Naleśniki z musem truskawkowym Pyszne smaczne naleśniki w sam raz na piątkowy obiad. Delikatne, puszyste z dodatkiem masy twarogowej i musu truskawkowego, takie naleśniki można smażyć nawet codziennie. czytaj
Kulinarna Chwiladeser na zimno sprawdzi się idealnie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Możemy go też śmiało zaserwować na różnych spotkaniach i przyjęciach. Moje małe serniczki na zimno zwieńczyłam truskawkową glazurą. Całość jest pyszna i pięknie się prezentuje. Spróbujcie. Składniki: 500 g dobrej jakości sera na sernik 250 g mascarpone 100 g cukru pudru (około 0,5 szklanki) – można dać(...)trochę więcej 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 16 g żelatyny + około 50 ml wody około 1/4 szklanki mleka glazura mirror o smaku truskawkowym Ascanio Lauretta Z podanych składników można też przygotować sernik w małej tortownicy 20-22 cm. Przygotowanie: Do miski przekładamy oba rodzaje sera i oba rodzaje cukru. Miksujemy składniki do połączenia. Na tym etapie można sprawdzić smak masy
Słodkie okruszkigrosik przygotowujemy na jasnym biszkopcie - najłatwiejszym, bez oddzielania żółtek od białek. Masa z budyniu i galaretki to po prostu ugotowany na gęsto budyń w proszku z dodatkiem galaretki truskawkowej - sprawdzi się też brzoskwiniowa, pomarańczowa albo malinowa. Oprócz tego, że ciasto jest tanie, to zawiera również bardzo mało tłuszczu (w porównaniu z innymi wypiekami na biszkopcie, które zazwyczaj zawierają kremy(...)mąki pszennej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1/2 szklanki wody plus kilka łyżeczek soku z cytryny do nasączenia biszkoptu na masę z budyniu i galaretki: 2 galaretki truskawkowe (albo malinowe, brzoskwiniowe, pomarańczowe), 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (opakowanie po 40 g) 3 i 1/2 szklanki mleka, na polewę czekoladową: 60 g masła, 4 płaskie łyżeczki kakao, 40 g cukru
Lekcje w kuchnimielonego sera (może być z wiaderka) 250 ml śmietanki 30% 50 ml mleka 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Wierzch ciasta: 1 bezbarwna galaretka 1 galaretka truskawkowa 0,5 kg mrożonych (lub świeżych) malin lub truskawek 2 łyżki cukru *** Płatki miksujemy w robocie na mniejsze kawałki *** *** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną(...)Przygotowujemy masę owocową. Do garnka przekładamy mrożone owoce, zasypujemy cukrem, wlewamy 3/4 szklanki wody i zagotowujemy. Gdy owoce się rozmrożą blendujemy całość. Zagotowujemy ponownie. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy *** *** Połowę masy owocowej przelewamy na małą, płaską blaszkę posmarowaną cienką warstwą oleju lub wyłożoną folią spożywczą. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała (później powycinamy z niej
Blog z ApetytemPieczemy ok. 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Scinamy wierzchnią skórkę( i zjadamy oczywiście: ) ) Masa śmietanowa: 3 opakowania galaretki cytrynowej 700 ml śmietany 30% + galaretka truskawkowa galaretka agrestowa galaretka pomarańczowa Galaretki:truskawkową, agrestową i pomarańczową rozrabiamy w szklance wody( każdą osobno).Wylewamy do 3 talerzy. Odstawiamy do stężenia.Kiedy będą już twarde, kroimy je w kostki. Masa
Domowe ciastamargaryny 1 łyżeczka aromatu czekoladowego w proszku (pojemność łyżeczki 1,25 ml). W przypadku jeśli nie mamy takich miarek kuchennych dodajemy ok. 1/3 łyżeczki. Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu truskawkowego z wanilią 3 łyżki kolorowej posypki cukrowej Przygotowanie: Ciasto pomarańczowe - Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem(...)gładkiego kremu. Na koniec dodać aromat w proszku czekoladowy. Dokładnie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować dżem truskawkowy z wanilią, następnie delikatnie rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem czekoladowy. Na koniec wierzch ciasta posypać posypką cukrową
Ciastka - domowe słodkościbrzoskwiniami. Krem przygotowany jest z serka mascarpone i bitej śmietany dzięki temu jest delikatny i w przeciwieństwie do kremów na bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie... Read More Artykuł Tort truskawkowy pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plgalaretka wiśniowa 125ml gorącej wody Dodatkowo: 3 kubeczki po 200g śmietany 30% 2 śmietan - fixy 1 cukier waniliowy dowolne ozdoby (u mnie opłatki tortowe, kwiatki waflowe i draże truskawkowe) Sposób przygotowania: Przygotowanie tortu rozpoczęłam od upieczenia biszkoptu. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Białka przełożyłam do dużej miski i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)cukier waniliowy i ubiłam na sztywno. Śmietaną posmarowałam wierzch i boki tortu. Tort udekorowałam opłatkiem cukrowym. Z reszty śmietany zrobiłam rozetki na rancie tortu i poutykałam w nie draże truskawkowe oraz kwiatki waflowe. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjemleka łyżka cukru 30 g drożdży jajko łyżka oleju szczypta soli nadzienie: 20 dużych truskawek dodatkowo: szklanka truskawek pół szklanki poziomek łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią opcjonalnie puder truskawkowy Mąkę przesiewamy z solą. Mleko podgrzewamy (jedynie do temperatury pokojowej), mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Do rozczynu dodajemy jajko i olej. Całość dodajemy do mąki(...)gotujemy na parze 10 minut (jeśli posiadacie piekarnik parowy to 12-13 minut). Truskawki miksujemy z poziomkami i cukrem na gładki mus. Podajemy z gorącymi pampuchami. Opcjonalnie posypujemy pudrem truskawkowym. Smacznego :) Artykuł Pampuchy z truskawkami | Kluski na parze nadziewane truskawkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogroku pomyślałam, że zrobię Toli parę słoików dżemu truskawkowego. Tzn. Toli też. Ja sama bardzo lubię przetworzone truskawki. Właściwie tylko w takiej formie smakują mi najbardziej. Ceny truskawek zaczynają być już przystępne, nie ma więc na co czekać. Z tego co dobrze pamiętam, w zeszłym roku przegapiłam ten moment. Najpierw truskawki były za drogie, potem tańsze. Pomyślałam, że jeszcze trochę(...)spróbujcie czy wyszły wystarczająco słodkie. I pamiętajcie, że po ostygnięciu jeszcze zgęstnieją. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i zamykamy wyparzonymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem. Podobne przepisy: Dżem truskawkowy Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem Artykuł Dżem z pieczonych truskawek pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysłodki posiłek podczas upalnych dni lub też jako deser. Można dodać jeszcze bitą śmietanę i będzie deser na wypasie. składniki: ok 11 szt naleśników 700 g truskawek 2 galaretki truskawkowe+400 ml gorącej wody 250 g serka mascarpone o smaku czekoadowym Usmażyć naleśniki według swojego sprawdzonego przepisu. U mnie zawsze stałe proporcje według tego przepisu . Smażę zawsze więcej bo zawsze(...)chętni na naleśnikowe resztki. Moje naleśniki mają średnicę 22 cm. Serek mascarpone wystawić wcześniej z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej. Obie galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml goracej wody i odostawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus, jak wolimy słodsze to dosłodzić sobie do smaku. Zmiksowane truskawki wymieszać dokładnie z rozpuszczoną galaretką. Masę wstawić do lodówki aby zaczęła tężeć
Monia miesza i gotujeużyć dowolnej) 300ml gorącej wody 7-8 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią Wierzch: około 500-600g truskawek umytych, bez szypułek, pokrojonych na kawałeczki 1 galaretka truskawkowa w proszku 400-450ml gorącej wody Spód: 1. Do zmielonych herbatników dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem(...)mikserem do połączenia składników. Dodać ubitą śmietankę, wymieszać mikserem, patrz FILM . Gotową masę serową wylać na spód w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na około godzinę. Wierzch: 5. Truskawkową galaretkę zalać gorącą wodą, mieszać, aż się rozpuści, odstawić do ostudzenia. 6. Na schłodzony sernik wyłożyć pokrojone truskawki, zalać ostudzoną galaretką i wstawić do lodówki na około 5-6 godzin
Mała Cukierenka