielne danie obiadowe. Ostatnio staram się jeść więcej kasz – jaglanej, gryczanej czy też kuskus, ponieważ zawierają cenne witaminy, minerały jak i błonnik. Jeżeli macie ochotę na słodkie danie z użyciem kaszy to zachęcam do przygotowania kukurydzianego musu truskawkowego . Składniki(...)najmniej 5 minut (najlepiej naczynie czymś przykryć). W międzyczasie cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę drobno posiekać. Marchewki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę i marchewkę. Gdy warzywa zmiękną to dodać cukinię. Całość posolić, popieprzyć i smażyć na średnim ogniu. Przygotowaną kaszę kuskus wymieszać z miękkim masłem. Gdy cukinia będzie przesmażona to na patelnię wsypać
Ugotowaćłyżeczka cukru sól Sposób przygotowania: Bakłażan, cukinię i papryki kroimy w cienkie plasterki. Pomidory na ćwiartki. Pokrojone warzywa (oprócz bakłażana) umieszczamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, by się nagrzał. Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni podsmażamy ją ze zmiażdżonym czosnkiem i tymiankiem aż się zeszkli. Dodajemy bakłażana i smażymy wszystko pod przykryciem do miękkości(...)Chodzi o to, że bakłażan chłonie oliwę i wodę, i istnieje ryzyko przypalenia czosnku i cebuli. Bardziej go podduszam niż podsmażam. Po 5 minutach zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy bakłażana z cebulą do pozostałych warzyw, mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Po godzinie. Wyjmujemy naczynie, zdejmujemy folię, dodajemy cukier i dosalamy do smaku. Mieszamy i wstawiamy
W kuchni wieczoremSmażymy z obu stron po ok. 2 minuty z każdej z nich. Wyjmujemy mięso z patelni, dodajemy 1 dodatkową łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę i nadal na średnim ogniu smażymy przez ok. 1 minutę często mieszając. Dodajemy stopniowo garściami paprykę mieszając warzywa ze sobą, na koniec(...)dolewamy pomidory. Warzywa dusimy ze sobą przez ok. 5 minut, często mieszając i dodając w międzyczasie większość soli, pieprzu i posiekanego oregano. Mięso układamy na warzywach i posypujemy pozostałą solą, pieprzem i oregano. Przestawiamy patelnię na dość mały ogień. Dusimy powoli przez 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie gotujemy makaron – w dodatkowo osolonej wodzie z dodatkową 1 łyżką oliwy, raczej
Kulinarna Pokusa