warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:76/829)

Makaron z mięsem i warzywami. 247

szynkę, mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Zmniejszamy ogień .  Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i czekamy aż warzywa zmiękną. Tworzymy sos- łączymy jogurt z musztardą i obficie doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, majerankiem.  Pozostałe składniki czyli makaron, kukurydzę i sos dokładamy na patelnie i dusimy

Symfonia smakowa
Makaron z włoską nutą 180

warzyw * makaron pełnoziarnisty * sól, pieprz , zioła prowansalskie * łyżeczka soku z cytryny    Przygotowanie : Kurczaka zamarynować w oliwie, ziołach i soku z cytryny. Makaron ugotować. Na rozgrzanej patelni przesmaży kurczaka, dodać warzywa i trochę wody. Dusić do miękkości. Całość wymieszać z makaronem

Magiczne Życie Marty
Pasztet: cieciorka z warzywami 200

smażyć ok. 5 minut z dodatkiem oleju do smażenia (3 ziarna), nie przykrywać patelni, żeby pozwolić mu odparować. Przełożyć do osobnej miski. Resztę przetartych warzyw smażyć przez około 10 minut w tej samej patelni, już bez dodatku oleju. 4. Masa pasztetowa: W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soczewicę, następnie usmażoną marchewkę, pietruszkę oraz seler. Do zmielonych

Pij soki wyciskane
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 287

dodać pokrojony kalafior. Całość przesmażyć kilka minut i dodać przyprawy - chili, cynamon, kolendrę oraz kumin. Kiedy warzywa są przesmażone całość zalewamy bulionem warzywnym. Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem i po lekkim odsączeniu z nadmiaru wody przesmażyć chwilkę na klarowanym maśle na patelni, a następnie dorzucić do zupy. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut(...)Jeśli zupa będzie zbyt gęsta - dodajmy do niej wody lub więcej bulionu! Do pojemnika blendera wrzucić całe migdały, zmiksować na małe kawałki i następnie uprażyć na rozgrzanej patelni. Kiedy kasza  i warzywa są już miękkie część z nich wyławiamy łyżką cedzakową do miski, a resztę zawartości garnka miksujemy blenderem na krem, w międzyczasie dodajemy 3/4 uprażonych migdałów i dalej

Plate of Joy
Zupa pieczarkowa z pulpetami 123

pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania Zagotować 1,5 l wody, wrzucić kostki rosołowe i pokrojone warzywa. Gotować aż zmiękną, zdjąć z ognia by lekko przestygły. Blenderem zmiksować warzywa na gładko. Rozgrzać patelnie z olejem i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Pokroić pieczarki w plastry i dodać do cebuli, lekko podsmażyć. Dodać pieczarki i cebulę do garnka z miksowanymi warzywami. Gotować

pink envelope
CHLEB HUNZÓW 202

dużą rolę odgrywa chlebek chapati. Często go w naszym domu odwzorowywujemy. Jest to placek ze skiełkowanych ziaren orkiszu, nie ma w nim tłuszczu, smażony jest na suchej patelni. Zjadamy go z surowymi warzywami. Bardzo nam smakuje, a córka jest niemal od niego uzależniona. Naszym marzeniem jest, by kiedyś odwiedzić plemie Hunzów. Dla nas są to niesamowicie inspirujący ludzie(...)pieczenia lub folię i wałkujemy na cieniutki placek (patrz zdjęcie poniżej). Chlebki smażymy na suchej, bardzo rozgrzanej patelni z obu stron. Gotowe chapati układamy na talerzu (możemy nasmarować oliwą dla lepszej elastyczności) i przykrywamy drugim talerzem. Zjadamy z surowymi warzywami, u nas - suszone pomidory, awokado, świeży pomidor, cebula i ogórek kiszony. Mniammm

Jeść, by żyć w zdrowiu
Karczek - domowa wędlina na ciepło i na zimno. 169

pietruszki i czosnku. Raz dadzą nam dodatkowy smak i aromat, a dwa zapobiegną przywieraniu mięsa do dnia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obsmażone mięso układamy na przygotowanych warzywach,  zalewamy tłuszczem z patelni. Można też patelnię przepłukać wodą i wlać do mięsa. Pieczemy tak po godzinie na każdy kilogram, ale dobrze jest sprawdzić patyczkiem. Nakłuwamy w najgrubszym miejscu, jeśli wypłynie(...)owijamy szczelnie folią alu...i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Jeśli zaś ma to być wersja na ciepło zostawiamy aby odpoczęło tylko z 10 minut. Wywar z pieczenia przecedzamy, warzywa miksujemy i mamy pyszny sos.  Jeśli ktoś nie ma octu balsamicznego, proponuję sok z cytryny.  To nie tylko smak i aromat, ale także rozbijanie białka w mięsie

Dieta moja pasja
Zupa krem z dyni i sera na ostro 123

pokroić. Jeśli chcecie jeszcze bardziej ostrą można dodać dwie chili. ja miałam bardzo ostrą chili, więc jedna to było wystarczająco. Czosnek obrać i posiekać. Nie trzeba warzyw kroić zbyt drobno ponieważ będą zmiksowane. Patelnię rozgrzać z odrobiną masła. Cebulę pokroić i obsmażyć na patelni aż lekko nabierze złotego koloru. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dolać wodę i resztę składników oprócz

Kuchnia Pokoleń
delikatna kasza z warzywami 154

Teraz z utęsknieniem czekam na bób, fasolkę i groszek.  A jak sezon na warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione na patelni i dodatek kaszy wedle każdego uznania - ja jestem fanką bulgur. Potrawka smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Co daje nam doskonałą propozycję na lunch do pracy(...)paski /piórka cukinię i marchewkę pokroić w plastry na skos (ładnie wyglądają :) ) na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy cebulę - delikatnie podduszamy dodajemy marchewkę i mieszając smażymy przez kilka minut dodajemy cukinię i paprykę i dodajemy odrobinę wody - tak żeby poddusić warzywa na tym etapie możemy dodać kaszę do dania - lub ugotować osobno w garnuszku doprawiamy do smaku

Gotowanie z pasją
delikatna kasza z warzywami 145

Teraz z utęsknieniem czekam na bób, fasolkę i groszek.  A jak sezon na warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione na patelni i dodatek kaszy wedle każdego uznania - ja jestem fanką bulgur. Potrawka smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Co daje nam doskonałą propozycję na lunch do pracy(...)paski /piórka cukinię i marchewkę pokroić w plastry na skos (ładnie wyglądają :) ) na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy cebulę - delikatnie podduszamy dodajemy marchewkę i mieszając smażymy przez kilka minut dodajemy cukinię i paprykę i dodajemy odrobinę wody - tak żeby poddusić warzywa na tym etapie możemy dodać kaszę do dania - lub ugotować osobno w garnuszku doprawiamy do smaku

Gotowanie z pasją
Pełnoziarnista pizza z grillowanymi warzywami i serem labneh 167

warzywami: Cukinię i bakłażana pokrój na plasterki, a paprykę na paski. Włóż je do miski i polej łyżką oliwy, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rękoma, aby warzywa dobrze pokryły się przyprawami. Grilluj na patelni grillowej (lub na grillu ogrodowym), aż warzywa lekko się zrumienią. W międzyczasie piekarnik z blachą w środku (lub kamieniem do pizzy) nagrzej do 230 stopni

Chilli Czosnek i Oliwa
Stek z tuńczyka na grillowanych warzywach z salsą pomidorową 185

skrapiamy oliwą z chilli i dodajemy łyżeczkę pesto pietruszkowego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby składniki się przegryzły. Na końcu bierzemy się za warzywa. Brokuła gotuję na parze, jak robi się już lekko miękki rozgrzewam patelnie grillową wysmarowana łyżką oliwy, wrzucam bakłażana podsmażam z jednej strony. Jak już 1 strona(...)będzie gotowa dodaje pokrojoną w długie pasy cukinię i grilluje. Cukinia grilluje się bardzo szybko więc spokojnie zanim druga strona bakłażana dojdzie zdążymy ugrillować cukinię. Gotowe warzywa przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Patelnię szybko wycieram ręcznikiem kuchennym, spryskuję olejem i układam na niej tuńczyka. Tuńczyka mojej wielkości smażyłam po 2,5 min z każdej strony. W między czasie układam

Piekielna Kuchnia Pati
Gulasz warzywny z makaronem 194

białej  fasoli 150 gram makaronu kukurydzianego świderki  Fabijańscy 300 ml. przecieru pomidorowego słodka i ostra papryka sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa z torebki, smażymy do momentu aż będą miękkie. Wlewamy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę, dusimy przez kilka minut, doprawiamy  do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą

Bajeczna Kuchnia
Biodrówka duszona w sosie pomidorowym 224

wysokości mięsa) i przecierem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem.  W tym czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę i cukinię w kostkę a pieczarki w ćwiartki. Następnie na patelni po mięsie smażymy pokrojone warzywa  razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Gdy będą miękkie dodajemy do mięsa.  Na patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, oprószamy je solą i smażymy na dużym ogniu aż się

Qchnia po prostu
GOLONKI INDYCZE PO ALA-BAWARSKU + FILMIK 213

kroimy w kostkę a cebulę w ćwiartki.  Na patelni na odrobinie oleju podpiekamy golonki z każdej strony.  Do naczynia żaroodpornego ( najlepiej dwóch ) rozkładamy warzywa, układamy mięso i polewamy pozostałymi sokami z patelni, wlewamy piwo, na naczynie 1/3 szklanki. Przykrywamy naczynia i pieczemy w piekarniku około 1-2 godziny, w temperaturze 180 % C. Po 1,5 godzinie odkrywamy pokrywki

Kulinarne Fantazje Marioli