Pyszny sycący omlet, to doskonała propozycja na rozpoczęcie dnia. Idealnym dodatkiem do omletu jest dżem truskawkowy. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki SKŁADNIKI 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mleka, 1 łyżka płatków jaglanych szczypta soli, olej kokosowy, ½ łyżeczki sody oczyszczonej dżem truskawkowy Łowicz, cukier puder WYKONANIE Jajka miksujemy, dodajemy szczyptę soli, mąkę, mleko i płatki. Na patelni rozgrzewamy
słodki bratekółciutkie dyniowe kopytka, zasmażana modra kapusta z konfiturą truskawkową i soczysta pierś kaczki z chrupiącą skórką to zdecydowanie mój ulubiony sposób na jesienny obiad. Niby klasycznie, ale z drobnym sezonowym twistem. W ogóle pomysł na zasmażaną kapustę z truskawkami zaczerpnąłem z jednej z wrocławskich restauracji i od tego czasu na stałe zagościła ona w domowym menu. Kapusta kapitalnie karmelizuje(...)łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej) ½ łyżeczki soli 1 jajko Zasmażana czerwona kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 200 g konfitury truskawkowej 2 łyżki octu z jabłek 100 ml białego wina 50 g słoniny 1-2 łyżki mąki sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem
Food Squarebędzie jeszcze gorące. Gdy jabłecznik wystygnie, posypujemy go cukrem pudrem. Szarlotka najlepsza jest w dniu pieczenia (polecam podawać na ciepło!) – na drugi dzień ciasto traci kruchość. Zobacz także: Truskawkowa tarta z mascarpone - doskonała Pisałam już, że mam dwa ulubione desery truskawkowe. Pierws... Tarta limonkowa Tarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią... Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee
Poezja smakuodżywki białkowej** * można użyć w całości pięć łyżek płatków jaglanych lub ryżowych (osobiście uważam że ryżowe są smaczniejsze, ale niestety skończyły mi się zapasy) ** u mnie o smaku lodów truskawkowych, ale można użyć każdej innej PS Nie zapomnijcie dołączyć do nowej grupki na fejsie! 💜 PASTELOWE BABECZKI 💜 Przygotowanie: Płatki jaglane zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia(...)krok. Zmniejszamy moc palnika i trzymamy jeszcze chwilkę pod przykryciem. W razie potrzeby podlewamy mlekiem lub wodą. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to pudding chia, dżem truskawkowy 100%, kiwi, pozostała połowa banana i płatki pełnoziarniste z suszonymi owocami od Sante. Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia ElliePyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)dojrzałe awokado około 20 pomidorków truskawkowych 1/2 główki małej sałaty lodowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki orzechów włoskich Marynata do mięsa: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżka sosu Worcestershire sól pieprz Sos: 150 g gorgonzoli 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/4 szklanki słodkiej śmietany 12% (lub mleka) pieprz Przygotowanie: Piersi
Oryginalny smakplacuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Rozpusta? Czemu(...)mąki pszennej + 1 łyżka 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 duży banan lub 2 mniejsze do podania: dżem truskawkowy Jamar olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże pokrusz i wymieszaj z: ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem waniliowym, odstaw na 8 minut. W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, rozdrobnionym
Zasmakuj KuchniSkładniki : - 2 dojrzałe banany - 12 łyżek płatków owsianych - 2 szklanki truskawek - 1 łyżka kakao - 1,łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie Warstwa truskawkowa : Blendujemy truskawki, 10 łyżek płatków owsianych i olej kokosowy. Warstwa czekoladowa: Blendujemy banany z kakao. Pozostałe 2 łyżki płatków wsypujemy na dno silikonowych foremek. Nakładamy najpierw warstwę truskawkowa
Szkrab Je Samroztopionego masła lub oleju lub oleju kokosowego Nadzienie: około 150 g twarogu lub serka kremowego 2-3 łyżeczki cukru w przypadku twarogu dodatkowo 4-5 łyżek śmietanki 30% Sos Truskawkowy: garść truskawek mrożonych 2 łyżki wody cukru tyle aby było słodkie (wszystko zależy od truskawek, czy są kwaśne czy słodkie) 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 1. Wszystkie składniki mieszamy/roztrzepujemy bądź(...)miksujemy ze sobą i odstawiamy na chwilę. 2. W tym czasie przygotowujemy twaróg, który rozcieramy z cukrem oraz sos truskawkowy. Truskawki umieszczamy w garnuszku razem z woda i cukrem i zagotowujemy. Następnie blendujemy i dodajemy jogurt. Możemy zostawić sobie parę truskawek w całości lub w ogóle nie blendować (ja tak zrobiłam). 3. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, pamiętając aby przed
Gotowanie...to proste !Piankowe i lekkie ciasto bez pieczenia o smaku lodów truskawkowych :-) Autorski debiut, który dopracowałam w każdym szczególe. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda, ma niezapomnianą, puszystą fakturę.. Fantastyczne na każdą okazję.. cudowne jako deser Walentynkowy ❤ Czas przygotowywania: do 20 minut + oczekiwanie na wystudzenie galaretki Czas chłodzenia: do 4 godzin Ilość: tortownica średnicy(...)Składniki na kokosowy spód i posypkę: • 1 szklanka wiórków kokosowych • 1/4 szklanki gorącej wody • 1 łyżka cukru Składniki na piankę: • 1 galaretka truskawkowa • 250 ml wrzątku • 120 g białek jajka - białka z 3 większych jajek • 200 g śmietanki słodkiej 36 % - 200 ml • 1 łyżka cukru
AniaGotuje.plpieczenia 1 łyżeczka amoniaku mały cukier waniliowy 2 łyżki wiórków kokosowych 10 dag zmielonych orzechów 2 łyżki kakao, łyżka wody DO PRZEŁOŻENIA : słoik dżemu wiśniowego lub innego (dałam truskawkowy) 2 galaretki wiśniowe (dałam truskawkowe) MASA : 1 śmietana śnieżka szklanka zimnego mleka galaretka cytrynowa POLEWA : 2,5 łyżki kakao, śmietany, cukru 6 dag masła łyżeczka żelatyny WYKONANIE CIASTA
Pani na deserkupiłam w Biedronce) 3 łyżki cukru pudru galaretka wiśniowa JOGURTOWA WARSTWA 2 jogurt grecki 400 g 3 łyżki cukru pudru galaretka cytrynowa ORAZ : 2 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek (większe kroimy na połowę) ROBIMY BISZKOPT : Ubijamy białka na sztywno, następnie partiami wsypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, ciągle miksując wlewamy do piany. Przesiewamy mąkę(...)folią aluminiową. ROZPUSZCZAMY GALARETKI : Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wstawiamy do większego naczynia z zimną wodą. Galaretkę cytrynową również rozpuszczamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki. ROBIMY MASĘ JOGURTOWĄ : Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jeszcze płynną, ale zimną galaretkę wiśniową. Masę
Pani na deserPyszny i bardzo efektowny tort biszkoptowy przełożony kremem kokosowym oraz dżemem truskawkowym . Delikatny, nie za słodki po prostu idealny. Dziś przepis z krótkim filmikiem. Polecam :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY: 8 dużych jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej NA KREM: 2 kostki masła (400 g) w temperaturze pokojowej puszka mleczka kokosowego(...)pszennej 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek drobnych wiórków kokosowych 6 łyżek cukru 2 wafelki w białej czekoladzie o smaku kokosowym tabliczka białej czekolady cukier puder słoiczek dżemu truskawkowego herbata do nasączenia KREM DO DEKORACJI: 3 białka 3/4 szklanki cukru aromat waniliowy kostka masła 200 g w temperaturze pokojowej barwniki spożywcze: zielony, różowy, fioletowy złote i srebrne kuleczki
Pani na deserpieczenia i octu BUDYŃ: 1 l mleka 3,2 % 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej kostka masła MUS TRUSKAWKOWY 80 dag truskawek 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 łyżki żelatyny cukier do smaku MASA ŚMIETANOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka 3-4 łyżki jogurtu greckiego 1 kopiata
Pani na desersame soczyste i słodkie owoce, jakie można było skosztować latem. Jednak mimo wszystko ogromnie zapragnęłam wrócić wspomnieniami właśnie do tych pyszności, jakimi obżerałam się hurtowo w ramach sezonu truskawkowego. Stąd właśnie namiastka truskawkowego lata w poniższych placuszkach. Zamieszałam, zmiksowałam i wyborne placuszki na śniadanie uzyskałam! :) Wyszły mięciutkie, puszyste i soczyste owocami . Petarda! :) Do smażenia użyłam tu oleju kokosowego OstroVit Coconut
Grunt to przepis!Sezon truskawkowy został już rozpoczęty, a ja oficjalnie rozpoczynam go truskawkowym ciastem. Co prawda cena tych owoców trochę powala, ale nie można im się oprzeć. Zapraszam Was na pyszne ucierane ciasto, mięciutkie i pysznie pachnące truskawkami i borówkami. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam :) Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki
Izabelawkuchni