garść świeżej miętyoliwa z oliwek extra virginsok wyciśnięty z 1 cytrynyopcjonalnie młody bób lub groszekPrzygotowaniePokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie plastry, bez obierania - używam obieraczki do warzyw. Rozgrzać mocno patelnię grillową, plastry smażyć partiami, aż pokażą się czarne przypalone paski. Usmażone cukinie układać na dużym talerzu tak aby jak najmniej na siebie nachodziły Jeszcze ciepłe posypać odrobiną soli
Stare Garyrulonik i spinamy wykałaczką. Zraziki układamy na patelni z rozgrzanym olejem i rumienimy ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego a na patelnię przekładamy pokrojone warzywa. Gdy się zeszklą przekładamy do naczynia na zrazy. Dolewamy 0,5 szklanki wody przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnymakaronu). Gotować do zmiękczenia, odcedzić. Bakłażan + cebula pokroić w kostkę. W tym przypadku bardzo ważna jest cebula, ma to być ładna duża kostka. Pokrojone warzywa przełożyć do patelni, dolać oliwę, smażyć ok. 3 minut mieszając. Po upływie czasu, kiedy cebula i bakłażan będą już zarumienione, podlać wodą i dusić pod przykryciem 2 minuty. W między czasie rodzynki
pieprzny smaczekwodą, dodać kminek i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki. Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa i boczek, dusić parę minut. Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika
Kulinarny karnet Christopherapół pęczka szczypiorku przyprawa curry Makaron zalewam wrzątkiem i pozostawiam pod przykryciem na ok. 10 minut, następnie odcedzam. Paprykę kroję w paski, kurczaka w kostkę i wraz z warzywami przekładam na patelnię, doprawiam przyprawą curry i podsmażam wszystko na łyżce oleju roślinnego na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Szczypior kroję na jedno centymetrowe kawałki... i wraz z pokruszoną papryczką
Taste Of My Daysmażymy na kilku kroplach oleju przyprawiając curry, chilli, mieszanką do gyrosa lub innymi przyprawami wg uznania. W między czasie gotujemy makaron / ryż. Gdy kurczak będzie usmażony, a warzywa miękkie, na patelnie dodajemy kilka łyżek śmietany, tak by pokryły wszystkie składniki. Całość przyprawiamy maggi. Podajemy przyozdobione natką pietruszki bądź koperkiem z ryżem lub makaronem, smacznego
Taste Of My DayMięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron i odłożyć na bok. Na tej samej patelni podsmazyć pokrojone warzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić
Anioły w kuchnipół garści natki pietruszki. Dodajemy również ugotowanego wcześniej brokuła i jeszcze chwilę dusimy. Makaron odcedzamy- nie przelewamy zimną wodą!! i polewamy łyżką oliwy z oliwek. Makaron wrzucamy na patelnię do naszych warzyw i kurczaka, całość dokładnie mieszamy, dodajemy resztę natki pietruszki. Całość przekładamy do miski i posypujemy startym serem. Smacznego
Mango Papajaróżyczki. Z chili usunąć pestki i pokroić w plasterki. 3. Rozgrzać olej na patelni. Mięso wyjęte z marynaty smażyć przez 2 minuty, po czym zdjąć. 4. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa i smażyć przez 2-3 minuty mieszając. Na koniec dodać podsmażone mięso i dusić jeszcze przez 2 minuty stale mieszając. 5. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać
Pasja Smakunaczynia. Patelnię zostawić do smażenia kurczaka. Mięso umyć, wysuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki chili i około pół łyżeczki curry. Na patelnię po smażeniu warzyw wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać kurczaka. Smażyć przez około 8-10 minut, po czym z powrotem dodać paprykę i cebulkę. Nie lubię smażyć mięsa bezpośrednio
Zgrabne Gotowaniełyżki przecieru pomidorowego 1,5 szklanki bulionu oliwa z oliwek 1 łyżka masła 400 g makaronu spaghetti Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Warzywa poddusić na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki masła, przełożyć do rondla, podlać bulionem, gotować do miękkości, dodając przecier pomidorowy, doprawiając pieprzem i curry. Mięso
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasuchej patelni (u mnie garnek z grubym dnem, w którym smażę całą potrawę), wytapiając z niego tłuszcz. Po zdjęciu łyżką cedzakową wytopionego boczku, na tej samej patelni podsmażamy kilka minut warzywa: pokrojoną w grubą kostkę cebulę, marchewki w plastry, pieczarki na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ) oraz zmiażdżony czosnek (który dodaję pod sam koniec). Po podsmażeniu warzywa przekładamy(...)oleju kokosowym) Podsmażamy oprószone mąką kawałki mięsa (nadmiar mąki strzepujemy) na rumiano. Kawałki obsmażonego mięsa zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią 1/2 szklanki czerwonego wina. Drewnianą łyżką dokładnie odskrobujemy od dna garnka wszystko co do niego przywarło. Przekładamy do garnka warzywa, na nich układamy kawałki królika, zalewamy to 1/2 litra wina, dodajemy podsmażony boczek, gałązki tymianku, liść laurowy, ziarna ziela
Smaczne Zdroweszalotki 2-3 łyżki mąki olej do smażenia 2-3 łyżki masła do smażenia warzyw przyprawy:sól,pieprz,chilli,bazylia,pietruszka suszona 400 ml przecieru pomidorowego PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe myję, kroję w kostkę i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewam(...)olej. Następnie dodaję mięso. Smażę na rumiano, dodaję przyprawy po upływie ok 2 min dodaję szklankę wody. Duszę ok 20-30 min. Dodaję mieszankę warzyw chińską. Szalotkę kroję w drobną kostkę. Mięso z patelni przekładam do garnka. Na tej samej patelni roztapiam masło następnie dodaję cebulę oraz warzywa. Smażę ok 5 min. Następnie całość przekładam
Gotowanie Patkipora w cienkie słupki. Imbir zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek i papryczkę chili pokroić w plasterki. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć ok 4 minuty na średnim ogniu. Gotowe warzywa przełożyć na talerz i odstawić, a na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć mięso
kuchnia doskizasadzie na sposobie przygotowania. Lo mein miesza się z usmażonymi składnikami i podaje. Chow mein podsmaża się jeszcze chwilę w woku lub na patelni. W lo mein w roli składników może wystąpić dosłownie każde warzywo jakie macie pod ręka. Dobrze jest dodać kapustę bok choi, szpinak albo jarmuż. Makaron może występować w wersji wegetariańskiej, ale można do niego dodać kurczaka(...)Wlej do słoika 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego, łyżeczkę cukru i łyżeczkę sosu sriracha. Zakręć wieczko i potrząśnij, żeby połączyć składniki. Krok 5 Włóż na patelnię makaron i wymieszaj z warzywami. Polej połową sosu, wymieszaj i spróbuj czy smak ci odpowiada. Dodawaj więcej sosu w zależności od gustu. Posyp siekanym szczypiorem i sezamem. Podawaj na ciepło lub zimno
Niedzielny kucharz