malucha od swędzących krostek... W końcu gdy ma się cztery lata nie słucha się racjonalnych argumentów ;-) Naleśniki to ulubione danie mojej córci - najbardziej smakują jej z jabłkami lub dżemem truskawkowym. Tym razem też je dla niej zrobiłam, bo na nic innego nie miała apetytu. A dla nas była wersja ostrzejsza - właśnie ta z poniższego przepisu :-) Trochę obawiałam się
Czary - gary w kuchniwrzącej wody Poncz: 2 łyżeczki herbaty Dimbula Basilur 2 łyżki syropu o smaku irish cream 1 łyżka spirytusu 150 ml wrzącej wody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu truskawkowego kakao lub starta czekolada Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy kolejno
Czary - gary w kuchnimasła (lub margaryny) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa rabarbarowa: 2 kg rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce jarzynowej i rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś
Czary - gary w kuchniMimo, że się ochłodziło, to truskawki jeszcze są - widziałam :-) No to kto jeszcze nie zrobił odpowiednich zapasów na zimę, to do dzieła :-) Dziś mam dla Was pomysł na syrop truskawkowy - idealny do sporządzenia fantastycznego, aromatycznego napoju, który w zimowe wieczory przywoła lato :-) wystarczy, że rozmieszacie syrop z wodą i gotowe :-) SKŁADNIKI 3 kg truskawek 2 kg cukru Truskawki myjemy, usuwamy
Czary - gary w kuchnidziałce. Truskawki pasują do każdego deseru. Polecam proste i szybkie ciasto z truskawkami. Ten puszysty wypiek raduje podniebienie i oczy. Czyż takie nadziane truskawkami ciasto nie wygląda pięknie? Ciasto truskawkowe. Szybkie i puszyste ciasto z truskawkami. 2016-04-14 14:16:02 Write a review Save Recipe Print Cook Time 40 min Cook Time 40 min 0 calories
Słodkie okruszkiKoktajl truskawkowy z lekką nutą kokosową. Z podanych poniżej składników wychodzą 3 duże porcje podawane w wysokich szklankach lub 4-5 podawanych w mniejszych szklankach lub kubkach. SKŁADNIKI 500 g truskawek 2 banany 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 180 ml mleka WYKONANIE Do misy blendera wrzucić umyte truskawki, obrane banany, wlać mleczko kokosowe i mleko, po czym włączyć urządzenie
Passions hobbies lifeOrleanu i opuścić Włochy.W każdym bądź razie sorbet ma wielu zwolenników , którzy uwielbiają takie zimne, mroźne desery.Zapraszam. Danie ma 123 kcal. 4 kulki niskokaloryczne sorbety 160 g. Sorbet TRUSKAWKOWY z pieprzem ************************************* 250 g.truskawek świeżych 125 ml.wody 80g.cukru sok z połowy cytryny odrobina czarnego pieprzu ************************************ Truskawki zmiksować z sokiem ,pieprzem , wodą i cukrem.Gotowy włożyć do pojemnika i zamrozić.Miksować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwiaderku 4 łyżki likieru waniliowego DALKOWSKI 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny 400 g ciastek maślanych 20 g masła 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: *Herbatniki drobno kruszymy. Masło rozpuszczamy, wrzucamy pył ciastek, mieszamy. Masą ciasteczkową wylepiamy dno tortownicy 26 cm. Odstawiamy do lodówki do stężenia. *Do sera dodajemy cukier puder. Miksujemy. Żelatynę zalewamy wodą
Z Majeczką w kuchnipudding z tapioki 1/2 szklanki tapioki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru migdałowego marki Delecta 1 łyżka kakao Mus malinowy: 1/2 szklanki mrożonych malin 1 łyżka dżemu malinowego lub truskawkowego opcjonalnie 2 łyżki wody 1 czubata łyżeczka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku 100 gram świeżych malin do dekoracji świeża mięta do dekoracji Gotową granolę miksuję na piasek, dodaję rozpuszczone masło
Mango PapajaCoś słodkiego do kawki... Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem truskawkowym. Składniki: *0,5-0,6kg mąki *50g drożdży świeżych *1 jajko *6 łyżek cukru *szczypta soli *1szkl. mleka *2-3 łyżki wody *3 łyżki roztopionego masła. Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu
Zrób to smaczniewyglądają bardzo elegancko i są naprawdę przepyszne. Składniki: 1 paczka gotowego ciasta francuskiego, 2 jabłka, 3 szklanki wody, 3 łyżki cukru, dżem najlepiej jabłkowy (ja nie miałam i użyłam truskawkowy), cynamon. Wykonanie: Jabłka rozkroić na 4 części, wydrążyć z nich gniazdka nasienne. Jabłka pokroic na cienkie plasterki. Wodę zagotować z cukrem, wrzucić do niej jabłka ale nie gotować
Zrób to smaczniePanna cotta to deser śmietanowo- waniliowy z musem truskawkowym. W sezonie letnim doskonale sprawdzi sie z innymi owocami :) Składniki: *250ml śmietany 30-36% * 250ml mleka *4 łyżki cukru *3 łyżeczki żelatyny *cukier wanilinowy. Na mus: *truskawki *cukier puder do smaku, ilość zależy od tego jak bardzo kwaśne mamy truskawki *2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Do garnka wlać
Zrób to smacznieOsobiście uwielbiam gofry z każdymi możliwymi dodatkami. Po południu jedliśmy z bitą śmietaną i polewą truskawkową, zaś wieczorem zrobiłam sobie gofry z domowym dżemem wiśniowym. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, należy tylko ustalić sobie ile czasu potrzebuje Wasza gofrownica. Ja mam gofrownicę firmy MPM o mocy 1000 W i czas przygotowania jednego gofra nie przekraczał 5 minut. SKŁADNIKI 3 jajka
Passions hobbies lifemasła Masa serowa: 200 gram chudego twarogu 150 gram waniliowego serka homogenizowanego 6 łyżek śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Galaretka z owocami: 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej 100 gram świeżych malin lub mrożonych pestki z 1/2 granata Dodatkowo: świeże maliny i borówki Kruchy spód Herbatniki, ciastka i rozpuszczone masło miksuję w malakserze do uzyskania konsystencji
Mango PapajaDodajemy serek mascarpone, cukier i wiórki. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Do nasączenia biszkoptu: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego Dodatkowo: 440 g dżemu truskawkowego (2 małe słoiczki) świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu Wykonanie Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy wodą kokosową. Smarujemy dżemem z 1 słoika
kulinarnyswiatdomi