warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:158/829)

Ryz smazony z warzywami po indyjsku 152

ubiegłym tygodniu, i bardzo żałuję, że dopiero teraz!  Był wspaniały! lekko słodkawy, delikatny. Polecam bardzo :) Przepis inspirowany tym z "Wegetariańskiej kuchni świata" wydanej przez MUZĘ. Ryz smażony z warzywami po indyjsku  200 g mleczka kokosowego (im gęściejsze tym lepsze) 300 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu długoziarnistego por marchewka łyżeczka startego imbiru, lub wg smaku 2 łyżki oleju(...)miękki i dość sypki. W tym czasie gdy ryż się gotuje pora i marchewkę myjemy, czyścimy z niechcianych elementów. Kroimy w cienkie paseczki. W dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Rumienimy imbir i płatki migdałowe. Dodajemy warzywa i całość podsmażamy. Mieszamy z kminem i rodzynkami. Następnie stale mieszając dodajemy ryż. Smażymy kilka minut by wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem i lekko zeszkliły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 196

chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku - sól, pieprz - opcjonalnie: imbir Najpierw mięso. W zasadzie dowolne, choć kurczaka przyrządza się najszybciej(...)oliwy z oliwek!). Czas marynowania jest w zasadzie dowolny, jeśli bardzo Wam się spieszy to mięso może nawet od razu lądować na głębokiej patelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości zalewamy całość gorącą wodą, tak, by kurczak i warzywa były zakryte, a następnie dusimy

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka z dorsza atlantyckiego w przyprawie garam masala na parze z dodatkiem warzyw 123

szybkowarze jeśli ktoś posiada). Wkładamy warzywa i trzymamy 10-12 min. Po 10-12 min dokładamy rybę i trzymamy kolejne 10 min- warzywa al dente- 15 jeśli ktoś woli bardziej miękkie. W tym czasie możemy na suchej patelni zrumienić ziarna sezamu i słonecznika. Oliwki kroimy na pół. Układamy na talerzu rukolę i roszponkę na wierzch wykładamy warzywa, rybę przekładamy

Piekielna Kuchnia Pati
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek 183

ognia i pozostawić pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki i marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć na patelnię, podlać delikatnie wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Kaszę połączyć z warzywami, dodać jajko i przyprawy. Masę dobkładnie wyrobić żeby składniki dobrze się połączyly. Formować nieduże kotlety i każdy delikatnie obsypać tartą bułką (nie obtaczać

kuchnia doski
Chowder kukurydziany 129

będzie chrupiący. Boczek odkładamy, tłuszcz zostawiamy i smażymy na nim cebulę około 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy 5 minut. Warzywa posypujemy mąką,  mieszamy i wszystko razem smażymy jeszcze 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą lub gorącym bulionem, dodajemy usmażony boczek, kolby kukurydzy, liście laurowe i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z małżami, pomidorkami i parmezanem 110

patelnię. Pomidorki należy mieszać bardzo delikatnie, żeby się nie rozwaliły, powinny za to puścić sok, który wydobywa ich aromat.  Następnie do warzyw dodać ugotowane wcześniej małże.  Podsmażać aż wszystkie składniki się połączą a następnie na patelnię wsypać ryż. Po około 2 minutach zalać go białym winem i czekać aż wsiąknie delikatnie mieszając. Gdy wino się zredukuje, zaczynamy wlewać

Zgrabne Gotowanie
Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 195

Pozostałe składniki: ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, burak ugotowane mięso np. królik 1 jajko 2 łyżki śmietany Pieprz Ser żółty do posypania naleśników oliwa Wykonanie naleśników: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut. Jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek. Rozgrzać patelnię którą można posmarować(...)Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Wykonanie nadzienia: Warzywa i mięso pokroić w kostkę Śmietanę wymieszać i przełożyć do miseczki. Do śmietany dodać jajko i doprawić pieprzem. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać

Mama Gotuje
Stamppot czyli tłuczone ziemniaki z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałatą i jabłkami 226

przez minutkę cebulkę pokrojoną w krążki, odsączone pokrojone w paseczki pomidory i pokrojoną sałatę rzymską. Doprawic do smaku gałką, solą i pieprzem. Podsmażone lekko warzywa wrzucić do ziemniaków. Odrobinę pozostawić do posypania na półmisku. Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju z pomidorów lub masło i podsmażyć na nim jabłko pokrojone w ósemki (usunąć gniazdo). Ziemniaki wyłozyć na duży pólmisek

Sztuka gotowania w/g Samiry
Paella w wersji wegetariańskiej (Paella vegetariana) 160

origano secco olio di oliva  sale, pepe PRZYGOTOWANIE Gotujemy ryż   na sypko.  W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w piórka, karczochy w plastry a paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym szklimy cebulę i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone karczochy

La grande e la piccola cuoca
Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 376

wyciskamy z niej sok. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę z papryczkami. Następnie dodajemy krewetki. Po kilku minutach na patelnie wrzucamy pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż puszczą wodę i zmiękną. Dodajemy warzywa z wywaru, kolby kukurydzy oraz kukurydzę z puszki. Gdy warzywa i krewetki połączą się, po 2-3 min wlewamy mleko kokosowe i gotujemy

Taste Of My Day
Grillowana Pierś z Kurczaka w Rewelacyjnej Marynacie z Pieczonymi Marynowanymi Ziemniaczkami i Spaghetti z Cukinii z Pesto alla 274

zamknęłam, wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Często mięso marynuję wieczorem i wstawiam do lodówki na całą noc. Zamarynowane mięso usmażyłam na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu . ZIEMNIACZKI: kilka niedużych ziemniaków Rewelacyjna marynata do mięs i warzyw Ziemniaczki wyszorowałam dokładnie pod bieżącą wodą. Pokroiłam w ósemki. Każdy kawałeczek ziemniaka posmarowałam marynatą i ułożyłam na teflonowej blasze. Odstawiłam na kilkanaście(...)składników w moździerzu. Miksowanie w blenderze to już całkiem inna bajka, pesto miksowane dużo traci na smaku i aromacie. Wracając do przepisu to na początku a suchej i rozgrzanej patelni rumienię orzeszki pinii. Liście bazylii siekam, część wkładam do moździerza i rozcieram. W trakcie rozcierania dodaję na przemian drobno starty parmezan, posiekany czosnek, orzechy, bazylię. Na końcu dodaję odrobinę oliwy

Blondynka Gotuje
Kokardki na obiad 146

pieczarki 1 cebula 200 g jogurtu lub smietany sól,pieprz olowa do smażenia Wykonanie Makaron ugotować w osolonej wodzie  . Umyte warzywa pokroić :cebulę w piórka, marchewkę w talarki ,por w półtalarki. Pieczarki w paski. Na rozgrzana patelnie wrzucam cebule i pieczarki ,posypuję solą aby cebula i pieczarki puściły soki. Następnie wrzucam marchewkę i por. Dolewam 1/2 szklanki bulionu ,można(...)czasu do czasu mieszam . w tym czasie umytą pierś kurczaka oprószam solą i pieprzem ,kroje na kawałki , podsmażam na drugiej patelni ok 5 minut (Mięso można podsmażyć pierwsze i przełożyć na talerz i na tym samym tłuszczu smażyć warzywa). Wkładam kawałki mięsa do warzyw dodaje jogurt , duszę ok 5 minut . Odcedzony makaron przekładam do rondla razem z warzywami i mięsem

Eli Gotowanie
Zupa krem z warzyw 121

pęczek natki pietruszki  1 mała cebulka  łyżeczka startego imbiru  sól  pieprz ziołowy  pieprz czarny  Wykonanie   Wszystkie warzywa obieramy i myjemy , następnie kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z łyżką masła , smażymy wszystko około 10 minut i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i starty imbir , wszystko mieszamy , przesmażamy to 5 minutek i wrzucamy

Mój Smak
STIR-FRY Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I MAKARONEM RYŻOWYM 161

innego roślinnego 1/2 papryczki chili pokrojonej w plasterki 1 łyżka posiekanych listków kolendry, bazylii lub natki pietruszki cząstki limonki lub cytryny do wyciśnięcia * można zastąpić 1i1/2 szklanki mrożonych warzyw np.  TAKICH WYKONANIE MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku. FILETY Z KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym(...)dodajemy zamarynowane kawałki kurczaka. Smażymy na dużym gazie, cały czas mieszając przez około 3 minuty.  Stopniowo nie przerywając procesu smażenia dodajemy warzywa. Smażymy przez około 2 minuty. Przesuwamy składniki na bok, lekko przechylamy patelnię i wlewamy sos. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a całość lekko zagęści. Mieszamy z pozostałymi na patelni składnikami.  Dodajemy makaron ryżowy, mieszamy i chwilę

cool and minty
Jesienny przepis na owoce morza z makaronem, dynią i rukolą 242

powodzeniem można go zastąpić np. makaronem tagliatelle :) Wszystkie składniki pod przykryciem podgrzewamy na patelni na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy na patelni pojawi się płyn z frutti di mare oraz z warzyw,  to wspaniały znak! Zależy nam na możliwie najmniejszej redukcji płynów, ponieważ wspaniale połączą się ze śmietanką tworząc sos, który obklei się wokół makaronu :) Składniki(...)jest zbyt intensywna w smaku. Po dodaniu makaronu smaki będą jeszcze mniej wyczuwalne, dlatego to jest odpowiedni moment na dosolenie lub doostrzenie i łatwe wymieszanie przypraw wraz z zawartością patelni. Po kilku minutach na patelnię dodajemy ciepły makaron. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Smacznego

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania