warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:117/829)

Sałatka z pieczonej dyni piżmowej i buraka 162

przez ok. 40 minut. Upieczone, miękkie warzywa studzimy a następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki). Do warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, poszatkowaną bazylię oraz koper. Na patelni prażymy pestki dyni, pestki słonecznika oraz orzechy nerkowca. Dodajemy do warzyw. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem jogurtowym sałatkę

Qchnia po prostu
Szafranowa potrawka z kasztanami i warzywami 164

odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Cebulę, papryki i czosnek pokroić w drobną kostkę. Kasztany rozdrobnić nożem na kawałki, nie na miazgę. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią kurczaka z przyprawami. Kurczaka obsmażyć. Dodać warzywa i kasztany. Zeszklić i dolać ok. 200 ml wody. Przykryć patelnię i dusić całość ok. kwadransa.  Podawać na pęczaku lub ryżu. ----------- Podobne: Potrawka

Weekendy w domu i ogrodzie
Warzywno-mięsne danie z patelni 224

Całe danie powstanie na patelni. Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron. Składniki: -ok. 25 dkg karkówki -1 marchewka -1 cebula -2 ząbki czosnku -pół czerwonej papryki -5 pieczarek -kilka różyczek kalafiora -garść kapusty włoskiej -przyprawy ( barbecue, sól, pieprz) -olej do smażenia    Mięso i czosnek kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i solą. Skrapiamy(...)olejem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.    Dość grubo kroimy kapustę i pieczarki. W drobną kostkę kroimy marchew, cebulę i paprykę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso a następnie dodajemy marchew z cebulą.    Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki.    Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustę a następnie paprykę

Maminek kulinarny
Schab w sosie własnym 287

patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy marchew i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Krok 3 Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Krok 4 Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Na patelni obsmażamy mięso. Krok 5 Mięso przekładamy do garnka, dolewamy wody tak by całe mięso było zanurzone. Doprawiamy zielem anielskim, liściem laurowym i dusimy około 50 minut

Coś bym zjadła
Makaron z warzywami (na szybko) 207

zielona fasolka szparagowa, kukurydza, czerwona papryka, kiełki fasoli mung) imbir papryka słodka i ostra czosnek granulowany suszona cebulka kolendra bazylia, natka pietruszki sól, pieprz olej Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić warzywa. Dodać przyprawy (ilość wg gustu) i dusić pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem z odrobiną soli. Gdy zmięknie - odcedzić. Przełożyć na patelnię

Di gotuje
Polędwiczka faszerowana warzywami 151

warzyw po grecku Przyprawa smoky grill z solą morską Rafex Sól, pieprz 4 łyżki oleju Sznurek do wędlin Sos z pieprzem zielonym Roleski Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przekładamy mrożone warzywa bez ziemniaków, wsypujemy zawartość saszetki, lekko podsmażamy, odstawiamy do ostudzenia. Polędwiczkę wieprzową rozcinamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa, lekko rozbijamy. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny

Bajeczna Kuchnia
Pieczona dynia z sosem z tahini 192

przez 30-40 minut. Zwróć uwagę na cebulę, która może upiec się szybkiej niż dynia i w razie czego ją wyjmij. Ja nie musiałam tego robić. Po upieczeniu zostaw warzywa do przestygnięcia (choć według mnie można je jeść też na ciepło). W małej misce wymieszaj tahini, sok z cytryny, czosnek i 1/2 łyżeczki soli. Dodaj trochę zimnej wody i ubijaj(...)więcej soli, czy soku z cytryny. Sos jest intensywny w smaku, w razie czego dodaj mniej pasty tahini. Orzeszki piniowe lub sezam podpraż chwilę na suchej patelni albo pomiń ten etap. Rozłóż warzywa na półmisku, polej sosem tahini, posyp orzeszkami piniowymi/sezamem, natką pietruszki oraz za'atarem.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
MAKARONOWE KOSZYCZKI Z WARZYWAMI 136

Makaronowe koszyczki, zapieczone z warzywami, jajkiem i jogurtem są idealne na lekkie i zdrowe śniadanie lub kolacje.                                                                     Składniki :  150 g makaronu spaghetti razowego 2 jajka(...)Przygotowanie :  Makaron gotujemy w osolonej wodzie na miękko, odcedzamy studzimy.  Paprykę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni na maśle, razem z rozmrożonymi warzywami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ogrzewając mieszamy aż płyny odparują. Jogurt mieszamy z jajkami, ricottą i kurkumą. Małe porcje makaronu rozkładamy do foremek na tarteletki, wylewamy po dwie łyżki masy jajecznej

Kulinarne Fantazje Marioli
Warzywa glazurowane podane na rukoli z fetą 169

dań głównych. Mile zaskakują, wypróbujcie koniecznie :) Składniki: małe buraki marchew, kilka sztuk pietruszka, kilka sztuk ser feta rukola cukier ocet balsamiczny Wykonanie: Buraki przyrządzamy tak jak TU  :) Obrane warzywa przekładamy do garnka, delikatnie podlewany je wodą, maksymalnie na wysokość 1 cm, doprowadzamy do wrzenia.  Dodajemy kilka łyżeczek cukru, na 18 małych sztuk widocznych na zdjęciu użyłam ok pełnych(...)ogniu stale mieszając do momentu rozpuszczenia się kryształków, połączenia wszystkich składników i pokrycia buraków powstałą glazurą. Marchew  pietruszkę obieramy, kroimy w słupki i przekładamy na patelnię. Ponieważ w odróżnieniu od buraków, warzywa te są surowe, podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem do momentu, gdy będą lekko twarde. Wówczas postępujemy podobnie jak wcześniej, czyli dbamy, by w naczyniu znajdowała

Taste Of My Day
WEGAŃSKI KEBAB 135

Wegański kebab, to nazwa oczywiście zapożyczona, dzisiejsze jedzonko nie ma nic wspólnego z kebabem. Będzie tortilla nadziewana cieciorką i warzywami. Dodatkowo polane przepysznym sosem jogurtowo- ziołowym a że jest niedziela, czas odpoczynku i relaksu i nie każdy ma ochotę siedzieć w kuchni,to będzie w sam raz. Nic tylko palce lizać :-)  SKŁADNIKI:  4 tortille  puszka cieciorki(...)PRZYRZĄDZENIA:  Cieciorkę odcedzić z zalewy, zmiksować blenderem dodając ząbek czosnku. Doprawić pieprzem kajeńskim i solą.  Każdy placek tortilli podgrzać na suchej patelni i posmarować pastą.    następnie rozłożyć warzywa .. i złożyć zawijając w folie aluminiową... zapakować w torebkę i pójść do parku na niedzielny spacer jeść

pieprzny smaczek
Ciasto francuskie nadziane pikantnym mięsnym farszem z warzywami 167

będzie miękki. W tym czasie na osobnej patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy mięso na lekko złoty kolor. Solimy, dodajemy do smażących się obok warzyw.  Gdy wszystkie składniki są już na jednaj patelni, dodajemy pomidory z puszki, 1,5 łyżeczki papryki wędzonej, 2/3 łyżeczki ostrej papryki, płaską łyżkę cukru, bazylię i pieprz do smaku.  Zwiększamy temperaturę

Cook&Love
ZUPA POMIDOROWA Z PĘCZAKIEM 126

ząbki czosnku  2 łyżki masła  kasza pęczak  szczypta cukru  sól, pieprz  Przygotowanie: Cebulę i czosnek podsmaża na patelni, dodaj pomidory i duś około 10 minut.  Warzywa obierz, pokrój,wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj do miękkości.  Następnie zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. wyjmij

Kukuleczki
Spaghetti bolognese dla cierpliwych 142

smaku Przygotowanie Posiekać bardzo drobno cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o bardzo grubych oczkach (seler naciowy drobno pokroić). Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia.  Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory i przyprawy. Dusić na bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka duszone w warzywach z dynią hokkaido 113

hokkaido natka selera i pora sól pieprz  oregano hyzop majeranek tłuszcz do smażenia (smalec)  Żeberka myjemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Obsmażamy w głębokiej patelni w roztopionym tłuszczu. Dodajemy pokrojone warzywa, zioła, przyprawy i podlewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem ok 1 godzinę. w razie potrzeby jeszcze podlewamy wodą. Na ostatnie 20 min duszenia solimy i układamy pokrojoną

Gotowanie jest łatwe
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 197

szczęście w lodówce jeszcze jedna paczka krzyżowej czeka, i na święta będą zrazy... Ale nie o pieczeni i zrazach miało dzisiaj być! w ubiegłą niedzielę przygotowałam zapiekankę z warzyw, makaronu i mielonego wołowego. Może nie wygląda powalająco ale jest bardzo smaczna, nie rozwala się i dobrze podgrzewa np w pracy. Polecam wszystkim wielbicielom makaronów, wołowiny i zapiekanek! Przepis pochodzi(...)obranej i posiekanej oliwa do  smażenia 500 g mielonej wołowiny 2 szkl. przecieru pomidorowego sól, pieprz 300 g makaronu spaghetti 3 jajka natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy warzywa a gdy zmiękną dodajemy mięso i mieszając smażymy aż przestanie być różowe. Dodajemy przecier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut mieszając od czasu do czasu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z selera 179

łyżki oliwi z oliwek * 1 łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * mielona kolendra * ewentualnie szczypta curry dodatkowo: * ziarna słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plastry. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić. Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone(...)ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną.  Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami. Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami. Smacznego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania