mnie z wiaderka 4 łyżki cukru waniliowego 4 kostki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus arbuzowy 1 kg arbuza bez pestek i skóry 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody do galaretek oraz podłużne biszkopty do wyłożenia formy Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć podłużnymi biszkoptami i wstawić do lodówki do schłodzenia(...)zmiksować aby składniki się połączyły. Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej biszkoptami. Wierzch ładnie wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować mus arbuzowy. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i wystudzić. Arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować blenderem. Następnie dodać wystudzoną galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę wylać na wierzch sernika. Odstawić
Monia miesza i gotujepowiecie na wegański znów dość nietypowy, cytrynowy torcik w towarzystwie konfitury truskawkowej, owocowego popcornu i świeżych malinek ? To połączenie wszystkich naszych testerów rozłożyło na łopatki 💚 Ciasto jest sycące, wilgotne ale nie zbite. Towarzystwo owocowych dodatków je osładza i orzeźwia oraz sprawia, że w te słoneczne dni czujemy lato podwójnie 😊 Składniki: Wegańskie ciasto(...)popcorn -3 łyżki kukurydzy do popcornu (bez przypraw) -garść liofilizowanych truskawek -2-3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego Dodatkowo -2 łyżki śmietanki kokosowej + łyżki soku z cytryny + łyżka ksylitolu - konfitura truskawkowa bez białego cukru RIGONI DIASIAGO -maliny WEGAŃSKIE CIASTO Mąki przesiać przez sito z kamieniem winnym i sodą. Cytrynę umyć i sparzyć oraz zetrzeć z połowy skórkę. W mleku kokosowym
Candy PandasCzas galopuje i sezon truskawkowy niestety nieuchronnie zmierza ku końcowi, ale nie może w nim zabraknąć przepisu na pyszne knedle z tymi owocami. Lato w tym roku nie rozpieszcza zbytnio słońcem i nie wszystkie owoce są tak słodkie, jak bym chciała. Cóż, trzeba brać to co daje natura. Na działce już dawno przekwitł bez, piwonie a teraz róża(...)ostatniej zrobiłam spore zapasy w słoiczki. Truskawkowe przetwory też na zimę zrobione, żeby mieć w te mroźne dni namiastkę lata. A co do knedli, to truskawki mrożone też się do nich świetnie nadają i śmiało możemy je zrobić o dowolnej porze roku, polecam. Składniki: 500 g ziemniaków 2/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka masła
Gosia gotujeciasta na zimno: 100 g masła 150 g herbatników śmietankowych Masa z truskawek: 500 g dojrzałych truskawek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki truskawkowe lub 4 łyżki żelatyny Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto na zimno z jogurtu? Spód do ciasta: Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać(...)się sok. U mnie truskawki były bardzo soczyste i po ugotowaniu było ich około 700 ml, jeśli truskawki są mało soczyste należy dodać około 200 ml gorącej wody. Masy truskawkowej zbyt długo nie gotować, aby były jeszcze widoczne cząstki truskawek. Po zdjęciu truskawek z palnika od razu wsypać galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Jeśli dodajemy żelatynę, należ
Kuchcik gotujeupalne lato mamy, a lata jeszcze nie ma. A jak lato to i lody. Robiłam dotychczas tylko sorbet i to bananowy. Tymczasem naszła mnie ochota na lody truskawkowe. Ochota ochotą, bardziej zamrażalnik wiedział swoje. Jeszcze jedna część z zeszłego roku truskawek w nim została, więc lody druga porcja na 200% się pojawi. Lody wyszły przepyszne. Nawet R zachwala - Miśka(...)cytryny i dokładnie zmiksować na mus - Thermomix czas 1 min / obr 4-5 śmietanę ubić - nie martwcie się jeśli nie wyjdzie Wam sztywna piana dodawać partiami do musu truskawkowego i delikatnie wymieszać - Thermomix czas 1 min (w międzyczasie dodawać śmietanę)/ obr 2-3 gotową masę przełożyć do pojemnika, w którym będziemy mrozić wstawić do zamrażalnika
Gotowanie z pasjąJest mega wilgotne, wręcz zakalcowate i przepyszne. Aromatyczna galaretka dopełnia całości, polecam do wypróbowania. Truskawki jeszcze są na straganach więc polecam ciasto tym bardziej do wypróbowania już. Ciasto truskawkowe przekładane galaretką truskawkową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieostatni, od teraz będzie u nas gościł często. Nasze Dziewczyny przygotowały ten deser z okazji Dnia Ojca. Było pełne zaskoczenie, Tatuś nie spodziewał się takiego przysmaku. Sos truskawkowy przygotowywała najmłodsza pociecha, która niechętnie chciała się podzielić proporcjami... to jej słodka tajemnica... :-) , ach te dzieci... Tak więc sos jest wersją dowolną, w sumie to tylko dwa składniki: truskawki (lub inne dowolne(...)waniliowego - 80g ksylitolu lub cukru - opcjonalnie łyżka białego rumu i łyżka białego wina (u nas pominięte) Dodatkowo: - kilka świeżych truskawek do dekoracji - listki mięty lub melisy do dekoracji - sos truskawkowy: * truskawki * ksylitol lub cukier (do smaku) Truskawki z ksylitolem lub cukrem zmiksować dokładnie na gładki mus, odstawić do lodówki. Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut
Smaczne Zdroweroku jedynie dwa razy udało mi się kupić naprawdę aromatyczne, pyszne i... truskawkowe truskawki. Nie liczę oczywiście tych ogródkowych, które są nieporównywalnie lepsze ;) Te drugie zakupione truskawki udało mi się upolować w tym tygodniu, już właściwie na samym końcu sezonu. Okazały się pysznym dodatkiem do pierogów leniwych w wersji fit :) Występują w dwóch rodzajach: zblendowanego sosu i naturalnej postaci ;) Mąka(...)ciasto. Formować ruloniki i kroić około centymetrowe kopytka. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut lub odrobinę więcej, aby ciasto nie było ani surowe, ani rozgotowane. Podawać z sosem truskawkowym (zblendowane świeże truskawki, które można dosłodzić stewią lub ksylitolem) i świeżymi owocami
FitKotłyżeczki słodzika lub cukru Pianka - 4 białka - 50 ml zimnej wody - 9 g żelatyny - sok z 1/2 cytryny - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 20 g słodzika lub cukru Masa truskawkowa - ok 100 g truskawek ( u mnie były to zamrożone, które wcześniej rozmroziłam) - 3 łyżeczki żelatyny - 50 ml wody Wykonanie Spód Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy(...)bardzo powoli wlewamy do białek cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wlewamy na przestudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny aż pianka się schłodzi. Masa truskawkowa Truskawki blendujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i delikatnie wlewamy do truskawek ponownie blendując. Tak przygotowany mus wlewamy na zastygłą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki
Health-Fit-LifeKrem jaglano-waniliowy -60g kaszy jaglanej - 1 i ½ szkl. napoju ryżowego -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol -2-3 łyżki śmietanki kokosowej bądź jogurtu sojowego Dodatkowo -świeże truskawki -dżem truskawkowy PANDKI Białko jajka ubić na sztywno z ksylitolem, dodać żółtko i jeszcze chwilę ubijać. Przesiać mąkę ryżową i delikatnie wymieszać całość (ciasto ma być jak najmniej pulchne) . Połowę masy przełożyć(...)odparuje oraz ostygnie blendowa na gładką masę wraz z śmietanką lub jogurtem. Szpinakowe ciasta wyrównać nożem jeśli za bardzo urosło. Na pierwszy spód bez pand nałożyć dżem truskawkowy, następnie krem jaglany oraz kolejne zielony blat, tym razem z pandkami :D W boki kremu wcisnąć truskaweczki i gotowe
Candy PandasWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z prostym przepisem na rewelacyjny sernik na zimno z musem jogurtowo-truskawkowym. Ciasto jest niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI Przepis na tortownicę 24cm BISZKOPT -3 jajka -3 łyżki cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku(...)szkl cukru -2 łyżki żelatyny -1 cukier waniliowy -175 ml mleka MASA JOGURTOWO-TRUSKAWKOWA -100g truskawek (mogą być mrożone) -jogurt naturalny 200g -2 łyżki cukru pudru -łyżka żelatyny -125 ml wrzątku BISZKOPT Białka ubijamy na sztywno,dodajmy cukier miksując,potem żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę,proszek kakao i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciąg dalszy. Zastanawiam się tylko dlaczego wcześniej nie chciałam się do niego przekonać, przecież w odpowiednim zestawieniu jest pyszny. Dzisiaj rabarbar w romansie z truskawką. Tartaletki rabarbarowo-truskawkowe z beza włoską to esencja początku lata. Słodko -kwaśny krem na kruchym spodzie z delikatną bezą. Jest pysznie. Przy okazji tego przepisu chciałam Wam przypomnieć o akcji Uczymy jak słodzić(...)zachęcić do zajrzenia na stronę kampanii ( klik ). TARTALETKI RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE Składniki: spód: 300 g mąki 150 g masła 90 g cukru np.Polski Cukier 3 żółtka 1 szczypta soli krem: 170 g zmiksowanych truskawek 300 g rabarbaru 4 łyżki cukru np.Polski Cukier 2 łyżki syropu kukurydzianego 1 łyżka żelfiksu bezy: 3 białka 150 g cukru np.Polski Cukier
Bon appetit mon amieSłonecznej Kuchni wciąż dryfuję na chmurkach pełnych smaku! Ostatnim razem chlebki chmurki, a dziś... Dziś, w truskawkowym uniesieniu, częstuję kawałkami mlecznej tarty o nadzieniu tak puszystym, tak lekkim, jak najbielsze, letnie obłoczki :) Melktert to deser prosto z południa Afryki, gdzie serwuje się go głównie oprószonego cynamonem, jednak osobiście uważam, że świeże sezonowe owoce dużo lepiej komponują się leciutkim, mlecznym nadzieniem(...)które wprost rozpływa się w ustach! To już końcówka truskawkowego sezonu, dlatego postanowiłam zwieńczyć tartę właśnie tymi pięknościami, które od zawsze zajmują niemało miejsca w mojej kulinarnej części serca. Jeżeli wolicie, możecie zamienić je na inne owocowe pyszności, bo przecież kwintesencja Melktert tkwi właśnie w niebiańsko lekkim nadzieniu :) Zapraszam więc na trawę, gdzie w promieniach lipcowego słońca można odpłynąć
Kuchnia w Słońcu Skąpanamusu brzoskwiniowego. Maczamy w nim biszkopty i układamy na dnie naczynia. Puste przestrzenie, delikatnie tylko zalewamy musem. Następnie wykładamy połowę masy z mascarpone. 4. Teraz maczamy biszkopty w musie truskawkowym i układamy na masie, puste przestrzenie jak poprzednio delikatnie wypełniamy musem truskawkowym. Wykładamy resztę mas, wyrównujemy i chowamy do lodówki na co najmniej 3 h. Przed podaniem, na wierzchu układamy
Gotowanie...to proste !Truskawki powoli się kończą, więc warto ten czas wykorzystać i upiec ciasto. Ja zdecydowałam się na kruche z budyniem truskawkowym, truskawkami i bananami, a kruszonkę wykonałam z mąki kokosowej i cukru kokosowego. Ciasto jest wilgotne i szybko zostało skonsumowane. Już myślę co by tu jeszcze upiec, wybór trudny, bo tyle owoców na rynku... Ciasto: ok. 300 g mąki(...)masła 2 jajka 2/3 szklanki cukru pudru w 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 3 budynie truskawkowe z cukrem 1 litr mleka Owoce: 3 banany ok. 600 truskawek 2 łyżki soku z cytryny Kruszonka: 120 g masła 2/3 szklanki cukru kokosowego 1 szklanka mąki kokosowej Z mleka odlać pół dużego kubka i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować
Czerwień i błękit