warzywami z sosem pomidorowym i majonezowym Składniki: opakowanie tortilli pierś z kurczaka papryka czerwona papryka zielona cebula pomidor oliwki zielone Kurczaka kroimy na długie paseczki smażymy na patelni w przyprawie do gyrosa. Warzywa kroimy w paseczki. Na środku tortilli układamy w/w składniki, zwijamy lub składamy jedna strona otwarta. Tak przygotowane 2-3 minuty grillujemy na grillu by były chrupiące
SMYKWKUCHNIoleju rzepakowego 3 suszone papryczki pepperoni 1 łyżeczka suszonego lubczyku świeżo mielony pieprz sól do smaku 600 ml wody mleko kokosowe chipsy z jarmużu PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję, obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i smażę przez około 10 minut warzywa z dodatkiem pepperoni, soczewicy, ziela, liści i czosnku. Podsmażone warzywa przekładam do thermomixa dolewam wodę i ustawiam
ClauditteMissCookingbakłażana i czosnek przecięty w pół, wszystko skrop oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 30-40 minut, aż warzywa będą mięciutkie. Warzywa obierz ze skórki, a czosnek wyciśnij. Na patelni usmaż mięso dodaj posiekaną drobno cebulę, i upieczone warzywa, pastę, i bazylię. Wszystko smaż na małym ogniu dodaj wodę i dobrze wymieszaj, smaż tak długo
Niezły Młynektymiankiem. Nastawiamy garnek do gotowania na parze. Wkładamy rybę i parujemy ok 10-15 min. Pora kroimy w talarki, Marchewkę i pozostałe warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki. Wkładamy na patelnię, podlewamy śmietaną i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Powstały sos można odrobinę posolić i przyprawić pieprzem. Rybę podajemy z sosem warzywnym , ziemniakami, ryżem lub kaszą. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewyolejem, solimy, pieprzymy. Na rozgrzanej patelni dodajemy olej, a następnie podsmażamy pokrojony drobno ząbek czosnku. Dodajemy cukinię oraz paprykę. Smażymy dosłownie chwilę. Chcemy uzyskać efekt żeby warzywa nie były miękkie. Przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy łososia z każdej strony około 4 - 6 minut w zależności od grubości ryby. Podajemy i jemy! Smacznego! Zapraszamy do dzielenia się z nami wrażeniami
Gotowanie, czyli hobby dla każdegopietruszkę zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, marchew i pietruszkę i chwilę podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać starty czosnek, chwilkę podsmażyć. Warzywa przełożyć do miski. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe masło i podsmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Smażyć kilka minut. Cukinię dokładnie odcisnąć, najlepiej zrobić to za pomocą lnianej ściereczki. Do miski z warzywami przełożyć
Radość kipiąca uśmiechem.wrzuć brokuły. Smaż aż brokuły lekko się zrumienią. Podlewaj marynatą. Brokuły powinny być chrupiące. Pod koniec smażenia dodaj paprykę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj warzywa do makaronu. Wrzuć na patelnię cukiniowe spaghetti smaż aż lekko zwiędnie i będzie ciepłe. Dodaj zoodle do spaghetti. Na koniec wrzuć krewetki na patelnię i smaż w wysokiej temperaturze przez minutę. Dodaj krewetki
codojedzeniachili 3-4 łyżki oleju 2/3 szklanki włoskich orzechów Jarmuż opłukać w zimnej wodzie, oderwać zgrubiałe łodyżki. Osuszyć na czystej ściereczce lub w suszarce do warzyw. Orzechy posiekać niezbyt drobno i uprażyć na suchej patelni. Marchew obrać i pokroić w cieniutkie plasterki - ja pomogłam sobie obieraczką do warzyw. Cebulę i czosnek obrać i również pokroić cienko w plasterki. Papryczkę rozkroić
Codzienna kuchnia niecodziennabrakuje mi niezwykłego aromatu i ostrego smaku. A wszystko zwieńczone mleczkiem kokosowym... pycha. :) Zielone curry: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub z udek) 200 g mieszanki warzyw orientalnych 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 4 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie Tao-Tao - naprawdę dobry skład) 1 dymka lub zwykła cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku olej(...)mniejsze kawałki. Dymkę/cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na głębszej patelni z przykryciem rozgrzewamy odrobinę oleju, a następnie wrzucamy na niego mieszankę warzyw, podsmażamy do miękkości i odkładamy na bok. Na patelni ponownie rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę oraz czosnek, podsmażamy do miękkości. Dorzucamy pastę curry i chwilę przesmażamy. Do całości dorzucamy kurczaka, solimy i pieprzymy
Cooking Monsterminuty do zeszklenia, często mieszając. Następnie dodajemy paprykę i pomidory. Podgrzewamy przez kilka minut do zagotowania, często mieszając i dodając w międzyczasie chilli, mieloną paprykę i sól. Patelnię przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli przez około 15 minut, w zasadzie pod przykryciem. Jeśli jednak zrobią się zbyt wodniste (pomidory puszczą sok), zdejmujemy pokrywkę, aby odparować nadmiar wody(...)minuty przed końcem duszenia dodajemy fasolę, dokładnie mieszamy całość i podgrzewamy. Na dużej suchej patelni na średnim ogniu podgrzewamy tortille. Powinny zrobić się gorące, ale nie powinny się wysuszyć. Tortille kładziemy na płaskiej powierzchni. Na jednej połówce placka układamy farsz i przykrywamy go częściowo porcją żółtego sera. Drugą połówkę placka zakładamy na farsz z serem i od razu podajemy. Przez
Kulinarna PokusaKasza gryczana smażona z warzywami i polędwiczką wieprzową to świetne, proste danie, które przygotujemy na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Kolejno podsmażamy warzywa i zamarynowane wcześniej, cieniutko pokrojone mięso. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, aromatyczne przyprawy i odrobinę sosu sojowego. Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 łyżka(...)pomidory na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Porcjami dodajemy zamarynowane wcześniej mięso. Smażymy, cały czas mieszając, na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, często mieszając, przez około 3-4 minuty. Dodajemy cukinię i suszone pomidory. Smażymy przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną . Dosypujemy kaszę gryczaną, mieszamy
cool and mintyłyżki masła – 3 łyżki mąki – 650 ml mleka – sól – szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie : Seler, marchew, cebulę pokroić na drobne kawałki. Do głębokiej patelni wlać oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. Wszystko podrumienić, mieszając, a na koniec dodać mięso. Gdy zawartość patelni będzie dobrze przyrumieniona, dodać 1,5 puszki pomidorów lub 0,5 karton passaty i 1 całą
I LOVE LIFEMięso mielone nie musi być nudne. Mielone z indyka jest zdrowe i chude, szkoda go smażyć na patelni w panierce i podawać w postaci nudnego kotleta mielonego. Wystarczy trochę warzyw, owoce i można zupełnie odczarować mielone mięso, które w tej odsłonie będzie stanowić podstawę kolorowego dania, które zachwyci wymagające podniebienia. Z jednej strony łatwe w przygotowaniu, z drugiej nieoczywiste. Takie(...)zielona gruszka 1/2 mango 1 łyżka soku z cytryny łyżeczka posiekanych listków mięty Marchewkę i seler obrać, pokroić w kostkę o boku 1/2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe. Chwilę przesmażyć, aż seler przybierze złotawy kolor. Dodać pokrojony drobno por, chwilę smażyć, po czym dodać mięso mielone. Wymieszać dokładnie i dusić, aż mięso dojdzie
Dietologogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w półplasterki. Przygotowane warzywa łączę z mieszanką sałat. Oprószam solą i pieprzem. 3. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni. Na każdy placek kładę porcję warzyw oraz porcję kurczaka. Całość polewam sosem czosnkowym i sosem curry. Placki tortilli składam na jednym z końców i spinam wykałaczkami. Do przygotowania tortilli wykorzystałam sos Kielecki czosnkowy
Tradycyjna kuchnia Kasipuszki kukurydzy pół papryki sos czosnkowy przyprawa gyros Do dzieła! Kurczaka kroimy na wąskie paski i w misce mieszamy z przyprawą do gyrosa. Wykładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy. Warzywa kroimy w plastry, ja dla ułatwienia układam je sobie w miseczkach. Placki podgrzewamy na patelni, minutkę każdej strony. Smarujemy wewnętrzną stronę placka sosem cz. i wykładamy wszystkie składniki
Kolejny blog o gotowaniu