letnie ciepłe dni zamiast ciężkich ciast możemy przygotować pyszne desery ze świeżymi owocami. W tej chwili mamy początek lata i pierwszymi owocami, które się pojawiły są truskawki i właśnie z nimi zrobiłam na dzisiejsze popołudnie deser. Tego typu podwieczorki możemy przygotowywać z innymi ulubionymi owocami sezonowymi, jak np. maliny czy jagody. Mój deser jest smaczny, sycący i rozpływa się(...)ustach, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy (16 g) 3 łyżki cukru pudru 300 g świeżych truskawek 2 łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną wsypać na sitko i dokładnie przepłukać zimną wodą. Następnie przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5-10 minut
Danka Pichcinasze dzieci. Lody zazwyczaj kupujemy w sklepie, ale możemy je też przygotować samodzielnie. Wystarczą do tego tylko 4 składniki, aby zrobić pyszne lody owocowe w domu. Ja postanowiłam wykorzystać truskawki, ponieważ jest na nie sezon, ale można użyć innych owoców i lody będą równie pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g truskawek 200 ml gęstego jogurtu naturalnego(...)śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru (w zależności od kwasowości truskawek możemy dodać mniej lub więcej cukru pudru) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, obrać z szypułek. Przełożyć do blendera. Dodać jogurt i cukier puder. Zmiksować na gładką masę. 2. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać zmiksowane truskawki. Wymieszać do połączenia składników. 3. Całość przelać do pudełka, szczelnie
Danka PichciMojito to jeden z bardziej popularnych drinków, orzeźwiający o miętowo-limonkowym smaku. Istnieje jego wiele wersji, natomiast w sezonie truskawkowym proponuję go przygotować właśnie z tymi owocami. Truskawki nadają mu słodkiego i owocowego smaku, więc gorąco zachęcam do spróbowania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 8 truskawek 1/2 limonki 1 łyżka cukru trzcinowego 10 liści świeżej mięty 50 ml białego rumu(...)czystej wódki woda gazowana kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. 2. Limonkę pokroić na ćwiartki, włożyć do miseczki. Dodać drugą część pokrojonych truskawek. Posypać cukrem trzcinowym. Dodać miętę. Całość rozgnieść za pomocą drewnianego tłuczka lub łyżki. 3. Zawartość miseczki przełożyć do wysokiej szklanki. Wsypać pokruszony lód
Danka PichciTruskawki w wersji light, czyli truskawki ze szpinakiem. To połączenie to prawdziwa bomba witaminowa. Smaczne, tanie i zdrowe – czy można chcieć czegoś więcej. Składniki (2 porcje): 300 g truskawek 200 g młodego szpinaku 1 czerwona cebula kilka listków sałaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy(...)słoika, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki, truskawki umyj i pokrój na połówki. Listki szpinaku i sałaty umyć i osuszyć, wyłożyć na talerz,, dodać truskawki i cebulę, wszystko skropić obficie sosem. Wartość odżywcza
Wymiar ZdrowiaTruskawki w wersji light, czyli truskawki ze szpinakiem. To połączenie to prawdziwa bomba witaminowa. Smaczne, tanie i zdrowe – czy można chcieć czegoś więcej. Składniki (2 porcje): 300 g truskawek 200 g młodego szpinaku 1 czerwona cebula kilka listków sałaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy(...)słoika, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki, truskawki umyj i pokrój na połówki. Listki szpinaku i sałaty umyć i osuszyć, wyłożyć na talerz,, dodać truskawki i cebulę, wszystko skropić obficie sosem. Wartość odżywcza
Wymiar ZdrowiaCiasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej. Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem na stole musiało pojawić się też wegańskie ciacho. I takim sposobem powstało ciasto drożdżowe z truskawkami. Pyszne, naprawdę Spróbujcie, bo warto Składniki: ½ kg mąki 150 ml mleka roślinnego 1 szczypta soli 5 łyżek musu(...)jabłkowego ½ szklanki cukru 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 125 g KASI dla wegan Dodatkowo: 200 g truskawek (mogą być mrożone) ½ szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 50 g KASI dla wegan ½ cukru waniliowego Mleko roślinne podgrzewam. Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka roślinnego. Odstawiam do wyrośnięcia. 125 g KASI rozpuszczam w rondelku
Słodki sentymentSezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser jest pyszny, prosty i wygląda niezwykle efektownie. Idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni. Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog na YouTube : Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki tortowej 150g mąki krupczatki 150g(...)pudru 2 żółtka szczypta soli Crème pâtissière czyli krem budyniowy: 250 ml mleka 50g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 łyżka miękkiego masła Dodatkowo: truskawki ok. 8 szt. 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania) Wykonanie: Ciasto kruche: Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj z solą
Słodki Blogsztuk, puder cukier 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki śmietana 30% 330 gram, cukier puder 1 łyżka, śmietan fix 1 opakowanie truskawki 50 dag, kisiel 1 łyżka, woda 1/4 szklanki Zimne białka ubijać na dużych obrotach, gdy zaczną gęstnieć w trakcie ubijania porcjami dosypywać puder cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, piana powinna być(...)nagrzany na 180C i po nagrzaniu się do tej temperatury zmniejszyć na 110C, piec bezę około 75 minut, po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia. Umyte truskawki pokroić na plasterki do garnuszka, wlać wodę wymieszaną z kisielem i delikatnie mieszać cały czas do zagotowania i zagęszczenia się kisielu, dobrze wystudzić. Zimną mocno śmietanę wlać do pojemnika wysokiego
W Mojej Kuchni LubięSerek śmietankowy 500 g · Opakowanie biszkoptów · Czekolada mleczna · ½ kg truskawek Sposób przygotowania: 1. Biszkopty układamy na dnie tortownicy 24/24 2. Galaretki każdy kolor w osobnym naczyniu rozpuszczamy w 1 ½ szk wody gorącej, studzimy i odstawiamy do lodówki(...)Czerwoną galaretkę miksujemy z serkami homogenizowanymi, gdy masa trochę stężeje wlewamy na biszkopty. 4. Na masie układamy truskawki. 5. Po między truskawkami robimy kleksy z galaretki zielonej. 6. Serek śmietankowy miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. 7. Dodajemy pokruszoną czekoladę, delikatnie mieszamy. 8. Wykładamy masę na truskawki
Kulinarna ChwilaPudding z nasionkami chia na mleczku kokosowym z dużą ilością truskawek to znakomity deser, który warto przygotować. Prosty i bardzo szybki, a do tego zdrowy i smaczny. Polecam serdecznie :) Składniki (2 porcje): 2 łyżki nasion chia 200 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki miodu (do smaku) 250 g truskawek 4 łyżki jogurtu kokosowego lub naturalnego wiórki kokosowe Przygotowanie: Wlać(...)dokładnie, aby nasiona rozprowadziły się i równomiernie pęczniały. Miseczkę zakryć, np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 h, idealnie u mnie sprawdza się pora nocna. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zblendować. Napęczniałe nasiona przemieszać, dodać zmiksowane truskawki, dosłodzić do smaku i jeszcze raz przemieszać. Pudding chia przełożyć do pucharków. Udekorować jogurtem kokosowym lub naturalnym, świeżymi truskawkami
Kocham..lubię..gotuję..MASA: truskawki - 400 g żelatyna - 12 łyżeczek żółtka - 3 szt białka - 3 szt cukier - 100 g jogurt naturalny - 500ml śmietana 30% - 200 ml MUS: truskawki - 400 g Cukier - 100 g żelatyna - 2,5 łyżki WIERZCH: śmietana 30% - 300 ml cukier - 2 łyżki śmietan-fix - 1 op DODATKOWO: herbatniki płatki czekoladowe Herbatnikami wyłożyć spód tortownicy. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować(...)podzielić na dwie części. MASA: żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać jogurt i rozpuszczoną żelatynę, oraz 1 część zmiksowanych truskawek, razem wszystko wymieszać do połączenia sie składników, następnie wstawić do lodówki na 10 minut. W tym czasie ubić w osobnych naczyniach piane z białek oraz śmietanę. Wyjąć masę
ciasta i desery czyli na słodkoRossini czyli pyszny koktajl musujący - idealny na letnie przyjęcia w ogrodzie. Lekki, owocowy i pyszny ! Drink składa się z Prosecco i truskawek... Polecam! Składniki na 1 drinka: ok 200 g truskawek ok 200 ml Prosecco - włoskie białe wino musujące cukier puder do smaku (ok 1 łyżeczki) do dekoracji: listki świeżej mięty + truskawki Przygotowanie: Truskawki i wino(...)schłodzone. Owoce myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy w blenderze razem z cukrem. Dodajemy prosecco - tyle samo ile otrzymaliśmy musu (pół na pół) - mieszamy. Podajemy w wysokich kieliszkach / szklankach - udekorować truskawką i miętą. PS. Do drinka można dodać kostkę lodu
Alutka-Gotujeinnego jak istny bałagan ;) . Przynajmniej u mnie w kuchni podczas jego przygotowania było co sprzątać. Teraz tak na poważnie. Eton Mess to tradycyjny angielski deser z truskawkami, bezami i śmietanką kremówką. Już w latach trzydziestych stał się bardzo popularny. Sprzedawano go w stołówce w Eton College, podawano go także na corocznym meczu krykieta. Wiele śmiesznych historii(...)krąży wokół tego deseru. Jedna z nich jest taka : podczas meczu krykieta w Eton College rozbawiony labrador usiadł na koszu piknikowym, w którym była Pavlova z truskawkami no i wiadomo co się stało ;). Składniki na 5-6 porcji 600 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru 4 szklanki borówek 2-3 szklanki porzeczki czerwonej
noteskulinarnyfiga