zimie zauważyłam, że też można sobie poradzić, bo owoce mrożone całkiem fajnie się w takiej wodzie odnajdują. Korzystam uparcie z sezonu truskawkowego dlatego dzisiejsza woda smakowa jest z truskawkami właśnie. Spróbujcie koniecznie. Twórzcie swoje kompozycje wód smakowych. Zaskoczycie znajomych na pewno. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także(...)odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na truskawkową wodę smakową. 10 listków mięty 10 świeżych truskawek 1/2 limonki woda niegazowana ewentualnie kilka kostek lodu Smakowa woda truskawkowa Jak przygotować wodę smakową. Truskawki umyć. Pokroić w różnej wielkości kawałki. Wrzucić do dekoracyjnej butelki na wodę. Limonkę pokroić w krążki, włożyć do butelki. Dodać także listki mięty. Całość
mecooksTarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką – Sezon rabarbarowo – truskawkowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tymi składnikami. Tarta jest bardzo smaczna, aromatyczna, soczysta od owoców, wspaniale smakuje jeszcze trochę ciepła podana z lodami. Kruszonka jest chrupiąca i orzechowa. Tarta w przygotowaniu jest prosta. Zamiast orzechów laskowych można użyć orzechów włoskich. Polecam… Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką Składniki: Ciasto: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g zmielonych orzechów laskowych 70g cukru pudru 120g schłodzonego masła 3 żółtka Wierzch: 300g pokrojonych truskawek 300g pokrojonego rabarbaru Kruszonka: 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g schłodzonego masła 3-4 łyżki cukru 50g zmielonych orzechów laskowych
Mała Cukierenkadzisiejsze świętowanie mam dla Was pyszne ciasto z truskawkami i galaretką. Składniki: biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego masa - 500 ml mleka - 250 g masła - 2 budynie waniliowe z cukrem polewa - 1 kg truskawek - 3 galaretki truskawkowe oraz - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Na początek zabieramy się(...)proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut w 180 C. Dwie galaretki rozpuszczamy i studzimy. Truskawki miksujemy, podgrzewamy, wsypujemy trzy galaretki i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia galaretek. Masę odstawiamy. Gdy biszkopt i truskawki stygną możemy przygotować masę. Mleko przelewamy do garnka (odlewamy pół
Zainspirowana w kuchnidorosłych), a herbacie dla dzieci, następnie obficie posypane kakao, na kakao warstwa kremu z ubitej śmietany 30% i serka mascarpone, następnie po 3 gałki lodów (miałam smak tiramisu), truskawki, kolejna warstwa kremu, kakao i wierzch przyozdobiony truskawką i listkiem bazylii. Deser pyszny i kaloryczny, ale czasem trzeba sobie poprawić humor :-) Miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 200 ml śmietanki(...)serka mascarpone lody u mnie tiramisu, mogą być śmietankowe lub inne 3 okrągłe biszkopty napar kawy lub herbaty (wersja dla dzieci) kakao truskawki miód do posłodzenia kremu (niekoniecznie) 1. W misie miksera ubijamy śmietanę 30%, jak się ubije dodajemy serek mascarpone i miód, jeśli chcemy troszkę posłodzić (ja dałam 1 łyżeczkę), miksujemy na niskich obrotach do połączenia się
kruche babeczkiWyborny, mocno waniliowy deser lodowy na bazie chrupiących ciasteczek, świeżych truskawek, orzeźwiającego mango i puszystej bitej śmietany to świetna propozycja chłodzącej, słodkiej rozkoszy. Składniki na 3 pucharki: Ciasteczko owsiane: 75g masła 50g brązowego cukru 50g mąki pszennej 65g płatków owsianych 1 mango 300g truskawek 150ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 6 gałek lodów waniliowych listki mięty Wykonanie: 1. Masło(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piec piekarniku w nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie ciasto owsiane wystudzić i połamać na mniejsze części. 2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w grubszą kostkę, a mango obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. 3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinypatyczka. Po przestudzeniu przeciąć na dwie części i nasączyć ponczem. Masa : 500 ml śmietany 30% 250 ml mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru ok 400 -450 truskawek śmietan-fix ok 150 g małych bezików 2 czekolady mleczna i gorzka Śmietanę 30 % ubić razem z mascarpone, dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Do gotowej masy dodać(...)pokrojonych truskawek i delikatnie wymieszać.Masę podzielić na dwie części. Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania. Przełożenie ciasta: Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto - polewa
Niespełnione zdolności kulinarneesencję waniliową po dodaniu wszystkiego mieszać jeszcze 1 minutę, obroty 2 reszta jak niżej Blaszkę o wymiarach 13-20 wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy. truskawki umyć osuszyć,odciąć szypułki. Jak truskawki są duże przekroić na pół. Truskawki położyć w odstępach, nie za blisko. Dodając zbyt dużo może być zakalec. Truskawki mają dużo wody. Nagrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńtermoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy go np. do miseczki. składniki na piankę truskawkowo śmietankową: 450 g truskawek 150 ml wody 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do garnka, dodajemy wodę i podgrzewamy do zagotowania(...)schłodzonego musu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Gotową piankę równomiernie wykładamy na ciasto szpinakowe. Wstawiamy do lodówki do stężenia. dodatkowo: ok. 300-350 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa (ja użyłam zielonej ale wyszła pomarańczowa, dla lepszego efektu polecam użyć truskawkowej) 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.Truskawki
Domowy Smak JedzeniaSezon na truskawki zaczyna się już się zaczął. To najlepszy moment żeby zamknąć je w butelce. Do likieru najlepsze są oczywiście polskie truskawki, takie bardzo dojrzałe, małe, ciemne i bardzo aromatyczne. 2 kg truskawek 1 kg cukru 1,5 l wódki 40% Truskawki umyć, wysuszyć, odszypułkować. Wrzucić do słoja przesypując cukrem, zalać wódką i szczelnie zamknąć. Na kilka dni postawić(...)wstrząsać, zamieszać , żeby cukier się rozpuścił. Gdy cukier się rozpuści zdjąć ze słońca i czekać ze trzy miesiące. Zlać, przecedzić, rozlać do butelek i odstawić na co najmniej miesiąc. Truskawki, które nam zostaną zasypać cukrem, puszczą sok, zlać go i używać według własnego uznania. Można go użyć do dosłodzenia nalewki jeśli uznamy, że powinna być słodsza lub do herbaty
królestwo garówZaczął się sezon na truskawki, a u mnie leżało smętnie mango. Postanowiłam wykorzystać je do ciasta, dołożyłam też kilka truskawek. Ciasto udane, tak z mango jak i z truskawkami:) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mango, kilka truskawek Przygotowanie : Masło posiekać, dosypać mąkę, wbić żółtka, wszystko połączyć(...)Białka ubić na pianę, dodać cukier, nadal ubijać, wsypać budynie, ubijać, wlać delikatnie olej i nadal ubijać Na ciasto w foremce wylać pianę, ułożyć mango, ewentualnie umyte pokrojone truskawki (lekko je wcisnąć), na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto Pieczemy ok. 40 min. Składniki na pianę: białka z 4 jaj 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 2 budynie na 500 ml mleka
Proste PotrawyKluski na parze, pampuchy, parowce, kluski ze ściery, parowańce.... co dom to inna nazwa tego przysmaku. U nas kluski te jadamy tylko na słodko, z truskawkami albo borówkami. W moim domu rodzinnym polewało się je masłem i posypywało cukrem z cynamonem. I takie lubię najbardziej choć domownicy wolą z sosem. I takie dziś mam dla Was: nadziane truskawkami(...)polane jogurtowym sosikiem. Mniam 😊 Składniki: 750 g mąki 2 jajka 50 g drożdży 150 g masła 100 g cukru 375 g ciepłego mleka szczypta soli 1 kg truskawek duży jogurt grecki Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek i wkruszyć do niego drożdże. Zasypać cukrem, zalać odrobiną mleka i wymieszać. Kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe mleko, jajka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzekamy na nie cały rok. Truskawki! W tym roku wykorzystałam je już do przygotowania ryżu z polewą truskawkową, koktajlu i kompotu. Tym razem propozycja nie do odrzucenia – tartaletki z kajmakiem i truskawkami. Przepyszne połączenie! Nadzienie kruchych tartaletek to połączenie serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej. Po zmieszaniu jedynie potrzebną w tym celu łyżką powstaje aksamitna, przepyszna masa toffi. Składniki(...)szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 250 g serca mascarpone 250 g śmietanki 36% 5 łyżek masy krówkowej nadzienie truskawki, borówki Wykonanie Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym
Raj dla PodniebieniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 14 większych truskawek, 200 g śmietany 30%, 3 czubate łyżeczki serka mascarpone, 2 łyżeczki cukru pudru, fix do śmietany Cykoria , posypka owocowo-kakaowa Cykoria . Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubijam około minuty, dodaję fix do śmietany i cukier puder, ubijam dalej na sztywno. Dodaję po jednej(...)łyżeczce mascarpone dalej ubijając na delikatnych obrotach. 12 truskawek kroję w plastry, pozostałe 2 w kostkę. W pucharkach układam warstwami truskawki, krem, truskawki i krem. Deser dekoruję posypką i pokrojonymi w kostkę truskawkami
JejKuchniaWitam Kochani Sezon truskawkowy w pełni, dlatego dziś przychodzę do Was z przepisem z truskawkami w roli głównej. Przepis należy do tych podstawowych, łatwych i uwielbianych przez wszystkich :) Mowa o pierogach. Bardzo Wam polecam ten przepis, ponieważ ciasto jest rewelacyjne, bardzo mięciutkie, bardzo przyjemnie się z nim pracuje, nic się nie klei i nie rozrywa. Pierogi wychodzą pyszne i miękkie(...)Polecam i zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej -pół łyżeczki soli -250ml wrzącej wody DODATKOWO -200g truskawek -pół łyżki cukru Do miski dajemy mąkę oraz sól, następnie wlewamy wodę i mieszamy łyżką, a potem delikatnie rękami (uważamy by się nie poparzyć) Zagniatamy ciasto, zagniatamy je chwilę-do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki : • 300 g truskawek • 1 łyżeczka cukru pudru • 1 szklanka pokruszonych bez (ok.40 g) • 200 ml śmietanki 30 lub 36% • listki mięty do dekoracji Przygotowanie : Garść truskawek miksujemy z łyżeczką cukru pudru - powstaje pyszny sos do naszego deseru. Resztę truskawek - w zależności od wielkości - kroimy na połówki lub ćwiartki. Śmietanę ubijamy i mieszamy z 2/3 szklanki pokruszonych bez. W pucharkach(...)tworzymy warstwy - najpierw rozlewamy około 2/3 sosu, następnie kładziemy połowę truskawek, śmietanę i znowu truskawki. Wierzch polewamy resztą sosu, posypujemy pozostałymi bezami i przystrajamy miętą
KUCHNIA POLSKA