warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:81/829)

Makaron w sosie śmietanowym z warzywami 144

pojemnika w którym możemy ugotować coś bez gotowania (KLIK) . Zalać wrzątkiem i poczekać 10-15 minut. W garnku ugotować makaron wedle zaleceń producenta. Gdy makaron i warzywa będą gotowe to należy na patelni do WOK'a rozgrzać olej. Dodajemy makaron i warzywa, podsmażamy a następnie mieszankę (woda, śmietana, posiekana natka, posiekana cebula i czosnek). Mieszać i doprawić przyprawami. Prosto, szybko

ClauditteMissCooking
Pâté z drobiowych wątróbek 204

obieramy i drobno siekamy. Usmażone wątróbki przekładamy do miski, a na patelni smażymy czosnek i cebulę, do lekkiego zeszklenia. Następnie warzywa zalewamy whisky, mieszamy i zawartość patelni wkładamy do miski z wątróbkami. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy. Następnie masę przekładamy do miseczki i polewamy roztopionym masłem

Kulinarne przygody Gatity
Leczo z zielonych ogórków - najlepsze 180

ogórki.   Doprawiamy przyprawami: dodajemy kostkę rosołową, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i sos sojowy. Wszystko dusimy do momentu aż warzywa będą w miarę miękkie. Gdy warzywa będą się podduszały, na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem a następnie wrzucić do gorących warzyw i wszystko jeszcze chwilę poddusić. Podawać gorące. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Makaron z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem w sosie curry 273

zawartości patelni dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy lekko zmięknie, dodajemy fasolkę szparagową. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, aż sos śmietanowy lekko się zredukuje (zagęści). Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Łączymy z warzywami i mięsem(...)ciut więcej. Sos śmietanowy nie powinien być zredukowany zbyt mocno. Powinno go być na tyle dużo, by po dodaniu makaronu danie nie było „suche”. Ja warzywa podsmażyłam na jednej patelni, a mięso na osobnej. Następnie zawartość obu patelni połączyłam i wlałam śmietankę. Reszta jak w przepisie. Źródło

Smaki Na Talerzu
Pierś kurczaka z warzywami 188

powstało ich 4). Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą. Podsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni - po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i wcisnąć między warzywa. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. W tym czasie warto jeden lub dwa razy polać pierś sosem, który

Kulinarne Inspiracje
Warzywna zupa z połówkami grochu 113

pokrojone w kostkę marchewki i selera. Dodajemy curry i kurkumę i smażymy aż marchewka zmięknie według naszego upodobania. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek wody, żeby warzywa nie przywarły do patelni. Następnie, zalewamy je passatą, gotujemy przez kilka minut i ściągamy z ognia. Z ugotowanych połówek grochu wyciągamy listki laurowe i dodajemy zawartość patelni, wodę i koncentrat pomidorowy

Lamarida.pl
Zapiekanka z kaszą kuskus i baklażanem 315

dzieła!!! Bakłażana przekrawamy na pół i kroimy w plasterki, posypujemy solą i ostawiamy na sicie na ok 15 minut. Na rozgrzanej patelni dusimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek po chwili dodajemy marchewkę i umytego bakłażana. Wszystkie warzywa dusimy aż będą miękkie. Karkówkę kroimy w drobną(...)kostkę, posypujemy słodką papryką i wrzucamy na niewielką ilość rozgrzany olej - chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu. Posypujemy solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy warzywa i mięso z kaszą kuskus (wrzucamy całą zawartość patelni razem z sosem powstałym z oleju i mięsa i sokami z warzyw) - przekładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy śmietanę z pietruszką - polewamy tak powstałym sosem

sierotka maRysia w kuchni
Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem 171

widelcem. Dodajemy do nich śmietankę, połowę startego cheddara, rozmrożony groszek oraz drobno posiekane liście bazylii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Warzywo kroimy w kostkę ok 1×1 cm. Na patelni z metalową rączką rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy cukinię, a po ok. trzech minutach dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażamy razem jeszcze chwilę i dodajemy zawartość(...)patelni do masy jajecznej. Mieszamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wlewamy masę jajeczną wraz z warzywami. Smażymy na średnim ogniu nie mieszając przez ok. 4-5 minut. Posypujemy wierzch pozostałym cheddarem, który stworzy chrupiącą skórkę i wstawiamy patelnię do piekarnika. Zapiekamy omlet przez 5 do 10 minut. Gotowe danie kroimy na trójkąty – jak tort. Wpis zawiera

Poezja smaku
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 337

dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz do smaku – 1 burak czerwony Wykonanie: – Na rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty z odrobiną wody. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może(...)tarce.   Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól do smaku Wykonanie: – Warzywa przesmażyć na gorącej patelni, wlać ok. 1/2 litra wody i gotować 15 minut. – Zmiksować z koperkiem.   Duszone buraczki z jabłkiem Składniki: – 4 buraczki duszone

To co kocham
Pieczone bataty z warzywami na parze 124

kokosowy, wrzuć warzywa NA PARZE , dodaj paprykę pokrojoną w kawałki. Podsmaż. Po 5 minutach będą gotowe. Kiedy batat zmięknie i ładnie się zarumieni w piekarniku ,dołóż do warzyw. Wymieszaj energicznie potrząsając patelnią. Dodaj ser tarty np.parmezan , przed samym podaniem. Gotowe! Palce lizać

Z Kuchni Do Kuchni
Wieprzowina z warzywami 174

wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem i ugotować. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystkie warzywa po podsmażeniu na patelni z łyżką oleju, zdjąć na miseczkę. Mięso pokroić w cieniutkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem i tylko połowę oprószyć w mące (inaczej przy jedzeniu będziemy mięć wrażenie, że mięso(...)jest "glutowate"). Na tej samej patelni je podsmażyć (w razie potrzeby dolać łyżkę - dwie oleju).  Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec.  Wmieszać warzywa do mięsa, razem z odcedzonymi i pokrojonymi grzybami, posypać

Gaździnka warzy
Zapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami 184

Zapiekanka z tuńczykiem, oliwkami i warzywami to pożywny, zdrowy, a także smaczny i kolorowy obiad. Połączenie oliwek z tuńczykiem to idealna kombinacja, a reszta warzyw wraz

Słodka Strona
Curry z kurczaka z warzywami 379

przypraw . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cebulę, czosnek, chili ,paprykę, cukinię kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę, czosnek oraz papryczkę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy chwilę. Na osobnej patelni smażymy kurczaka wraz z resztą marynaty, aż się zarumieni.   Do warzyw dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. Dolewamy mleko kokosowe oraz(...)miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. * Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak przypraw możemy je podsmażyć na patelni, zanim zamarynujemy kurczaka

Mania Gotowania
Chińszczyzna 465

paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski, por i imbir w plasterki. Przygotowujemy ryż. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy ryż, solimy i smażymy(...)patelni o grubym dnie (lub w woku) rumienimy pokrojony boczek, wykładamy. Rozgrzewamy olej arachidowy. Wrzucamy w kolejności (krótko podsmażając) warzywa - marchew, cebule, czosnek, por i papryki. Warzywa mają być chrupkie. Wykładamy z patelni. Dodajemy ponownie olej arachidowy. Paski kurczaka obtaczamy lekko w mące ziemniaczanej i kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz. Krótko smażymy z obu stron. Dodajemy boczek, warzywa, doprawiamy solą

mojewypiekiinietylko
Jajecznica 185

jestem zwolenniczką rozmącania jajek na jednolitą masę przed wlaniem na patelnię, gdyż przypomina ona wówczas omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska  jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy(...)jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cukinię, pieczarki i papryczkę chilli. Obsmażamy, a gdy warzywa "puszczą" część wody jaką zawierają, odparowujemy ją z patelni.  Następnie wbijamy jajka. Przy wykorzystaniu wymienionych składników nie należy już doprawiać jajecznicy solą oraz pieprzem, bo te smaki znajdziemy w serze feta i papryczce chilli

Taste Of My Day