jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Beza: Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Na samym końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną(...)Bezę posmarować frużeliną, zostawiając wolne brzegi. na truskawki rozsmarować mascarpone, zwinąć roladę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. przed podaniem udekorować bitą śmietaną i truskawkami. Przepis dodaję do akcji "Truskawkowe słodkości". Wypiekały ze mną: Paulina "Smaczne przepisy" Bożena "Moje domowe kucharzenie" Kasia "Czarna od kuchni" Asia "Sama słodycz i szczypta chili" Iwona "Izioni pyszne smaki" Dagmara "Na ciasteczkowych
Smakołyki AsiSama jestem zdziwiona, że dopiero po takim czasie prowadzenia bloga publikuję przepis na lody truskawkowe, które nieprzerwanie od dziecięcych lat są moimi ulubionymi lodami. Sporo się naszukałam aby znaleźć taki przepis, który by mnie zadowolił. Chciałam, aby lody były mocno truskawkowe a jednocześnie kremowe. Świetny przepis znalazłam tutaj ( klik ). Dostosowałam tylko proporcje do własnych potrzeb, zrezygnowałam z dodatku octu balsamicznego
My simple kitchenSkładniki: biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 600g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2 galaretki truskawkowe 500g świeżych truskawek dodatkowo: 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie, dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki: herbatniki 250 gram, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, truskawki 50 dag, serek mascarpone 250 ml, serek homogenizowany 250 ml, śmietana kremówka 200 ml, żelatyna 3 łyżeczki, aromat waniliowy 2 krople mascarpone, serek homogenizowany waniliowy, ubić z zimną śmietaną 30 %, aromat waniliowy, żelatynę rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzoną pomału wlewać do serków w trakcie(...)powciskać w sernik delikatnie plastry truskawek i poukładać na wierzchu, wlać galaretkę brzoskwiniową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą, schować do lodówki, następnie wlać tężejącą galaretkę truskawkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody i schować do lodówki na kilkanaście godzin, przed podaniem wyjąć z folią sernik i otrożnie ją usunąć z sernika - sernik jeszt delikatny, aksamitny, aromatyczny
W Mojej Kuchni Lubięsię idealnie jako słodka, letnia przekąska. Ponadto do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika ani miksera. Ciasto grysikowe składa się z herbatników, białej masy z kaszy manny, galaretki o smaku truskawkowym i świeżych truskawek. Łatwe, proste i bardzo smaczne. P.S. Grysik to inaczej kaszka manna :) Składniki na blachę o wymiarach 20 x 20/25 cm: 1 szklanka kaszy manny(...)szklanka zwykłego cukru 1 kostka masła (200 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 l mleka 2 galaretki o smaku truskawkowym 3 szklanki wrzącej wody świeże truskawki herbatniki Galaretki rozpuścić w 3 szklankach (750 ml) wrzącej wody. Ostudzić. W międzyczasie truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Do garnka wlać 3 szklanki mleka. Dodać masło i cukier (zwykły oraz wanilinowy). Całość zagotować
Ugotowaćgalaretkę do ciasta.Ciasto zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę...u mnie truskawki dopiero zaczynają dojrzewać, więc za dużo ich nie miałam..Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj. Truskawkowe słodkości można podziwiać u : cdn. 1,5 szkl.mąki pszennej 3/4 szkl.mąki ziemniaczanej 6 jajek cukier waniliowy 5 dkg masła 1 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)truskawki ok. 1 kg 1 galaretka truskawkowa [ mnie kiwi] Truskawki umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masło, cukry i jajka zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem ponownie zmiksować.Ciasto przełożyć do blaszki. Na ciasto wyłożyć truskawki oprószone mąką. Piec około 40 min. w 180 stopniach
Moje domowe kucharzenieDziś pomimo deszczyku było gorąco i miło było coś zimnego wypić czy polizać. Mamy sezon truskawkowy więc wpadłam na pomysł by zrobić sorbet truskawkowy. Składniki: truskawki 600 g śmietana 30% 400 ml ksylitol ( cukier brzozowy ) 4 łyżki Dodatkowo: Herbatniki Kacperki z witaminami Cukry Nyskie wiórka czekoladowe zielone truskawki całe
Różowa kuchniazajadać na śniadanie, obiad i kolację. Na deser też. Jeśli o mnie chodzi, jest to duet idealny. Przekonałam się o tym robiąc naleśniki ze zmiksowanym szpinakiem z dodatkiem truskawkowego musu. W środku był waniliowy ryż, który podkreślał te dwa wyjątkowe smaki. Co tu dużo gadać: lubię te smaki. Tym razem przyszła pora na placki ze zmiksowanym szpinakiem. Można zrobić(...)usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem można posypać startym żółtym serem. Z dodatkiem kilku truskawek też nie są złe. Czy próbowaliście szpinakowych naleśników z musem truskawkowym
Codzienna kuchnia niecodziennatego, co mam w lodówce. Teraz wymyśliłam sobie, że składniki podsmażę na patelni i ułożę je na ciepłych i chrupkich grzankach. Nadzienie zrobiłam z papryki czerwonej i żółtej, pomidorków truskawkowych, czosnku i posiekanego świeżego rozmarynu. Grzanki smakowały super. Najlepsze są na ciepło, ale zimne też są pyszne. GRZANKI Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ. Składniki(...)długa bagietka 200 g pomidorków truskawkowych 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 ząbki czosnku oliwa sól pieprz czarny pieprz ziołowy 1 łyżka świeżego rozmarynu Sposób przyrządzania: Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać
Zakątek rozkoszy kulinarnychczasochłonne jest mylnym przekonaniem. Domowe nalewki są aromatyczne, korzystnie wpływają na nasze zdrowie i są dumą domowej piwniczki. Robi się je bardzo łatwo. Z racji tego, że trwa sezon truskawkowy prezentuję przepis na nalewkę truskawkową, która smakuje kapitalnie. Koniecznie musicie ją przygotować. Z podanego przepisu otrzymujemy 1 litr pysznego trunku. SKŁADNIKI: 1/2 lita czystej wódki, 1 kg truskawek
Tradycyjna kuchnia KasiUlubiona kawa z słodkim musem truskawkowym i bitą śmietaną to w zasadzie propozycja na deser niż napój. Niemniej jest przepyszna! Owocowa, wiosenna wersja małej czarnej. Składniki: (na jedna dużą porcję) 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub opcjonalnie zbożowej (w zależności jak mocną lubimy kawę) szklanka truskawek łyżeczka nasion chia (można pominąć) 2 łyżeczki cukru 100ml śmietanki kremówki wiórki czekoladowe(...)łyżeczką cukru. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżeczki cukru. Do wysokiej szklanki wlewamy kawę a na nię delikatnie po łyżeczce mus truskawkowy. Całość wieńczymy kleksem bitej śmietany i starta czekoladą
Pyry na GazDziś pomimo deszczyku było gorąco i miło było coś zimnego wypić czy polizać. Mamy sezon truskawkowy więc wpadłam na pomysł by zrobić sorbet truskawkowy. Składniki: truskawki 600 g śmietana 30% 400 ml ksylitol ( cukier brzozowy ) 4 łyżki Dodatkowo: Herbatniki Kacperki z witaminami Cukry Nyskie wiórka czekoladowe zielone truskawki całe Krok 1 Truskawki myjemy odrywamy szypułki i wkładamy do kielicha
Różowa kuchnialepszego niż przygotowany w domu sorbet truskawkowy. Nie trzeba mieć maszyny do lodów, aby powstał pyszny, owocowy i orzeźwiający sorbet. Wystarczy malakser, który wykorzystałam właśnie do przygotowania tego deseru. Truskawki w sezonie zamrażam i gdy tylko mam ochotę sięgam po porcję i miksuję sorbety. Zdecydowanie polecam taką opcję, bo w kilka chwil deser będzie gotowy. Jeśli masz świeże truskawki, proces(...)przygotowania srobetu wydłuży się. Za każdym razem jednak efekt będzie podobny, a w takie upalnie dni nie ma nic lepszego! W Wersji dla dorosłych można dodać nieco prosecco. Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g mrożonych truskawek cukier puder Przygotowanie: Do malaksera wkładamy truskawki i wsypujemy cukier puder. Miksujemy, aż powstanie gładka masa, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru. Deser można
Moja smaczna kuchniapieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 185 gram masła (o temperaturze pokojowej) 3 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany (dałam 30%) 1 kg rabarbaru 6 - 8 łyżek cukru 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (lub innego) 1 łyżka cynamonu bułka tarta Kruszonka 185 gram mąki pszennej 100 gram cukru 125 gram masła 1 opakowanie cukru waniliowego Zagnieść składniki i odstawić do lodówki. Przygotowanie(...)rozgrzaną patelnię wrzucamy rabarbar, zasypujemy go 6 łyżkami cukru i dusimy ok. 2-3 minut. Rabarbar puści sok - możecie go wykorzystać na kompot.... 4. Spód ciasta smarujemy dżemem truskawkowym. Możecie dać inne, ja miałam akurat ten :) Odcedzony rabarbar mieszamy z 1-2 łyżkami cukru, 1 łyżką cynamonu i 1 -2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy go na dżem, a wierzch
Kuchnia smakówtych, którzy tak jak my mają bzika na punkcie tych kwiatków... lub bez tej fanaberii :) W sklepach pełno polskich truskawek gruntowych, najlepszych na świecie, więc jako dodatek koniecznie sos truskawkowy :) Deser możecie przygotować w tortownicy lub tak jak my w małych foremkach, które przed napełnieniem można polać płynnym olejem kokosowym, co ułatwi wyjęcie serniczków przed podaniem. Z nazwy jest(...)silikonowych foremek wylej białą masę, wstaw do zamrażarki na 10 minut. Na wierzchu wylej masę zieloną, wstaw do lodówki do stężenia na ok. 4 godz. Przed podaniem polej musem truskawkowym
SzczyptaSmaQ