warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:117/829)

Zupa krem z białych warzyw 139

Kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Tak, aby woda przykryła wszystkie warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i kostkę bulionu warzywnego. Warzywa z ziołami wstawiamy do gotowania. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Uprażone ziarna przesypujemy do miseczki i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażymy na nim posiekanego pora, cebulę i czosnek. Gdy całość się

kulinarnyJa
Żurek z klopsikami i grzybami wg Aleex 208

godziny. 2. Po tym czasie grzyby pokroić w paseczki. Wodę spod grzybów zostawić. 3. Ugotować wywar na wędzonej porcji mięsa, np. wędzonym udku oraz na warzywach. 4. Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni razem z 1 cebulą posiekaną w kosteczkę. Odstawić. 5. Ugotować kaszę gryczaną. Ostudzić. 6. Mięso mielone połączyć z jajkiem, wystudzoną kaszą gryczaną i przyprawami. Dokładnie wyrobić(...)dodając 1 łyżkę zimnej wody. Doprawić. 7. Z mięsa formować małe klopsiki. 8. Obsmażyć je na rumiano na patelni, wyjąć z tłuszczu i odłożyć. 9. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać i pokroić na ćwiartki. 10. Wywar przecedzić. Warzywa i mięso wędzone nie będą nam już potrzebne, możemy je wykorzystać do czego innego. 11. Do wywaru dodać pokrojone grzyby, wodę

W mojej kuchni
DORSZ pod PINIOWYM PESTO z KASZĄ PĘCZAK i WARZYWAMI 161

zawierającą pestki i pokroić miąższ wraz ze skórką w niewielką kostkę. Marchewkę i korzeń selera obrać i również pokroić w kostkę. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i wrzucić na nią pokrojone w kostkę warzywa. Chwilę smażyć często mieszając, uważając, żeby warzywa się nie przypaliły. Zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszać. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, przesypać(...)warzyw i wymierzać dokładnie. Dodać listki oregano (lub innych ulubionych ziół, świetnie się sprawdzi też tymianek) i ponownie wymieszać, wyłączyć ogień pod patelnią. Następnie przygotować surówkę z marchewki i jabłka. Wyciągnąć dorsza z piekarnika. Danie podawać gorące, świeżo po przygotowaniu. Odgrzewanie w mikrofalówce spotęguje aromat ryby – z własnego doświadczenia, koledzy i koleżanki w pracy narzekają, jak odgrzewam dorsza

Dietolog
Bigos z młodej kapusty na ostro 210

niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Resztę świeżych warzyw i pieczarki wrzuciłam na olej rozgrzany na patelni i smażyłam przez 10 minut na niedużym ogniu, często mieszając. Gdy kapusta była już obgotowana, dodałam do niej przesmażone warzywa, pomidory, koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawy

Kulinarny Pamiętnik
Makaron a'la chiński kubek 1783

powróci też regularne pisanie nowych przepisów :-) Na dobry początek proponuję Wam Makaron a'la Chiński Kubek z Chińskiej Patelni , ale oczywiście zdrowszą jego wersję :-) Dość często gotuję na parze , więc i ten przepis taki będzie :-) Składniki: 1/2 opakowania warzyw chińskich Hortex (z przyprawami) 1 pierś kurczaka około 150g makaron do spaghetti pełnoziarnisty 60g pieprz, sól, curry, vegeta 50 g jogurtu

Anielska Kuchnia Ani
Łososiowy makaron z tajską nutą 173

odcinamy od skóry i kroimy w średnią kostkę. Trawę cytrynową w całości miażdżymy przy użyciu tłuczka do mięsa (jedno silne uderzenie). Kolendrę siekamy drobno. Metoda: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając. Po chwili dodajemy czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażymy wszystko około 2 minuty, aż zacznie unosić się aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny

MamaOskarka
Bezmięsny bigos z młodej kapusty 237

Młoda kapusta – jedno z pierwszych świeżych warzyw, pojawiające się na targach i w warzywniakach na wiosnę. Z pierwszej pięknej główki, którą uda mi się wypatrzeć –zawsze robię ten bigos. I zawsze jest tak samo pyszny.   Tym razem jako pierwszą znalazłam kapustę stożkową. To stosunkowo młoda odmiana. Bardzo krucha, delikatnie słodka i niesamowicie soczysta. Dużo smaczniejsza niż okrągła, jeśli gdzieś(...)wrzątkiem, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, drobno kroimy.   Do gotującej się kapusty po 5-6 minutach wsypujemy koper i szczypior. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła, wsypujemy na nią pozostałe warzywa bez pomidorów. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy razem przez 5-8 minut. Całość wrzucamy do kapusty, dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy razem pod przykryciem. Ja lubię

Karo in the Kitchen
Brokuł smażony 150

Bardzo lubię warzywa stir-fry – krótko smażone na dobrym oleju na mocno rozgrzanej patelni. Tracą swoją surowość, ale zachowują jędrność, olej i przyprawy wzmacniają ich smak. Takie warzywa można zjeść same w postaci surówki, można tez dodać do nich ryż czy kaszę i mieć fajny, wartościowy, tani posiłek. PRZEPIS NA BROKUŁA SMAŻONEGO Składniki na brokuła smażonego: 1 broku

Dorota Smakuje
Kurczak pieczony na ryżu 197

Coś z cyklu "prawie" jednogarnkowego. Prawie, albowiem patelnia i naczynie żaroodporne będą w użyciu. Przekonajcie się sami, co zyskacie na takim połączeniu. Sycące danie na rodzinny obiad.  Użyjcie ulubionego ryżu i warzyw jakie posiadacie na podorędziu. Smacznego! Składniki: Ryż brązowy i czerwony fasolka szparagowa zielona groszek zielony mini marchewki bulion drobiowy/warzywny Kurczak: podudzia z kurczaka czosnek niedźwiedzi czosnek granulowany(...)wkładam do miski, którą okrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na min. 30 minut. Ryż układam na dnie szklanego żaroodpornego naczynia. Następnie warzywa (w sezonie zimowym, używam mrożonych). Kurczaka podsmażam na suchej patelni, ponieważ marynował się w oleju, aż do momentu przypieczenia z każdej strony. Uważajcie jednak by nie przypalić. Gdy uznacie, że już jest gotowy, to czas ułożyć

Karczma Honorietty
Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką 196

papryce zaczyna w kuchni towarzyszyć dynia nie ulega wątpliwości, że zbliżamy się do pełni jesieni. Co najbardziej rozpala wtedy zmysły ? Na pewno pożywniejszy obiad. Wyśmienita delikatna zapiekanka z warzywami  w sosie beszamelowym, na wierzchu pyszni się chrupiąca tostowo-orzechowa kruszonka . Mimo,  że bezmięsna jest sycąca, niewielka ilość skutecznie zaspokoi nasz głód. A jak smakuje ? Przekonajcie się sami. Uwielbiam(...)pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy. Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem. Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni  rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Poduszone warzywa mieszamy w garnku z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku

Wanilia i Kardamon
Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką 158

pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać  Połączyć jajka, mąkę oraz warzywa i przyprawić Wykładać niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (około 2 łyżki na jednego placka) Smażyć z dwóch stron aż placki będą przyrumienione KARMELIZOWANE WARZYWA Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski Wrzucić

HealthyCreations
No to start! 142

zalewam wodą  tak by warzywa były przykryte,  wrzucam kostkę  ( niewiedzac dlaczego- nie lubie zup na prawdziwym rosole...) zaczynamy gotować.  Na patelni rozgrzewam oliwe i podsmażam z czosnkiem,  wrzucam do warzyw. Kiedy warzywa zmiękną blenduje całość,  dodaję  serek lub jogurt,  przyprawiam pieprzem i solą i gotowe!  Podajemy ją  obsypaną  ciecierzycą

Mamuśka wraca do formy
Kurczak w sosie curry 145

podawać go z różnymi warzywami, w zależności od tego co lubicie (również możecie użyć gotowej mieszanki warzyw). Warzywa najlepiej dodawać do sosu w momencie, kiedy jest już gotowy, aby warzywa nie rozmiękły, ale były świeże i chrupiące – tak smakują najlepiej. Danie doskonale smakuje z białym ryżem i dodatkiem kolendry lub natki pietruszki. Jeżeli lubicie sezam czy orzeszki, możecie przed(...)mieszamy i gotujemy około 10 minut do połączenia się składników. 3 Marchewkę obieramy i kroimy obieraczką na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w paski. Groszek myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy wszystkie warzywa około 10 minut do zrumienienia. Dodajemy je do kurczaka. 4 Całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Podajemy z ryżem.   Artykuł Kurczak w sosie curry pochodzi

Kuchnia Bazylii
Makaron soba z wieprzowiną i warzywami 152

pokrojona w plasterki Przygotowanie: Mięso kroimy w paski i oprószamy pieprzem.  Czosnek i imbir drobno siekamy, pozostałe warzywa kroimy w plasterki. Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania, po czym  przepłukujemy zimną wodą. W rozgrzanym woku lub na dużej patelni(...)podsmażamy na oleju sezamowym przez 30 sekund: czosnek, imbir i chili. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę, a po 3 minutach paprykę i cukinię. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso, po czym dodajemy je do warzyw. W miseczce mieszamy składniki sosu i wlewamy do warzyw i mięsa, podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Danie podajemy posypane sezamem

Smakowity Blog Kulinarny
Kalmary ( mątwa ) na grillowanych warzywach 148

patelni podsmażyć obtoczone w mące kalmary.  Aby nie były gumowate należy to robić około 3 minut, aż się ładnie zarumienią. Posolić.  Zdjąć z patelni i rozłożyć na papierowym ręczniku.Warzywa z grilla powinny już być gotowe.  Należy je teraz dodać do cebuli z czosnkiem i delikatnie przemieszać. Lekko posolić. Ułożyć na talerzu wg własnej fantazji :)  Smacznego

Jemy Pijemy
Kurczak w warzywach Julienne z syropem miodowo-winnym z granatową marchwią 172

łyżki miodu płynnego . Sos przepis : Czerwoną cebulę i marchew Dragon tylko prażymy na patelni ,gdy cebula zacznie się szklić podlewamy spirytusem i podpalamy pozostawiamy na patelni do czasu aż alkohol wyparuje.  Przekładamy do wysokiego kubka  od blendera Następnie dodajemy miód , czerwone wino i wszystko bledujemy . Miąższ który nam powstał kładziemy na drobnym sitku albo normalnym(...)minimum 30 minut Warzywa myjemy i kroimy w cienkie paski (seler i cukinia ) marchew obieramy i również kroimy . Następnie kurczaka smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni. Często mieszamy Na wok-u oddzielnie dusimy warzywa na samej wodzie różanej z dodatkiem miodu , tymianku i estragonu (sól, pieprz do smaku) Kładziemy najpierw marchew i seler po upływie 5 minut kukurydzę , cukinię

Viola cooks with passion
Burgery z buraków 176

każdej strony). Nastawić piekarnik na 200 stopni, podpieczone burgery przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 min. W tym czasie pokroić wszystkie warzywa w plasterki. Cukinię lekko podsmażyć na patelni (użyłam patelni grillowej). Przygotować sos czosnkowy -  do miseczki wlać jogurt, dodać majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać. Górę i dół bułek posmarować

pink envelope
Pasztet rybny 234

cedzakowej wykładać rybę na sito, do odsączenia i wystudzenia. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni z masłem, przyprawić solą i pieprzem.  Wystudzoną  rybę i  warzywa, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych produktów dodać jajka i płatki jaglane. Masę pasztetową dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem

Codziennik Kuchenny
Zupa fasolowa 356

możemy jeszcze dolać kilka szklanek wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i gotujemy przez 30 min. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony boczek, cebulę i drobno posiekany czosnek. Jednocześnie myjemy, obieramy i kroimy warzywa. Ziemniaki w kostkę, pozostałe(...)uznania, np w półtalarki. Po 30 min gotowania wszystko trafia do jednego garnka + 2 łyżeczki majeranku. Gotujemy przez kolejne 25-30 min aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodając łyżeczkę słodkiej papryki. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dosypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Tak powstaje zasmażka, która po niespełna minucie mieszania trafia do garnka. Całość doprawiamy solą i pieprzem

Ania i Marcin gotują
Wieprzowina słodko-kwaśna 118

łodyg selera usunąłem błonę, pokroiłem go w cienkie plasterki. Paprykę umyłem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w krótki paski. Cebulę pokroiłem w ósemki. Wszystkie warzywa przełożyłem do miski. Ananasa osączyłem z zalewy. Do głębokiej patelni wlałem ¾ szklanki oleju. Jajko roztrzepałem, kawałki mięsa panierowałem w jajku i mące kukurydzianej. Wrzuciłem na rozgrzany olej, tak aby pływały luźno i równo się zrumieniły, mieszając(...)minuty. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem na papierowym ręczniku. Do kubka zlałem tłuszcz, na patelni zostawiłem nie więcej niż łyżkę oliwy. Wrzuciłem cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty. Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier

R'n'G Kitchen
Leczo z grillowanych warzyw 173

gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Patisona obieramy, usuwamy pestki i kroimy. Papryki i chili kroimy, cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa poza cebulą i czosnkiem przyprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Gdy zmiękną przekładamy je do garnka wraz z resztą warzyw i ketchupem z cukinii. Chwilę dusimy aż smaki się połączą

Mienta blog