warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:112/829)

Wrapy z marynowanym kurczakiem i warzywami 140

składniki marynaty łączymy ze sobą. Do mieszanki dodajemy pokrojonego kurczaka i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. 3. W tym czasie płuczemy i kroimy pozostałe warzywa. 4. Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 5-10 min od czasu do czasu mieszając. 5. Na tortilli układamy warzywa, usmażone mięso, całość posypujemy mieszanką nasion i podajemy

Bez Cebuli
Dip czosnkowy 153

każdego rodzaju mięsa: do pałeczek kurczaka, skrzydełak, kiełbas a nawet szaszłyków. Do mięs podawanych na ciepło jak i na zimno. Idealnie pasuje też do warzyw surowych lub zapiekanych na grillu lub na patelni domowej, czy też zapiekane w piekarniku. Dip ten będzie też pasował do kanapek z wędliną, serem, warzywami […] The post Dip czosnkowy appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Duszony dorsz z warzywami korzennymi 236

zostawiamy na kilka(naście) minut. W międzyczasie dokładnie obieramy selera i marchewkę, a następnie ścieramy je na tarce na średnich „oczkach” - patrz zdjęcia. Starte warzywa wrzucamy do odpowiednio dużego teflonowego garnka lub patelni typu wok. Podgrzewamy przez dwie minuty na niezbyt dużym ogniu cały czas mieszając – jednocześnie posypujemy stopniowo warzywa białym pieprzem i curry, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Dolewamy

Kulinarna Pokusa
Omlet na zielono 151

Kolejny przepis na szybki obiad - nazwałam to danie zielonym omletem, ponieważ do tego przepisu wykorzystałam praktycznie same zielone warzywa. Polecam wypróbować! Składniki na 1 porcję: 3 jajka kilka różyczek brokułu kilka sztuk pomidorków koktajlowych szczypiorek garść konserwowego groszku kilka plasterków wędliny sól, pieprz olej 1. Brokuł zalać wrzącą wodą. Po jakimś czasie przecedzić go i zahartować zimną wodą(...)kolor). 2. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. Posolić i popieprzyć. Szczypiorek posiekać, pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę pokroić w większą kostkę. 3. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Rozgrzać i wsypać warzywa, a także wędlinę. Chwilkę przesmażyć. Następnie wlać roztrzepane jajka. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż jajka się zetną*. * opcjonalnie podczas smażenia - można obrócić omlet

Ugotować
Zupa migdałowa 273

wytrawnego śmietana kremówka 30% sól do smaku Składniki do podania: 1 mała cukinia ricotta świeża bazylia kolorowy pieprz olej z pestek dyni Wykonanie: Wszystkie warzywa (por, seler i pietruszkę) pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Dodaj masło wraz z płatkami migdałowymi, posól całość i podsmaż, aż warzywa i migdały nabiorą złotej barwy. Pod koniec smażenia oprósz je mąką. Pamiętaj

Garniec Magalie
duszony kurczak z warzywami, na sposób włoski 237

bulion z kurczaka 3 gałązki rozmarynu Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Pomidory pokroić na połówki, pozostałe warzywa w grubą kostkę, tak samo postąpić z boczkiem lub słoniną. Czosnek obrać i tylko zmiażdżyć nożem kub pięścią. Na patelni rozgrzać sporo oliwy, włożyć mięso(...)obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać boczek, obsmażyć. Dodać rozmaryn. Podlać winem, zredukować. Dodać cebulę, czosnek, chwile podsmażyć, a następnie dodać pozostałe warzywa. Przecier pomidorowy rozrobić w dwóch chochlach bulionu, wlać na patelnię. Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu 30 – 40 minut, w razie potrzeby podlewając bulionem

stajnia gołębie od kuchni
Aromatyczny gulasz wołowy 170

Aromatyczny gulasz bo doprawiony cudownymi przyprawami i duszony z warzywami .  Z  makaronem można go podawać, do ziemniaków dodawać, z kaszą łączyć czy pęczakiem,  a placki ziemniaczane zjadać ze smakiem. Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz, ok. 50 g mąki pszennej, 1 duża cebula, 2 marchewki, 2 pietruszki - korzeń, 400 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano(...)świderki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki. Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na niewielkie kawałki i obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, dodajemy warzywa, mieszając chwilę podsmażamy. W tym czasie w garnku o szerokim dnie podgrzewamy bulion (100 ml odlewamy). Następnie całość z patelni przekładamy do garnka, częścią bulionu zalewamy

Moniki Smakołyki
Ryż z warzywami, szybko i smacznie. 191

podróży lub po odwiedzinach rodziny :P Zatem bierzmy się do pracy. A jutro przygotujemy coś fajnego i wymagającego więcej pracy, abyśmy nie stracili weny twórczej :)   Ryż z warzywami (4 osoby) Składniki : 2 woreczki ryżu parboiled 1 opakowanie mieszanki (brokuł, kalafior, marchewka) 1 łodyga selera naciowego 4 pieczarki 1 papryczka chili pieprz, tymianek, sos sojowy, przyprawa 5 smaków Ryż gotujemy(...)wody dosypujemy 1/2 łyżeczki kurkumy, trzymamy ryż w modzie jeszcze ok. 3-4 minuty, aby nabrał żółtego koloru. W tym samym czasie w głębokiej patelni zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej mrożone warzywa. Gotujemy aż będą kruche. Teraz kroimy drobno seler i pieczarki, i podsmażamy na oliwie. W tym czasie warzywa na pewno już się ugotowały, więc odcedzamy wodę

vegetanie
Obiad w 20 minut. Grillowany stek wołowy z blanszowanymi warzywami i chipsami z pokrzywy 240

Paski warzyw wrzucić do wrzątku, gotować 1-2 minuty. Ugotowane przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odcedzić na sicie. Krążki cebuli przypiec na gorącej patelni grillowej lub grillu po usmażeniu mięsa. Warzywa podać na musie z awokado rozsmarowanym na talerzu, przybrane chipsami z pokrzywy. Chipsy z pokrzywy:  Listki   umyć i osuszyć, olej rozgrzać w rondlu

SzczyptaSmaQ
Pierś z kurczaka z warzywami po włosku 230

mieszanki warzyw po włosku przyprawa "warzywko" oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Filet z piersi kurczaka: myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy mrożone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż będą al dente. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i smażymy, pod koniec dodajemy przyprawę "warzywko". Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 215

ćwiartki odkroić nożem części z gniazdem nasiennym. Przeciąć na pół i przełożyć do pustej miski. Polać 3 łyżkami oleju, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Układać na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i grillować z obydwu stron około 3-5 minut (w zależności od grubości). Wyłożyć na deskę pokrytą ręcznikiem papierowym. Przykryć ręcznikiem papierowym. Delikatnie docisnąć, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu(...)solą i pieprzem. Zamknąć słoik i wymieszać wszystkie składniki. Sosem (niecałym) polać warzywa (papryki, cukinię i bakłażan) i delikatnie wymieszać. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na każdym talerzu ułożyć rukolę. Na to wyłożyć porcję grillowanych warzyw z papryką. Dodać kilka cząstek grejpfruta. Poukładać kawałki makreli wędzonej (bez skóry i ości). Całość posypać prażonym słonecznikiem oraz szczypiorkiem. Można podawać z kromką

Moja Delicja
KASZA JĘCZMIENNA Z INDYKIEM I KURKAMI 220

startą na tarce o dużych oczkach marchew i smaż warzywa około 3 minuty , a następnie dodaj oczyszczone kurki i podsmażaj wszystko kolejne 7 minut . Gotowe warzywa przełóż do miski, a na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki  oleju lub oliwy i usmaż mięso, aż zrumieni się z wierzchu i będzie miękkie w środku (około 7-8 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 193

trakcie gotowania można dolać wody, gdyby za bardzo odparowała. W międzyczasie kroimy warzywa w drobną kostkę, czosnek w drobne paseczki. Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię, wlewamy 4 łyżki oleju, ja użyłam kujawskiego „3 ziarna”. Wrzucamy warzywa i smażymy. Jak zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Ugotowana soczewicę dokładnie odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś(...)balsamicznym, solą, pieprzem i tymianek. Próbujemy. Jeśli za słodkie dodajemy sok z cytryny. Jeśli za mało wyraźne pieprz i ocet pokręcą smak. Tak wymieszane buraki wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Szybko smażymy, tak żeby zrobiła nam się pyszna glazura z octu i miodu. Na talerzu układamy rukolę. Skrapiamy olejem rydzowym, układamy buraki i posypujemy prażonymi pestkami dyni

ladykitchen
Pierś z kurczaka z warzywami 185

czasie Dorzucamy Cukinię i kukurydzę, znowu dusimy do miękkości wszystkich warzyw,doprawiamy (sól, pieprz, Maggie, wegeta czy co tam macie) Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilę smażymy z każdej strony, Dorzucamy go do warzyw. Całość chwilkę dusimy. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus

Mamuśka wraca do formy
Zupa krem czosnkowo-cebulowa z białych warzyw PROSTE HISTORIE 192

drobiowego 1 duża cebula czosnkowa 2 łyżki masła do smaku ulubione przyprawy PRZYGOTOWANIE: W thermomix TM5 Do misy thermomixa wlej 1200 ml wody, dodaj mieszankę warzyw. Gotuj 20 min/100*C/obr.1. W tym czasie na patelni roztop masełko i dodaj posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Smaż do momentu aż warzywa zmiękną. Ważne aby się nie zarumieniły. Na 5 minut przed końcem

ClauditteMissCooking
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 191

marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i ugotowania się pulpetów. W międzyczasie na rozgrzanej patelni i łyżce masła sklarowanego podsmażamy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy do niej odciśnięte i pokrojone drobno borowiki oraz umyte i drobno pokrojone pieczarki. całość smażymy(...)minut. Po tym czasie przekładamy zawartość patelni do garnka z wywarem i klopsikami. Gotujemy całość chwilę i wyciągamy łyżką cedzakową  warzywa. Ścieramy je na tarce na oczkach i ponownie dorzucamy do zupy. Teraz pozostało nam tylko doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz ukwaszoną śmietanką, wcześniej zahartowaną. Całość posypujemy natką lub koperkiem, i serwujemy z wcześniej ugotowanym makaronem

Walijskie Pichcenie