warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:74/829)

Pulpeciki z tajemniczą wkładką 250

gotować kolejne. U mnie było na 3 razy. 4. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa na sos. Por drobno pokroić. Rozgrzać na patelni masło i podsmażyć wszystkie warzywa oprócz cukinii. 5. Po wyjęciu ostatniej porcji pulpetów wrzucamy do garnka warzywa na sos i gotujemy do totalnej miękkości i odparowania części bulionu. Następnie całość blendujemy, przyprawiamy

Mama z miasta
Musaka - grecka zapiekanka. 121

szczypta gałki muszkatołowej jajko starty parmezan Wykonanie: Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku

zadanie-gotowanie
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym 133

paski. Gotować około 3-4 minut. Wyjąć rybę, wlać resztę soku z limonki, mleko kokosowe. Doprawić solą i cukrem. Warzywa podsmażyć krótko, na oliwie - na silnie rozgrzanej patelni. Na dnie talerza ułożyć warzywa, na nich rybę. Wlać zupę. *Ja przygotowałam zupę z kręgosłupa i głowy turbota. Użyłam filety z turbota i łososia. zastawa

królestwo garów
Makaron z sosem z pieczonych warzyw 159

kilka części. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek obrać. Warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec ok. 25 minut w 220 stopniach. Makaron ugotować mocno al dente. Warzywa ostudzić, zblendować. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić przecier pomidorowy, dodać zblendowane warzywa. Przyprawić, dodać makaron. Dokładnie wymieszać, podawać*.  *Ja połączyłam z rukolą, suszonymi pomidorami, oliwkami i prażonym słonecznikiem

Corner With Recipes
Danie jednogarnkowe z kiełbasą i brukselką 185

Kiełbasę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, na końcu paprykę i pieczarki również pokrojone w kostkę. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, na patelnię dokładamy brukselkę (większe główki kroimy na pół), koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z kurczakiem, warzywami i gruszką 153

Sałatka z kurczakiem, warzywami pokrojonymi w paski i gruszką na ciepło, prosto z patelni. Idealny pomysł na kolację, albo nawet na lunch do pracy. Ostatnio bardzo się staram, żeby lwią część mojej diety stanowiły warzywa. Na drugim miejscu jest białko, potem zdrowe tłuszcze i na szarym końcu węglowodany ze źródeł innych, niż warzywa. Wiem, że dla niektórych to dość kontrowersyjny(...)paski podobnej wielkości, co cukinię. Gruszkę pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne. Mięso umyć, pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Na teflonowej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, przesmażyć na niej przez 3-4 minuty warzywa wcześniej pokrojone w paski. Warzywa będą miały różny stopień sprężystości i mają być raczej twarde (cukinia będzie najbardziej miękka). Na dwa talerze rozłożyć po garści

Dietolog
Kotlety z tuńczyka podane z kaszą kuskus 243

warzywami 1 szklanka kaszy kuskus 1 szklanka wrzącej wody 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) sól, pieprz Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę tłuszczu i przesmażyć warzywa. Następnie podlać je wodą i dusić na średnim ogniu. Kuskus zalać wrzącą wodą, posolić i przykryć pokrywką. Gdy warzywa będą lekko miękkie to przyprawić je solą oraz(...)wbić jajko, wsypać mąkę i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Z przygotowanej masy wyrobić kotleciki. Na patelni rozpuścić masło. Kotleciki usmażyć z obu stron na złoty kolor. Na talerz wysypać kaszę kuskus z warzywami. Ułożyć kotleciki z tuńczyka. Od razu podawać.  Pomysł na danie ze strony 10 minut spokoju

Ugotować
KLASYCZNE LECZO Z KIEŁBASĄ 463

Leczo to jedno z naszych ulubionych jednogarnkowych dań.  Jest to potrawa gęsta, sycąca, z dużą ilością warzyw i kiełbaski.   Danie to ma swoje korzenie ma na Węgrzech, więc obowiązkowo powinno być pikantne. Super smakuje  jesienią i zimą, ze względu na swoje walory rozgrzewające, ale ja robię je wtedy kiedy po prostu mamy na nie ochotę, nawet ... jeśli(...)osłonki, kroimy w paseczki dodajemy do cebuli smażymy do zrumienienia. Cukinie, paprykę i pieczarki obieramy i kroimy wg upodobań - jednak niezbyt drobno. Najlepiej w grubą kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zawartości patelni. Solimy, dodajemy obie papryki oraz pomidory z puszki. Jeśli będą miały mało soku dolewamy odrobinę wody i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie próbujemy czy warzywa

Walijskie Pichcenie
Włoska sałatka paprykowa z anchois i oliwkami 117

dużym garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam papryki i duszę ok. 8 minut. Dodaję cebulę i czosnek. Mieszam i smażę kilka minut, często mieszam. Wrzucam cukinię, doprawiam. Duszę warzywa do miękkości. Na patelnię wlewam ocet balsamiczny, wrzucam posiekane anchois oraz oliwki, mieszam, doprawiam pieprzem. Studzę. Gdy warzywa w garnku będą miękkie dorzucam anchois z oliwkami, mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku

Zasmakuj Kuchni
Gnocchi pod warzywami zapiekane z mozzarellą 139

gnocchi gotować 2 minuty od wypłynięcia, odcedzić na durszlaku. Wszystkie obrane i umyte warzywa, pokroić w paski lub kostkę (marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, dusić pod przykryciem 5-6 minut aż lekko zmiękną , doprawić solą do smaku. Zestawić z ognia. Do naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki sosu pomidorowego, rozprowadzić łyżką, włożyć kluseczki

Wanilia i Kardamon
Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną 194

niewielkim ogniu, by się tylko delikatnie zeszkliła (można ją lekko posolić podczas podsmażania). Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do podsmażanej cebuli, wymieszać, patelnię przykryć pokrywką, by warzywa się poddusiły i zmiękły (może to potrwać kilkanaście minut). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i pozwolić, by woda z warzyw odparowała, mieszając od czasu do czasu, by warzywa

Moje Qulinaria
Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym 153

panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Sos: Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy (ok. 2-3 minut). Podajemy z mięsem

VioletoweKucharzenie
Recenzja patelni Positano Granitium firmy Ballarini 178

ręcznie, to wystarczy włożyc ją do zmywarki i samo się wszystko umyjejest bezpieczna, ponieważ nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich   Przetestowałam patelnię wszechstronnie, smażąc bez tłuszczu i na tłuszczu, dusząc warzywa, oraz mięso, smażąc w głębokim tłuszczu i przypiekając pyszne grzanki. Patelnia w każdej sytuacji spisała się na medal.      Byłam zaskoczona(...)przy czym pozostały odpowiednio chrupkie.      Bitki schabowe na mleku udały się jak poezja. A olej po głębokim smażeniu warzyw nie zostawił znienawidzonej, tłustej obwódki. Zapewniam, że po wszystkich kulinarnych wariacjach umycie patelni nie stanowiło żadnego problemu.   Polecam, sami przekonajcie się jak to jest, wlać naleśnikowe ciasto na rozgrzaną, suchą patelnię (choć rozum podpowiada- dodaj

Mia Cucina Sofieta
Makrela pieczona z farszem podana z duszoną cukinią i pomidorkami 185

koktajlowych odrobina oleju sól, pieprz Filety z makreli umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć warzywa. Do miseczki przełożyć twaróg kozi, podsmażone warzywa, posiekaną pietruszkę, żółtka, sok z cytryny oraz bułkę tartą. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Farsz(...)przygotować duszone warzywa: cukinie umyć, obrać ze skórki i za pomocą obieraczki pokroić w cienkie, długie plasterki. Pomidorki umyć i przeciąć na pół. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i dodać cukinię oraz pomidorki. Warzywa doprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej miękkości cukinii. Upieczoną makrelę przeciąć na 2 części. Na talerze rozłożyć ciepłe, duszone

Ugotować
Kurczak w mleku kokosowym z dynią 147

kurczaka i całość gotować tak długo, aż sos zredukuje się do połowy. W między czasie obrać i pokroić w większą kostkę warzywa. Dodać je na patelnie i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Na końcu dodać olej sezamowy, sos sojowy i gotować (bez przykrycia), do czasu(...)Krok po kroku: 1. Wymieszać miód, chilli w proszku, olej kokosowy oraz czosnek. 2. Przyprawy podsmażyć na patelni 3. Dodać pokrojonego kurczaka 4. Lekko podsmażyć mięso 5. Kurczaka zalać mleczkiem kokosowym 6. Zredukować całość o połowę 7. Dodać pokrojone warzywa 8. Wymieszać całość i dusić pod przykryciem przez 5 minut 9. Dodać sos sojowy 10. Dodać olej sezamowy

KuchniaWeDwoje.pl