Dostałam cztery kilogramy truskawek. Czekałam na nie cały rok! Uwielbiam śniadania i desery z ich dodatkiem. Dziś wykorzystam je w każdym posiłku. Zarządzam TRUSKAWKOWY dzień. Nawet sok dziś nie był zielony, tylko przybrał kolor truskawkowy. Wczoraj wieczór przygotowałam migdałowy jogurt, by dziś na śniadanie zjeść go z wyczekiwanymi truskawkami. Tak naprawdę to nie owoce są królem tego śniadania. Jest
Jeść, by żyć w zdrowiuTRUDNOŚĆ: średnie CZAS: 30-60 min Ciasteczka oponkowe z dżemem truskawkowym CIASTO 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 1/2 kg sera białego mały kieliszek octu DODATKOWO 30 dag truskawek cukier żelujący cukier puder do posypania olej do smażenia. Na sam początek(...)przygotować dżem truskawkowy: truskawki zmiksować, dodać cukier żelujący wg przepisu podanym na opakowaniu. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać resztę składników przygotowanych na ciasto oponkowe i wyrobić dosyć luźne ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto ma być dosyć miękkie. Następnie wałkujemy na grubość 0,5 cm, nakładamy dżem i sklejamy jak na pierogi. Smażymy na gorącym oleju z obu stron
Gotuję Testujęlitra, masło 1 łyżka, stewia w proszku 1 łyżka, sól - szczypta, nasiona chia 4 łyżki, siemię lniane całe 2 łyżki, kasza manna 7 łyżek, woda 1/2 szklanki, sok truskawkowy - ile potrzeba jeśli nie lubisz kożucha to nakryj ciepłą kaszkę folią spożywczą lub nakryj talerzem i do wystudzenia, ja lubię taki kożuch z kaszki i zawsze go zjadam = 1/2 litra mleka(...)wodą, wlać do mleka mieszając, na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia kaszki mieszając, wsypać stewię pod koniec kaszę przelać do salaterki opłukanej zimną wodą, wystudzić, przed podaniem polać sokiem truskawkowym - pyszny deser na podwieczorek lub na smaczną kolację...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZagłębiłem się w przepis z bloga pinkcake i delikatnie zmodyfikowałem pod to co mam w swojej lodówce, siatkach z zakupami i doprawiłem doświadczeniem. Z tego wszystkiego wyszły pyszne lody truskawkowe na kaszy jaglanej. Jedne z lepszych lodów domowej roboty jakie jadłem. Przy okazji do posłodzenia użyłem cukru kokosowego, który z powodzeniem można zastąpić np. daktylami lub, dla osób mających(...)wystarczy wyciągnąć je na kilkanaście minut z zamrażarki, aby „odtajały” lub zblendować w celu rozbicia ich. Jeśli używasz maszynki do lodów, tego problemu nie będzie Artykuł Lody truskawkowe na kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanblogu. Dosłownie puszyste jak obłoczek. Banalne do zrobienia, nie wymaga wielu składników a jego smak możemy dopasować do swojego gustu wybierając swój ulubiony smak konfitury. Ja użyłam konfitury truskawkowej Stovit, która nie jest zbyt słodka i nie zawiera dużo cukru. Dzięki temu ciasto nie było zapychające. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania śmietan-fixu słoiczek konfitury truskawkowej Stovit Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Kiedy będą sztywne zacząć dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam na roladę serową z truskawkowym musem i truskawkami. Jest puszysta, wilgotna wręcz rozpływa się w ustach. Piekłam ją z okazji Dnia Matki wszystkim bardzo smakowała. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)lubimy Wykonanie: Oba serki dobrze razem zmiksować na gładki krem, opcjonalnie można dodać cukru pudru ale uważam, że nie jest to konieczne. Część masy zostawić na dekoracje. Mus truskawkowy 300 g truskawek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Niewielka ilość zimnej wody - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Owoce umyć zmiksować na gładko, dodać cukier oraz
W garach u Gosiwiejskiego Pieczona owsianka z ricottą Drożdżowe muffiny z truskawkami Kokosowe muffiny z serka wiejskiego Maślane pancakes z kokosem Potrójnie kawowe pancakes Ciecierzycowe pancakes Śmietankowe placuszki z fasoli Gofry z truskawkową bitą śmietaną Ciasto 3 w 1 z czekoladą Imbirowe ciastko z bakaliami Drożdżowe serduszko z gruszką Ciasto czekoladowe z mąki kasztanowej Puszysty sernik kokosowy Daktylowa zapiekanka makaronowa Omlet jaglany Truskawkowe
Poranek na słodkoproszku budyniowego duże jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu migdałowego 2 drobno pokruszone ciasteczka migdałowe bez dodatku cukru łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy 4 kostki tagatozy łyżka musu truskawkowego truskawka do dekoracji Twaróg i batata zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać proszek budyniowy, ekstrakt i rozkruszone kostki tagatozy. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka(...)wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Wierzch udekorować musem truskawkowym. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą możecie kupić w sklepie internetowym podobnie jak moją ulubioną stewię Natusweet w kryształkach. :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście tagatozy, to gorąco zachęcam
Poranek na słodkoprzepis na bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo). Idealne na śniadanie, jak i kolację lub lżejszy obiad. Każdą porcję przełożyłam domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście możecie użyć dżemu w ulubionym smaku. W sezonie placuszki możecie przełożyć też plasterkami truskawek. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 porcje) 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie Pro-BIO ) 1/2 szklanki mąki(...)sorgo (u mnie Pro-BIO ) 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 łyżeczki cukru 1 jajko M około 3/4 szklanki mleka olej kokosowy do smażenia domowy dżem truskawkowy lub inny ulubiony propozycja podania: cukier puder, plasterki banana i suszony berberys Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, kakao i cukier. Następnie powoli wlewamy mleko wszystko dokładnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję
Słodkie okruszkinapojami i kąpielami wodnymi :) Co prawda daje nam to krótkotrwałe uczucie ochłodzenia, ale za każdym razem jest pyszne i przynosi ogromną ulgę :) Lemoniady świetnie się tutaj sprawdzają! U mnie truskawkowa. Z miłości do truskawek i na pyszny początek końca sezonu na te owoce. Jeśli nie w upalny dzień, to na pewno wspaniale sprawdzi się wieczorem, kiedy powietrze staje się lżejsze(...)bierze głęboki oddech po lejącym się z nieba żarze. Na balkonie, tarasie, w ogrodzie lub w wygodnym fotelu. Z samym sobą lub w gronie przyjaciół. Wyśmienita! No to chlup! :) Truskawkowa lemoniada Potrzebujesz: 100g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki miodu ( u mnie miód z mniszka ) 600ml chłodnej wody kostki lodu kilka świeżych truskawek do podania Sposób przygotowania
Kuchnia w Słońcu Skąpanaosób będących na diecie. Jednakże należy pamiętać, że nie wolno spożywać zbyt dużych ilości nasion chia! Więc moja dzisiejsza propozycja na śniadanie z nasion chia, to proste placki z truskawkową salsa. Składniki: -> 1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej -> 2 łyżeczki proszku do pieczenia -> ½ łyżeczki sody -> 2 łyżki nasion chia -> 1 łyżka miodu ( bądź cukru(...)Pozostało jeszcze dodatnie ekstraktu waniliowego oraz szczypty soli. Wszystko łączymy w jedną masę. Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony. W propozycji podania: salsa truskawkowa Salsa: 300 g świeżych truskawek Sok z połowy limonki Szczypta chilli Garść świeżej mięty 1 łyżeczka miodu Teraz należy przygotować salsę. Truskawki obieramy z ogonków. Dokładnie myjemy. Kroimy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!około 4 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty mniej więcej 12 cm x 12 cm jedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ , a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis na niego zajdziecie TUTAJ . domykamy ciastko częścią ponacinaną, brzegi ciasta lekko dociskamy palcami i układamy(...)około 4 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty mniej więcej 12 cm x 12 cm jedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ , a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis na niego zajdziecie TUTAJ . domykamy ciastko częścią ponacinaną, brzegi ciasta lekko dociskamy palcami i układamy
MamaOskarkaserka mascarpone 400 g jogurtu greckiego 1 op. cukru z prawdziwą wanilią pół szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku 1/3 szklanki ciepłej wody 3.MASA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek 5 płaskich łyżek cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny w proszku 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki ciepłej wody 4. MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA 200 g śmietanki(...)wodzie i lekko przestudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Cały czas miksując powoli dodaj jogurt. Zmiksuj. Na koniec powoli wlej żelatynę i zmiksuj. Masę wylej delikatnie na stężoną warstwę truskawkową. AD.5. Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź. Obrane truskawki zmiksuj blenderem razem z bananem, dodaj jogurt i zmiksuj. Na koniec dodaj żelatynę. Wymieszaj i masę delikatnie przelej
Kuchnia bezglutenowaRewelacyjne bezglutenowe naleśniki z truskawkami, polane dodatkowo musem truskawkowym - na śniadanie, deser lub podwieczorek. Przepyszna klasyka! SKŁADNIKI na ok. 10 naleśników ok. 2 szklanek wody gazowanej 2 jajka 200 g mieszanki bezglutenowej (u mnie Mieszanka Nutri Free per dolci ) 1 łyżka oleju szczypta soli olej kokosowy do smażenia truskawki Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj(...)lekko natłuść olejem kokosowym - ja używam pędzelka. Wlewaj na patelnie porcje ciasta i smaż naleśniki na złoty kolor. Gotowe naleśniki przełóż pokrojonymi na kawałki truskawkami i polej musem truskawkowym przygotowanym ze świeżo zmiksowanych truskawek. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaLekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np. Nutri free Multicereale klik) 70 g orzechów włoskich 60 g masła masa: 400 g serka waniliowego (np. Danio) 220 g serka truskawkowego (np. Danio) 500 ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru
Kuchnia bezglutenowa