Był już dżem z cukinii, a dzisiaj dżem z zielonych ogórków o smaku truskawkowym. Skład: 1 kg obranych ogórków bez nasion, 1 kg cukru, 1 cytryna, 2 galaretki, cukier waniliowy, szczypta soli, opcjonalnie możemy dodać liście mięty, melisy. -- -- Przygotowane ogórki zasypujemy cukrem i szczyptą soli. Odkładamy na 15 min żeby puściły soki. Potem wszystko wkładamy do garnka i dusimy(...)ucieramy skórkę, a potem wyciskamy sok z cytryny. Do gotującego się dżemu dodajemy cukier waniliowy, skórkę , sok z cytryny. Jeszcze chwilę gotujemy do zgęstnienia i potem dodajemy galaretki np. truskawkowe, chwilę dobrze mieszamy i już nalewamy do przygotowanych słoiczków. Jeżeli chcemy uzyskać jednolita konsystencję miksujemy blenderem. Po napełnieniu odwracamy dnem do góry, do czasu wystygnięcia. Potem wynosimy w ciemne, chłodne
chleba naszegoserka homogenizowanego naturalnego 200 g nektarynek lub brzoskwiń ( u mnie 1 brzoskwinia i 1 nektarynka) 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym 200 ml gorącej wody na wierzch 1 galaretka truskawkowa 500 ml gorącej wody owoce, u mnie: arbuz, jeżyny, nektarynka, banan Serek homogenizowany i owoce przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x28 wyłożyć herbatnikami i odstawić do lodówki. Masa(...)przełożyć serek i dodać zmiksowane owoce. Dodać też wystudzona galaretkę i dokładni zmiksować. Masę wylać na stężałą masę z bananami. Wstawić ponownie do lodówki aby masa stężała. Wierzch Galaretkę truskawkową rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy ostatnia warstwa już stężeje ułożyć na niej owoce, u mnie było ich dosyć sporo. Zalać wystudzoną galaretką. Odstawić
Monia miesza i gotujeZdrowe lody bez białego cukru, jaj i śmietany. Proste lody jogurtowe jagodowo-truskawkowe z miodem. Ja użyłam mojego ulubionego miodu z czarnym bzem, ale można użyć innych miodów (wielokwiatowy, lipowy – lub inne łagodne w smaku). Swoje lody robiłam w sorbetierze, ale i bez niej też można sobie poradzić (podałam dwa sposoby w przepisie). Lody są na bazie jogurtu naturalnego(...)oraz garść świeżych borówek. Dzięki użyciu mrożonych owoców lody można podawać już po zmiksowaniu ich z jogurtem w malakserze, jako shake lub mrożone smoothie. The post Jogurtowe lody jagodowo-truskawkowe appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjapełni, więc nie mogłam sobie odmówić zrobienia dżemu. Dżem dyniowo-jabłkowy to ulubiony dżem mojego starszego syna, ale znam szersze grono jego zwolenników. Dodatek galaretki (najlepiej pomarańczowej albo truskawkowej) dodatkowo wzbogaca smak tego dżemu. Można użyć startej skórki z pomarańczy i soku, ale galaretki powodują fajną konsystencję. Szybki, łatwy i bardzo smaczny przepis- zachęcam:) Dżem dyniowo-jabłkowy 1 kg dyni(...)oczyszczonej) 1-1,5 kg jabłek (używam renety) 0,5 kg cukru 2 galaretki pomarańczowe albo truskawkowe Dynię pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na mały ogień często mieszając. Gdy puści sok dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Smażyć około 30 minut, aż jabłka i dynia się rozpadną, w razie konieczności zmiksować blenderem na gładko. Pogotować jeszcze około
Pieguskowa Kuchniajajek 1,5 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu MASA ŚMIETANOWO-TRUSKAWKOWA 750 ml śmietany 30% 0,5 kg świeżych i dojrzałych truskawek 2-3 łyżki cukru pudru (trzeba ilość dostosować do indywidualnych upodobań) opcjonalnie 2-3 śmietan fixy DEKORACJA(...)biszkopt przekroić na trzy części (jeżeli lubimy bardzo wilgotne torty albo używamy śmietan fixu nasączamy każdą część wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i alkoholem) i przełożyć masą śmietanowo-truskawkową. Wierzch i boki posmarować dość równomiernie wcześniej odłożoną bitą śmietaną. Truskawki pokroić na plastry i poukładać dowolnie na torcie. Artykuł TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu
Pieguskowa Kuchniaczasu aż perełki tapioki staną się przezroczyste). 3. Truskawki miksujemy na gładki mus. 4. Tapiokę przekładamy do pucharka. 5. Gdy tapioka przestygnie i zgęstnieje, polewamy ją musem truskawkowym i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachżółtko KREM: 350 ml mleka 1 budyń śmietankowy 50 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią DODATKOWO: 1 galaretka malinowa 10 dag malin Maczek smak truskawkowy do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski, zagnieć ręką ciasto, owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki, następnie schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep(...)Masę wyłóż na zimne korpusy tartaletek, wygładź, posyp malinami. Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, wystudź, tężęjącą polej tartaletki, schłódź w lodówce, przed podaniem posyp maczkiem truskawkowym. Smacznego
Wanilia i KardamonTruskawkowy przekładaniec, to nasza kolejna, pyszna i podzielna propozycja na letni weekend. Puszysty biszkopt z truskawkami, delikatnym kremem (na bazie smietanki i mascarpone) i galaretką. Niby banalny, niby wszystkim znany, ale ma w sobie coś czemu nie można się oprzeć! Może dlatego, że dla wielu z nas to smak wakacji i dzieciństwa, a może dlatego, […] Artykuł Truskawkowy przekładaniec pochodzi
Domowe Tortypieczenia. Układanie naprzemiennie kolorowych warstw masy sernikowej dało wspaniały efekt końcowy. Składniki: 50 g biszkoptów 500 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka turkusowa 6 dużych świeżych moreli 1 galaretka brzoskwiniowa tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie: cytrynową, truskawkową i turkusową- każdą w 3/4 szkl wody
słodkie i nie tylko historie kulinarnemnie z wiaderka 4 łyżki cukru waniliowego 4 kostki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus arbuzowy 1 kg arbuza bez pestek i skóry 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody do galaretek oraz podłużne biszkopty do wyłożenia formy Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć podłużnymi biszkoptami i wstawić do lodówki do schłodzenia(...)zmiksować aby składniki się połączyły. Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej biszkoptami. Wierzch ładnie wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować mus arbuzowy. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i wystudzić. Arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować blenderem. Następnie dodać wystudzoną galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę wylać na wierzch sernika. Odstawić
Monia miesza i gotujepowiecie na wegański znów dość nietypowy, cytrynowy torcik w towarzystwie konfitury truskawkowej, owocowego popcornu i świeżych malinek ? To połączenie wszystkich naszych testerów rozłożyło na łopatki 💚 Ciasto jest sycące, wilgotne ale nie zbite. Towarzystwo owocowych dodatków je osładza i orzeźwia oraz sprawia, że w te słoneczne dni czujemy lato podwójnie 😊 Składniki: Wegańskie ciasto(...)popcorn -3 łyżki kukurydzy do popcornu (bez przypraw) -garść liofilizowanych truskawek -2-3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego Dodatkowo -2 łyżki śmietanki kokosowej + łyżki soku z cytryny + łyżka ksylitolu - konfitura truskawkowa bez białego cukru RIGONI DIASIAGO -maliny WEGAŃSKIE CIASTO Mąki przesiać przez sito z kamieniem winnym i sodą. Cytrynę umyć i sparzyć oraz zetrzeć z połowy skórkę. W mleku kokosowym
Candy PandasCzas galopuje i sezon truskawkowy niestety nieuchronnie zmierza ku końcowi, ale nie może w nim zabraknąć przepisu na pyszne knedle z tymi owocami. Lato w tym roku nie rozpieszcza zbytnio słońcem i nie wszystkie owoce są tak słodkie, jak bym chciała. Cóż, trzeba brać to co daje natura. Na działce już dawno przekwitł bez, piwonie a teraz róża(...)ostatniej zrobiłam spore zapasy w słoiczki. Truskawkowe przetwory też na zimę zrobione, żeby mieć w te mroźne dni namiastkę lata. A co do knedli, to truskawki mrożone też się do nich świetnie nadają i śmiało możemy je zrobić o dowolnej porze roku, polecam. Składniki: 500 g ziemniaków 2/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka masła
Gosia gotujeciasta na zimno: 100 g masła 150 g herbatników śmietankowych Masa z truskawek: 500 g dojrzałych truskawek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki truskawkowe lub 4 łyżki żelatyny Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto na zimno z jogurtu? Spód do ciasta: Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać(...)się sok. U mnie truskawki były bardzo soczyste i po ugotowaniu było ich około 700 ml, jeśli truskawki są mało soczyste należy dodać około 200 ml gorącej wody. Masy truskawkowej zbyt długo nie gotować, aby były jeszcze widoczne cząstki truskawek. Po zdjęciu truskawek z palnika od razu wsypać galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Jeśli dodajemy żelatynę, należ
Kuchcik gotujeupalne lato mamy, a lata jeszcze nie ma. A jak lato to i lody. Robiłam dotychczas tylko sorbet i to bananowy. Tymczasem naszła mnie ochota na lody truskawkowe. Ochota ochotą, bardziej zamrażalnik wiedział swoje. Jeszcze jedna część z zeszłego roku truskawek w nim została, więc lody druga porcja na 200% się pojawi. Lody wyszły przepyszne. Nawet R zachwala - Miśka(...)cytryny i dokładnie zmiksować na mus - Thermomix czas 1 min / obr 4-5 śmietanę ubić - nie martwcie się jeśli nie wyjdzie Wam sztywna piana dodawać partiami do musu truskawkowego i delikatnie wymieszać - Thermomix czas 1 min (w międzyczasie dodawać śmietanę)/ obr 2-3 gotową masę przełożyć do pojemnika, w którym będziemy mrozić wstawić do zamrażalnika
Gotowanie z pasjąJest mega wilgotne, wręcz zakalcowate i przepyszne. Aromatyczna galaretka dopełnia całości, polecam do wypróbowania. Truskawki jeszcze są na straganach więc polecam ciasto tym bardziej do wypróbowania już. Ciasto truskawkowe przekładane galaretką truskawkową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie