warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:76/829)

FILET Z KURCZAKA Z SOSIE WIELOWARZYWNYM 160

laurowy, ziele angielskie trochę soli i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy i kalafiora. Gotujemy całość do miękkości warzyw i mięsa. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz oczyszczone pieczarki . Smażymy chwilę, a następnie przekładamy do gotujących się warzyw z mięsem. Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Ugotowany filet

Walijskie Pichcenie
Pęczotto z kurczakiem i jarmużem 167

około minutę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy na patelnię, po chwili dorzucamy również drobno pokrojonego pora. Dodajemy tymianek i kolorowy pieprz, obsmażamy całość kilka minut. Warzywa zgarniamy na boki patelni a na środek wykładamy kurczaka i obsmażamy na złoty kolor. Wszystkie składniki łączamy ze sobą, smażymy chwilkę i dodajemy gorący bulion. Potrawę dusimy około 20-25 minut

Kolizje Smaków
Bezmięsne burgery z fasolką i pieczarkami 157

łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku odrobina mąki do posypania 4 pełnoziarniste bułki, zielone liście (sałata, szpinak, rukola) i awokado (lub inne dowolne warzywa) do podania Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż ją pod przykryciem przez 5 minut, aż nieco zmięknie. Dodaj czosnek, kolendrę i gałkę muszkatołową, a po 1 minucie dorzuć też(...)posypując je mąką. Obie strony każdego z nich posmaruj za pomocą pędzelka delikatną warstwą oliwy, a następnie układaj na rozgrzanej patelni i smaż po 5 minut z każdej strony.  Podawaj w przekrojonej bułce z dodatkiem sporej ilości warzyw. 4 porcje

Roślinna - blog wegański
Tagliatelle all'Uovo Bolognesi z grillowanymi warzywami i szynką parmeńską 186

Pokrój w plasterki cukinię . Paprykę w paski. Ugrilluj warzywa uprzednio lekko posypując solą. Wsyp do gotującej się,osolonej wody makaron . Nastaw minutnik na 6 min. Zdejmij ugrillowane warzywa i na tę samą patelnię wyłóż plasterki szynki parmeńskiej. Ściągnij i połóż na papryce. Są sztywne, można je porwać lub pociąć nożyczkami na kawałki. Mają niesamowity smak i wspaniale chrupią w daniu

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet mięsny z domową ćwikłą 185

Wielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy domowej roboty ćwikłą. Niestety nie są to lekkie dania i po ich zjedzeniu często czuje się dyskomfort w brzuchu, dlatego aby móc w pełni cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu stosuje(...)jajka sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Łopatkę, boczek, pierś z kurczaka i wołowinę obsmażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka z wodą, obranymi warzywami i liśćmi laurowymi. Gotujemy 50-55 min.  Wątróbkę obsmażamy na patelni.  Bułkę moczymy w niewielkiej ilości wody.  Ugotowane mięso, obsmażoną wątróbkę i warzywa studzimy

Bon appetit mon amie
G... Gołka! 275

szklanka suszonej żurawiny 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie : 1. Sałatę, warzywa myjemy, kroimy i układamy na talerze. 2. Rozgrzewamy patelnie grillową, grillujemy cukinię, dodajemy ją do warzyw. 3. Kroimy szynkę (obojętnie jaką chcecie), ją również grillujemy i dodajemy do sałatek. 4. Sery szybko przywierają do patelni, dlatego należy je wcześniej posmarować oliwą. Sery

Kitchens Alphabet
Roladki drobiowe w warzywnym sosie 116

topiony i zawijamy roladki, spinamy by roladki się nie rozleciały.  Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę i cebulę kroimy w cienkie paski, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, a na dno wlewamy trochę wody, żeby się nie przypaliły. Przykrywamy i dusimy przez chwilę, aż warzywa zmniejszą swoją objętość. Następnie układamy(...)nich mięso "zapięciem" do góry i posypujemy natką (jeśli na patelni zrobiło się za sucho dolewamy trochę wody), ponownie przykrywamy i dusimy aż mięso zacznie mięknąć. Przekładamy je na drugą stronę, warzywa delikatnie mieszamy (żeby nie uszkodzić roladek) i dalej dusimy pod przykryciem do miękkości. Jeśli z roladek wypłynęło trochę sera, nie przejmujcie się, po prostu rozmieszajcie go w warzywnym

Czary - gary w kuchni
Grillowana w szynce parmeńskiej pierś kurczaka z suszonymi pomidorkami, na szpinaku z groszkiem cukrowym. Letni obiad w stylu fi 104

jeszcze gotowaną na parze marchew z brokułem, natomiast Ty możesz dodać swoje ulubione warzywa w to miejsce  Pierś kurczaka dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij w środku i nadziej suszonymi pomidorami oraz jeszcze większą ilością świeżego tymianku. Plastrami szynki parmeńskiej owiń mięso i smaż na patelni grillowej z dodatkiem(...)niewielkiej ilości tłuszczu przez 7-10 minut z każdej strony na średnim ogniu.  W tym czasie na maśle podsmaż czosnek i szpinak przez minutę, na osobnej patelni podsmaż groszek cukrowy. Warzywa dopraw solą i pieprzem według uznania. Groszek cukrowy dopraw dodatkow sokiem z cytryny. Nie smaż go dłużej niż dwie minuty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Grillowaną pierś kurczaka

Mango Papaja
Pyszna potrawka z białej fasolki 141

ugotowaniu nie wylewaj wody. Posiekaj dość drobno wszystkie warzywa (można ręcznie, ale ja przeważnie używam w tym celu robota kuchennego), można też zetrzeć na grubej tarce. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć warzywa i smaż na małym ogniu, co chwilę mieszając (około 4 minuty). Wsyp mąkę i jeszcze lekko podsmażaj około 2 minuty a następnie dodaj 1/2 szklanki wody, wszystko wymieszaj

Moja Mama Gotuje
Wiejski kisz z karkówką 146

zdąży wystygnąć do czasu schłodzenia ciasta . Warzywa siekamy , karkówkę kroimy w kawałki , pieczarki podobnie – wielkość zależy od upodobań , najlepsze są średniej wielkości . Wszystko podsmażamy na patelni , do czasu , aż warzywa zmiękną i przejdą aromatem mięsa – około 10 minut . Posiekane liście musztardowca , bądź ich substytut dodajemy na końcu , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ich dodaniu już

Ogrodnik w podróży
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z soczewicy z makiem 150

tarce o grubych oczkach tzw. jarzynówce. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przeciśnięte ząbki czosnku i dusimy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe starte warzywa i przyprawiamy. Zawartość patelni mieszamy w misce z soczewicą. Dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy. Przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około

Przepysznik - BLW i nie tylko
Makaron w sosie serowym z kurczakiem i warzywami 219

biały, kurkuma Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Po jakiś 5 minutach dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki. Warzywa z kurczakiem zalewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Przygotowujemy(...)pokrojone na kawałki sery. Gotujemy do momentu, aż sery się rozpuszczą, cały czas mieszając. Dodajemy pieprz, jakieś pół łyżeczki kurkumy i gałkę muszkatołową. Sos wylewamy na patelnię z kurczakiem i warzywami, dokładamy makaron i wszystko razem mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Pstrąg z patelni w towarzystwie cukinii i makaronu 131

cukinię i czosnek oraz kapary, dolałam wodę. Całość przykryłam pokrywką i na mniejszym ogniu dusiłam koło 7 minut. Na talerz wyłożyłam ugotowany makaron, rybę i warzywa – pyszny letni obiad gotowy.   Pstrąg z patelni w towarzystwie cukinii i makaronu

Kuchnia na wzgórzu
Kurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym 1132

Kurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym Szybkie i pełne warzyw danie z kurczakiem i makaronem. Idealne sprawdzi się gdy nie mamy akurat zbyt wiele czasu na wymyślanie obiadu i stanie przy garnkach. Polecam!   Składniki: 0,5 kg mięsa z podudzi kurczaka (lub fileta) 1 brokuł pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula kawałek pora 200g makaronu(...)ciągle mieszając *** *** Następnie dokładamy pokrojone w kostkę papryki i całość podlewamy wodą *** *** Dodajemy brokuła podzielonego na różyczki i dusimy potrawę pod przykryciem przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie na patelnie dokładamy makaron ugotowany al dente i wszystko delikatnie mieszamy *** *** Całość zalewamy przecierem pomidorowym wymieszanym ze śmietanką i gotujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając *** *** Na koniec

Blog z Apetytem
Pieczone warzywa śródziemnomorskie 122

jednej patelni połączyłam ze sobą moje ulubione warzywa śródziemnomorskie. Po 30 minutach otrzymałam pachnące włoskim słońcem warzywa, z dodatkiem tymianku, który roztarłam w dłoniach, dla uzyskania jeszcze lepszego aromatu i smaku. Takie danie może być doskonałą bazą do powstania nowego przepisu, bo otrzymane warzywa można np. zblendować z bulionem i podać w postaci gęstej, kremowej zupy z grzankami. Pieczone warzywa

Moja smaczna kuchnia
Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki 325

minut. W tym czasie paprykę, cukinię oraz warzywa kroimy: paprykę na mniejsze kawałki, cukinię na cienkie plastry, a kukurydzę ostrym nożem na grubsze plastry. Na rozgrzaną grillową patelnię wrzucamy kurczaka oraz warzywa, całość grillujemy z obu stron, każdą z nich oprószamy solą i przypawą pikantną do grilla. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia, układamy grillowane kawałki kurczaka i warzyw, posypujemy posiekaną

Moja smaczna kuchnia
Schab w warzywach 149

Moja propozycja na dobry obiadek. Dużo warzyw i mięsko, mniam. Schab lekko rozbić, jeśli ma tłuszczyk na bokach to ponacinać. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki schabu. Smażyć aż schab lekko się przyrumieni. Zdjąć schab z patelni, dodać masło. Wrzucić cebulkę i smażyć chwilkę. Paprykę oczyścić z błonek i nasionek, pokroić w wąskie(...)paseczki. Cukinię przekroić na pół wzdłuż, usunąć nasiona. Pokroić cukinię w półplasterki. Na patelnię dodać paprykę, cukinię, musztardę, miód, przecier pomidorowy, tymianek i pomidorki. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną. Mięso włożyć na patelnię, wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie. Gdyby płyn wyparował z patelni, podlać trochę wodą. Sos zagęścić mąką wymieszaną

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania