Ciasto: 3 jajka, 40 g mąki kokosowej , ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru kokosowego, szczypta soli, 4 łyżki mleka, 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego Dodatkowo: owoce, jogurt truskawkowy, olej kokosowy do smażenia WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładką masę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju, gdy będzie rozgrzana kładziemy po łyżce ciasta, smażymy(...)stron na złoto. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z jogurtem truskawkowym i borówkami. Placuszki zaserwowałam na talerzyku pochodzącym z Galeria Cuda Świata
słodki bratekgalaretką Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Śmietankowa pianka: 380 ml śmietanki kremówki 36% 1 galaretka brzoskwiniowa (lub truskawkowa) łyżeczka żelatyny około 500 g świeżych truskawek Dodatkowo: Galaretka brzoskwiniowa (lub truskawkowa) rozpuszczona w 250 ml gorącej wody Biszkopt pieczemy według tradycyjnego przepisu (znajdziecie go klikając tutaj) . Ja użyłam tortownicy
PatiGotujeschłodzenia. Warstwa 3 – góra Biszkopt: (pieczemy dwa takie same ciasta) 3 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Masa śmietankowo-truskawkowa: 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36% galaretka truskawkowa Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA
PatiGotujetruskawkowym sezonie nie może zabraknąć przepisu na proste, a zarazem smaczne ciasto biszkoptowe z masą, truskawkami i galaretką. Taki owocowy torcik to idealna słodka propozycja na letnie przyjęcia. Biszkopt można upiec w prostokątnej blaszce lub w tortownicy. Korzystam z przepisu na biszkopt rzucany, zawsze mi wychodzi i jest bez proszku do pieczenia, więc śmiało częstuje tym ciastem maluchy. Przepis(...)zwiększ porcję o połowę.) 250g serka mascarpone 250ml śmietanki 30 % 1 całe duże jajko 1 żółtko 55 g brązowego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy Dodatkowo: truskawki galaretka truskawkowa rozrobiona w 400 ml wrzącej wody. W rondlu doprowadzamy śmietankę z cukrem wanilinowym do wrzenia. W średniej misce łączymy całe jajko plus żółtko, brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy
Rusty Forkbabki. Każda rodzina ma swój ulubiony i sprawdzony przepis. Naszym jest przepis na babkę pomarańczową, który w 100% polecam, ale warto upiec też coś oryginalnego i nieszablonowego jak babka truskawkowa zaskakująca swoim pięknym kolorem lub pachnąca cytrusami babka cytrynowo-limonkowa z nietypowym dodatkiem jakim są nasiona chia. A może by tak wrócić do czasów dzieciństwa i w Święta delektować się(...)pomarańczowo-kakaową zebrą? Jeżeli chodzi o babki wybór zawsze jest najcięższy. Babka pomarańczowa z lukrem Babka truskawkowa Babka cytrynowo-limonkowa z chia Babka pomarańczowo-kakaowa Zebra Są Święta… musi być sernik. Serowce to temat rzeka, w którym chyba nigdy nie zostanie powiedziane ostatnie słowo. Można eksperymentować i testować nieograniczone ilości kombinacji, a dodatki niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki całkowicie zmieniają
Fitsweet.meciasto robię najczęściej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 60 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1. Biszkopt: białka
Kuchnia u Bietkiwyjdzie, zrobiłam go niewiele. Zaledwie dwa pucharki, bo to co poszło do drożdżówek, to tak naprawdę kilka łyżeczek. Czy smakował? Mi bardzo! Zwłaszcza w połączeniu z delikatnym musem truskawkowym. Składniki na 2 porcje: 200g obranego rabarbaru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić cukrem) Mus truskawkowy: 100g mrożonych truskawek
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: ok 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego 1 jogurt naturalny 1 puszka papai w syropie 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Truskawki posypać cukrem i gotować aż … Czytaj dalej Deserki truskawkowe z papają
czarrna od kuchnigdańskim bazarze pojawiły się już pierwsze polskie (słodkie) truskawki :) Z dnia na dzień tanieją, można już kupić je po 7,50zl/kg. Sezon truskawkowy możemy rozpocząć! Zapraszam na moje kultowe truskawkowe przepisy, na pewno zestawienie przypadnie Wam do gustu :) Smacznego! Czytaj więcej
Ana Mari's worldprzestygnie łączymy ją z jogurtem. 5. Jogurt przelewamy do szklanki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 6. Truskawki miksujemy na gładki mus. 7. Jogurtowo – cytrynową piankę polewamy musem truskawkowym. Jogurtowo – cytrynowa pianka z musem truskawkowym jest bogata w: - wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów, - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowoworowo. Wartość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSezon truskawkowy zbliża się wielkimi krokami. Dojadamy ostatnie truskawkowe dżemy i mrożonki a także suszone plasterki. Jeśli nie do musli czy granoli warto dodać je do ciasteczek. Nadają im delikatnego owocowego posmaku. Ciasteczka polecam także małym łasuchom! Ilość cukru można modyfikować. Pełnoziarniste ciasteczka kardamonowo-cynamonowe z suszonymi truskawkami 125 g masła, w temperaturze pokojowej 110 g miałkiego
Dzieje kuchennej Wiewióryrównież uroczo się prezentują. Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania...?! Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru. (Kolor odrobinę wzmocniłam barwnikiem w proszku.) Zresztą co ja będę dużo pisać... Sami spróbujcie! (8 sztuk) 1 szklanka/140g mąki pszennej(...)szklanka = 250ml) 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie (40g) różowego kisielu (u mnie truskawkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/4 szklanki/65 ml oleju (u mnie rzepakowy - Woj-Len) Dodatkowo: 50g bakalii (u mnie suszone owoce: rodzynki , śliwki , berberys , morwa i miechunka - Helio) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru
Di gotujeznikał w takim tempie, że nie było szans na zrobienie lepszych, a do tego jest tak pyszny, że po prostu musiałam się podzielić z Wami przepisem, zwłaszcza, że sezon truskawkowy się powoli rozpoczyna. Co do tortu to jest lekki, nie za słodki, truskawki idealnie się komponują z kokosem i delikatnym biszkoptem. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka(...)rozpuści. Studzimy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie ubijamy śmietanę, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej serek mascarpone oraz wiórki kokosowe. Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody Truskawki
Cynamonowe szczęścieokazji ich święta. (Tortownica średnicy 24 cm) Składniki: 100 g biszkoptów 40 g stopionego masła 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe (w proszku) 180 g miękkiego masła 350 g dużych truskawek 1 galaretka cytrynowa 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Na spód tortownicy: Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam(...)cukrem. Dwa budynie wymieszałam ze szklanką mleka i wlałam na gotujące się mleko. Nie przerywając gotowania ciągle mieszałam, żeby nie powstały grudki. Do gorącego budyniu wsypałam 2 galaretki truskawkowe. Szybko wymieszałam, żeby ta mieszanka się dobrze połączyła. Odstawiłam do wystudzenia. Masło zmiksowałam na puch. Do masła dodawałam porcjami masę budyniową. Stopniowo. Każdą następną porcję dodawałam po wmieszaniu się poprzedniej. Masę
Kuchnia u Krysisoli, większe jajko, łyżka cukru, mąka. Składniki na nadzienie: 450 g twarogu półtłustego lub tłustego, 2 łyżki śmietany, większe jajko, cukier puder, opakowanie cukru wanilinowego. Składniki na sos truskawkowy: 450 g truskawek mrożonych, 1/2 opakowania cukru wanilinowego, 4 łyżki cukru. Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od jednej szklanki, aż do uzyskania(...)dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem, śmietaną i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku). Sos truskawkowy: truskawki rozmrażam w rondelku pod przykryciem podgrzewając około 10 minut na większym ogniu. W trakcie mieszam je 4-5 razy. Miksuję blenderem, zagotowuję. Dodaję dwa rodzaje cukrów i gotuję jeszcze
JejKuchnia