mąki ziemniaczanej 100 g masła na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki agrestowe łyżka masła na masę jogurtową: 2 duże kubki jogurtu greckiego 2 galaretki truskawkowe łyżka cukru pudru dodatkowo: galaretka wiśniowa puszka mango (lub brzoskwiń) paczka okrągłych biszkoptów Najpierw przygotować ciasto miodowe: z podanych składników wyrobić ciasto. Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia i przełożyć(...)Gotować na małym ogniu kilka minut. Zdjąć z ognia. Przestudzoną (ale nie całkiem zimną, bo wtedy zacznie tężeć) masę wyłożyć na jabłka. Na masie makowej ułożyć biszkopty. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i wystudzić. jogurt zmiksować z cukrem pudrem i zimną galaretką, wylać na ciasto. Odstawić do stężenia. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml wrzątku. Mango
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatemp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na 3 równe blaty. Składniki na krem truskawkowy: 500 g truskawek( świeże lub mrożone) ¾ szklanki cukru 1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody 4- 5 łyżeczek żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody 400 g śmietany(...)Dodatkowo: 3 duże opakowania cukierków m&m's 2 opakowania biszkoptów typu Lady fingers gumka recepturka o dużej średnicy wstążka WYKONANIE: blat biszkoptowy+ dowolne nasączenie+ masa truskawkowa blat biszkoptowy+ nasączenie+masa czekoladowa blat biszkoptowy+ nasączenie+masa śmietankowa boki masa śmietankowa + biszkopty+ ściągamy gumką recepturką na wierzch wysypujemy cukierki tort przewiązujemy wstążką
Domowe ciastaprzeznaczeniem świętowania urodzin Lenki i Weroniki . Miał być „ taki jak dawniej bywały torty” : moooocno nasączony ( nie alkoholem, a ponczem) , słodki, lecz nie przesłodzony, przełamany owocowym akcentem w postaci dżemu truskawkowego+ 2 rodzaje mas: waniliowa i kajmakowa. Recenzja była pozytywna, więc polecam 😊 Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło. Ucieramy aż masa nabierze puszystości i powietrza. Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego Owoce do dekoracji Pisak cukrowy do wykonania dedykacji WYKONANIE: Blat biszkoptowy+ nasączenie + dżem 2/3 kremu waniliowego Blat biszkoptowy + nasączenie + dżem Krem kajmakowy Blat biszkoptowy + nasączenie + dżem + 1/ 3 kremu waniliowego
Domowe ciastabazie owoców, budyniów czy owsianki. Koktajle Eco&Fit Slim są doskonałym rozwiązaniem także dla osób, które po raz pierwszy sięgają po koktajle proteinowe. Doskonałe smaki - czekoladowy, waniliowy i truskawkowy, łatwość rozpuszczania i brak jakichkolwiek sztucznych dodatków powodują, że warto po nie sięgnąć. Co zawierają koktajle Eco&Fit Slim Czekolada: izolat białka serwatkowego z mleka, inulina Orafti HSI, łuska(...)stewiolowe - substancja słodząca. Oprócz koktajli Slim w ofercie firmy Eco&Fit dostępne są też bezglutenowe, oparte wyłącznie na naturalnych składnikach koktajle proteinowe w czterech wariantach smakowych - czekoladowym, waniliowym, truskawkowym i naturalnym oraz oryginalny fiński ksylitol, który można wykorzystać nie tylko jako zamiennik cukru, ale też do przygotowania idealnie krystalicznych syropów słodzących do zimnych napojów. Więcej informacji znajdziecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamigdałowy z sokami owocowymi Marka: AdeZ Producent: Coca Cola Skład: Napój owsiany - woda, sok jabłkowy z soku zagęszczonego (20,5%), owies (7,7%), przecier bananowy (6,7%), przecier truskawkowy z przecieru zagęszczonego (1,8%), olej słonecznikowy, składnik mineralny: mleczan magnezu, stabiliatory: pektyny, guma guar, kwas: kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe Napój migdałowy - woda(...)plastikowe butelki z etykietami, które od razu pokazują z jakich składników zrobione są napoje. W środku znajdują się gładkie napoje o kremowej konsystencji. Smak: Napój owsiany pachnie jak shake truskawkowy. Po spróbowaniu od razu czuć truskawkę i banana, jednak po chwili do głosu dochodzi kwasek jakby od soku z kwaśnych jabłek. Smaki są dość intensywne ale pojawia się także lekko
Candy PandasZapraszam na smaczne i lekkie ciasto z galaretkami truskawkowymi. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Kruchy spód z herbatników regionalnych od Cukry Nyskie idealnie komponuje się z śmietankową masą. Polecam Składniki: 250 g herbatników regionalnych Cukry Nyskie 125 g masła 500 ml słodkiej śmietanki 18% (zimnej) 250 ml słodkiej śmietanki 30% (zimnej) 3 galaretki truskawkowe w proszku (każda
słodkie i nie tylko historie kulinarneUlubione ciasto mojego Pana Męża czyli rolada biszkoptowa. Tym razem krem na bazie kremówki i mascarpone. Do tego kosteczki truskawkowej galaretki. Przepis bardzo prosty. Rolada królowała na moim świątecznym stole. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 200ml śmietanki kremówki * 250g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * galaretka truskawkowa * opcjonalnie czekolada i posypka cukrowa Przygotowanie : Biszkopt pieczemy na największej blaszce
Magiczne Życie Martypełnego mleka w proszku 1/3 szklanki mleka (np. 2-3%) 20 kwadratowych wafli (można też pokroić 10 prostokątnych) Na galaretkę mango: 80 g mango z syropu 4 łyżeczki galaretki truskawkowej – użyłam Emix 1/3 szklanki wody perełki pomarańczowe od NatureAndMe* *perełki wzbogacają smak swoją lekko kwaskowatą nutą Przygotowanie: Do garnka przekładamy masło i wsypujemy cukier, wstawiamy na mały płomień(...)drugi, górny wafel ma zostać bez masy). Do miski przekładamy delikatne mango z syropu, robimy z niego papkę np. widelcem. Do 1/3 szklanki gorącej wody dodajemy 4 łyżeczki truskawkowej galaretki, mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Następnie wlewamy całość do mango, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Naszą galaretkę mango nakładamy delikatnie łyżeczką na wafle. Ja wcześniej wafle włożyłam do małej formy
Słodkie okruszkiPyszne, baaardzo mięciutkie, delikatne drożdżowe rogaliki, no po prostu idealne! U mnie z nadzieniem z czekolady oraz dżemu truskawkowego, ale można użyć innego dowolnego :) Składniki na 24 rogaliki: 3/4 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka ok. 40 g świeżych drożdży 350-400 g mąki pszennej szczypta soli 4 duże łyżki cukru 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania rogalików(...)masła nadzienie: czekolada mleczna i dżem truskawkowy W letnim mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżkę cukru, odstawić na bok. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, 3 łyżki cukru oraz żółtko. Masło rozpuścić. Gdy drożdże zaczną pracować przelać je do miski z mąką i całość dokładnie wymieszać, na koniec dolać powoli masło. Zacząć wyrabiać ciasto rękoma na gładką, miękką, nieklejącą
Simply Foodszklanki mąki 4 żółtka 2 łyki trzcinowego cukru pudru Diamant 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g kostka margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoiczek ulubionego dżemu np. truskawkowy cukier perlisty Cukier Królewski Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier waniliowy. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie(...)łyżka proszku do pieczenia Galaretki: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 1200 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka
Ciastka - domowe słodkościbędą nam potrzebne do wykonania musu i masy: 05,kg mrożonych malin 05,kg mrożonych truskawek 500g serek mascarpone 200ml śmietanki 36% żelatyna cukier puder 2 galaretki owocowe (malinowa, truskawkowa) Na spód mamy kilka możliwości: - ciasto kruche - mus truskawkowy - herbatniki skruszone z masłem Wybór należy do ciebie, ja upiekłam ciasto kruche. Herbatniki połóż na dnie blaszki. Do garnka wsypałam truskawki
Kurnikowocukru - 200 gr. masła - 2 budynie waniliowe w proszku - 300 gr. chałwy waniliowej POLEWA: - 100 gr. czekolady gorzkiej - 100 ml. śmietanki kremówki 30 % DODATKOWO: - 60 szt. herbatników - słoiczek dżemu truskawkowego - krokant do ozdoby ciasta * foremka 24cm. x 32cm. * 1 szklanka = 250 ml. WYKONANIE: - do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy szczyptę soli, 0,5 szkl cukru i mieszamy(...)temperaturze pokojowej i ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Dobrze mieszamy - na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki. - w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 gr. gorzkiej czekolady i dobrze
RITA food channelCzarne babeczki z budyniem – deser bez pieczenia Black friday, black weekend… A u mnie pyszne czarne babeczki bez pieczenia z budyniem i dżemem truskawkowym. Do tego ulubiona herbata i… można przyjemnie zacząć weekend. Jeśli tak jak ja lubicie desery bez pieczenia i czarne markizy, to koniecznie spróbujcie takich babeczek. Słodko, prosto, pysznie Bo czasem nie trzeba(...)Składniki: 1 opakowanie markizów Blacky Cukry Nyskie 2,5 łyżki masła 3 łyżki budyniu waniliowego (u mnie z cukrem trzcinowym) około 1 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego Deser przygotowałam w 3 foremkach do tarlaletek z wyjmowanym dnem 10 cm Przygotowanie: Markizy przekładamy do misy blendera z nożami. Rozdrabniamy dokładnie, dodajemy rozpuszczone masło i znów na chwilę
Słodkie okruszkiSezon truskawkowy powoli dobiega końca więc na pożegnanie znalazłam takie ciacho na blogu Aga w kuchni . Ciasto jest bardzo proste, smaczne i dobrze wyglądające. Na pewno za rok do niego wrócę:) Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm : biszkopt : 3 jajka 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pianka : 660 ml śmietanki 30% 1,5 galaretki truskawkowej (użyłam dwóch galaretek któe rozpuściłam w 650 ml wody z czego około 200 ml galaretki odlałam do pucharka wrzuciłam truskawki i mój Stasiu był zachwycony deserem:)) 500 ml gorącej wody dodatkowo : 500 g truskawek 8 herbatników 1 łyżka cukru trzcinowego
cucinare