Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 łyżki dżemu truskawkowego 1 1/2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 cytryna Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, olej, wbijamy jajko, dodajemy dżem oraz cukier, mieszamy drewnianą łyżką.Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakaem i sodą. Dokładnie wszystko połączyć ze sobą. Na koniec dodajemy do ciasta startą
kgwjanczewoMiałam ochotę zrobić budyń waniliowo-truskawkowy, jednak coś poszło nie tak i mi się mleko zwarzyło przy gotowaniu z truskawkami :) A że miałam smaka na budyń i obiecałam go już Zuzi, naprędce wymyśliłam budyń kokosowy. Dałam tylko 2 łyżki wiórków kokosowych, jednak było to za mało, stąd większa ich ilość w przepisie. Fajnie byłoby dodać w trakcie gotowania rodzynki
Anioszek w kuchni200ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 1 laska wanilii Dodatkowo: ok 10 dużych dojrzałych truskawek żelatyna w sprayu lub galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1/2 szklance wody listki mięty Sposób przygotowania: 1. Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy, mieszamy z kakao. Masło topimy i lekko przestudzone dodajemy do herbatników wraz z kremem nutella
Kuchnia w czekoladzieZbliża się sezon truskawkowy, co powiecie na połączenie truskawki z bananem? Dla mnie pycha! Składniki: 1,2 kg truskawek 1 kg bananów ½ kg cukru 2 opakowania dżemixu po 30 gram Wykonanie: Truskawki opłukać, usunąć szypułki i przełożyć do rondelka. Banany obrać, pokroić w plastry, połączyć z truskawkami, posypać cukrem i dżemixem. Wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut
Tradycyjna KuchniaPostanowiłam upiec mniejsze babeczki z jogurtem. Wyszły smaczne i ta wielkość też bardzo fajna. Składniki: jajka 4 szt cukier puder ( zmielony ksylitol) 1 szklanka Kłos-Pol 2 jogurty truskawkowe po 200 g mąka pszenna tym 500 Kłos-Pol 2 szklanki błonnik kakaowy 2 łyżki Kłos Pol olej 10 łyżek olejek waniliowy proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: 3 foremki
Różowa kuchniaszarlotka też była po czasie. Jednak faktem jest, że była lekka, pyszna lekko słodka lekko kwaskawa i w żadnym bądź razie nie była sucha... Cala zatopiona w krwisto czerwonym truskawkowym sorbecie... Mniam... Więc jak to jest? można lekko i bezglutenowo? bezjajecznie? a jednak bajecznie? :) Mam nadzieję, że pokochacie je tak samo jak ja :D Składniki: 150 g mąki Shar bezglutenowej
Lajtkraft food intoleranceukryłam pyszne ciepłe lody w czekoladzie. Jaki efekt? Przekonajcie się sami :) Sernik na zimno z niespodzianką SKŁADNIKI : 1 kg sera twarogowego (wiadereczko) 3-4 galaretki cytrynowe 3 galaretki truskawkowe 20 szt zimnych lodów w czekoladzie (ala ptasie mleczko - stożki) 150-200 g truskawek 19-20 okrągłych biszkoptów PRZYGOTOWANIE : Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, na każdym z biszkoptów układamy niespodziankę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioczyszczającym, czy na diecie będzie idealnym niskokalorycznym posiłkiem. Przepisy na przykładowe koktajle: Koktajl z kiwi (shake z kiwi) Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango dietetyczny koktajl z buraka Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Koktajl z rukoli i kiełków na kefirze jest smaczny, zdrowy i kolorowy. Składniki na 1-2 porcje: garść rukoli kiełki słonecznika i rzodkiewki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstabilizują poziom glukozy. Dziś na dobry początek tygodnia postanowiłam je wykorzystać w koktajlu. A że pojawiają się już truskawki to nie mogło ich w nim zabraknąć. Koktajl truskawkowy z nasionami chia. Składniki na 2 szklanki: 1 banan 2 łyżki nasion chia 250 ml maślanki naturalnej 150 g truskawek Nasiona zalewamy maślanką i odstawiamy, aż spęcznieją. Do dzbanka blendera
Miksturownik250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (może być więcej) 1 śmietan-fix 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej miksować aż piana będzie lśniąca. Żółtka rozbełtać widelcem. Dodać do ubitych białek
Amatorka kuchennacukru pudru 200 g margaryny lub masła 3 żółtka Masa: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść
Ciastka - domowe słodkościbardziej soczyste nie będą potrzebować jej zbyt dużo, bo im więcej wody, tym mniej smaku owoców. Równie dobrze można nie dodawać wody lub 1-2 łyżki, sos będzie intensywniej truskawkowy. Eksperymentowanie. Najlepiej samemu próbować kilka razy, aż osiągnie się najbardziej zadowalając efekt. Składniki na ok 750 ml sosu: 450 g (1 op.) mrożonych truskawek lub świeżych 200 ml zimnej wody
Anioszek w kuchnipodniebienie, nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 3 żółtka, ½ kostki masła, 2 łyżki śmietany Masa jabłkowa: 600 ml musu z jabłek, 1 kisiel truskawkowy, cynamon i cukier do smaku Pianka budyniowa: 3 białka, 3 łyżki cukru, ½ op budyniu waniliowego Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, bułka tarta, kasza manna WYKONANIE Ciasto: Do misy malaksera
słodki bratekcukier waniliowy- 4 łyżeczki jajka 2 sztuki proszek do pieczenia- 3 łyżki 200 g ugotowanego białego ryżu 1 litr lodów śmietankowych Algida lody waniliowe- 200gram ( najlepiej zrobić samemu) Lody truskawkowe- 200gram ( najlepiej zrobić samemu) bita śmietana - 10 gram ( najlepiej zrobić samemu w syfonie śmietana 30%, syrop trzczinowy, dwa naboje) Sposób przygotowania; Rozpocznij od ugotowania ryżu. Ugotuj zgodnie z instrukcją
pichcisztopełne łyżki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie
Kolorowy Przepisownik