truskawkowe - 9516 przepisów (strona:189/635)

Truskawkowa wuzetka 78

Szybka truskawkowa wuzetka to wariacja na temat klasycznej wuzetki. Z dodatkiem świeżych truskawek ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie. Nie wymaga też wiele czasu w kuchni. Myślę, że będzie gościć u nas częściej Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 jajka ¾ szklanki oleju Uwaga: szklanka(...)czekoladę i odstawiamy na chwilę, aż czekolada zmięknie. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewę wylewamy na ciasto. Przed podaniem ciasto można ozdobić bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego Artykuł Truskawkowa wuzetka pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Tort truskawkowy (bez glutenu, low carb, dieta optymalna, keto) 228

Następnie rozpuszczony tłuszcz. Na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam do tortownicy (24cm średnicy) i piekę w nagrzanym do 180C piekarniku przez 25-30 minut. Masa truskawkowa: 300g miękkiego masła, 4 żółtka, 2-3 łyżki ksylitolu, 300g dojrzałych truskawek, Wykonanie: Masło ucieram mikserem. Gdy lekko się napuszy dodaję po jednym jajku i stopniowo ksylitol, cały czas miksując(...)uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodaję pokrojone lub zblendowane truskawki. Blaty tortu obficie nasączam wodą z sokiem z cytryny. Przekładam masą truskawkową. Dekoruję truskawkami. Smacznego!   Tort można podzielić na ok. 10 porcji. Makro w jednym kawałku ok. 115g: tłuszcze: ok. 33,1g białka: ok. 6,2g węglowodany: ok. 9,6g kcal

Saganek
BISZKOPT ZE ŚMIETANĄ, TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ 123

Lekkie biszkoptowe ciasto z kremem ze śmietany i mascarpone, z truskawkami i galaretką- idealne letnie ciasto. Proste, a zarazem pyszne. Owoce mogą być oczywiście dowolne, ale jako, że sezon truskawkowy w pełni, u mnie powstało ciasto właśnie z nimi. Wykorzystałam co prawda jeszcze zalegające w lodówce maliny do kremu, ale nie jest to mus i nie zdominowały one smaku, można(...)bokach. Gdyby krem nie był wystarczająco gęsty, musimy poczekać kilka minut, aż zacznie ściągać, w przeciwnym razie spłynie nam z ciasta. dodatkowo: - 500g truskawek (odszypułkowanych) - 2 galaretki malinowe lub truskawkowe (na 500 ml wody każda) Galaretki rozpuszczamy w 700g (ml) gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej przygotować je sobie na samym początku. Truskawki kroimy w plastry, układamy

Smaczne Zdrowe
WAFLE ANDRUTY Z MASĄ KAKAOWĄ (WAFLE PRZEKŁADANE JAK Z PRL - U) 166

pewno ją opublikuję, bo wafle były również rewelacyjne!  A tymczasem zostawiam Was z moim odtworzonym z dzieciństwa przepisem. Dodam tylko, że obecnie przekładam wafle jeszcze porcją dżemu, najczęściej truskawkowego albo porzeczkowego, dla złamania smaku. Dżem lekko kwaskowy świetnie łączy się ze słodką masą i moim zdaniem wafle smakują jeszcze lepiej... 👌 A tych "starszych" (jak ja 😂 ) Czytelników zapraszam w małą(...)łyżki kakao ciemnego 0,5 szklanki mleka 2 szklanki mleka pełnego w proszku 1 opakowanie wafli (użyłam kwadratowych, 6 szt., 26 x 26 cm) kilka łyżek ulubionego dżemu (polecam truskawkowy albo z czarnej porzeczki) WYKONANIE: 1. Do garnuszka wrzuć masło, cukier, cukier wanilinowy, mleko oraz kakao. Podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników.  2. Następnie zdejmij garnek

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I BEZĄ 124

Idealne wiosenne ciasto- delikatny maślany spód, kwaskowy rabarbar i słodka beza. Proste i pyszne zarazem. Następnym razem zamienię tylko konfiturę malinową na truskawkową, jakoś bardziej mi pasują do rabarbaru truskawki, ale to już rzecz gustu... Inspiracją był ten przepis Piekłam w dużej ciemnej formie, o wym. 37,5x24,5 cm Składniki: kruche ciasto: - 200g mąki pszennej (u mnie orkiszowa typ700(...)Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170*C ok. 20 minut, na programie z termoobiegiem. Rabarbar: - 600g rabarbaru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki cynamonu - ok. 180g konfitury/ dżemu malinowego, truskawkowego lub innego (u mnie domowa konfitura) Umyty, osuszony rabarbar kroimy na małe kawałki. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz 90g konfitury i całość mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy pozostałą połowę

Smaczne Zdrowe
Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami 113

pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Na krem jogurtowy: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego cukier puder do smaku 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody 1 szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych Na piankę: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo: puszka

Izabelawkuchni
Sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia 162

może być z wiaderka) 330 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao naturalnego laska wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa Spód do sernika: 150 g kakaowych herbatników 100 g roztopionego masła Polewa mleczna z czekoladą: 150 g czekolady z co najmniej 45% kakao 150 ml mleka lub śmietanki(...)szklanki cukru pudru i wymieszać delikatnie z serem. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao i stopniowo dodawać po łyżce lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Masy długo nie miksować, aby zachować objętość i strukturę. Masę kakaową wyłożyć do foremki z herbatnikami, wyrównać i wstawić do lodówki na około 10 minut. Do drugiej części dodać wanilię

Kuchcik gotuje
Knedle ziemniaczane z truskawkami 93

Już są na straganach polskie truskawki! Między innymi dla tego tych knedli co roku czekam na truskawki. Tradycyjne danie bez, którego sezon truskawkowy dla mnie nie istnieje:) Delikatne, mięciutkie z pachnącym truskawkowym wnętrzem, u mnie koniecznie polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Można je podać również z cynamonem. Na 16 dużych knedli: 1,5 kg "starych" ziemniaków 1 duże jajko

Krylowa Kuchnia
Pierogi z serem i truskawkami 124

Składniki na pierogi z serem i truskawkami Ciasto na pierogi: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 / 4 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka masła 1 / 2 łyżeczki soli Serowo-truskawkowe nadzienie: 250 g sera białego półtłustego 1 żółtko 3 łyżki śmietany 18% 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 400 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pierogi(...)stolnicę przesiać mąkę, wbić jajko, dodać masło i szczyptę soli, wymieszać. Powoli wlewać wodę i zagniatać ciasto, powinno być elastyczne i miękkie. Przykryć ściereczką, pozostawić na 15 minut. Serowo-truskawkowe nadzienie: Ser zblendować z żółtkiem, śmietaną i cukrami. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, podzielić na mniejsze kawałki. Wykonanie Ciasto na pierogi podzielić na 2 części, jedną z nich rozwałkować cienko

niecodziennikpary
Czekoladowy Milkshake 111

wówczas smak koktajlu nie będzie mniej czekoladowy oraz bardziej blady kolor A wiesz że w ten sposób możesz zrobić inny shake jak zamienisz nutelle na truskawki i dodasz lodów truskawkowych to będzie pyszny shake truskawkowy

Przepisy na koktajle z blendera
ZDROWE "PĄCZKI" WEGAŃSKIE Z PIEKARNIKA 134

Człowiek uczy się przez doświadczenie, więc zamiast tłumaczyć dałam spróbować ...domowych, zdrowych (a na pewno o niebo ZDROWSZYCH niż tradycyjne) miękkich w środku, chrupiacych na zewnątrz, z pyszną konfiturą truskawkową PĄCZKÓW (lub - dla czepialskich - a'la pączków) PIECZONYCH na bazie mąki orkiszowej. Zjedliśmy po 4🙈. Całą blachę na jednym posiedzeniu, więc PYSZNE są! Komu przepis??? Składniki na 15 pączków(...)szklanki "mleka" roślinnego  (u mnie owsiane waniliowe), 100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (lub oliwy), 3/4 szklanki cukru kokosowego, 9 g suchych drożdży, Dodatkowo: 15 łyżeczek konfitury (u mnie truskawkowa), 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy. Wykonanie : Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy "mleko" podgrzane do temperatury 40 stopni i olej (100ml). Zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia

Jeść, by żyć w zdrowiu
Trzy propozycje menu (obiad + deser) na Walentynki 141

zawierają truskawki, maliny i czekoladę. Wszystkie poniższe dania nie są czasochłonne w przygotowaniu. Zachęcam do zapoznania się z przepisami 😋  ZESTAW 1 Pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym:  http://ugotowac.blogspot.com/2017/06/pieczona-piers-z-kaczki-podana-z-sosem-truskawkowym.html Deser czekoladowy (dietetyczny):  http://ugotowac.blogspot.com/2016/07/deser-czekoladowy-dietetyczny.html ZESTAW 2 Karkówka z warzywami pieczona w rękawie: http://ugotowac.blogspot.com/2018/04/karkowka-z-warzywami-pieczona-w-rekawie.html Tort bezowy z kremem śmietanowym i musem truskawkowym

Ugotować
Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 81

mleku roślinnym, dodając ksylitol i odstawiam do wystygnięcia. Ściągam „kożuch”. Zimny budyń, masło orzechowe i cukier puder ubijam na gładką masę. Krem odstawiam do lodówki. Składniki na warstwę truskawkową: 1 galaretka truskawkowa z agarem ¼ kg truskawek Truskawki kroję i wkładam do garnka. Zagotowuję, aż truskawki puszczą sok, a następnie zasypuję je galaretką z agarem i gotuję około 2 minut. Truskawki

Słodki sentyment
Quinoa – czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami 94

wielbicielek słodkości, komosa będzie dodatkiem do deseru, który sprawdzi się również, jako śniadanie. Do deseru użyłyśmy truskawek mrożonych, bo mimo wszystko są o wiele smaczniejsze i bardziej truskawkowe , niż świeże, które są w tym okresie w sprzedaży. Oczywiście, w sezonie truskawkowym skorzystamy z tych świeżych, a resztę zamrozimy! Do przepisu użyłyśmy ugotowanej wcześniej komosy ryżowej i sporą garść mrożonych

Tajemnice Smaku
Orzeszki z galaretką 107

mąki pszennej tortowej 150g mąki krupczatki 0,5łyżeczki proszku do pieczenia 0,5szkl. cukru pudru 100g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 żółtka kilka kropel aromatu cytrynowego 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko(...)orzeszków i piekłam je około 2-3 minuty kontrolując stan zarumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upieczone orzeszki wykładałam na talerz. Po upieczeniu wszystkich, odłożyłam łupinki do przestudzenia i przygotowałam galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu. Galaretkę odstawiłam do stężenia. Tężejącą nakładałam małą łyżeczką do łupinek orzeszków. Gdy galaretką zastygła, zlepiałam ze sobą po dwie połówki tworząc orzeszki. Orzeszki schłodziłam w lodówce

Waniliowe Improwizacje