warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:87/829)

Spaghetti w sosie brokułowym 159

osolonej wodzie (pamiętając, by warzywo wrzucić do gotującej się wody, a nie do zimnej). Odcedzamy i miksujemy wraz z czosnkiem i 2/3 orzechów nerkowca. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy rozdrobnione warzywo i stopniowo dolewamy słodką śmietankę. Sos doprawiamy sola morską oraz kolorowym pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem. Pozostałe orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi oraz

Kuchnia w czekoladzie
Zupa meksykańska z pulpetami 207

czosnek. Następnie wsypać na patelnię paprykę i chili, dodać nieco tłuszczu i delikatnie podsmażyć, aż będzie wyczuwalny intensywny paprykowy zapach (nie przypalić). Pod koniec wlać na patelnię ze 2 - 3 chochle płynu z warzyw, wymieszać i wszystko wlać do garnka. Dodać bazylię, cząber i kurkumę. Do gotującej się zupy wkładać uformowane, niewielkie pulpety, płyn powinien powoli cały czas się gotować

Kuchcik gotuje
Ryba po grecku 177

kolor. Cebulę obrać, pokroić na drobne plasterki i podsmażyć na oleju. Marchewki i pietruszkę również obrać i kolejno zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do podsmażonej na patelni cebuli dodać resztę warzyw oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Pozostawić na małym ogniu, aż wszystko zmięknie. Mieszać od czasu do czasu

Tagebuch po polsku
Soja z Warzywami 183

myśli! Wracając do soi, dla mnie świetna, pokazałam Wam też jak na drugi dzień zawinęłam właśnie tą soję z warzywami (lekko odsączyłam z płynu) w naleśnika, w środek dołożyłam tylko plaster sera, a potem tylko na suchą patelnię grillową i gotowe. Ta wersja też była pyszna, szczególnie jak widziałam, że moje wybredne kulinarnie dziecko zajada taką oszukaną "tortillę". Składniki(...)rozgrzanym oleju podsmażyłam. Wszystkie warzywa obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach. Dodałam do cebuli, posypałam cukrem i przesmażyłam, na końcu na kilka chwil przykryłam patelnię pokrywką i parowałam chwilkę. Tak podsmażone warzywa wrzuciłam do ugotowanej soi i wody, w której się gotowała. Dodałam przyprawo.y oprócz koncentratu pomidorowego i gotowałam około 30 minut. Na końcu dodałam koncentrat, wymieszałam, pogotowałam

Blondynka Gotuje
Warzywny gulasz z wędzonym tofu 138

łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki gęstego mleka kokosowego lub od biedy 100 ml mleka sojowego z dodatkiem 2 łyżek mąki np. kukurydzianej potrzebne również: 2 duże patelnie i olej do smażenia Przygotowanie: Pokrój warzywa w kawałki mniej więcej równiej wielkości (max 3 cm kawałki) Na jednej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na złoto pokrojone w kostkę tofu

greenscarf
Jajecznica a'la omlet z pomidorem i pieczarkami 156

koperek, jarzynka olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy i dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucamy warzywa i dusimy kilka minut, aż będą lekko miękkie i lekko posypujemy jarzynką. Następnie wlewamy roztrzepane jajka. Smażymy, aż do ścięcia powierzchni i energicznym ruchem mieszamy masę jajeczną

Truskawkowa Fiesta
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 194

Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Oryginalnie przygotowuje się go w naczyniu zwanym gyuveche, ale można go również przygotować w głębokiej patelni. Bułgaria zawsze kojarzyła mi się z pomidorami, dodawanym niemal do każdego bułgarskiego obiadu, który jadłam i oczywiście z pyszną szopską sałatą. Kavarmy w Bułgarii nie miałam okazji próbować(...)liść laurowy 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3-4 łyżki oleju do smażenia Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem. Warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do mięsa dodać wszystkie warzywa poza papryczkami i chwilę razem smażyć. Następnie dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy, doprawić

Trzeci talerz
Piersi z kurczaka w sosie sojowym z dodatkiem chińskich warzyw 251

Piersi kurczaka w sosie sojowym usmażone z chińskimi warzywami to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Do tego dania polecam użyć patelni wok, która świetnie się nagrzewa i skraca proces smażenia. Poniższe danie najlepiej smakuje podane w ryżem basmati lub brązowym.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki chińskich(...)kurczaka przesypać na inny talerz. Paprykę i marchewkę pokroić w słupki. Por w talarki. Grzyby mun namoczyć, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na tą samą patelnię wlać ponownie 2 łyżki oliwy/oleju. Dodać warzywa. Całość polać sosem sojowym i przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, co jakiś czas mieszająć. Gdy warzywa będą miękkie to dodać usmażone kawałki piersi kurczaka. Całość jeszcze

Ugotować
Quesadilla zimowa z warzywami mrożonymi 150

roztopionym serem. U mnie dziś w wersji zimowej, czyli z wykorzystaniem warzy mrożonych. Uwielbiam to danie na świeżo podane gorące z patelni ale także na zimno jako przekąskę.   Składniki: 2 placki tortilla Połowa opakowania warzyw mrożonych ok  300 gram 1 łyżka przecieru pomidorowego 8 plastrów sera żółtego Mała cebula Ząbek czosnku 4 suszone pomidory z oleju Oliwa(...)solą, pieprzem i ziołami. Ja użyłam mieszankę włoską z cukinią, kukurydzą, brokułem, marchewką i fasolką (ale to najlepiej wedle uznania i preferencji smakowych). Tortille położyć na patelni, na niej ułożyć 4 plastry sera, warzywa i ponownie 4 plastry sera na wierzch. Przykryć drugą tortillą. Smażyć na małym ogniu z jednej strony, a następnie przerzucić na drugą. W tym celu najlepiej

Tradycyjna Kuchnia
Letnie burrito z miesem mielonym z indyka i cukinią 162

cebulę i ząbki czosnku, chwilę smażymy aż cebula stanie się szklista.  Dodajemy mięso mielone z indyka  oraz pokrojoną w drobne słupki cukinię przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odkryć patelnię i  odparować nieco wody. Do mięsa dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem słodkim

Wanilia i Kardamon
SAŁATKA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I JAJKIEM 177

razu podałam, uwierzcie była pyszna:). Prawie wszystko robi się samo:) jajka się gotują, ziemniaki po pokrojeniu same się pieką w towarzystwie cebuli i boczku. Robiłam te pieczone warzywa na jednej duzej patelni po to aby wszystko przeszło smakami. Piekłam na klarowanym maśle z dodatkiem soli.Potargałam sałaty i bazylię, skropiłam sosem z oleju lnianego, przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą i octem

harrisa
Pizza wegetariańska na spodzie z batata :) 199

miękkości, ok. 10-15 minut.  Kiedy gotujesz batata, w międzyczasie przygotuj farsz (jeżeli masz gotowego batata zacznij od farszu). Wszystkie składniki pokrój na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej, wsyp warzywa i podsmażaj, często mieszając przez ok. 10 minut. Następnie dodaj przyprawy, wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 25 minut. Od czasu do czasu zamieszaj

Zdrowie na języku :P
KALAFIOR Z MAKARONEM 174

Początkowo miałam w planach zupę, ale w trakcie przygotowań do gotowania, zmieniłam koncepcję i powstało całkiem smaczne danie :) Czytaj więcej »

Kasia Sarna
FASOLA ZE ŚLIWKĄ 207

Uwielbiam pasztety na bazie roślin strączkowych, do których dodane są suszone śliwki lub żurawina. Ostatnio znów miałam apetyt na takie połączenie, ale byłam zbyt głodna, żeby

Kasia Sarna
Jesienne curry 151

kaszy jaglanej Kaszę dokładnie wypłukać, przelać na sicie gorącą wodą, ugotować. Fenkuł, seler pokroić w paski, kurczaka i dynię pokroić w kostkę. Rozgrzać wok lub głęboką patelnię. Dodać mleczko kokosowe, warzywa i kurczaka. Dusić, aż mięso zmięknie. Dodać curry i ciecierzycę. Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać sól do smaku i przecier pomidorowy. Wymieszać dokładnie, dusić kolejne 5 minut

Kucharzyca
Co na obiad, może domowy , szybki ” Subway” 320

posolić, ale w przyprawie zawsze jest sól, więc nie ma potrzeby, chyba że ktoś lubi mocno słone " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Rozgrzewamy, patelnię grillową i grillujemy . Warzywa, kroimy w dowolne kawałki ,plastry , jak kto lubi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bułki, wstawiamy do piekarnika ,żeby się ładnie odgrzały i zrobiły chrupiące

Ogrodnik w podróży
Zupa ziemniaczana z papryką 158

minutach gotowania mięsa, dodaję do niego ziemniaki, marchew, czosnek, papryczkę chili i doprawiam solą (dodałam na początku 2 duże szczypty soli) i nadal gotuję. Po dodaniu warzyw do zupy na patelni rozgrzewam olej i podsmażam przez około 10 minut paprykę z cebulą. Następnie podsmażoną paprykę z cebulą dodaję do zupy i nadal gotuję do miękkości ziemniaków i mięsa – w sumie

Uwaga Babcia Gotuje
Koreański zwijany omlet. 131

posiekanej cebuli 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2 szczypty soli 1 szczypta pieprzu olej Wykonanie: Jajka dokładnie rozbełtać z dodatkiem mleka i przecedzić przez sitko. Wymieszać z warzywami, solą i pieprzem. Patelnię pokryć cienką warstwą oleju i rozgrzać. 2/3 masy jajecznej rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć na małym ogniu. Gdy dół się zetnie, a powierzchnia pozostanie jeszcze wilgotna, zwinąć

zadanie-gotowanie
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ I WARZYWAMI 212

pieprzem. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Na oleju na większym ogniu podsmażam mięso (około 2-3 minuty), wykładam na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni roztapiam masło, wrzucam warzywa dosyć solidnie oprószone przyprawą do makaronu. Smażę 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszam. Do warzyw dodaję z powrotem podsmażone mięso, makaron i pomidory w puszce, smażę

JejKuchnia
Zupa rybna 127

Rybę opłukujemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy krótko warzywa. Dodajemy bulion, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą  i całość zagotowujemy. W patelni umieszczamy również kawałki ryby i wszystko gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Potrawę

Menu Zdrowia
Omlet mistrza z cukinią, pomidorkami koktajlowymi, makaronem i mozzarellą 128

solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po czym przełożyć do miski. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać śmietankę i rozbełtać. Doprawić solą i pieprzem, po czym przelać na patelnię, gdzie wcześniej smażyliśmy warzywa. Włączyć palnik i na masę jajeczną równomiernie wyłożyć warzywa wraz z makaronem. Na koniec posypać omlet rozdrobnioną kulką mozzarelli i oregano. Smażyć na małym ogniu do momentu

Passions hobbies life
Pulpeciki inaczej 121

soli i pieprzu. Formujemy mokrymi dłońmi małe klopsiki. Odstawiamy na bok. Do wysokiego garnka wsypujemy mrożony szpinak. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paseczki. Warzywa kolejno podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka ze szpinakiem. Zalewamy wszystko przegotowaną, gorącą wodą  (1/2 l ), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecioną kolendrę. Wszystko zagotowujemy i na wierzch układamy kulki

Kulinarne przemyslenia
Zupa rybna 194

Rybę opłukujemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy krótko warzywa. Dodajemy bulion, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą  i całość zagotowujemy. W patelni umieszczamy również kawałki ryby i wszystko gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Potrawę

Menu Zdrowia
Jajka sadzone z pieczarkami, papryką i serem 146

jajek 5 pieczarek 1/3 czerwonej papryki ½ natki pietruszki 50 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do smażenia Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy warzywa. Gdy zmiękną kolejno i delikatnie wbijamy po jednym jajku. Smażymy do momentu ścięcia się jajek (żółtka powinny zostać delikatnie płynne, chyba że wolimy ścięte). Doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym

VioletoweKucharzenie
Makaron z cukinią i pieczarkami 119

łyżka jogurtu greckiego trochę natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy makaron spaghetti. Cukinię i pieczarki kroimy w ćwiartki. Z chili wyrzucamy nasiona i kroimy drobniutko. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż warzywa są miękkie. Dodajemy jogurt i ugotowany makaron, doprawiamy kurkumą, pieprzem i solą. Dodajemy rozrobioną skrobię, parmezan i natkę pietruszki, smażymy jeszcze przez chwilę aż zrobi nam się gęsty

Delusional Trine
Risotto brokułowe z mahoniowym kurczakiem 132

ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka miodu sól do smaku Składniki na marynatę do kurczaka , mieszamy razem i pokrywamy nimi piersi z kurczaka , odstawiamy do lodówki na godzinkę . Warzywa kroimy drobniutko .Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną drobniutko cebulę , paprykę , czosnek , selera naciowego oraz brokuła . Wsypujemy szklankę surowego ryżu i smażymy jeszcze chwilę . Zalewamy szklanką wina

Ogrodnik w podróży
Rolada śląska 115

garnka  Na patelnię wrzucamy resztę cebuli i pokrojone w plastry marchew i pietruszkę Podsmażamy.  Pod koniec dodajemy trochę wody  aby zebrać wszystkie smaki z patelni i razem z warzywami oraz z liściem laurowym i zielem angielskim zalewamy rolady Dolewamy wody do górnego poziomu rolad  Zagotowujemy po czym zmniejszamy płomień do min i rolady dusimy Przy pomocy

Mechanik w kuchni
Jednogarnkowe: Wegetariańskie curry z pieczarkami i ziemniakami 169

sól, pieprz 300 ml wrzątku szklanka zielonej fasolki (mrożona) Puszka mleczka kokosowego 1 łyżka mąki (u mnie orkiszowa) Cebulę, marchew, seler, por obrać, drobno pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć warzywa, jak zaczną się rumienić, dodać pastę curry, sól, pieprz, całe pieczarki i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Całość zalać wrzątkiem i mleczkiem kokosowym, gotować na małym ogniu

coolinarny
Bulgogi. Koreańska potrawka z wołowiny. 145

cienkie plasterki i umieścić w misce razem z wołowiną. Dodać colę, sos sojowy oraz olej sezamowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Mięso z warzywami przenieść na dużą patelnię razem z całą marynatą i dusić na średnim ogniu do niemal całkowitego zredukowania płynu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekany czosnek oraz ocet ryżowy

zadanie-gotowanie
Kotleciki z lanego ciasta i groszkiem zielonym 213

pieprzem. Całość wymieszać. LANE CIASTO: do miski bądź garnuszka dać wszystkie składniki na lane ciasto i wymieszać dokładnie, tak by było leiste ciasto. Zalać ciastem przygotowane wcześniej warzywa z kiełbasą. Na patelni rozgrzać olej, nakładać niewielkie ilości ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z keczupem

Gotuję Testuję
Tajska zupa z kurczakiem 167

białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane na patelni podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojone na niewielkie kawałki mięso. Gdy to będzie już dobrze ścięte z każdej strony dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę imbir

Pichceniomania
Placuszki warzywno-jaglane 193

papryką Dodajemy jajka ugotowane na twardo, jedno jajko surowe oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk

Szczęśliwa kuchnia
Zapiekana pierś kurczaka z kaszą gryczaną i warzywami 153

częstych posiłków, które przygotowuję. Typowe danie sportowego świra i kulturysty, ale również zwykłego człowieka, który dba o zdrowie. :) Składniki: 100g piersi kurczaka 50g ugotowanej kaszy gryczanej 225g warzyw po włosku na patelnię 1 łyżeczka oleju rzepakowego  przyprawy: kebab-gyros, czosnek granulowany, sól himalajska, suszone pomidory  Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy z pozostałymi

Truskawkowa Fiesta
Krem z dyni i pieczonej papryki z kaszą jaglaną 155

Dusimy. Dodajemy upieczona paprykę i marchewkę wraz z wytworzonym sokiem. Całość gotujemy z bazylią, zielem angielskim i lubczykiem. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, wyjmujemy listki i ziele, a warzywa miksujemy. Rozpuszczamy na patelni 1/2 łyżeczki masła i dosypujemy do niego papryki. Całość po połączeniu dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku i łączymy krem z jogurtem naturalnym. W czasie gotowania zupy

ChilliJemy
Roladki z karkówki 134

drobnych oczkach,następnie cebulę kroję na kostkę i przesmażam na oliwie z wszystkimi przyprawami , aż cebulka się zarumieni , kiedy cebulka nam się zarumieni to całą zawartość patelni wkładam do startych warzyw i doprawiam solą do smaku , odstawiam . Mięso kroję na plastry 2 centymetrowe i rozbijam tłuczkiem , lekko solę i wykładam na każdy pojedynczy rozbity kotlet mieszankę z marchewki i zawijam

Mój Smak
FRITTATA Z WARZYWAMI 127

sól pieprz ziołowy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Sposób przygotowania: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno poszatkować. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Olej rozgrzać na patelni i przełożyć wszystkie warzywa.  Smażyć pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.  Naczynie

Prosto i Smacznie z Anetą
Sałatka z pieczonym burakiem, grillowaną papryką, jajkiem i fetą 601

umieszczam na talerzach.  Grillowaną paprykę kroję w paski. Buraka kroję w cienkie plastry, jajka obieram i kroję na ćwiartki. Pestki dyni i migdały prażę na suchej patelni. Na rukoli układam warzywa, jajka i pokruszoną fetę. Całość posypuję prażonymi nasionami i orzechami. Przed podaniem polewam sosem balsamicznym. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
KAPUSTA Z ZIEMNIAKAMI w etiopskim stylu 150

Młodą kapustę zawsze przyrządzałam w podobny sposób: z dodatkiem marchewki, cebuli, koncentratu pomidorowego, koperku i soku z cytryny. Jednak postanowiłam coś zmienić i wyszukałam przepis na

Kasia Sarna
MAKARON Z WARZYWAMI 265

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, jak to zwykle bywa z makaronami. Czytaj więcej »

Kasia Sarna
CIECIERZYCA Z DYNIĄ 187

Ostatnio mam mniej czasu na przygotowywanie obiadów, więc decyduję się na dania proste, jednogarnkowe. Poniższa potrawa opiera się tylko na 3 składnikach (i przyprawach), a smakowo

Kasia Sarna
PIECZARKI W SOSIE SEZAMOWYM 168

Pieczarki jadam przeważnie w klasycznym, swojskim wydaniu - lekko podduszone, podane w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, ogórków kiszonych i kotletów. Bardzo lubię je też w wersji surowej

Kasia Sarna
PODAGRYCZNIK - naleśniki oraz zielsko z patelni 268

Pora na pierwszy wpis ziołowy w tym roku! :) W końcu weszliśmy w sezon chwastów. Łąki coraz bardziej się zielenią, krzewy kwitną. Oprócz podziwiania piękna wiosennej przyrody

Kasia Sarna
MAKARON Z JARMUŻEM 207

To danie stanowiło część mojego dzisiejszego obiadu w pracy. Wymaga niewielu składników i jest szybkie w przygotowaniu. Czytaj więcej »

Kasia Sarna
Placuszki z cukinii podane z kwaśną śmietaną 1105

papryka olej roślinny do smażenia Wykonanie: Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię i cebulę. Dodaj jajko, mąkę, pieprz i słodka paprykę – bez soli ! Na dobrze rozgrzanej patelni układaj po łyżce warzyw, rozpłaszcz je łyżką, smaż na złoty kolor. Posól, przewróć na drugą stronę, zrumień. Smacznego

Moja pasja smaku
Potrawka warzywna z indykiem i ryżem 149

ryżu masło klarowane Wykonanie: W dużym garnku łączymy passatę, pomidory z puszki wraz z bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy wraz z sokami wszystkie warzywa z puszki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy drobno posiekane: cebulkę, paprykę i pomidory. Gdy zmiękną i wydobędą z siebie soki to dodajemy je do naszej zupy. Także na maśle klarowanym

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowe świderki z kurkami i talarkami kiełbasy w sosie pomidorowym z fetą 136

cienkie paski paprykę marynowaną, cebulkę w piórka i kurki przekrojone na pół. Duście kilka minut do połączenia składników. Kiełbasę pokrójcie w talarki, przesmażcie na maśle, doprawcie: Do patelni z mięsem dodajcie warzywa i passatę wymieszaną z fetą i parmezanem. Duście do połączenia składników, przyprawcie w razie czego jeszcze do smaku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
LECZO Z PIECZARKAMI 117

Cukinie pokrój w półksiężyce wraz ze skórką.  Wrzuć całość do garnka o grubym dnie, dolej trochę wody i duś.  Pokrój drobno kiełbasę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj do warzyw.  Dodaj pomidora bez skórki oraz koncentrat pomidorowy.  Całość duś do moment aż warzywa zmiękną  Dopraw czosnkiem, papryką solą i pieprzem

Kukuleczki
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym 196

pomocą trzepaczki połączyć składniki. Następnie dodać  passatę, cukier, ocet ryżowy i posiekany ząbek czosnku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowany sos wlać na patelnię do mięsa z warzywami. Gotować kilka minut do zgęstnienia. Jeżeli sos będzie wg Was za mało słodki to dodajcie więcej cukru lub pozostałego syropu z ananasa. Natomiast gdy będzie za mało kwaśny

Fabryka pomysłów
Bulgur z warzywami 126

mamy uczulenia na pszenicę, ani nie cierpimy na celiakię to naprawdę nie ma powodów, by rezygnować z produktów pszenicznych. Co do bulgur? Wszystko :) Ja podałam z warzywami – duszonymi na odkrytej patelni pieczarkami, cukinią i czerwoną papryką. Do kaszy dodałam koperek, co dodało jej jeszcze więcej lekkości. Część kaszy podałam dzieciom z tartym jabłkiem i łyżką jogurtu z miodem. Wyśmienity

Kucharzyca
Orientalna surówka z ogórkiem 148

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. 2. Robimy sos: sok z cytryny, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, sól i pieprz mieszamy ze sobą.  3. Sos łączymy z warzywami. Posypujemy uprażonym na patelni sezamem

Szefowa kuchni
Wrapy z kurczakiem i warzywami. 158

Wykonanie: Kurczaka pokroić w paski, doprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć (kawałki obtoczyłam w panierce). Warzywa oczyścić i pokroić w paski. Tortillę podgrzać przez chwilę na suchej patelni. Na placku położyć kawałek kurczaka, warzywa i zwinąć. Podawać z ulubionym sosem

zadanie-gotowanie
Jajecznica z cebulą i papryką! 89

jajka -masło -sól  Sposób przygotowania: Cebulę i paprykę kroimy w malutką kosteczkę. Jajka rozbijamy do miski, roztrzepujemy je widelcem i doprawiamy solą. Łyżkę masła roztapiamy na patelni a następnie wrzucamy warzywa i smażymy aż się zeszklą.Kiedy warzywa będą wystarczająco podsmażone zmniejszamy ogień i wlewamy jajka. Smażymy jajka aż nie będą płynne. Trzeba również uważać by jajecznica nie była

Magia jedzenia.
Zupa a'la Flaki 176

ręczniku oraz pokroić w paski ok, 0,5 cm. Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych okach. Por pokroić w cienkie talarki. KROK 2:   Wszystkie warzywa kolejno podsmażyć na patelni po czym przekładać do dużego garnka. Zalać wodą do wysokości około 5 cm ponad zawartością garnka.  Gotować na średnim ogniu około 40  minut, dopóki grzyby

smacznieinatemat
lekka zupa z pieczonych buraków 143

składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut. Następnie  z wywaru wyjmujemy wygotowane warzywa i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną drugą cebulę,  smażymy przez pięć minut a później dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy przez minutę i dodajemy

Miód i pieprz
marchewkowa zupa z rozgrzewającym imbirem 142

składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut. Następnie  z wywaru wyjmujemy wygotowane warzywa i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę marchew, oraz obrany i drobno posiekany korzeń imbiru. Całość smażymy przez pięć minut a później marchewkę dodajemy do garnka

Miód i pieprz
Flaki (wołowe) 160

starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami. Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość podgotować kolejne kilka

Di gotuje
Sałatka z cieciorką i boczkiem 101

Nietypowe połączenie o wyjątkowym smaku. Sycąca cieciorka w towarzystwie świeżych warzyw lekko podsmażonych na patelni, żeby wydobyć głębię ich smaku potrafi umilić dzień. A do tego chrupiące chipsy z boczku - no cóż, miało być smacznie, a nie lekko i zdrowo

Milion Smaków
Kurczak duszony w pomidorach 196

ćwiartki i umyć ( ja pokroiłam pierś w takie dość duże kawałki). Cebulę zeszklić na dużej patelni, wyjąć i odłożyć. Na tłuszczu który został na patelni obsmażyć kurczaka na złoty kolor, następnie dodać warzywa. Chwilę smażyć ciągle mieszając. Kurczaka dusić na patelni ok 50 minut aż będzie miękki od czasu do czasu mieszając ( pierś kurczaka dusiłam jakieś 25 minut). W połowie

sierotka maRysia w kuchni
Rozgrzewający rosół z dynią 170

ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: ulubiony makaron do podania świeża natka pietruszki do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso dokładnie myjemy, warzywa obieramy. Na suchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.  2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler

My Culinary Art
Pieczarki faszerowane mięsem 142

minut. Następnie do cebuli dodajemy cukinię, pomidora, poszatkowane ogonki pieczarek, lubczyk, majeranek, chili, słodką paprykę, sól oraz pieprz  i całość podsmażamy do odparowania wody z warzyw. Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach

Smak mojego domu
Roladki z Lasagne 116

oczyszczona , pokroić  i  podsmażyć  w  rozgrzanym  rondlu              lub  głębokiej patelni Krok 2 Gdy  warzywa  będą  gotowe  dodać  posiekany  czosnek ,  smażyć przez  chwilę  cały

Eli Gotowanie
Zapiekanka rybna z warzywami 181

skórki i kroimy w grube plastry i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawą do ryby, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor. Warzywa odcedzamy z zalewy. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków, rybę, mieszankę warzywną, resztę ziemniaków. Kremówkę mieszamy z jajkami, startym na grubych oczkach żółtym serem. Doprawiamy pieprzem i solą

Pobite gary Barbary
Klasyczna zupa grochowa na wędzonce 789

marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso i wędzonki obgotowujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Dodajemy przepłukany groch. Gotujemy. Kiełbasę kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy do zupy. Warzywa kroimy w kostkę – marchew, seler, pietruszkę, całą cebulę wkładamy do gotującej się zupy. Przyprawiamy ewentualnie dodatkowo solą, pieprzem i sporą ilością majeranku ( ok. 2 łyżek ). Gotujemy do miękkości

Smaki Ewy
MSM MOŃKI - wspólpraca 172

Mońki garść obranego ugotowanego bobu garść posiekanej cebuli garść posiekanej papryki garść posiekanego lubczyku  sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie dodać masło oraz warzywa. Podsmażyć, dodać jajka i ser. Smażyć aż do ścięcia się jajek. Nie określ czasu bo jedni wolą mniej lub bardziej wysmażona jajecznice. Doprawić solą i pieprzem. Aldamer MSM Mońki

ClauditteMissCooking
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 164

awokado pokroić w kostkę, dodać do warzyw i dusić przez kolejne 2 minuty - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa i tofu z patelni; można skropić sokiem z cytryny. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Jajecznica idealna 148

aldamer MSM Mońki garść obranego ugotowanego bobu garść posiekanej cebuli garść posiekanej papryki garść posiekanego lubczyku  sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie dodać masło oraz warzywa. Podsmażyć, dodać jajka i ser. Smażyć aż do ścięcia się jajek. Nie określ czasu bo jedni wolą mniej lub bardziej wysmażona jajecznice. Doprawić solą i pieprzem. Aldamer

ClauditteMissCooking
Miszmasz w cieście francuskim 212

majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej do smażenia WYKONANIE Filety  z kurczaka płuczemy , osuszamy i kroimy na drobne kawałki.Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso. Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z cukinią i bobem 176

W lipcu zawsze z niecierpliwością czekam, aż na mojej działce dojrzeje bób. Bardzo go lubię, zwłaszcza ten pierwszy, najmłodszy. Dzisiaj w mojej kuchni pachnie czosnkiem, ziołami

Smak mojego domu
Krewetki z pomidorami, czosnkiem i makaronem chow mein 244

tylko 30 minut na przygotowanie obiadu. W takich przypadkach absolutnie nie wpadam w panikę, bo 30 minut to przecież kupa czasu. Wystarczy wstawić wodę na makaron, pokroić warzywa, rozgrzać olej na patelni i zacząć działać! Po upływie 10-15 min obiad gotowy:) SKŁADNIKI (2 porcje) 250g krewetek 1 duży pomidor 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki

DefinicjaSmaku
Wegański paprykarz z marchewki 166

dodajemy przyprawy i koncentrat czekamy. Jeżeli będzie taka potrzeba dolewamy co jakiś czas oliwę, bo marchewka szybko ją chłonie. 6. Kiedy ryż będzie gotowy wrzucamy go na patelnię, gdzie dusimy nasze warzywa. Jeżeli nasza "papka" jest dość sucha można podlać ją trochę wodą. Całość pryczymy na małym ogniu jeszcze chwilę, aby smaki sobą przeszły. 7. Czekamy aż nasz paprykarz trochę

Bananowe Pole
Szybka papryka faszerowana 167

przekrajamy z góry strąk, w około 1/4 długości), wykrajamy pestki i wszystkie części gotujemy w rosole do miękkości. Należy uważać, by się nie rozgotowały. W czasie, gdy warzywa się gotują, na patelni podsmażamy mięso. Dokładamy rozmiażdżony czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy. Kumin podprażamy i również dorzucamy do mięsa, razem z ostrą papryką oraz solą i pieprzem według

Kuchenna Kontrrewolucya