warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:144/829)

Stek ze Strusia z kaszą jaglaną w prażonej cebuli z musem z wiśni peruwiańskiej ,figi i śliwki kalifornijskiej 151

kaszy : 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/4 ogórka zielonego kilka czarnych oliwek 2 cebule prażone warstwami na patelni 1 torebka kaszy jaglanej Spo sób : Kaszę jaglana gotujemy wedle przepisu ,wcześniej kroimy warzywa drobno w kosteczkę oliwki w krążki .Po ugotowaniu mieszamy wszystko razem. Cebulę prażymy na patelni i faszerujemy. Sposób na steki: Wszystkie składniki

Viola cooks with passion
krem z cukinii z prażonymi migdałami 183

następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej oliwie. Na drugiej patelni prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją) Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy

Miód i pieprz
Zupa krem z cukinii z prażonymi migdałami 182

następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej oliwie. Na drugiej patelni prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją) Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy

Miód i pieprz
Dorada pieczona w papilotach 178

smaki. Posypujemy ryby niewielką ilością soli (także w środku). Posypujemy z dwóch stron mąką i delikatnie wcieramy. Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy warzywa przez 2-3 minuty, a następnie wyciskamy do nich czosnek i smażymy kolejną minutę. Wlewamy białe wino i dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Podsmażamy(...)tego ile mamy ryb) duże kawałki folii aluminiowej. Rozsmarowujemy na każdym kawałku łyżeczkę oliwy z oliwek i układamy jedną rybę. Na wierzch każdej ryby wykładamy farsz pomidorowy z patelni. Łączymy brzegi folii tworząc szczelną paczuszkę tzw. papilotkę. Przekładamy papilotki na blachę do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 190°C (180°C z termoobiegiem). Ryby podajemy zapakowane tak, aby każdy

Poezja smaku
Jak jeść i gotować przy niewielkiej ilości czasu 107

dodatków. Sosy warzywne Szybkie w przygotowaniu i pożywne są również sosy, które spokojnie wystarczają na kilka posiłków. Warzywa ugotować można na wodzie, bądź też przy okazji odlać nieco wywaru podczas gotowania zupy. Do całości dodać warto także mięso, pieczarki czy podduszoną na patelni cebulkę. Sosy najlepiej gotować na wolnym ogniu, zabielając przy tym jogurtem lub śmietaną. Do zagęszczenia dodać można(...)chleb, a także dania gotowe. Mrożenie bardzo dobrze znoszą potrawy z dodatkiem węglowodanowym, np. ryż lub kasza z warzywami. Szybkim sposobem na przygotowanie kolacji lub obiadu jest także korzystanie z gotowych mrożonek warzywnych i owocowych. Wystarczy rozgrzać je na patelni, a następnie dodać ser, mięso lub tofu i całość zjeść z ugotowanym makaronem. Przygotowanie takiego dania nie powinno trwać dłużej

Kulinarne Przeboje
Burrito z mięsem mielonym i warzywami 140

ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, chwilę smażymy aż cebula stanie się szklista.  Dodajemy mięso mielone oraz mieszankę warzywną , przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odparować nieco wody. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy  doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem słodkim z chili. Dusimy jeszcze(...)tarce. Na okrągłe placki tortilli nakładamy porcję farszu, układamy plasterki awokado, posypujemy serem zwijamy składając boki do środka. Tak jak na krokiety . Opiekamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej. Podajemy od razu gorące i chrupiące. Smacznego!  Wpis powstał przy współpracy partnerskiej z  Kuchnie Świata

Wanilia i Kardamon
Pilaf z quinoa i kurczaka 155

dodatkiem kurczaka i warzyw to szybkie i łatwe do przyrządzenia danie. Często używam quinoa w mojej kuchni do sałatek , stir fry czy warzywnych burgerów . Quinoa świetnie pasuje z innymi warzywami ale również z mięsem i drobiem. Pilaf z quinoa Składniki: 2 porcje 150 g quinoa 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju 300 g piersi(...)nasiona, wtedy pozbędą się goryczki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odparuj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Pokrój mięso w kostkę i dodaj do warzyw. Posyp przyprawami i smaż aż kurczak się lekko zrumieni. Na koniec dodaj quinoa i pietruszkę, dopraw solą do smaku i wymieszaj. Podawaj na ciepło ze świeżym

codojedzenia
K... Kurczak z porem i papryką! 1499

papryką. Posypujemy solą i pieprzem i czekamy, aż warzywa zmiękną. Można dodać 2 łyżki wody, aby pomóc warzywom :) Po ok. 10-15min. dodajemy serek i łyżeczkę jogurtu. Mieszamy i zmniejszamy ogień. Pilnujemy, by się nie przypaliło! Na rozgrzaną patelnię do grillowania* wkładamy kurczaka i grillujemy ok. 5min. z każdej strony (w zależności jak wysmażonego i soczystego kurczaka chcecie). Kurczaka(...)polewamy naszym "sosem" porowo-paprykowym, dodajemy ziemniaki oraz ketchup/majonez do smaku:)  Volià, kurczak pod porowo-paprykową pierzynką gotowy! :) * patelnia do grillowania to jeden z moich najlepszych zakupów! Służy mi już dobre kilka lat, można na niej grillować mięso, warzywa, robić grzanki, podgrzewać chleb, robić tosty francuskie... zastosowań jest mnóstwo :) polecam! A jeżeli nie macie jej pod ręką, możecie oczywiście

Kitchens Alphabet
Stir fry z kurczakiem 187

stir fry z kurczakiem.  Stir fry to metoda zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej, czyli smażenie produktów na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne jest, aby produkty szybko mieszać na patelni, wtedy się nie przypalą. Danie możemy podać z ryżem lub z makaronem sojowym czy też ryżowym.   Stir fry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki(...)paseczki, delikatnie skrapiamy sosem sojowym, pieprzymy i mieszamy. Cebulę i marchewkę obieramy, cebulę kroimy  w piórka, a marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw. Pieczarki kroimy w plastry. Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak po Seczuańsku 490

łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie kroimy warzywa w słupki. Orzeszki ziemne obieramy i wrzucamy na nagrzaną patelnię. Smażymy (bez tłuszczu)do momentu aż orzechy się uprażą i   zarumienią. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na oleju sezamowym. Kiedy się

Mania Gotowania
Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami 146

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami Składniki – 2 porcje: Rostbef – 500g Anchois – 3-4 sztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Rozmaryn – 2 gałązki Dodatkowo: Młode ziemniaki Młode marchewki Sałata rzymska Rabarbar Białe szparagi Rzodkiewki Oliwa(...)pokojową. Steki smażymy na rozgrzanej patelni lub patelni grillowanej po około 1,5 minuty z każdej strony (przy grubości 2-3 cm). Następnie ściągamy z patelni na 2-3 minuty, aby odpoczęły. Wykonanie – warzywa: Przygotowanie warzyw rozpoczynamy jeszcze przed smażeniem mięsa. Warzywa dokładnie myjemy (jeśli są młode nie ma potrzeby ich obierania) i marynujemy w sosie przygotowanym z oliwy

Kuchnia Bon Appetit
Menu na tydzień: Gotowanie match&mix 139

godzinę, w dosyć trudnych warunkach (dwa garnki, jedna patelnia, bez piekarnika), zrobiliśmy sobie lunche na cztery dni. Gotowanie match&mix Na czym polega gotowanie metodą match&mix ? To inaczej – mieszaj i łącz składniki . Polega to na przygotowaniu różnych składników w dużej ilości (np. pieczonych warzyw, pieczonego mięsa, najczęściej kurczaka) i łączeniu ich w różnych kombinacjach. Elementem łączącym(...)liścia laurowego – 20 minut 7. Przygotowujemy makaron ryżowy – zalewamy zwykłą wodą i odstawiamy na 10 minut 8. Z garnka parowego wyciągamy warzywa, do wody po kukurydzy wrzucamy tagliatelle – 10 minut 9. Z patelni ściągamy pomidorki, wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek, a potem krewetki – 5 minut 10. Na wytartą do sucha patelnię i ponownie rozgrzaną wkładamy polędwiczki

Niedzielny kucharz
Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada + KONKURS 144

stopni C nastawionego na górną grzałkę i piecz przez ok. 30 min., aż cebula i bakłażan będą miękkie, a skórka na papryce zrobi się czarna. Warzywa możesz także przygotować na grillu ogrodowym lub patelni grillowej.  W międzyczasie przygotuj sos picada. Natkę pietruszki i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu blendera (najlepszy jest mały pojemnik z nożami(...)gładki sos.  Filet z pstrąga lub innej ryby podziel na mniejsze części. Weź ok. 2 łyżeczki picady i posmaruj nią rybę, odstaw na 15 min. do marynowania. Rozgrzej patelnię grillową i podpiecz na niej kromki chleba skropione oliwą. Zdejmij chleb i ułóż rybę skórą do dołu. Smaż ok. 3-4 min., następnie przewróć rybę na drugą stronę i smaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś z warzywami i jabłkiem - z piekarnika 178

łososiem i nadaje mu przyjemnej nuty smakowej. Pod "jabłkową łuską "czeka niespodzianka składająca się z marchewki i ziemniaka. Możesz schować pod jabłuszkiem każde inne ulubione warzywo. Należy jednak wcześniej je poddusić krótko na patelni, ponieważ nie zdąży się należycie przepiec, gdyż łosoś przebywa w piekarniku tylko 15 minut. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia a`200g 1 ziemniak(...)rozgrzanym oleju, doprawić do smaku jabłko przekroić na pół i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemiało na porcjach łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki jabłek ułożyć porcje łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec w 200`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić łososia jeszcze 5 minut, by doszedł. Podałam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karkowka pieczona w warzywach z ziemniakami 173

sól, pieprz, rozmaryn, tymianek Karkówkę kroimy w spora kostkę i posypujemy przyprawą do grilla. Odstawiamy na ok 20 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa krojąc je w cienkie plastry. Ja użyłam do tego robota kuchennego. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i rumienimy na niej mięso. Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwę warzyw, przyprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania