prostu pyszne,zupełnie inne,daliśmy do środka świeżo zrobiony tegoroczny dżem truskawkowy mniam-polecam te ciasteczka bo wszystkim bardzo smakowały i połowa znikła jeszcze na ciepło..... Składniki: 300g mąki 200g masła 100g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany(np 18 %) dam truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany
Swojskie jedzonkoodpowiednio schłodzone. Owoce sezonowe doskonale do nich pasują, więc śmiało możemy je wykorzystać. Składniki: 3 żółtka 500g serka mascarpone 120g borówki amerykańskiej 100g malin 6 łyżek dżemu truskawkowego 4 arkusze kwadratowego wafla 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% ziarenka z jednej laski wanilii Sposób przygotowania: 1. Żółtka jajek ubijamy na parze z dodatkiem 3 łyżek cukru(...)Masę jajeczną studzimy, a następnie ubijamy mikserem wraz z serkiem mascarpone i ziarenkami wanilii. Gotowy krem mieszamy z umytymi i osuszonymi owocami. 2. Dwa płaty andruta smarujemy cieniutko dżemem truskawkowym i przykładamy pozostałymi dwoma. Na jedną część nakładamy przygotowany krem i przykrywamy drugim złożonym ze sobą waflem. Lekko dociskamy i wyrównujemy boki. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki
Kuchnia w czekoladzieSezon truskawkowy dogorywa, ale może ktoś jeszcze zdąży z taki dżemikiem. Powiem szczerze, że w połowie przygotowań miałam go dość, przeklinałam siarczyście; że zechciało mi się takie coś robić i przyrzekałam solennie, że to ostatni raz! Kiedy jednak spróbowałam pierwszą łyżeczkę tego niezwykle aksamitnego, pysznie truskawkowego i lekko kwaskowatego agrestem dżemu - przepadłam! Mimo iż przecieranie agrestu przez sitko jest okrrrropne
6niebojednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek(...)oleju. We wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch. Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty oraz połówkami truskawek. Cała dekoracja jest do zjedzenia. Smacznego :) RADY: Użyłam szpinaku mrożonego, bo tylko taki miałam, ale może być
Kolorowy Przepisownikdowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców. składniki na tortownicę 23 cm 12 okrągłych biszkoptów 300 g malin 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 400 g mleka zagęszczonego niesłodzonego przepis Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość gorącej wody o połowę, dokładnie studzimy(...)dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy, a następnie wlewamy na biszkopty. Tortownicę z pierwszą warstwą masy wstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę, dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki. Do miski wlewamy pozostałe mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość
Smakowite Daniacukru odrobina olejku waniliowego lub śmietankowego mąka - ile zabierze ciasto (u mnie zazwyczaj 1-1,5 szklanki w zależności od suchości mąki) Nadzienie: ulubiony serek - u mnie homogenizowany frużelina truskawkowa Sposób wykonania: 1. Składniki na naleśniki miksujemy, dodajemy tyle mąki by ciasto miało odpowiednią gęstość, ma spływać z łyżki i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Smażymy naleśniki. 2. Naleśniki smarujemy serkiem(...)odrobiną frużeliny truskawkowej. Składamy na kopertę, nakładamy kleksa frużeliny i zajadamy :) Smacznego
Kuchnia domowa Anismak delikatnie podkręca nuta świeżego majeranku. Do zagęszczenia soczystych truskawek użyłam nasion chia. Całość jest bardzo lekka, w sam raz na letnią przekąskę. Składniki na 3 deserki: Warstwa truskawkowa: 150g truskawek 1 łyżeczka nasion chia gałązka majeranku miód/dowolny cukier wg uznania Krem jaglany: 70g kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody pół szklanki dowolnego mleka szczypta soli miód/cukier(...)lekko się rozgotuje. Zajmuje to ok. 20 minut. Po ugotowaniu dolewamy mleko. Wystudzoną kaszę blendujemy. Można dosłodzić, ja tego nie zrobiłam. W szklankach lub innych naczyniach umieszczamy warstwę truskawkową, na to wylewamy krem jaglany. Gotowe. Deser dobrze smakuje schłodzony
Wrzosowa PolanaPrzepyszne lody z pieczonych truskawek, z dodatkiem octu balsamicznego, którego w ogóle nie czuć, podkreśla tylko smak owoców. To jedne ze smaczniejszych lodów truskawkowych jakie miałam okazję jeść. Można je nawet nazwać luksusowymi, podobnie jak produkty dostępne na stronie http://ardeko24.pl/ . Firma zajmująca się aranżacją wnętrz. Doskonały wybór zapewnia bogaty asortyment sklepu, znajdziecie tam elementy dekoracyjne na okna, ściany, podłogi(...)puree. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Ubitą kremówkę delikatnie połączyć ze schłodzonym puree truskawkowym. Masę przełożyć do pojemnika, przykryć folią spożywczą, zamrozić. Wyjąć z zamrażalnika około 20 minut przed podaniem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyTruskawki już pomału się kończą, więc trzeba nacieszyć się ich smakiem. Dzisiaj proponujemy koktajl bananowo-truskawkowy z dodatkiem nasion chia. Nasiona te pozyskiwane są z owoców szałwii hiszpańskiej, która pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Już Aztekowie docenili właściwości chia, a to za sprawą znajdujących się w nich kwasów omega-3 czy wapnia. Koniecznie wypróbujcie takie połączenie - jest bardzo prosto(...)przesmacznie :) Koktajl bananowo-truskawkowy z chia Przepis na 2 szklanki Potrzebujemy: 2 dojrzałe banany ok. 250 g truskawek 1 jabłko 2 łyżki nasion chia ok. 3/4 szklanki wody Przygotowanie: Owoce kroimy na mniejsze części i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleKiedy nadchodzi dzień, w którym ceny truskawek zaczynają ponownie wędrować w górę, jest to widomy znak, że truskawkowe szczęście (czyt. sezon) ma się ku końcowi. Udało mi się w tym roku zrobić tylko trzy porcje dżemów truskawkowych. Zapewne już w okolicy września się skończą. Dlatego, że mój starszy syn nie uznaje żadnych innych dżemów. Zrobię jeszcze śliwkową fantazję i pewnie
I tu będę miała takie teDzisiaj lody truskawkowe na bazie kremu angielskiego. Z mlekiem, jajkiem i śmietanką. Słodkie, kremowe, z musem truskawkowym. Im więcej musu tym lody bardziej aromatyczne. Robiłam w maszynie do lodów, ale można oczywiście bez maszyny, tylko w czasie mrożenia trzeba mieszać od czasu do czasu. 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 żółtek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejuż szybciutko zagniatamy, nadziewamy i zajadamy. Polecam gorąco pyszny obiad. Do knedli podałam konfiturę z truskawek oraz usmażone na maśle listki szałwii i to był znakomity pomysł, spróbujcie. Knedle truskawkowe z masłem szałwiowym i konfiturą truskawkową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewinowajcą otyłości. Powinniśmy go zdecydowanie unikać, choć tak naprawdę znaleźć lody które go nie zawierają nie jest wcale tak łatwo. Na obrazku poniżej widzicie porównanie 2 etykiet lodów śmietankowo-truskawkowych - jedne słodzone cukrem, drugie syropem glukozowo-fruktozowym. Na pierwszy rzut oka widać, że te po lewej stronie mają znacznie krótszy i bardziej naturalny skład. Nie jest idealny, ale na pewno(...)przyjdzie do głowy. Takich lodów nie mrozimy już drugi raz, tylko po prostu jemy zaraz po wyjęciu z blendera. Tu (link) znajdziecie przepis na proste lody bananowe z musem truskawkowym. Podsumowując od lodów na pewno nie schudniemy, możemy jedynie przytyć. Nie ma tu cudów, nie pomoże nam niska temperatura czy skakanie podczas jedzenia. Jeśli jednak nie potrafimy sobie odmówić
Powiedz dietom nieksiążka jest autorstwa polskiej vlogerki, Pauliny Mikuły, a dotyczy zasad poprawnej polszczyzny. Pochłonęła mnie od pierwszej strony :) Natomiast trzecią, w której znalazłam pomysł na kruche marchewkowe ciasteczka z dżemem truskawkowym (w oryginale malinowym), jest książka Anny Starmach, pt. "Pyszne na słodko". Bardzo fajna pozycja. Zawiera wiele ciekawych, prostych przepisów, do których nie są potrzebne ani specjalne umiejętności, ani też wyszukane(...)już najlepszy będzie ten przygotowany samemu :) Składniki: 250 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże marchewki 1 żółtko 100 g masła dżem truskawkowy Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do mąki dodać masło oraz marchewkę i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości
zadanie-gotowanieidealnie sprawdzają się takie deserki. Galaretka, bita śmietana, serek mascarpone i owoce są idealne aby stworzyć coś słodkiego. składniki: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa 2 kostki gorzkiej czekolady oraz starta czekolada do posypania kilka truskawek i czereśni Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Rozlać do szklaneczek, na wysokość ok 1/3 szklanki
Monia miesza i gotuje