warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:169/829)

Delikatny indyk duszony z cukinią 139

minut cebulę z cukinią. Posolić, przemieszać, dolać w razie potrzeby odrobinę wody i zostawić pod przykryciem  na chwilę do czasu aż warzywa nieco zmiękną.  Po upływie kilku minut przełożyć je do jakiegoś naczynia, a na patelni przesmażyć kawałki indyka. Gdy mięso zacznie się ścinać dodać cukinię i cebulę, a następnie podlać odrobiną wody, zagotować. Potem zmniejszyć moc palnika

Kuchnia Ellie
Kolorowe szaszłyki z patelni i piekarnika 195

się lubi, to się lubi co się ma”;) Pogoda mi planów nie popsuje!;) Miały być szaszłyki? Będą szaszłyki;) Co prawda nie z grilla, a z patelni i piekarnika, ale co tam;) Grunt, że zachcianka spełniona:) Szaszłyki wyszły bardzo delikatne. Czosnek i cytryna zawarte w marynacie są lekko wyczuwalne. Smakują wyśmienicie. 3 pojedyncze piersi kurczaka kawałek cienkiej kiełbasy(...)boczkiem, należy wykorzystać 2-3 opakowania boczku po około 100-150g ). Następnie na namoczone wcześniej w zimnej wodzie patyczki nabijamy naprzemiennie mięso z warzywami i pokrojoną na plasterki kiełbasą. Gotowe szaszłyki podsmażamy na patelni ze wszystkich stron, po czym przekładamy je na blachę i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (u mnie przez około 6-8 minut

Smaki Na Talerzu
Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów. 260

wyczuwalnie słona (ale nie przesolona ;-)). Natłuszczoną olejem dłonią urywamy część masy i formujemy kulkę, którą spłaszczamy na placek. Tak przygotowany kotlet kładziemy w rozgrzanej grillownicy, opiekaczu czy na patelni (a nawet możemy upiec w piekarniku) i smażymy na złoty kolor przez kilka minut. Mięso nie może być surowe.  Składniki na sos do hamburgerów: 3 łyżki majonezu łyżka musztardy stołowej(...)tutaj przepis ) sałata  pomidor zielony ogórek ogórki kwaszone lub np. ogórki kanapkowe rzodkiewka ulubione kiełki rukola żółty ser w plastrach lub inne ulubione warzywa Wykonanie: Bułki od hamburgerów kroimy na pół i zrumieniamy na patelni częścią wewnętrzną do spodu, po czym smarujemy je sosem.  Następnie budujemy hamburgery, układając sałatę, kotlet, ser, ulubione dodatki i ponownie sałatę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kasza gryczana z warzywami 214

Było pyszne :) Składniki: 300 g kaszy gryczanej 1 brokuł 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku olej majeranek sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i umyć. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować. Na patelni zeszklić cebulę, dodać marchewkę oraz czosnek, smażyć całość przez kilka minut. Następnie wsypujemy kaszę, podlewamy wodą, doprawiamy majerankiem, solą

magiczna kuchnia Kasi
Zupa krem ze szpinakiem 161

chwilę 2. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka zalać ok 2,5 litra wody  gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną  zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem 4. Na patelni rozpuścić masło podsmażyć szpinak dodać sól pieprz zupę  nalać do miseczek do każdej porcji dodać podsmażony szpinak i groszek ptysiowy

W królestwie smaków Beaty
Sola po grecku 131

kosteczkę i podsmażamy na złoto.. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy dodajemy startą marchew, pietruszkę i seler.Solimy,  przykrywamy patelnię i dusimy...po 5 minutach podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się

Gosia gotuje
Smażony ryż z warzywami 406

moim stole. Nie żeby wcześniej ich było mało , ale zdecydowanie bardziej wolałam sięgnąć po kawałek pysznego ucieranego ciacha ;) Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie smaczny smażony ryż z warzywami. Wykorzystałam do tego ryż naturalny , dzięki czemu jest jeszcze bardziej zdrowo. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * ryż naturalny / brązowy – 200 g * marchew – 2 szt * kapusta włoska(...)smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy na sypko. Marchew obieramy , kroimy w zapałki. Cebulę drobno siekamy , kapustę szatkujemy , pora kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy marchew , przesmażamy , a po chwili dodajemy resztę warzyw. Cały czas mieszając przesmażamy kilka minut , a następnie wsypujemy ugotowany ryż. Na wolnym ogniu smażymy ok. 3-5 minut , a następnie zalewamy jajkami roztrzepanymi z sosem

Ostra na Słodko
Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową 184

Uwielbiam łososia pod każdą postacią i już od dawna miałem ochotę zrobić jego grillowaną wersję. Przepis jest niezwykle prosty, a smakuje nieziemsko :) Sam łosoś jest niskokaloryczny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warzywny gulasz z ciecierzycą i kaszą perłową 208

łyżki mąki pszennej Sól, pieprz Olej kokosowy do smażenia 2 torebki kaszy jęczmiennej perłowej Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy cebulę i chwile smażymy, dodajemy mrożone warzywa. Oczyszczone papryki kroimy w paski i dodajemy do warzyw, chwile razem smażymy. Dodajemy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy, podlewamy niewielka ilością wody, dusimy na małym ogniu

Bajeczna Kuchnia
Szynka duszona w sosie własnym z warzywami 177

osobno, ale wtedy cały wywar z nich trzeba by wylać a tak wykorzystuje się go do duszenia mięsa). 3. Mięso przełożyć na patelnię, obsmażyć, wrzucić do gotującego się bulionu (tego, w którym gotowały się warzywa), dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (u mnie ok 45 min). 4. Gdy mięso będzie gotowe, zimną śmietankę wymieszać z mąką, dodać

Kto ugości moich gości?
Krewetki w słodkim sosie z chilli i czosnkiem 141

sól, pieprz, imbir chilli i czosnek w proszku  - cytryna do skropienia  Przygotowanie : Krewetki, o ile używamy mrożonych, uprzednio rozmrozić. Warzywa umyć. Marchew obrać i pokroić z papryką w cieniutkie paski. Czosnek drobno posiekać. Rozgrzać na patelni z oliwą i podsmażać kilka minut na dużym ogniu, posolić. Przełożyć do jakiegoś naczynia. Rozpuścić masło, wrzucić krewetki i kilka minut podsmażać

Kuchnia Ellie
Relish 188

sól ziołowa prowansalska do smaku ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 50 ml soku pomidorowego Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Całego pomidora miksujemy w blenderze, przekładamy na patelnię i gotujemy aż zgęstnieje. Obrane papierówki bez gniazdek nasiennych i paprykę kroimy w kostkę. Oba rodzaje cebuli również kroimy, ale bardzo drobno. Paprykę, jabłka(...)kolendrą, dodajemy cukier, gotujemy, aż wszystko zmięknie. Doprawiamy sos oregano, wlewamy oliwę, sok pomidorowy, ponownie gotujemy przez kilka minut cały czas mieszając, sos powinien być już gęsty, ale większość warzyw powinna być widoczna, nie mogą tworzyć jednolitej papki. Gorący relish przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem aż ostygną. Taki sos możemy podawać do mięs z grilla

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z nadzieniem kapuściano- paprykowym 136

warzywa ostudzić na sicie i rozdrobnić blenderem. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu złociście, po czym wymieszać z rozdrobnionymi warzywami. Doprawić do smaku, nadziewać naleśniki, składać na pół i obrumienić lekko na patelni. Podawać do czerwonego barszczu, lub jako drugie danie

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania