czerwiec to urodzaj truskawek, z których możemy wyczarować cuda. Kiedy przychodzą cieplejsze dni oprócz pysznych ciast i deserów mamy również ochotę na truskawkowe orzeźwienie zimnego koktajlu. Połączmy więc pyszne słodkie truskawki z odrobina bazylii i uzyskamy ciekawy intensywny smak. Spróbujcie :) Składniki: szklanka truskawek 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (schłodzony w lodówce) 2-3 listki bazylii łyżeczka soku z limonki Przygotowanie
ChilliJemypoczątkujący, gdyż wystarczy tylko wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do piekarnika. Natomiast przełamanie go owocami sprawia, że jest znacznie lżejsze i pięknie się prezentuje z tymi truskawkowymi kawałkami. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki na formę 21x25 cm: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 100-250 g cukru (ja dałam 100, bo wolę mniej słodkie wypieki
Fabryka pomysłówOdcedzamy. 1 szklankę truskawek kroimy na połówki, resztę blendujemy, dosładzamy do smaku. Biały ser łączymy z serkiem waniliowym, jeśli chcemy możemy dosłodzić. Na makaron wykładamy masę serową, polewamy musem truskawkowym, obkładamy połówkami owoców
Z Majeczką w kuchniMamy sezon truskawkowy więc i u mnie znowu ciacho z truskawkami,czerwone małe rarytasy królują . Składniki: 225 g mąki pszennej Kłos-Pol 3 jajka 150 g cukru pudru 150 g masła 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 30 g 300 g truskawek Wykonanie: Ubijamy jaja cale na puch z cukrem i cukrem waniliowym( masa
Różowa kuchniaSezon truskawkowy już w pełni, więc dziś zapraszam na domowy obiad! Smaczne pierogi! Składniki; 30 dag mąki pszennej 1 jajko ok. 200 ml mleka 2 łyżki cukru + 2 łyżki do owoców + odrobina do podania 14 g drożdży 1 łyżka roztopionego masła ok.20 dag truskawek (mogą być mrożone) 2-3 łyżki gęstej śmietany do polania Przygotowanie; Drożdże
Radość kipiąca uśmiechem.uzyskania konsystencji jednolitego musu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, po czym studzimy. W dużej misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem na gładki krem, stopniowo dodajemy mus truskawkowy oraz wystudzoną żelatynę. Połowę masy wykładamy na pokruszone biszkopty i dokładnie ją rozprowadzamy, na masie układamy połowę pokrojonych na kawałki truskawek a na owocach rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy
Smakowite DaniaSezon truskawkowy rozpoczęty, truskawki pyszne. Ciasto z truskawkami to raj dla podniebienia. Bardzo proste i szybkie ciasto. Masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gładką puszystą masę, dodać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mleko i znowu wymieszać. Formę
Kuchnia PokoleńTego dania nie muszę nikomu przedstawiać. Tradycyjne knedle z truskawkami zna chyba każdy i w sezonie truskawkowym grzechem byłoby ich nie zrobić :) Pyszne, mięciutkie knedle z soczystymi truskawkami w środku, polane gęsta, kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Klasyka gatunku. W drugiej wersji można je podać z bułką tartą i masełkiem. Knedle te robi się naprawdę łatwo i gdy ugotowane
Słodko-Słony Świat IlonySezon truskawkowy i szpinakowy w pełni, a więc zapraszam na bardzo szybką i smaczną sałatkę, którą możemy przygotować w kilka chwil. Składniki: szpinak świeży sałata zielona 1 ogórek 1 pomidor kilka truskawek pół opakowana sera feta pestki słonecznika oliwa z oliwek sól pieprz Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy
Kuchnia u Bietkisama nazwa zapowiada ucztę i pobudza wyobraźnię, nie mówiąc o kubkach smakowych. Inspiracją na ich przygotowanie był dla mnie przepis Joanny (na jagodzianki) ze strony Domowe – Wypieki . Puszyste, lekkie, truskawkowe z nutą cytryny zadowolą nie tylko smakoszy ciast drożdżowych. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoSłońce z każdym dniem co raz mocniej grzeje. Na targach, straganach pojawia się co raz więcej truskawek, na które wszyscy chyba z utęsknieniem czekaliśmy. W mojej kuchni w sezonie truskawkowym pojawia się dość sporo przepisów z truskawkami. Do tej sporej kolekcji dołącza deser w postaci lekkiej jak puszek kokosowej pianki, z orzeźwiającymi truskawkami. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniwsypać przesianą mąkę owsianą. Zmiksować do połączenia się składników. Smażyć na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. U mnie truskawkowy dżem i cukier puder. Smacznego! * mąkę owsianą można kupić, lub zrobić samemu. Wystarczy zmielić tradycyjne płatki owsiane na gładki pył. Można w malakserze, blenderze, a nawet w młynku
Nastoletnie Wypiekaniekruszonkę: - 20 g otrąb owsianych - 20g płatków migdałowych - 20 g wiórków kokosowych - 5 g oleju kokosowego - 15 g masła orzechowego - 20 g gorzkiej czekolady Składniki na mus truskawkowy: - garstka truskawek - pół łyżeczki ksylitolu Moi drodzy, większość składników potrzebnych do przygotowania puddingu znajdziecie na stronie sklepu Bioindygo http://bioindygo.pl Dodatkowo na hasło "zgrabnegotowanie.blogspot.com11" otrzymacie 5% rabatu na całe
Zgrabne Gotowaniebiszkopt: 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Dodatkowo: truskawki 300 g jagody 4 garście galaretka truskawkowa 2 szt wrzątek 600 ml Wykonanie biszkoptu: Białka ubiłam na puszystą pianę, dodałam cukier i miksowałam do rozpuszczenia cukru. Dodałam żółtka i mąkę przesianą z proszkiem
Różowa kuchniaprawda jest już duże ale i jej należy się odrobina łakoci w tym dniu. Postanowiłam zrobić rzecz p rostą i szybką - danie, które koniecznie trzeba zrobić co w sezonie truskawkowym, bo dzieci je uwielbiają. To makaron z truskawkami. Użyłam do niego makaronu pełnoziarnistego kokardki Lubella i dodałam do niego jeszcze mrożone owoce leśne i serek waniliowy. Jest pycha. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik