warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:103/829)

Makaron gnocchi z soczewicą. 133

klimaty połączyć z Indiami. Specyficzny i pyszny makaron gnocchi połączyliśmy z soczewicą typową dla kuchni indyjskiej. Wyszło przepysznie, zobaczcie sami i wypróbujcie ten przepis. Makaron gnocchi z soczewicą i warzywami. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu gnocchi 1 puszka soczewicy brązowej 1 duża marchewka 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 1 cebula średnia 2 ząbki czosnku szczypiorek papryczka chili(...)wrzucamy na nią cebulę, paprykę i marchewkę. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory, najlepiej jeśli kupicie krojone z sokiem pomidorowym. Jeśli będą całe, to należy je rozdrobnić na patelni, szybciej się rozpadną. Do warzyw dodajemy kolejno pieprz, tymianek, kmin rzymski, kardamon, estragon oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość dusimy przez chwilę i teraz dodajemy rozdrobniony czosnek i soczewicę. Mieszamy i dusimy

vegetanie
Marchewka z groszkiem 126

łyżeczka cukru * sól * łyżeczka mąki pszennej  Przygotowanie : Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, ugotować razem z groszkiem. Dodać cukier i przyprawić solą pod swój smak. Na patelni rozpuścić masło, dodać odsączone warzywa. Oprószyć mąką i przesmażyć aż do połączenia składników, czyli gdy mąka straci swoją surowość. Podawać na ciepło do obiadu

Magiczne Życie Marty
Brukselka i spółka z patelni 162

łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut aż kasza wchłonie całą wodę. Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez użycia tłuszczu) wrzucamy zasolone warzywa i smażymy do miękkości. Dodajemy sos pindżur, sojowy i przyprawy. Smażymy kilka minut. Dodajemy kaszę bulgur i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy brokuły i brukselkę. Smażymy jeszcze chwilę

My Chcemy Jeść
krem pomidorowy z krewetkami 151

oliwek Wykonanie: Świeże pomidory obrać ze skórki, dodać pomidory z puszki i koncentrat. Wszystko zmiksować blenderem. Obrane marchewki, pietruszkę i por pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła, wrzucić wcześniej pokrojone warzywa i podsmażać 5 minut, przerzucić do głębokiego garnka. Na patelni ponownie rozgrzać masło z oliwą dodać posiekaną papryczkę oraz czosnek, chwilę podsmażyć, podlać białym winem

Trufelkowo
Zupa - krem z groszku 158

cebula lekko się podsmaży, dodajemy marchewkę i podsmażamy, aż marchewka lekko się podrumieni. Dodajemy ziemniaki i całość podsmażamy, aż ziemniaki lekko się zarumienią. Gdy warzywa się podsmażą, odgarniamy je na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 2 minuty. Przygotowanie zupy: Do bulionu dodajemy groszek oraz podsmażone warzywa. Doprawiamy maggi, solą i pieprzem. Gotujemy(...)zmięknięcia groszku i warzyw, około 30 minut.  Zupę miksujemy. Jeśli jest za gęsta, dolewamy trochę wody. Nasiona słonecznika podprażamy na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy ziarnami. Smacznego

Smak mojego domu
Klopsiki z cukinią i pomidorkami 161

oleju i maśle dusimy do miękkości wszystkie warzywa, w połowie duszenia przyprawiamy przyprawami do warzyw z mięsa tworzymy kuleczki, obsmażamy z każdej strony na patelni i dodajemy na koniec do gotowych duszonych miękkich warzyw, mieszamy, w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy do smaku

Zasmakuj Kuchni
Faszerowane bakłażany 165

szalotki i dwa ząbki czosnku bardzo drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem szalotki wraz z czosnkiem. Smażyłem przez około dwie minuty, aż warzywa zrobiły się lekko szkliste, po czym dodałem na patelnię mieloną wołowinę. Przyprawiłem czterema łyżeczkami suszonego oregano i smażyłem, aż mięso straci czerwony kolor. Po usmażeniu mięsa dodałem na patelnię zawartość puszki pomidorów

Wyprawy kulinarne
Pstrąg z imbirem 153

będziemy częściej jedli ryby. Zauważyłam, że często można kupić świeże (nie mrożone) ryby w dobrych cenach. Tak więc kolejny przepis na pstrąga z imbirem z warzywami – smacznie i szybko. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 – 4 Składniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru (20 g) 1 papryka 1 por 2 pomidory(...)pora pokrój w plastry i podsmaż na maśle. W międzyczasie pokrój paprykę oraz pomidory w kostkę i dodaj na patelnię. Przez kilka minut smaż warzywa. Tak przygotowane warzywa przesyp do naczynia żaroodpornego, a na nie połóż ryby. Ryby obłóż pokrojonym w plastry imbirem i piecz w piekarniku

KuchniaWeDwoje.pl
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 173

gesty mozna dolac biale wino pomiodorowa mase posolic,dodac lyzeczke cukru i lyzke octu baalsamicznego.Dolozyc posiekac oregano ,bazylie lub rozmaryn-co lubisz najbardziej patelnie z sosem przykryc przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowac do mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo dokladnie wymieszac na drugiej patelni rozgrzac maslo ghee

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan 151

niepokryte skórką kawałki warzywa. Mogą się one nawet lekko zarumienić. Dzięki szybkiemu ścięciu się zewnętrznej warstwy warzywo zostanie „zamknięte” przed wchłanianiem nadmiaru tłuszczu. Potem możemy zmniejszyć intensywność smażenia. Grillowanie bakłażana Bakłażana grillujemy zwykle w plastrach używając do tego albo tradycyjnego rusztu, albo patelni grillowej . Możemy zrobić to zarówno „na sucho”, jak i z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Wybór można pozostawić(...)który można kupić w sklepach z wyposażeniem kuchennym. Takie postępowanie uzasadniam faktem, że w przypadku tradycyjnego grillowania obróbka termiczna jest mniej intensywna niż na patelni, a przez to dłuższa i rodząca ryzyko pewnego przesuszenia warzywa. Czas obróbki termicznej Zależy on od wielu okoliczności, generalnie jednak w przypadku bakłażana jest on względnie krótki . Nie warto nadmiernie „rozgotowywać” warzywa, gdyż może stracić

Kulinarna Pokusa
Lekki bigos z cukinii 224

Lato to mój ulubiony czas jeśli chodzi o gotowanie. Świeże warzywa na działce = dużo możliwości. Dziś miałam ochotę na coś lekkiego. Z racji, iż w tym roku cukinia owocuje bardzo obficie, postanowiłam zrobić już zapomniany u mnie w domu bigos z cukinii. Zobaczcie sami co wyszło;) Lekki bigos z cukinii 2 średniej wielkości cukinie (ja dałam żółtą i zieloną(...)mieszając. Warzywa dodajemy do garnka, mieszamy z cukinią i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.  Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. Na patelni podsmażamy obraną ze skóry kiełbasę, dodajemy do warzyw i mieszamy.  Dajemy przecier pomidorowy (może być własnej roboty) i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Wytrawna owsianka z halloumi, omletem, orzechami laskowymi i grillowaną cukinią oraz papryką 163

zaczęło się! Cykl wytrawnych owsianek. Długo za mną chodziło aby je przygotować. Postanowiłam zacząć czymś ekstra. Jest halloumi, jest omlet, są warzywa i prażone orzechy. Jest nawet prażona ciecierzyca. Jest to owsianka wypasiona na maxa. Będzie ich więcej na blogu. Do znudzenia przerobiłam owsianki na słodko. Teraz będzie wytrawnie, coś dla wybrednych podniebień. Uwielbiam owsianki! Niech żyje owsianka(...)prostego omleta z roztrzepanego jajka ze szczyptą soli i pieprzu. W trakcie smażenia omleta, zanim jeszcze się dobrze zetnie zawijam go w rulon. Ogórka kroję. Na suchej patelni prażę ciecierzycę z przyprawami. Warzywa grillowane kroję w kostkę i mieszam z owsianką oraz ciecierzycą. Gotową owsiankę podaję z serem halloumi, pokrojonym w plastry omletem a całość posypuję orzechami oraz ogórkiem świeżym

Mango Papaja
Frittata mediterranea 176

rozmieszać trzy składniki.  Wlej na patelnię, rozgrzej i dodaj cebulę, pora i suszone pomidory.  Poddaj szybkiej obróbce termicznej. Następnie dodaj resztę składników. Potrząsaj patelnią ,równomiernie obsmaż , ale tak by zachować chrupkość warzyw, żeby się nie rozciapały, żeby nie utraciły cennych właściwości. Czyli jednym słowem- krótko. Zmiksuj jaja z solą różową, pieprzem na...piankę. Piankę wylej na warzywa. Przykryj

Z Kuchni Do Kuchni
Żurek wielkanocny 157

gotowane Przygotowanie: Białą kiełbasę zalewamy wodą, dokładamy liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu, aż wypłyną z niej soki (15 – 20 minut). Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę lub paski, smażymy na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i uzyskania chrupiących skwarków(...)wody wyławiamy kiełbasę, dorzucamy wysmażony boczek. Na powstałym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, pod końcem dodajemy majeranek, całość dokładamy do wywaru z kiełbasy. Na tej samej patelni, przesmażamy na łyżce masła pozostałe pokrojone warzywa, które potem przekładamy do garnka. Wszystko razem gotujemy, sprawdzając by warzywa pozostały chrupiące, nie rozgotowane. Na koniec wlewamy do gotującej się zupy zakwas do żurku, doprawiamy

Kierunekuchnia
Ryba po grecku 270

wodę, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (ok. 10-15 minut). W międzyczasie obtoczyć rybę w mące i usmażyć na patelni na lekko rumiany kolor. Do miękkich warzyw dodać sok pomidorowy, dusić razem jeszcze ok 5 minut, doprawić. Jeżeli warzywa będą za gęste, dodać jeszcze trochę soku pomidorowego lub wody. Usmażoną rybę przełożyć

Pełny talerz