Racuszki z truskawkami to pyszne, słodkie małe co nieco. Idealne na każdą okazję, śniadanie, podwieczorek czy przekąskę w dodatku smakują każdemu, polecam. SKŁADNIKI : 500 g świeżych truskawek 2 jajka 3 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 serek waniliowy 140 g 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 łyżka soku(...)PRZYGOTOWANIE : Truskawki myjemy i obieramy, następnie kroimy w plasterki. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, serek, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli ciasto byłoby za gęste dolewamy jeszcze mleka. Do ciasta dodajemy pokrojone truskawki i jeszcze mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i go podgrzewamy. Kładziemy po dużej łyżce ciasta z truskawkami i smażymy na złoto
Kulinarne Fantazje MarioliPanna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi truskawkami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru z owocami. Składniki: 330ml śmietany 30% 250ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 180g świeżych truskawek 50ml wody(...)łyżki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dekoracja: bita śmietana truskawki posypka Wykonanie: 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 2. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia
Szalona Kuchnia EwelinyTakie tam proste ciacho na niedzielę z truskawkami moimi ulubionymi owocami. Mogę jeść w każdej postaci truskawy. Ciasto zrobiłam w godzinę. Także można wyczarować coś prostego a zarazem dobrego do kawy. biszkopt: 3 jajka wielkość M 5 łyżek cukru 1 łyżeczka kakao 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska pianka: 500 ml śmietany kremówki 30 % 60 dkg truskawek(...)namaczam w trzech łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali. Do żelatyny dodaję łyżkę śmietany i mieszam. Żelatynę letnią wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Wykładam 1/3 masy na biszkopt. Truskawki obieram i kroję na pół. Układam na śmietanie. Wylewam drugą część śmietany. 10 dkg truskawek miksuję blenderem. Dodaję do pozostałej części śmietany. Pół łyżeczki żelatyny namaczam w łyżce zimnej wody
wesoła kuchniatruskawkowy jest tutaj przysłowiową wisienką na torcie. Polecam na pewno nie pożałujecie ;) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM SPÓD: okrągłe biszkopty 2 zielone galaretki ok. 60 dag truskawek SER: 330 ml śmietanki 30 % 330 ml kwaśnej śmietany 12 % lub 18 % 400 ml serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2 cytrynowe galaretki MUS: 40 dag truskawek łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego(...)galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zaczną tężeć wylewamy na biszkopty. Chowamy na chwilę do lodówki. Gdy galaretka zastygnie układamy pokrojone na mniejsze części truskawki. SER: Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę 30 % ubijamy na sztywno, dodajemy śmietanę oraz serek homogenizowany. Ubijamy do połączenia. Następnie wlewamy zimne galaretki cytrynowe. Miksujemy
Pani na deserRewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, słodkimi truskawkami. Warstwa galaretki z dodatkiem truskawek, kremu śmietanowego tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na owocowy deser w okresie sezonu truskawkowego. Składniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 150g mąki pszennej 180g mąki krupczatki 200g cukru 250ml oleju 4 jajka 3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem śmietanowy: 500g śmietany 36% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Warstwa truskawkowa: 500g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 600ml wrzątku Wykonanie: 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto na jogurcie z kakao z truskawkami i jeżynami, bez miksera, powstaje w kilka chwil. Dzięki temu, że kakao dodaję na końcu i ledwo co mieszam powstaje ciekawa mozaika coś a la zebra. Gotowe ciasto jogurtowo-kakaowe posypuję cukrem pudrem. Możecie przygotować do niego kruszonkę, będzie chrupiąco, słodko i jeszcze smaczniej. Polecam przepis! Jogurtowo-kakaowe ciasto z truskawkami SKŁADNIKI(...)wanilią 3/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 2 żółtka 1/2 szklanki oleju lekko czubata łyżeczka kakao 180 g gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka kilka kropel aromatu waniliowego 8 truskawek, kroję na je cztery garść mrożonych jeżyn forma o wymiarach: 20 x 25 cm Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce łącze rózgą kuchenną
Zasmakuj Kuchnisię kryształki lodu, ale efekt warty jest zachodu. A słodki domowy deser ucieszy przede wszystkim dzieci, ale nie tylko. Bo nie znam osoby, która nie lubiłaby lodów. Składniki: truskawki - ok. 500- 600 g cukier - ok. 4 łyżki (w zalezności od smaku truskawek) jogurt grecki - 200 ml śmietanka kremówka - 100 ml słodzone mleko zagęszczone(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowywania lodów powinny być schłodzone, prosto z lodówki. Owoce najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby miały szansę być idealnie schłodzone. Truskawki oczyść, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotuj ok. 10 minut, aż truskawki będą zupełnie miękkie. Odstaw do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Truskawki wraz z sokiem włóż
Smakowity Blog KulinarnyWitam serdecznie, truskawki już są, rabarbar również, więc można przygotować pyszny kompot z truskawkami i rabarbarem. Kompot jest bardzo smaczny, słodziutki i na pewno będzie smakował dzieciom jak i dorosłym. Polecam przygotować taki kompocik na upalne dni. Do przygotowania kompotu będziemy potrzebowali: 500 g truskawek 500 g rabarbaru szklanka cukru – można dodać miód, ksylitol, cukier trzcinowy i około(...)wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na kompot: Kompot z truskawkami Przygotowanie: Do wody dodaję cukier, mieszam i zagotowuję. Umyte owoce kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującej się wody. Od dodania owoców i ponownego zagotowania się wody, kompot gotuję około 3 minut. Następnie odstawiam do wystudzenia. Gotowy kompot przecedzam i podaję. Kompot z truskawkami
Uwaga Babcia GotujePrawdziwy kisiel z orzeźwiających, dojrzewających w słońcu słodkich truskawek, podany z bitą śmietaną, bezą i borówkami to świetna propozycja sezonowego deseru. Składniki: 600g świeżych truskawek 2/3 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dekoracja: bita śmietana bezy borówki amerykańskie, truskawki Wykonanie: 1. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z 4 łyżkami wody. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać(...)pozostałą wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż truskawki całkowicie się rozpadną. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i wymieszać. Całość podgrzewać aż kisiel się zagotuje, po czym jeszcze ciepły przelać do pucharków i pozostawić do wystudzenia. 2. Przestudzony kisiel udekorować bitą śmietaną, bezą i borówkami
Szalona Kuchnia Ewelinyoleju, 1 łyżka octu, ½ łyżki proszku do pieczenia, Masa truskawkowa: 300 ml śmietany 30%, 150g serka mascarpone, 1 śmietan fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 200g truskawek, Masa śmietanowo -trukawkowa: 300 ml śmietany 30%, 1 śmietan fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 300g truskawek, kolorowa posypka do dekoracji, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam(...)papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Z ciasta upieczonego na kwadratowej formie wycinam kształt serca. Biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa truskawkowa: Truskawki kroję w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczam na 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję serek mascaropne. Mieszam. Następnie do masy dodaję truskawki
Tradycyjna kuchnia KasiSezon na truskawki uważam za otwarty :) Uwielbiam desery z truskawkami... więc takie ciasta są szczałem w dziesiątkę. CIASTO NA FORMĘ : 24cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 2 łyżki kakao SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 500ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody(...)łyżki cukru pudru DODATKOWO: około 600g truskawek beziki do dekoracji firmy BRZEŚĆ (od niedawna nowość na rynku) WYKONANIE: 1. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, olej, kakao. 2. Ubity biszkopt wylać na tortownice, piec w temp. 180* około 20 minut. 3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, pod koniec dodajemy żelatynę rozmieszaną z gorącą
Dziś Ja gotujeMaślano-jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami Smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam! Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200g masła lub margaryny 3 jajka 3 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok 150g truskawek(...)tortownicy o średnicy 22 centymetry wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na blaszkę *** *** Na wierzchu rozkładamy obrany i pokrojony w 2 centymetrowe kawałki rabarbar oraz przekrojone na pół truskawki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka *** *** Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** Polecam
Blog z Apetytemzmienić się kolor - pigwówka ma to do siebie, że ciemnieje z czasem. Więc nie przejmujmy się zmianami, a delektujmy smakiem. 7. Wykorzystanie owoców po nalewkach do ciasta - wiśnie, czereśnie, truskawki Owoce z nalewek można wykorzystać do ciast i deserów. Nadają się do tego w szczególności wiśnie, czereśnie i truskawki. A do jakich ciast? Ot, przykładowo do mufinek - przepis tutaj(...)całego roku Ratafia to nalewka, która co roku wychodzi inaczej i smakuje inaczej. Owoce dodajemy w różnych proporcjach, zresztą dodajemy różne owoce i jednego roku jest przykładowo więcej truskawek a kolejnego roku więcej malin. Nie powtórzymy dokładnie ani składu, ani proporcji dodawanych składników. Ratafię robimy według pierwszego sposobu. Najlepiej robić ją na wódce, a dolewając w trakcie sezonu alkoholu
dobra gospodyni dom wesołym czyniWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na przepyszną roladę biszkoptową z kremem i truskawkami. Rolada bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto jeżeli lubi słodkie wypieki. Do przygotowania rolady biszkoptowej będziemy potrzebowali: Użyłam blachy o wymiarach 34x24 na ciasto: 80 g mąki pszennej typ 400, 450 lub 500) 40 g mąki ziemniaczanej(...)jajek rozmiar L, rozdzielone żółtka od białek na krem: 400 ml śmietanki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone 80 g cukru pudru 2 śmietan fix (9 gramowe) truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Rolada biszkoptowa z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Do miski przekładam żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksuję
Uwaga Babcia GotujePomału robi się ciepło. Pierwsze truskawki już widziałam ale cena powala z nóg. Kiedy jest taki okres przejściowy warto sięgnąć po owoce mrożone HORTEX. Owoce są głęboko mrożone dlatego zachowują wszystkie właściwości. Korzystam z owoców mrożonych HORTEX często ponieważ dzięki nim mogę wyczarować wspaniałe, kolorowe i zdrowe potrawy. Sałatka owocowa z nuta papryki ma charakterny smak. Truskawki dodają słodkości, maliny(...)jajko 50 g banana olej rzepakowy 1 łyżeczka sody spożywczej 1 op. serka śmietankowego homogenizowanego plus kilka malin mrożonych HORTEX 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 1 garść rukoli 8 truskawek mrożonych HORTEX 1 pomarańcza 1 garść malin HORTEX 1 mała papryczka chilli 2 łyżki pestek z dyni i słonecznika Makaron ugotować al dente. Papryczkę chilli pokroić.. Truskawki pokroić
Kuchnia w oparach