może być kosmiczna po tak zimnej wiośnie, ale postaramy się zadowolić nasze podniebienia na cały rok jak tylko rozpocznie się sezon:) Dzisiaj małe przygotowanie do przepisów z truskawkami. Kostka truskawkowa z duża ilością galaretki i śmietankową masą na wierzchu. Użyłam mrożonych owoców ale już wkrótce możecie sięgnąć po świeże:) blaszka 20×30 cm 5 h około 20 herbatników(...)truskawek 3 galaretki truskawkowe 250 g serka mascarpone 300 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w 750 ml wody, zostawić do stężenia ( jednak nie całkowitego). Truskawki pokroić na pól (mrożonych nie odmrażać). Wsypać do tężejącej galaretki Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć herbatniki. Tężejąca galaretkę wylać na herbatniki i schłodzić ją do całkowitego ścięcia. (Ja wylałam galaretkę
Ania i Marcin gotujądokładnie wymieszaj. Poczekaj ok. 1 -2 h, aż nasiona napęcznieją. Pokrój truskawki i przełóż je do naczynia z chia smoothie. Chia z jogurtem i dżemem truskawkowym Składanki: 4 łyżeczki wegańskiego jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu klonowego lub innej substancji słodzącej 1-2 łyżki dżemu truskawkowego Przygotowanie: Przełóż jogurt
wegujemykroimy w małą kostkę. Upieczone i wystudzone ciastka przekrawamy na pół. Dolną połówkę układamy na spodzie słoiczka, kładziemy warstwę kiwi i przykrywamy drugą połówką ciasta. Na górę nakładamy krem truskawkowy i dekorujemy kawałkami truskawek. Dobrze jest trochę schłodzić deser przed podaniem, wtedy krem truskawkowy zesztywnieje. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plrzodkiewkach, botwince, boćwince, kalarepce. Niektóre składniki jemy tylko raz do roku np. szparagi, smardze czy szczaw. Kiedy zaczynają się truskawki można nie jeść niczego innego. Czasami robię sobie tydzień truskawkowy, kiedy na śniadania i kolacje robię sobie przepyszny koktajl truskawkowy. Minusem sezonowej kuchni wiosennej jest to, że wiele składników trzeba zjeść od razu po kupieniu, bo szybko więdną
Ugotowane pozamiatanebrzmi. Truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki i jagody zamacerowałam w mieszaninie miodu, soku z cytryny i ekstraktu z wanilii, a smak podkręciłam odrobiną mięty z ogródka. Do tego lody truskawkowe i, uwierzcie, wyszło tak dobrze, że nie mogłam powstrzymać się przed kolejnym i kolejnym... Spróbujcie koniecznie! Gofry serowe z sałatką owocową Składniki: (na 13 gofrów) 340 g mąki pszennej(...)truskawek 50 g czerwonych porzeczek 100 g borówek amerykańskich kilka listków mięty 30 g miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: lody truskawkowe Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Żółtka utrzeć z serkiem, następnie na zmianę dodawać mąkę i mleko. Wlać olej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort idealny na urodziny lub świętowanie zdanego egzaminu na prawo jazdy :) Jasny biszkopt nasączony sokiem z cytryny i przełożony kremem śmietanowo-czekoladowym oraz dżemem truskawkowym. Na sam koniec ozdobiony różowo-białym kremem maślanym. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków! Składniki na 1 tort: biszkopt* 5 dużych jaj 2/3 szklanki drobnego cukru (120 g) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej(...)miękkiego masła (200 g) 1 opakowanie cukru pudru (400 g) barwnik w proszku, np. czerwony/różowy dodatkowo sok z 1 cytryny + 0,5 szklanki przegotowanej wody 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego pisaki z lukrem do napisów 4 delicje *biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm Na samym początku (lub dzień wcześniej) przygotować jasny biszkopt. Białka oddzielić od żółtek
Ugotowaćdodać odrobinę jogurtu naturalnego. Oba sosy posmakować i ewentualnie dosłodzić. Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Na talerze wyłożyć sos twarogowy i sosu truskawkowego ( odrobinę sosów pozostawić do dekoracji!) . Następnie dodać makaron, a na sam wierzch ułożyć maliny oraz jagody. Delikatnie przełożyć sos twarogowy i całość polać pozostałym sosem truskawkowym. Od razu podawać
Ugotowaćcukru (co nie znaczy, że nie jest słodko!). Dzisiaj proponuję wiosenne lody, do których nie potrzebujemy świeżych owoców, by uzyskać letni i orzeźwiający smak. Przygotowałam pyszną, malinowo - truskawkową wersję o słodkim, różowym kolorze. Deser możecie podać z jadalnymi kwiatami lub dodać świeże owoce. A przy okazji życzę wam udanej, ciepłej i słonecznej majówki :) Jogurtowe lody truskawkowo - malinowe (bez cukru(...)jogurtu naturalnego 150 g gęstego jogurtu typu greckiego 1 łyżka inuliny 2 łyżki odżywki białkowej (u mnie truskawkowa) 1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 3/4 szklanki mleka 10 g sproszkowanych liofilizowanych malin Jogurt naturalny, gęsty, inulinę, odżywkę białkową i stewię umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę, by nie było grudek. Dodawać stopniowo 1/2 szklanki mleka, cały
FitKotSzybki deser na zimno. Dzieci go uwielbiają. Składniki: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa 1 puszka brzoskwiń 1 łyżka żelatyny 1 duży jogurt naturalny – 370 g 1 śmietana 30% – 200 ml 1 łyżka cukru pudru Galaretkę truskawkową i brzoskwiniową rozcieńczam w gorącej wodzie (oddzielnie każdą z nich) i wlewam do naczynia by stężała. Gdy galaretki
MojaQchnia.plPyszne pierogi z truskawkami podane z pysznym, słodkim sosem truskawkowym. Pierogi robi się dość szybko, a efekt jest powalający. Truskawki są super słodkie, a same pierogi wyśmienicie smakują przede wszystkim dzieciom. Składniki: Farsz: * opakowanie mrożonych truskawek (mogą być świeże, nawet lepiej!) * cukier Ciasto na pierogi: Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi Ciasto wałkujemy(...)łyżki cukru i gotujemy przez około 10 minut. Jeśli sos jest mało słodki, należy dodać więcej cukru i gotować jeszcze przez około 3 minuty. Pierogi podajemy z sosem truskawkowym. Smacznego
Klasyka GotowaniaCześć Pomału zbliża się pora na truskawki. Przeglądając zdjęcia trafiłam na ciasto z musem truskawkowym. Okazało się, że do tej pory nie podzieliłam się z Wami tym przepisem, chociaż wypróbowałam go dawno temu. Niestety nie pamiętam, skąd zaczerpnęłam te przepis. Biszkopt z bitą śmietaną i musem truskawkowo-rabarbarowym Przygotuj wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, mikser lub trzepaczkę, sitko, kwadratową(...)jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli. Do przełożenia: 50 dag rabarbaru, 50 dag truskawek, ok. ½ szklanki cukru, 1,5 opakowania galaretki truskawkowej, 500 ml śmietany 30%, 1,5 dag żelatyny, 4 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy. Zacznij od przygotowania ciasta biszkoptowego. Jajka sparz. Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej
blog.moje-pasje.infobędzie ich jeszcze trochę. Ponieważ uwielbiam kokos to postanowiłam przemycić go do tego koktajlu. Składniki: 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 szkl mleka 2 łyżki dżemu truskawkowego Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i jogurt naturalny. Następnie dodajemy wiórki kokosowe a na końcu dżem truskawkowy( najlepiej domowy). Blendujemy na gładki koktajl. Gotowy koktajl przelewamy do 2 wysokich
słodkie i nie tylko historie kulinarneCiasto wzbogaciłam biszkoptem budyniowym a do kremu dodałam galaretki truskawkowe. Dzięki temu nabrało ono bardziej wyrafinowanego smaku. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń waniliowy Gellwe ok. 2/3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Gellwe 1 szkl cukru krem 1 l mleka 2 budynie rodzinne śmietankowe Gellwe 2 galaretki truskawkowe Gellwe 250 g margaryny lub masła dodatkowo
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyszkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki esencji waniliowej 6 jajek 2 szkl mąki pszennej ekologicznej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy b/c 1 kisiel cytrynowy b/c 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku barwnik czerwony i żółty cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć do białości(...)pieczenia wlać olej i wymieszać. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej wsypać kisiel truskawkowy i odrobinę czerwonego barwnika i wymieszać. Do drugiej wsypać kisiel cytrynowy i odrobinę żółtego barwnika i wymieszać. Do trzeciej wsypać kakao do czwartej mak i wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach
Ala piecze i gotujeuwielbiam truskawki. Właściwie w każdej formie: świeże, w koktajlach, czy też w ciastach. A teraz dzięki uprzejmości firmy Tarka i miarka mogę się cieszyć również wodą o smaku truskawkowym (nie oszukujmy się, te sklepowe to głównie biały cukier i sztuczny smak truskawek). A to wszystko dzięki poręcznemu bidonowi/butelce firmy Sagaform , który możecie oczywiście nabyć w sklepie Tarka i miarka(...)kilo. Dobre na odchudzanie będzie również dodanie ananasa. Poza samymi owocami do wkładu można dodać również lodu. To zapewni nam orzeźwienie na dłużej w upalne dni. Przepisy: Woda smakowa truskawkowa: Umyć i obrać z szypułek kilka truskawek, następnie pokroić na małe kawałki, włożyć do środkowego pojemnika w bidonie. Środkowy pojemnik włożyć do bidona, zalać wodą, zakręcić i kilka razy wstrząsnąć
Passions hobbies life