jest nudne, a wręcz przecwinie! :)) Dziś na pierwszy ogień po baaardzo długiej przerwie zapraszam Was na energetyczne batoniki a'la Lion z liofilizowanymi truskawkami. Czyli dużo orzechów, gorzkiej czekolady i kakao! Częstujcie się śmiało. Tym samym od dziś zapraszam do nowej zakładki z przepisami na zdrowe słodkości. Do usłyszenia! Julia Składniki(...)wafli ryżowych naturalnych + do posypania wierzchu - 2łyżki masła orzechowego (niesłodzonego) + do posmarowania wierzchu - garść orzechów włoskich - 50g gorzkiej czekolady (min. 72% kakao) + 1 łyżeczka oleju kokosowego - garść pokruszonych, liofilizowanych truskawek ( opcjonalnie, można zastąpić świeżymi lub mrożonymi truskawkami, malinami albo płatkami migdałów :)) - papier do pieczenia, sznurek albo wstążeczka ozdobna do zapakowania Przygotowanie: Rozpoczynamy od zalania daktyli wrzątkiem (jest go potrzeba
Symfonia Smakówciacha byście zrobili albo chcieli żeby ktoś Wam zrobił? 😃 Budyniowiec truskawkowy Składniki (śr. ok. 21 cm) : - 800 ml napoju roślinnego (lub mleka) - 2 opakowania proszku budyniowego waniliowego - 250g mrożonych truskawek - kilka świeżych truskawek - 4 łyżki ksylitolu - 2 łyżeczki agaru* - 1 naleśnik lub herbatniki / ciastka / biszkopty na spód - 2 łyżki truskawkowego kremu MyRawJoy (opcjonalnie)** * agar można zastąpić żelatyną ale jej ilość(...)musicie dopasować do proporcji jakie macie na opakowaniu żelatyny. ** krem sprawia, że budyń jest bardziej kremowy ale można go pominąć. 1) Mrożone truskawki wysmażyć na mus w garnuszku. 2) 300 ml napoju wlać do garnuszka z musem i dodać łyżeczkę agaru oraz krem truskawkowy. Dokładnie wymieszać, następnie całość zagotować. 2) W tym czasie jedno opakowanie budyniu rozrobić w 100ml napoju
Candy PandasWspomnienie dzieciństwa-kawał drożdżówki, a do tego kubek mleka lub kakao. Delikatne i bardzo puszyste ciasto, mnóstwo chrupiącej kruszonki, kwaskowy rabarbar i truskawki, a wszystko oblane słodkim lukrem. Choć przepis na spora blachę, to już wczoraj pochłonęliśmy przeszło pół blachy. W sezonie na rabarbar i truskawki, tego ciacha nie może zabraknąć w moim domu. Na blaszkę 36x25x6cm 400 g rabarbaru(...)truskawek Na ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 2 całe jajka 2 żółtka 50 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru Na kruszonkę: 1 szklanka maki krupczatki 1/2 szklanki cukru 100 g masła Na lukier: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Mniejsze przeciąć na pół, większe na ćwiartki
Krylowa KuchniaJuż są na straganach polskie truskawki! Między innymi dla tego tych knedli co roku czekam na truskawki. Tradycyjne danie bez, którego sezon truskawkowy dla mnie nie istnieje:) Delikatne, mięciutkie z pachnącym truskawkowym wnętrzem, u mnie koniecznie polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Można je podać również z cynamonem. Na 16 dużych knedli: 1,5 kg "starych" ziemniaków 1 duże jajko(...)małe 400-450 g mąki pszennej 2 duże łyżki i szczypta soli 7-8 łyżeczek cukru + do posypania ok. 15 szt. truskawek Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie osolonej 1 dużą łyżką soli. Ziemniaki zgnieść i całkowicie ostudzić (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać mąkę, szczyptę soli i jajko, zagnieść elastyczne ciasto
Krylowa KuchniaOrzeźwiające i mocno owocowe ciasto w sam raz na weekend. Kruche ciasto, maślana masa na bazie kaszy manny do tego kwaskowate borówki i słodkie truskawki , a wszystkiego dopełnia limonkowa galaretka. NA tortownicę 22 cm Na kruche ciasto: 250 g mąki krupczatki 1 jajko 4 łyżki cukru 130 g prawdziwego masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę z kaszy manny(...)mleka 150 g cukru 200 g kaszy manny błyskawicznej 270 g masła 82% ziarenka z prawdziwej wanilii Ponad to: 2 galaretki limonkowe na 375 ml wody 400 g truskawek 300 g borówek Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do tego masło i dokładnie przeciekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć
Krylowa KuchniaPoszłam rano do ogródka i nazbierałam dużą garść truskawek. Trochę mało na 3 osoby. Musiałam coś wymyślić, aby się nie zmarnowały. W lodówce znów zalegały serki homogenizowane córci.Tak oto powstały mini serniczki. Pyszne, delikatne, z kawałkami świeżych truskawek. Orzeźwiający lekki deserek na upalne dni. A na przygotowanie ledwie 10 minut. 400 g serków homogenizowanych truskawkowych Duża garść truskawek(...)mleczka zagęszczonego słodzonego 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Truskawki umyć i pozbawić szypułek. We wrzątku rozpuścić żelatynę, odstawić do ostudzenia. Serki wyłożyć do miski, dodać mleczko zagęszczone i dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie za pomocą rózgi lub miksera dokładnie połączyć. Na samym końcu dodać pokrojone na kawałki truskawki i wymieszać delikatnie łyżką. Tak przygotowaną
Krylowa KuchniaLato to czas owocowego szaleństwa. Dla nas rozpoczyna się od truskawek, z których robimy również przepyszne koktajle. Są proste i szybkie do wykonania, smaczne i sycące. Pokusiliśmy się o dwuwarstwowy koktajl bananowo-truskawkowy . Smakował lepiej niż wyglądał, a temu nic nie można zarzucić. Składniki na koktajl bananowo-truskawkowy 500 ml kefiru lub maślanki 250 g truskawek 2 banany cukier ekstrakt(...)waniliowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Truskawki umyć, usunąć szypułki. Banany obrać i pokroić na części. Kefir podzielić na dwie równe porcje (po 1 szklance). Połowę zmiksować z bananami, drugą połowę zmiksować z truskawkami. Do każdej porcji dodać cukier i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Do wysokiej szklanki nalać najpierw koktajl bananowy, następnie po odwróconej łyżce powolutku wlewać koktajl truskawkowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
niecodziennikparypokojowej 200 ml śmietany kremówki o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 / 2 szklanki wody 20 g żelatyny (lub ilość wg opakowania na 1 litr płynu) 400 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Spód: Płatki kukurydziane zmielić na drobne kawałki, powinny być wyczuwalne ale nie za duże. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wsypać do niej płatki(...)wymieszać z kremówką, dodać cukier puder, dokładnie połączyć. Wodę zagotować, rozpuścić w niej żelatynę, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Żelatynę powoli wlewać do mieszanki serowej, cały czas miksując. Połowę truskawek zmiksować, dosłodzić do smaku. Wykonanie Gdy spód stwardnieje, wlać na niego połowę masy serowej, do drugiej połowy wmieszać truskawki i wylać ją na poprzednią warstwę. Resztę truskawek przepołowić, ułożyć na górze
niecodziennikparypostaci dżemu truskawkowego zamknęliśmy w słoiczku pierwsze oznaki lata. Soczyste, słodkie i pachnące truskawki zostaną z nami na dłużej. Poszukiwanie owoców wartych zachowania zajęło nam troszkę czasu, ale wreszcie mamy 12 słoiczków dżemu truskawkowego, którym będziemy się cieszyć jesienią oraz zimą, smarując naleśniki oraz świeże bułeczki. Składniki na dżem truskawkowy 3 kg truskawek 1 kg cukru 3 dżemixy(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki obrać z szypułek, opłukać i pokroić na części. Wsypać je do dużego garnka, zasypać dżemiksem, wymieszać. Wstawić na średni ogień, doprowadzić do wrzenia, dość często mieszać. Następnie dodać cukier, ponownie zagotować całość i gotować kolejne 3-4 minuty. Zdjąć garnek z ognia, mieszać do momentu zniknięcia piany. Ostrożnie przelać do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie
niecodziennikparyktóre łączą w sobie warzywa, owoce i zioła oraz inne dodatki. Zawierają 100% składniki naturalne - nic więcej! W zestawie diety 1-dniowej otrzymałam następujące soki: Szczupła talia Skład: jabłka, truskawki, agrest, czarne i czerwone porzeczki, wiśnie. Wartość energetyczna: 46,9 kcal/100g. To bardzo smaczne i zrównoważone połączenie słodkich i kwaskowatych owoców, które nie tylko syci, ale i orzeźwia(...)typowego smaku warzywnego. Jednakże jabłko nadało mu sporej słodyczy, a żadne z warzyw zbytnio nie zdominowało całości. Jestem jak najbardziej za takim połączeniem. Eliksir miłości Składniki: jeżyna, truskawka, banan, mleko kokosowe, jabłko, czarny sezam. Wartość energetyczna: 52,3 kcal/100g. Jest to pożywne smoothie, które oprócz pysznego smaku kusząco pachnie. Ja najbardziej wyczułam w nim truskawki z nutą kokosową
Di gotujeJogurtowe ekspresowe w przygotowaniu ciasto z truskawkami dziś powstało. Od serca, do kawy, kubka dobrej herbaty i wspólnego wieczoru jak znalazł W sezonie wybierzcie świeże owoce, dziś mrożone truskawki, bez uprzedniego rozmrażania. Zapraszam na pyszne, domowe ciasto, które wyjdzie każdemu SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru z wanilią 3/4 szklanki cukru(...)trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki oleju szklanka gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 450 g mrożonych truskawek, w sezonie świeże Uwagi do przepisu: Przepis na formę o wymiarach: 20 x 25 cm. Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. W misce łącze
Zasmakuj KuchniTruskawkowe niebo To ciasto wprost rozpływa się w ustach! Świetne połączenie delikatnego kakaowego biszkoptu oraz pysznej masy truskawkowej i śmietankowej. Do wykonania ciasta używamy mrożonych truskawek, więc jest to spokojnie wypiek całoroczny. Polecam! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Masa truskawkowa(...)mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (po 40g) + 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru Masa śmietankowa: 300ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone herbatniki – około 20 sztuk Polewa: 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru *** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały
Blog z ApetytemCześć! Sezon truskawkowy zaczyna się i nie ma innego wyjścia jak na śniadanie, obiad i kolację wcinać truskawki…Tak jest teraz u mnie w domu. No może czasami jakąś kanapeczkę się zje albo jajeczko dla odmiany. Dostałam mąkę od koleżanki, prosto z młyna. Jakościowo taka mąka to rewelacja. Dużo lepiej wyrabia się, ciasto jest jasne a nie ciemne(...)minęły te czasy, kiedy tata przywoził taką z młyna. Ciasto do pierogów robię według sprawdzonego jednego przepisu: * mąka * gorąca albo dobrze ciepła woda * szczypta soli * odrobina oleju Do nadzienia: * truskawki Do polania: * śmietana albo jogurt naturalny do polania pierogów * cukier do posypania Zagniotłam ciasto. Robię je trochę na oko przyznam. Jednak ciasto w konsystencji ma być plastyczne i lepkie
Pieprzyć z FantazjąCześć! Sezon na truskawki i przetwory z truskawek. Prócz dżemów robię również konfiturę. Używam jej później do naleśników i deserów. Składniki: * 1 kg truskawek * 50-60 dkg cukru * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok. Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam(...)konfiturę robię pod koniec sezonu truskawkowego kiedy owoce mają winny smak i piękny bordowy kolor Smacznego! Lidka fot. Martyna Bawolska fot. Martyna Bawolska fot. Martyna Bawolska Artykuł Konfitura z truskawek pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąMoje dzieciaki zawsze przepadały za ciastem biszkoptowym z bitą śmietaną i galaretką. Natomiast w okresie gdy pojawiały się pierwsze truskawki to dodawałam je do owego ciasta. Urozmaicają one smak i sprawiają, że deser nie jest taki prosty w smaku, a dodatkowo ładnie wygląda i fanom truskawek z pewnością zasmakuje. Ciasto takie można przygotować również z innymi sezonowymi owocami(...)wymiarach 24x40cm: Składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2l śmietanki kremówki 1/2kg truskawek 1 cukier wanilinowy 4 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodać obie mąki
Danka Pichci