truskawkowe - 9516 przepisów (strona:199/635)

TORT STRACCIATELLA Z TRUSKAWKAMI 387

śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 2 łyżki cukru pudru 4 śmietan-fixy lub 3 łyżeczki żelatyny 100 g gorzkiej czekolady PRZEŁOŻENIE  200 g dżemu truskawkowego 400 g truskawek (odszypułkowanych i pokrojonych na połówki) + kilka do dekoracji LEMONIADA do nasączenia  2/3 szklanki wody (12 łyżek)  1 łyżka cukru  sok z 1/2 cytryny WYKONANIE Śmietankę wstawiamy(...)truskawki oraz 1/3 ilości kremu. Układamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy lemoniadą, wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami i np. białymi pralinkami, pokruszonymi bezikami oraz białą i truskawkową czekoladą. Wstawiamy do lodówki lub podajemy od razu

cool and minty
pierogi z truskawkami 133

Cześć :D Sezon truskawkowy w pełni i nie ma innego wyjścia jak na śniadanie, obiad i kolację wcinać truskawki...:D Tak jest teraz u mnie w domu :P No może czasami jakąś kanapeczkę się zje albo jajeczko dla odmiany. Jak pisałam poprzednio nie omieszkam zanudzać teraz truskawkami. Krótki to sezon i trzeba korzystać dopóki trwa. Wcześniej był ulubiony koktajl(...)dziś perełka wśród truskawkowych cudów, czyli pierogi :D Powiem Wam, że siedzę opchana jak bąk po dzisiejszym obiedzie i o kolacji nawet nie pomyślę :P Słońce dopisuje i truskawki mają cudowny smak. Cieplutkie, aromatyczne i słodziutkie. Nie mają w sumie innego wyjścia jak wciąż zażywają kąpieli słonecznej :D Nie będę marudziła, że brakuje mi deszczu, postaram się przynajmniej. Dziś zauważyłam

Pieprzyć z Fantazją
ciasto z truskawkami 119

Cześć :D Nie myślałam, że sezon truskawkowy tak mnie pochłonie. Mrozy, które zniszczyły pierwszy kwiat nie narobiły jednak tak wielu szkód jak podejrzewałam. Krzaki pięknie obrodziły dorodnym owocem. Prawdę powiedziawszy sezon truskawkowy u mnie w ogrodzie był dość bogaty :D No to siedziałam w tych truskawkach po pracy a wieczorem padałam. Oczywiście obowiązkowo w czasie zbiorów głównym składnikiem w moim

Pieprzyć z Fantazją
Koktajl truskawkowy 185

targu pojawiły się pierwsze polskie truskawki, które są duże lepsze od hiszpańskich. Zdecydowałam się kupić polskie pomimo wyższej ceny. Zrobiłam pyszny truskawkowy koktajl na bazie kefiru, który rewelacyjnie sprawdził się w połączeniu. Koktajl truskawkowy możemy przygotować na śniadanie, podwieczorek, kolację i zabrać w formie lunchu do pracy. Idealny na lato Składniki 500g świeżych

Kulinarne pyszności Molki
Łaciatek kawowy z pianką śmietanowo truskawkową 459

kolejne ciasto wymyślone na na szybko ze składników które akurat miałam w domu. Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, lekko kwaskowe z nutką kawy i pianką śmietanowo truskawkową. Zapraszam :) Składniki :   1 szklanka oleju  1 szklanka wody 4 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 kopiaste  szklanki(...)mąki tortowej 5 jajek 300 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki blaszka 24/38cm Wykonanie :   Do garnka wlewamy wodę, olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, zagotowujemy. Następnie odstawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Truskawkowa Chwila 246

Już już wkrótce nasze ogrody będą pełne pysznych truskawek, a my możemy przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery. Ciasto Truskawkowa Chwila to pyszne połączenie biszkoptu, masy śmietanowej oraz truskawek i galaretki. Nawet jeden kęs ciasta sprawi radość dla naszego podniebienia. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu(...)śmietanowa: 400ml śmietany 30%, 1 opakowanie fixu do śmietany, 1 łyżka żelatyny, 100ml wody, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 500g truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy dodaję kolejno olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto przelewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Galaretkowy arbuz 277

Taki chłodzący deser z orzeźwiającymi borówkami nie tylko idealnie sprawdzi się na przyjęciach dla dzieci, ale również nacieszy oko i podniebienie dorosłych. Składniki: 1/2 arbuza średniej wielkości 3 galaretki truskawkowe 1l wrzątku 120g borówki amerykańskiej Wykonanie: 1. Miąższ z arbuza dokładnie wydrążyć za pomocą łyżki lub gałkownicy do lodów. Oczyścić skórę arbuza i pozostawić do wyschnięcia. 2. Galaretki rozpuścić(...)litrze wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. 4. Tężejące galaretki truskawkowe wlać do skóry arbuza partiami na przemian z owocami borówki amerykańskiej, które mają odgrywać rolę pestek arbuza. 5. Gotowego arbuza pokroić w małe trójkąciki

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik na zimno z borówkami i delicjami 177

domu mam kilku fanów takich właśnie lekkich deserów. Polecam, bo warto zrobić :-) Miłego piątku :-) Tortownica: 23 cm Składniki: 300 g śmietanki 30% 300 g serka homogenizowanego u mnie truskawkowy 250 g serka mascarpone 2 galaretki u mnie również krystaliczna o smaku cytrynowym Dodatkowo: delicje u mnie smak truskawkowy borówka amerykańska 1 galaretka krystaliczna u mnie truskawka/wanilia biszkopty okrągłe 1. Spód

kruche babeczki
Kruche z rabarbarem i kruszonką 124

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}  Nadzienie: 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru waniliowego 200 g dżemu truskawkowego 100% Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy prosto na patelnie w kawałki wielkości 1 cm. Całość posypujemy cukrem. Patelnie z zawartością nastawiamy na duży ogień. Całość podsmażamy przez(...)font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Podpieczony spód delikatnie studzimy. Rozsmarowujemy na nim dżem truskawkowy, następnie wykładamy przestudzony rabarbar. Na wierzchu kruszymy kulę z kruszonki. Całość Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 160ºC z termoobiegiem. Po wystudzeniu można  posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Tęczowy sernik 155

obłędnie smakuje. Sprawmy aby nasza rodzina i goście długo wspominali nasze desery:) Składniki 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka zielona 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka truskawkowa 1 kg białego sera z wiaderka Każdą galaretkę po za truskawkową rozpuścić w 1 szklane … Czytaj dalej Tęczowy sernik

gotuj ze mną
Panna Cotta 102

Galaretka: kilka truskawek 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny Panna Cotta: 500 ml śmietanki 30% 400ml mleka 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny (ewentualnie – galaretka truskawkowa) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy galaretkę . W tym celu truskawki trzeba umyć i pokroić w kostkę. Zalewamy je wodą i rozgrzewamy z cukrem na wolnym ogniu tak aby się rozpuścił a truskawki(...)puściły kolor (nie musi się zagotować). Następnie dodajemy rozcieńczoną we wrzątku żelatynę , można również dodać – łyżeczkę lub dwie – galaretki truskawkowej , dla spotęgowania koloru jeśli jest blady. Gdy żelatyna i galaretka są rozpuszczone, rozkładamy całość do pucharków w których chcemy przygotować deser. Gdy galaretka wystygnie, wkładamy do lodówki aby stężała. Wtedy zaczynamy przygotowanie drugiej części deseru. Śmietankę, mleko, cukier

Za drzwiami kuchni
Krem sernikowy z sorbetem truskawkowym 146

Pyszny i orzeźwiający deser sernikowy z nutą cytryny i sorbetem truskawkowym. Idealny na zbliżającą się majówkę! Składniki na ok. 4 porcje: Krem sernikowy: 500 g sera białego mielonego 1/2 szkl. mleczka kokosowego 1/2 szkl. jogurtu greckiego 5 łyżek ksylitolu/miodu/cukru (można dać więcej) Kilka kropel soku z cytryny Sorbet truskawkowy: 400 g truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżki miodu/ksylitolu/cukru Składniki

Czarnawisienka
Piersi z kurczaka w prosciutto z mozzarellą i pomidorkami 400

Piersi z kurczaka z rozmarynem, owinięte w szynkę prosciutto i zrumienione na patelni, następnie upieczone z mozzarellą oraz pomidorkami truskawkowymi. Niby nic nadzwyczajnego, ale to bardzo smaczne i proste do przygotowania danie. Do tego polecam ulubioną sałatkę , ziemniaczki lub ryż i obiad gotowy Składniki: 4 filety z kurczaka 8 plasterków szynki prosciutto 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 garść pomidorków(...)truskawkowych lub koktajlowych 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, w najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić delikatnie solą, pieprzem i posypać rozmarynem. Każdą pierś owinąć dwoma plasterkami szynki prosciutto tak, aby końce nachodziły na siebie. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, położyć piersi (końcami szynki do dołu

Oryginalny smak
Muffinki z mąką z zielonego groszku 138

wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml wody 200 ml oleju rzepakowego 3 jajka skórka starta z całej cytryny dodatkowo: 1-2 łyżki kropelek czekoladowych łyżka pudru truskawkowego (liofilizowane mielone truskawki) świeże maliny mięta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto(...)wysokości foremki). Wierzch posypujemy kropelkami czekoladowymi oraz odrobiną pudru truskawkowego. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z malinami i listkami mięty. Smacznego :)   Artykuł Muffinki z mąką z zielonego groszku pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
GALARETKOWY DESER CZYLI Z MIŁOŚCI DO WINIARY 120

smakiem. A Wy co myślicie o nowej galaretce? Przygotowałam galaretkowy deser w kształcie serca z galaretkowymi piankami z dodatkiem mleka skondensowanego. Składniki: 3 galaretki przezroczyste WINIARY 1 galaretka truskawkowa WINIARY 1 galaretka agrestowa WINIARY 1 galaretka cytrynowa WINIARY 1 puszka mleka skondensowanego 1 opakowanie galaretki WINIARY przezroczystej rozpuszczamy w 500 ml wody. Wylewamy galaretkę do formy na ciasto i czekamy(...)stężeje. W międzyczasie każdą z galaretek (truskawkową, agrestową i cytrynową) rozpuszczamy w 250 ml wody. Mleko skondensowane miksujemy. Dzielimy go na 3 części. i każdą część dodajemy do innego koloru galaretki. Mieszamy aż powstanie jednolity kolor. Wylewamy do większego naczynia i wstawiamy aż galaretki stężeją. Kiedy galaretki staną się galaretkami wycinamy z nich interesujące nas kształty. Na sam spód układamy

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania